Λύνει το πρόβλημα των ελεύθερων επαγγελματιών η ερώτηση βουλευτών της ΝΔ ή είναι μια τρύπα στο νερό;

του Μπάμπη Τριανταφυλλίδη

 

Έστω και κάπως καθυστερημένα έρχεται η αντίδραση βουλευτών της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και ο ημέτερος Στάθης Κωνσταντινίδης.  Θα έλεγα ότι βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, πλην όμως απλώς ακουμπούν  το πρόβλημα και δεν το λύνουν.

Κι αυτό, γιατί ίσως αγνοούν το βάθος της κρίσης που περνούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Η μεγάλη πτώση του τζίρου, η τρομακτική μείωση του εισοδήματος τους με την ταυτόχρονη αλματώδη αύξηση των φόρων, δημιούργησε μια ζοφερή κατάσταση μη αναστρέψιμη,  που δεν αντιμετωπίζεται παρά μόνο με γενναία μέτρα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι   πολλοί έμειναν χωρίς περίθαλψη θέτοντας σε κίνδυνο την δική τους υγεία και της οικογένειας τους. Δείχνει την απελπιστική κατάσταση που βρίσκονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Θα μας πουν ότι δεν επιτρέπει κάτι διαφορετικό η τρόικα. Εδώ όμως χρειάζεται η διαπραγματευτική ικανότητα της κυβέρνησης να πείσουν ότι με μέτρα που είναι έξω από τις δυνατότητες ταμειακής ευχέρειας των επαγγελματιών είναι μέτρα  αναποτελεσματικά και δεν πρόκειται το ταμείο να εισπράξει «μία». Γιατί «δεν υπάρχει σάλιο» όπως είπε και ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος.

Διαβάζοντας το σκεπτικό της ερώτησης θα περίμενε κανείς η ερώτηση των βουλευτών να δίνει αποτελεσματική και εισπρακτική για τον ΟΑΕΕ λύση, που δεν θα επανέλθουμε σε λίγο καιρό στα ίδια, παρά τις ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο όμως στις προτάσεις τους δεν φαίνεται. Είναι στο πνεύμα του υπουργού εργασίας και όχι των αναγκών των αυτασφαλισμένων.  

Ας πάρουμε μία μία τις προτάσεις της ερώτησης:

–   «Καθιέρωση μίας «πραγματικής» κεφαλαιοποίησης των μέχρι σήμερα ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ που θα περιλαμβάνει όλες τις οφειλές σε ενιαίο κεφάλαιο, καθώς επίσης τις κάθε είδους προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις».

Πόσο πραγματική μπορεί να είναι μια κεφαλαιοποίηση που εμπεριέχει επιβαρύνσεις όταν δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε το κεφάλαιο;

Εδώ όμως αποσιωπάται ένα σοβαρό γεγονός. Είναι οι εισφορές για την περίθαλψη. Χρεωθήκανε οι επαγγελματίες με περίθαλψη όταν ο ΟΑΕΕ δεν τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν τους συμβεβλημένους γιατρούς. Δηλαδή, να πληρώσουν εισφορές για τις οποίες δεν είχαν παροχές από τον ασφαλιστικό οργανισμό. Όταν έχουν αποκλειστεί από αυτόν.

Είναι σημαντικά  ποσά που δεν πρέπει να αγνοηθούν. Από την  «πραγματική» κεφαλαιοποίηση, πρέπει να αφαιρεθούν τα ποσά αυτά καθώς και οι όποιες επιβαρύνσεις. Κι ας μην μας πουν για την αλληλεγγύη των γενεών γιατί οι προηγούμενες πληρώσανε  για μας και άρα δεν έπρεπε να αποκλειστούμε από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Διαφορετικά είναι χονδροειδής κλοπή από το πενιχρό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών.

 

-«Υποχρέωση άμεσης επανέναρξης καταβολής τρεχουσών εισφορών από τους οφειλέτες που κάνουν χρήση της κεφαλαιοποίησης, με παροχή δικαιώματος για ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης».

Είναι γεγονός πως η συντριπτική πλειοψηφία των αυτασφαλισμένων θα προτιμήσει την κατώτατη ασφαλιστική κλάση γιατί δεν μπορεί να πληρώσει πάνω από 200 ευρώ τον μήνα.

Το ερώτημα που γεννιέται είναι τι θα γίνουν οι εισφορές που πληρώθηκαν μέχρι σήμερα για μεγαλύτερη ασφαλιστική κλάση; Μία λύση είναι να συμψηφιστούν με τις οφειλές. Μια άλλη λύση είναι να χαρακτηριστούν ως επί πλέον χρόνος ασφάλισης και να συνυπολογιστούν στα χρόνια συνταξιοδότησης.

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε το γεγονός ότι θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στον ασφαλισμένο να πληρώνει μέρος από την «κεφαλαιοποίηση», όσο μπορεί και όποτε μπορεί, για να μην  είναι μεγάλη η επιβάρυνση στο τέλος αλλά και να μπορεί ο ασφαλιστικός οργανισμός να εισπράττει επισφαλείς οφειλές που ενδεχομένως να μην εισπράξει ποτέ.

*Ενεργοποίηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους οφειλέτες (και τις
οικογένειες
τους) που μετέχουν στην κεφαλαιοποίηση, με άμεση θεώρηση των
ατομικών
ασφαλιστικών βιβλιαρίων υγείας.

-Δεν έπρεπε να διακοπεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σύμφωνα με την αλληλεγγύη των γενεών. Γιατί πληρώσανε οι προηγούμενες γενιές για τις σημερινές.

*    Κατά την συνταξιοδότηση, μετατροπή της κεφαλαιοποιημένης οφειλής σε ασφαλιστικό
χρόνο
με τελική επιλογή εξαγοράς ή μειωμένης σύνταξη, η οποία δεν δημιουργεί
ταμειακό
έλλειμμα στον Οργανισμό. Η πρόταση στηρίζεται επάνω στην αρχή ότι ο
ασφαλισμένος
, ως συνταξιούχος, θα εισπράξει τελικά την αναλογία αυτών που έχει
δώσει
προς τον ΟΑΕΕ.

-Η πρόταση αυτή πρέπει να συνδυαστεί με αυτό που αναφέραμε παραπάνω της ελεύθερης καταβολής μέρους από την κεφαλαιοποίηση.

*    Αποποινικοποίηση των οφειλών στον ΟΑΕΕ, δεδομένου ότι ο ΟΑΕΕ είναι ταμείο
αυτοαπασχολούμενων
και οι εισφορές δεν είναι παρακρατούμενες όπως αυτές του ΙΚΑ.

-Δεν τους φτάνει η αδυναμία να προστατέψουν τη ζωή και την υγεία τους; να έχουν και τα δικαστήρια;

Περιμένουμε ριζοσπαστική αντιμετώπιση του προβλήματος και όχι προτάσεις που πολύ σύντομα θα οδηγήσουν τους ελεύθερους επαγγελματίες σε μία από τα ίδια γιατί δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και θα βυθιστούν σε μεγαλύτερη φτώχεια. Κριτήριο για κάθε πρόταση πρέπει να είναι το εισόδημα του καθένα και η ρευστότητα που μπορεί να έχει για να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις του.

Διαφορετικά κάνουμε μια τρύπα στο νερό. Μετατρέψτε τα άδεια σχολεία σε φυλακές για να μπορέσετε να τους φυλακίσετε.

 

Η ΕΡΩΤΗΣΗ    ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΝΔ

ΠΡΟΣ τον κύριο Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης

ΘΕΜΑ: «Ανάγκη για άμεση κεφαλαιοποίηση των οφειλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων»

Σε ασφυκτικά αδιέξοδα έχουν οδηγηθεί την τελευταία τετραετία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στους Νομούς της Κεντροδυτικής Μακεδονίας. Αιτία, όπως καταγγέλλουν τα τοπικά Επιμελητήρια, η παρατεταμένη ύφεση, με συνέπειες τη δραματική μείωση του τζίρου και τη σημαντική αύξηση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων -ιδιαίτερα των ληξιπρόθεσμων – που έχουν οδηγήσει σε «λουκέτα» και σε απώλειες θέσεων εργασίας και πολύτιμων πόρων για την αγορά και την τοπική οικονομία.

Παράλληλα και ως φυσικό επακόλουθο, ο ΟΑΕΕ έχει παρουσιάσει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας, που οδηγούν σε αδιέξοδο το ασφαλιστικό σύστημα κάλυψης των εμπόρων. Συνεχώς δε, πληροφορούμαστε το ενδεχόμενο εντατικοποίησης των ελέγχων στους επιχειρηματίες που οφείλουν τις εισφορές τους, όχι επειδή δεν θέλουν αλλά επειδή βρίσκονται σε αυταπόδεικτη αδυναμία.

Οι συλλογικοί φορείς τους, με την υποστήριξη και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, έχουν καταθέσει προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ολοκληρωμένη πρόταση για την κεφαλαιοποίηση των οφειλών τους προς τον ΟΑΕΕ. Αφορά στην προστασία και επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και ζητεί μεταξύ άλλων:

*   Καθιέρωση μίας «πραγματικής» κεφαλαιοποίησης των μέχρι σήμερα ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ που θα περιλαμβάνει όλες τις οφειλές σε ενιαίο κεφάλαιο, καθώς επίσης τις κάθε είδους προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις.

*   Υποχρέωση άμεσης επανέναρξης καταβολής τρεχουσών εισφορών από τους οφειλέτες που κάνουν χρήση της κεφαλαιοποίησης, με παροχή δικαιώματος για ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης.

*    Ενεργοποίηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους οφειλέτες (και τις
οικογένειες τους) που μετέχουν στην κεφαλαιοποίηση, με άμεση θεώρηση των
ατομικών ασφαλιστικών βιβλιαρίων υγείας.

*    Κατά την συνταξιοδότηση, μετατροπή της κεφαλαιοποιημένης οφειλής σε ασφαλιστικό
χρόνο με τελική επιλογή εξαγοράς ή μειωμένης σύνταξη, η οποία δεν δημιουργεί
ταμειακό έλλειμμα στον Οργανισμό. Η πρόταση στηρίζεται επάνω στην αρχή ότι ο
ασφαλισμένος, ως συνταξιούχος, θα εισπράξει τελικά την αναλογία αυτών που έχει
δώσει προς τον ΟΑΕΕ.

*    Αποποινικοποίηση των οφειλών στον ΟΑΕΕ, δεδομένου ότι ο ΟΑΕΕ είναι ταμείο
αυτοαπασχολούμενων και οι εισφορές δεν είναι παρακρατούμενες όπως αυτές του ΙΚΑ.

Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Αν προτίθεται να ικανοποιήσει το αίτημα για κεφαλαιοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ που θεωρείται ως απαραίτητη προϋπόθεση για διέξοδο και ριζική λύση στο μεγάλο πρόβλημα ενός μεγάλου κλάδου που δοκιμάζεται από τις σημερινές οικονομικές συγκυρίες που, ώστε να μπει τέλος στην συνεχή αύξηση των οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές, στα αλλεπάλληλα λουκέτα μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην καθημερινή διόγκωση της ανεργίας.

 

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤEΣ