Ομιλία του βουλευτή Φλώρινας-ΝΔ κ. Γιάννη Αντωνιάδη κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης για το Σκοπιανό ζήτημα

16/6/2018, ολομέλεια Βουλής, ομιλία του βουλευτή Φλώρινας-ΝΔ κ. Γιάννη Αντωνιάδη κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης για το Σκοπιανό ζήτημα

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα δίνουμε τη μητέρα των μαχών. Είναι ίσως μια από τις δύο πιο σημαντικές συνεδριάσεις στα τριάμισι χρόνια που είμαστε Βουλευτές.

Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, έπεσε η αυλαία μιας δήθεν διαπραγμάτευσης μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Ζάεφ. Εκείνοι έκαναν πως διαπραγματεύονταν και οι λαοί έκαναν πως τους πίστευαν. Προς επίρρωση των όσων αναφέρω, σας λέω τα εξής, σε ποιες Προγραμματικές Δηλώσεις ο κ. Τσίπρας ανέφερε την πρόθεσή του να ασχοληθεί με το Σκοπιανό; Στις Προγραμματικές Δηλώσεις του 2015, του 2016, του 2017 ή του 2018; Πουθενά. Από πού προέκυψε η ανάγκη ξαφνικά να ασχοληθεί; Απλώς βρέθηκε η Κυβέρνηση των προθύμων να υλοποιήσει ένα έτοιμο σχέδιο που της εδόθη, αφού της δόθηκαν και μερικοί μήνες ώστε μέσα από τις δήθεν διαπραγματεύσεις να γίνει η συμφωνία πιο εύπεπτη για τον λαό.

Σας παραθέτω το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΠΟΝΤΙΚΙ, το οποίο σατιρίζει πολύ εύστοχα την υλοποίηση από την Κυβέρνηση της πολιτικής του State Department, της CIA και τα αμερικάνικα σχέδια για τα Βαλκάνια. Είναι από τα σπλάχνα της Αριστεράς και λέει την αλήθεια έτσι ακριβώς όπως είναι.

Και αν βέβαια ο κ. Αμανατίδης επιμένει ότι η συμφωνία είναι διαπραγμάτευση δικιά τους, τότε εμείς θα τους πούμε: Σταματήστε να διαπραγματεύεστε γιατί μας κάψατε με τις διαπραγματεύσεις που έχετε κάνει κατά καιρούς. Και προς τον κ. Τσακαλώτο: Με ποιήματα και με τραγούδια δεν λύνονται τα προβλήματα, διαφορετικά θα ήσασταν ο πιο πετυχημένος Υπουργός Οικονομικών και τα χάλια της οικονομίας δείχνουν τα αντίθετα.

Φίλες και φίλοι, ο κύριος Πρωθυπουργός μίλησε για ιστορική στιγμή. Ιστορική στιγμή αποτελεί η θέση των Βουλευτών σήμερα οι οποίοι με την ψήφο τους θα επικυρώσουν ή όχι την επώδυνη συμφωνία η οποία δεν έχει γυρισμό.

Προς τον κ. Κοτζιά: Έχει πάρει μεγάλη φόρα ο κ. Κοτζιάς και μετά το μακεδονικό θέλει να λύσει και το Αλβανικό, ενδεχομένως και το Κυπριακό και το Παλαιστινιακό. Ενημερώστε τον να λύσει πρώτα τα ελληνοτουρκικά γιατί στις χθεσινές δηλώσεις του ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι δεν θα πετάει ούτε πουλί στο Αιγαίο αν δεν το εγκρίνουν οι Τούρκοι. Εκεί καταντήσατε την Ελλάδα με την πετυχημένη σας εξωτερική πολιτική.

Σε δυο σημεία της συμφωνίας θα σταθώ μόνο, γιατί τα περισσότερα αναλύθηκαν διεξοδικά. Το θέμα ότι για πρώτη φορά αναγνωρίζεται αυτό που ήταν κόκκινη γραμμή για όλες τις κυβερνήσεις, την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικής ταυτότητας.

Είναι αυτά που ακυρώνουν ουσιαστικά το περιεχόμενο του γεωγραφικού προσδιορισμού στο όνομα της FYROM. Πού είναι το Severna Makedonija; Πουθενά. Πού είναι το erga omnes, όταν στο μόνο ακρωνύμιο, που θα μπει το «N» για τη Μακεδονία, είναι για τις πινακίδες των αυτοκινήτων;

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω δίνουμε τοις μετρητοίς έγκριση εισόδου σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε βάλει δόσεις την απάλειψη των επεκτατικών διαθέσεων.

Φίλες και φίλοι, η απάλειψη των επεκτατικών διαθέσεων δεν θα πρέπει να ήταν όρος διαπραγμάτευσης, θα έπρεπε να ήταν όρος για να μπούμε στον διάλογο. Πρώτα απαλείφετε τις επεκτατικές διαθέσεις και μετά ελάτε να συζητήσουμε ό,τι θέλετε.

Στέκομαι σε ένα άρθρο τελευταίο της συμφωνίας, το άρθρο 20, παράγραφος 9. Ακούστε λίγο τι λέει, κύριοι συνάδελφοι. Δεν επιτρέπεται καμμία τροποποίηση της παρούσας συμφωνίας που περιέχεται στο άρθρο 1.3 και 1.4. Άρα, λοιπόν το 1.3 και το 1.4 αφορούν τη μακεδονική γλώσσα και τη μακεδονική ταυτότητα. Όλα τα υπόλοιπα μπορούν να συζητηθούν. Αυτά τα δύο κατοχυρώνονται. Αυτό θα γίνει με αυτήν τη συμφωνία. Είναι τα ψιλά γράμματα. Είναι δυνατόν να μην υπάρξει καμμία αλλαγή στο συγκεκριμένο; Αυτό ψηφίζουμε σήμερα.

Φίλες και φίλοι, ολοκληρώνοντας, ο κ. Τσίπρας για την υπογραφή αυτής της κακής και επιζήμιας για την Ελλάδα συμφωνίας μεταξύ και FYROM επέλεξε τις Πρέσπες της Φλώρινας, την πατρίδα μου, τη Φλώρινα των συμβολισμών όπου έπεσε η αυλαία του εμφυλίου πολέμου, όπου δόθηκε η τελευταία μάχη. Σημειωτέον ότι εκεί θα έπρεπε να υπάρχει ένα τεράστιο μνημείο εθνικής συμφιλίωσης, αλλά και ένα μουσείο που να θυμίζει τα αρνητικά της εμφύλιας σύρραξης και τα θετικά της συνεννόησης, τουλάχιστον, σε μείζονα θέματα όπως τα εθνικά.

Θα ήθελα να πω δύο λόγια για τους ΑΝΕΛ, γιατί βλέπουμε πρωτόγνωρα πολιτικά ήθη. Υπάρχει σοβαρότερο θέμα από αυτό για να διαφωνήσει κανείς; Κανείς δεν θέλει να πέσει η Κυβέρνηση και να πάρουμε με αυτόν τον τρόπο την εξουσία. Σε καμία περίπτωση όμως, κύριε Καμμένε, δεν μπορείς να τα περνάς από την πίσω πόρτα και να κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις.

Ολοκληρώνω. Βρήκαν κυβέρνηση προθύμων για να περάσουν το Σκοπιανό. Βρήκαν κυβέρνηση προθύμων για να δημιουργήσουν μια σειρά από νέες στρατιωτικές βάσεις στην Αλεξανδρούπολη και νέες βάσεις στα νησιά με αντιστάθμισμα αντίδωρα και ψίχουλα.

Φίλες και φίλοι, θα απολογηθείτε για τα νέα μνημόνια, τις νέες περικοπές στις συντάξεις και τους μισθούς, την ανεργία και την ύφεση. Θα απολογηθείτε για την κάκιστη λύση στο Μακεδονικό και το ξεπούλημα θα απολογηθείτε γιατί παραλάβατε Ελλάδα ως κυρίαρχο κράτος και την παραδίδετε ως αποικία.

Ευχαριστώ.