Η συνεδρίαση του Δημ. Συμβ. Αμυνταίου για τις μετακινήσεις των μονάδων

Η ΚΥΒΙΣΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΒΑΤΗΡΑΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ   ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

Το «έλα να δεις» έγινε στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αμυνταίου, που αφορούσαν τις μετακινήσεις των στρατιωτικών μονάδων από το στρατόπεδο Παπαπέτρου. Υπέρμετρη επαναστατική διάθεση, αγωνιστικότητα, παχιά λόγια και φυσικά τακτική υποχώρηση. Έπαιξαν με τον ανθρώπινο πόνο, όταν στη συνεδρίαση της 18ης Αυγούστου αποφάσιζαν  το «νυν υπέρ πάντων ο  αγών» κι εκτός από την κατάληψη της πύλης του στρατοπέδου Παπαπέτρου για να μην φύγουν οι μονάδες της ΑΕΑΝ και του λόχου Μηχανικού, αποφάσισαν πως σε περίπτωση που φύγουν οι μονάδες θα παραιτηθούν τόσο οι Δημοτικοί Σύμβουλοι όσο και ο Δήμαρχος Αμυνταίου. Ακόμα ηχούν στ’ αυτιά μου τα λόγια του Δημάρχου πως «οι παραιτήσεις δεν είναι σχήμα λόγου και θα τις καταθέσω» και προέτρεπε και φορείς, όπως οι πρόεδροι των συλλόγων, να παραιτηθούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Να επισημάνουμε ότι η πρόταση των παραιτήσεων έγινε από την αντιπολίτευση και έγινε αποδεκτή από την παράταξη του Δημάρχου.

Όλοι πιστέψαμε ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι έχουν υψηλό βαθμό το αίσθημα της ευθύνης και των καιρών και πως δεν χρειάζεται να είναι θεατές ενός έργου καταστροφικού για την περιοχή.

Όμως διαψευσθήκαμε γιατί στη συνεδρίαση της 26ης Σεπτεμβρίου έγινε ολική υποχώρηση. Ανακαλέσανε τα πάντα, προφασιζόμενοι ότι ο Δήμος θα χάσει πολλά έργα άνω των 60 εκατ. Ευρώ. Λες και δεν ξέρανε τις συνέπειες της παραίτησης τους. Λες και δεν γνωρίζανε ότι ο Δήμος εκτελεί έργα, προγραμματίζει άλλα, κι αυτά κινδυνεύουν. Πιστεύουμε ότι ξέρανε όταν αποφασίζανε τις παραιτήσεις τους.

 

 Η ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Ποιος μπορούσε να φανταστεί ότι όλα αυτά ήταν μια κωμωδία παιγμένη από κακούς ηθοποιούς;

Ιδού τι αποφασίσανε στην περίφημη συνεδρίαση της 18ης Αυγούστου 2013. «Α. Τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο το πρωί στις 8:00 π.μ. μπροστά από την πύλη του Στρατοπέδου όλων των Πολιτών του Δήμου Αμυνταίου.

Β. Τη δημιουργία επιτροπής η οποία θα αποτελείται από τους Παρόντες Βουλευτές, τον Αντιπεριφερειάρχη, τον Πρόεδρο του εργατικού κέντρου, τον Δήμαρχο και τον κ. Κων/νο Θεοδωρίδη, η οποία θα επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνα κ. Αβραμόπουλο Δημήτριο.

Γ. Την υποβολή των παραιτήσεών μας ως έσχατη ενέργεια εναντίωσης στην απαξίωση της περιοχής εφόσον δεν υπάρξει άρση της άδικης απόφασης απομάκρυνσης των μονάδων στρατού από το Αμύνταιο».

Οι παραιτήσεις υποβλήθηκαν για την «άδικη απόφαση απομάκρυνσης των μονάδων στρατού από το Αμύνταιο».  Δηλαδή, για την Α ΕΑΝ και για το λόχο Μηχανικού. Όχι για το κλείσιμο του στρατοπέδου Παπαπέτρου, το οποίο επικαλέστηκαν εκ των υστέρων στην τελευταία συνεδρίαση, για να δικαιολογήσουν την κωλοτούμπα τους. Γιατί τέτοιο ζήτημα δεν μπήκε παρά μόνο από την βουλευτή Κοζάνης κ. Ραχήλ Μακρή, που είπε ότι σχεδιάζεται να γίνει κέντρο φύλαξης παράνομων μεταναστών.

Ο Δήμαρχος και οι σύμβουλοι του στην τελευταία συνεδρίαση έκαναν την κωλοτούμπα και είπαν πως οι παραιτήσεις ήταν για το κλείσιμο του στρατοπέδου!!!  Κι αφού το στρατόπεδο δεν έκλεισε άρα δεν χρειάζεται να παραιτηθούν. Αυτό ο λαός το λέει γάντζωμα στην καρέκλα.

 

ΤΑ ΕΡΓΑ

Στην τελευταία συνεδρίαση ο Δήμαρχος Μάκης Ιωσηφίδης επί 45 λεπτά απαριθμούσε τα έργα που πρόκειται να χαθούν αν επιμείνουν στις παραιτήσεις τους. Ήτανε ο απολογισμός των 3,5 χρόνων της θητείας του.

Και γεννάται το αμείλικτο ερώτημα. Όταν υποβάλανε τις παραιτήσεις τους στη συνεδρίαση της 18ης Αυγούστου δεν τα γνωρίζανε; Δεν ήξεραν ότι με τις παραιτήσεις τους θέτουν σε κίνδυνο τα έργα; Τότε που λέγανε ότι οι παραιτήσεις τους δεν είναι σχήμα λόγου, δεν σκέφτηκε ούτε  ένας ότι κινδυνεύουν τα έργα; Γιατί πλειοδότησαν σε επαναστατική διάθεση; Πότε ήταν ειλικρινείς τότε ή τώρα που αρνήθηκαν τις παραιτήσεις; Πότε ήταν υπεύθυνοι τότε ή τώρα; Μήπως λαΐκιζαν τότε που παίζανε με τον ανθρώπινο πόνο; Μήπως δεν τολμούσαν να δουν την πραγματικότητα; Μήπως δεν τόλμησαν να πούνε αυτό που είχαν κατά νου; Γιατί η Αντιδήμαρχος κ. Γιαννιτσοπούλου είπε στην τελευταία συνεδρίαση ότι «οι παραιτήσεις ήταν ένα μέσο πίεσης» και άρα εικονικές;  Μήπως τελικά μας κορόιδεψαν  αφήνοντας μας να πιστέψουμε στις αποφάσεις τους;  Μπορούν άραγε να μας δουν σήμερα κατάματα; Μπορούν να δικαιολογήσουν το «είπαμε ξείπαμε»; Γιατί η δικαιολογία ότι δεν έκλεισε το στρατόπεδο είναι παιδαριώδης. Κι εδώ, δεν μπορώ να μην επισημάνω δύο στοιχεία.

1.Τη στάση του βουλευτή της ΝΔ Στάθη Κωνσταντινίδη, ο οποίος στην επιμονή κάποιων να παραιτηθεί, ορθά κοφτά το απέκλεισε ενώπιον τους, λέγοντας πως εκτιμά ότι η παραίτηση του δεν πρόκειται να αλλάξει τα πράγματα. Από τη θέση που είναι θα αγωνιστεί για το δίκιο του Αμυνταίου και της περιοχής.  Είπε αυτό που πίστευε. Δεν ταυτίστηκε με όλους αυτούς που διαμαρτύρονταν. Δεν λαΐκισε. Δεν έπαιξε τον καλό. Ήταν πέρα για πέρα ειλικρινής.

2.Τη στάση του Δημοτικού Συμβούλου Κώστα Μωυσιάδη ο οποίος δεν έφτυσε εκεί που έβαλε την υπογραφή της παραίτησης του. Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Δ.Σ δήλωσε ότι η παραίτηση του από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου ισχύει, δίνοντας έτσι μάθημα σεβασμού των πολιτών, αξιοπρέπειας, κι ευθύνης λόγων και έργων.

 

ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ

Από την άλλη η αντιπολίτευση με ταχύτητα αστραπής άλλαξε θέση. Άλλα μας έλεγε στις επιστολές προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Μακεδονίας και άλλα έκανε.

Άλλα μας έλεγε όταν εκκαλούνταν στις συνεδριάσεις και τις επιτροπές και άλλα έκανε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η αντιπολίτευση δεν συμμετείχεστις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου -και καλώς- γιατί θεωρούσε ότι ισχύει η παραίτηση της.  

Ξαφνικά, ζητάει από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου τη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου για «Συζήτηση και λήψη απόφασης για τις εξελίξεις στο Στρατόπεδο Παπαπέτρου και για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με αριθμό 273/19-08-2013»

 Στην εισήγηση του ο κ. Άγγελος Ρακόπουλος, ως εκπρόσωπος του συνόλου της μειοψηφίας  είπε:

«Κύριε Πρόεδρε.

Κατ’ αρχάς θέλω να ευχαριστήσω, τους επικεφαλείς της αντιπολίτευσης, για την τιμή που μου έκαναν να με ορίσουν αγορητή του θέματος.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε κύριε πρόεδρε, το υπό συζήτηση θέμα, μπήκε στην ημερήσια διάταξη με βάση το άρθρο 3 παράγραφος 4 του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου που δίνει τη δυνατότητα στην αντιπολίτευση, να βάζει θέματα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το θέμα μας, αφορά στην ουσία, το μείζον ζήτημα της ομόφωνης απόφασης 273/19-08-2013 για παραίτηση του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου, σαν μέσο πίεσης, στην αποψίλωση του Στρατοπέδου Παπαπέτρου.

Κύριε Πρόεδρε.

Η παραίτηση του Δημάρχου και των Δημοτικών Συμβούλων, είναι η κορυφαία πράξη αντίστασης των εκφραστών του τόπου μας, απέναντι στην ως τώρα εδώ και λίγα χρόνια, αποψίλωση των Δημόσιων Υπηρεσιών στο Δήμο μας.

Το στρατόπεδο Παπαπέτρου ήταν η κορυφή του παγόβουνου, που μας οδήγησε στην κορυφαία αυτή πολιτική πράξη. Η δημοτική πλειοψηφία όμως, σε δεύτερη ωριμότερη σκέψη, έκρινε, ότι δε τη συνέφερε πολιτικά, παραίτηση, στην οποία οδηγήθηκε παρασυρμένη από την αντιπολίτευση. Έτσι είδαμε, σε επόμενη φάση, διάφορα περίεργα αλλά όχι ανεξήγητα γεγονότα. Ο Δήμαρχος κατ’ αρχάς, να καθυστερεί να δεχτεί την παραίτηση των Συμβούλων, μέχρι 30/9, πράγμα που ο νόμος του επιτρέπει, και να δίνει την εικόνα, ότι πιθανότατα ο ίδιος, δεν είχε καν υποβάλει παραίτηση. Η δυνατότητα καθυστέρησης της αποδοχής παραίτησης μέχρι ένα μήνα, αφορά παραιτήσεις για προσωπικούς ή άλλους λόγους. Σε καμιά περίπτωση, παραίτηση σαν μέσο πίεσης πολιτικού, δεν μπορεί να μπαίνει σε αυτήν την νομικίστικη λογική.

Μείζον ζήτημα για εμάς, είναι το εάν ο Δήμαρχος υπέβαλε ή όχι παραίτηση, και πότε έγινε αυτό, στην Γεν. Γραμματέα Ηπείρου, πράγμα το οποίο θα διευκρινιστεί στην απάντηση της Γεν. Γραμματέως σε σχετικό ερώτημα μας. Θα εκτεθείτε ανεπανόρθωτα κ. Δήμαρχε σαν ένας μεγάλος ψεύτης, που εμπαίζει Δημότες και Δημοτικό Συμβούλιο, αν δεν έχετε υποβάλει παραίτηση.

Ακούσαμε κύριοι συνάδελφοι στην αίθουσα αυτή, από συναδέλφους πρώην στρατιωτικούς, να ανακαλούν τις παραιτήσεις τους γιατί θέλουν να δουλέψουν στο Δήμο… και ότι δεν χάθηκε τίποτα, από την αποχώρηση μονάδων από το στρατόπεδο.

Επίσης υπήρξαν αναφορές σε παλιότερες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με το «Πεδίο Βολής Λόφων-Κέλλης» και οι οποίες δημιούργησαν μια προϊστορία, και ένα αρνητικό κλίμα, για το στρατό στο Αμύνταιο.

Κύριοι συνάδελφοι της πλειοψηφίας.

Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είναι ο «Μωσαϊκός Νόμος». Μπορούν και αλλάζουν. Φέρτε το άμεσα θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο να τοποθετηθούμε όλοι υπεύθυνα πάνω σε αυτό. Τρία χρόνια είστε στην Δημοτική αρχή. Οι τότε συνθήκες και οι τότε αποφάσεις ήταν ενταγμένες σε ένα γενικότερο-ομόφωνο κλίμα εκλεγμένης εκπροσώπησης και κοινωνίας του τόπου (Νομαρχίας, Βουλευτών, Δήμων περιοχής).

Κύριε Δήμαρχε.

Με την ασκούμενη, προσωπική σας πολιτική τακτική, να διαπραγματεύεστε μόνος σας ζητήματα ουσίας, πήρατε ένα μεγάλο ρίσκο, και έχετε την κύρια ευθύνη στις επαναλαμβανόμενες ήττες του Δήμου μας, κυρίως στις αποχωρήσεις ΙΚΑ-Στρατός. Απειλούσατε με εξώδικα να φύγει το ΙΚΑ…τα θυμάστε φαντάζομαι.

Δεν αξιοποιήσατε στο θέμα του Στρατού τους Αντιστράτηγους Γιαγκούλη – Φραγκούλη που εύλογα είχαν προσβάσεις στα επιτελεία που διαμορφώνονται οι θέσεις του ΓΕΣ και του ΚΥΣΕΑ. Καθησυχάσατε τους Δημοτικούς Συμβούλους με τη διαβεβαίωση ότι «όλα είναι υπό έλεγχο». Δεν πιστεύετε κύριε Δήμαρχε στην δύναμη της συλλογικής δουλειάς.

Επειδή ο κατήφορος του Δήμου μας δεν έχει φτάσει στον πάτο του πηγαδιού. Τουλάχιστον στους 8 μήνες που σας απομένουν να μην έχουμε και άλλες σημαντικές απώλειες τώρα που μπήκε στο στόχο, η Υγεία και η Παιδεία.

Κύριε Δήμαρχε δεν ισχυριζόμαστε ότι φταίτε για όλα τα δεινά του κόσμου. Πιστεύουμε όμως, και το φωνάζουμε, ότι στην δυσκολότερη εποχή της πατρίδας μας είχαμε τη χειρότερη εκπροσώπηση των συμφερόντων του τόπου μας».

Κι ενώ περιμέναμε ν’ ακούσουμε   ότι στο σύνολο της η ελάσσων και η μείζων μειοψηφία θα επιμείνουν στην παραίτηση τους, ακούσαμε το «κουφό» πως αν δεν παραιτηθεί ο Δήμαρχος και οι Δημοτικοί του Σύμβουλοι δεν θα παραιτηθούν κι αυτοί.!!! Κωμωδία δηλαδή. Σωστά τους είπε ο Δήμαρχος ότι το ζήτημα της παραίτησης είναι προσωπικό ζήτημα του καθένα.

Στην αντιπολίτευση δόθηκε μοναδική ευκαιρία να αποδείξει ότι σ’ αυτήν υπάρχει αντιστοίχιση λόγων και έργων. Και να επιμείνουν στις παραιτήσεις τους. Δυστυχώς έπεσαν στην καλοστημένη παγίδα του Δημάρχου να ξανασυζητήσουν της απόφαση της 18ης Αυγούστου και υποχρεώθηκαν να στρογγυλέψουν τη στάση τους, ευθυγραμμιζόμενοι με την παράταξη του Δημάρχου.

Το γεγονός ότι ελαχιστότατοι έως καθόλου Αμυντιώτες συμμετείχαν στο κλείσιμο του στρατοπέδου, τα λέει όλα, για την έλλειψη εμπιστοσύνης, την αναξιοπιστία και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.

Τουλάχιστον ας είχανε το πολιτικό θάρρος να ζητήσουν συγνώμη από τις οικογένειες των στρατιωτικών που μετακινήθηκαν, από τους πολίτες που τους άκουσαν και τους πίστεψαν, από την κοινή γνώμη, να αναγνωρίσουν ότι έκαναν λάθος, ότι δεν εκτίμησαν σωστά τις συνέπειες της παραίτησης, ότι δεν τόλμησαν να διαφοροποιηθούν από αυτούς που είχαν άμεσα το πρόβλημα. Είναι υποτιμητικό για κάθε νοήμονα, όταν λέει ο Δήμαρχος πως το στρατόπεδο σήμερα έχει περισσότερους στρατιώτες απ’ ότι όταν ανέλαβε ως Δήμαρχος. δεν είμαι εγώ που θα το αμφισβητήσει. Όμως Δήμαρχε δεν το γνώριζες όταν έλεγες ότι η παραίτηση σας δεν είναι σχήμα λόγου αλλά πραγματικό γεγονός;

Θα συμφωνήσω απόλυτα με το κλείσιμο του κ. Ρακόπουλου πως, στην «δυσκολότερη εποχή της πατρίδας μας είχαμε τη χειρότερη εκπροσώπηση των συμφερόντων του τόπου μας».

 Μόνο  αυτό ισχύει για το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Αμυνταίου πλην του Κώστα Μωυσιάδη.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και ο Δήμαρχος Αμυνταίου ας επιλέξουν την ηθική της ευθύνης από την ηθική του σκοπού, για το καλό των Δημοτών.

 

Μπάμπης Τριανταφυλλίδης