Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ

 

Ο Δήμαρχος Φλώρινας, Γιάννης Βοσκόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη τύπου για όλα τα ζωτικά θέματα του Δήμου και το έργο της Δημοτικής αρχής την Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «VELTSIS».

Παρόντες στη συνέντευξη επίσης ήταν η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας, κ. Όλγα Μούσιου Μυλωνά, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Άρης Αριστείδου, Δημήτρης Θεοφανίδης, Δημήτρης Λουκάς και Σωτήρης Τσορμπάρης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Γιώργος Απιδόπουλος, Θόδωρος Δημόπουλος, Νίκος Ευαγγέλου, Χρήστος Μπαρδάκας, Πέτρος Σερίδης, Αντώνης Σίπκας, Κώστας Τριανταφυλλίδης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΦ και Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Αντώνης Ζαέκης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φλώρινας, κ. Νίκος Μουρατίδης, η σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας, κ. Βιβή Δεμίρ, η Γενική Διευθύντρια της ΔΕΥΑΦ, κ. Νόνη Αβραμοπούλου, μαζί με υπηρεσιακούς συμβούλους της επιχείρησης, η Διευθύντρια της ΑΝΦΛΩ, κ. Ζέτα Ρίζου, μαζί με επιστημονικό προσωπικό της εταιρίας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Φλώρινας.

 

Ο Δήμαρχος Φλώρινας σχετικά με την Τηλεθέρμανση επεσήμανε πως …«η ανευθυνότητα, νυν και πρώην βουλευτών να επικαλούνται ότι δεν εκτελείται η τηλεθέρμανση ξεπερνάει τα όρια της ανοησίας. Γιατί από την ημέρα που έγιναν τα εγκαίνια ξεκίνησε και η κατασκευή της τηλεθέρμανσης»…  «Αυτές τις ημέρες η ανάδοχος εταιρία έχει έρθει σε επαφή με εργολάβους της περιοχής μας και εντός των ημερών θα ξεκινήσει την τοποθέτηση των σωλήνων από τον ΑΗΣ Μελίτης προς την Φλώρινα»…  …«Επίσης, είναι έτοιμη  η μελέτη για την τηλεθέρμανση της Μελίτης».

Για τον Ζωολογικό κήπο είπε πως «τα χρήματα που δαπανήθηκαν από το πρόγραμμα ανήλθαν στο ποσό των 171.000,00 + 64.000,00 = 235.000,00 ευρώ»… …«Σύντομα, θα εμπλουτίσουμε τον ζωολογικό μας κήπο και με άλλα ζώα, όπως προβλέπεται και επιτρέπεται από την νομοθεσία»…

Νερό: Η μεγαλύτερη κατανάλωση νερού κατά τους θερινούς μήνες, ορισμένες μεγάλες βλάβες στον κεντρικό αγωγό που μεταφέρει το νερό από το διυλιστήριο στις δεξαμενές οι πολλές βροχές, που φέρνουν πολλά φερτά υλικά και άφθονη λάσπη με συνέπεια να μην μπορεί να λειτουργήσει σωστά το διυλιστήριο είναι οι λόγοι της διακοπής νερού τις νυχτερινές ώρες τον Αύγουστο.

 «Εχουν δεσμευθεί δυο εκατομμύρια κυβικά νερό από το φράγμα για ύδρευση»… …«Εχουμε ξεκινήσει την μελέτη και ευελπιστούμε σύντομα να ξεκινήσουμε και την κατασκευή του διυλιστηρίου στο φράγμα Τριανταφυλλιάς»… …»Επίσης, θα εκσυγχρονίσουμε το διυλιστήριο της Μελίτης και θα προχωρήσουμε και στην κατασκευή ενός νέου  διυλιστηρίου μόλις τελειώσει το φράγμα στο Παρόρι, ώστε όλα τα χωριά μας να έχουν πόσιμο νερό αρίστης ποιότητας».

 

 

 

Στη συνέχεια θύμισε «για όσους έχουν κοντή μνήμη» ορισμένα από τα έργα που έγιναν με μελέτες της ΑΝΦΛΩ «κατασκευάσαμε την ανάπλαση του Σακουλέβα από τα δικαστήρια μέχρι τον Αριστοτέλη, την  ανάπλαση του Σακουλέβα από τα 1ο και 2ο  δημοτικό σχολείο μέχρι το Πεταλωτήριο, την ανάπλαση του χώρου απέναντι από το αρχαιολογικό μουσείο, την κάτω μπουάτ, την ανάπλαση του δρόμου από τα πανεπιστήμια μέχρι την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο Τσιφλίκι, τα ποδήλατα, τους βυθιζόμενους κάδους αποκομιδής απορριμμάτων, την κατασκευή της γέφυρας του Αρμενοχωρίου».

Τέλος αναφερόμενος στον κ. Κωνσταντινίδη είπε πως: «ένας λόγος για να θυμόμαστε τον κύριο Κωνσταντινίδη είναι η καταστροφή της Φλώρινας οι καταγγελίες τις οποίες κάνει, όπως επικαλείται ο ίδιος στην συνέντευξή του, και τα ψευδή στοιχεία τα οποία αναφέρει σε αυτήν».    «όταν ψήφιζε ο κ. Κωνσταντινίδηςστη Βουλή, μπήκε ο ΕΝΦΙΑ, έφυγε το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών, έφυγε η Τράπεζα της Ελλάδος, έφυγε το 504 Τάγμα Πεζικού, έφυγε η Στρατολογία, έφυγε…, έφυγε…, ευτυχώς, όπως λένε και οι Φλωρινιώτες, για την Φλώρινα έφυγε και αυτός, γιατί έχει καταστραφεί  η Φλώρινα και δεν μένει πλέον τίποτα άλλο για να φύγει».

Ενώ για όλους όσους καθημερινά και χωρίς συγκεκριμένο λόγω έχουν αναλάβει εργολαβικά τις ανώνυμες αλλά και ελάχιστα επώνυμες καταγγελίες στις δικαστικές, φορολογικές, ασφαλιστικές και ευρωπαϊκές ελεγκτικές αρχές είπε: «Ορισμένοι, υποδαυλίζουν τις Δικαστικές αρχές και θεωρούν τους εαυτούς τους νομογνώστες ή και νομοθέτες»… ….«Και όλα αυτά γίνονται από ορισμένους ψευτοφιλόσοφους, ανευθυνο-υπεύθυνους παντογνώστες, και ειδικούς στη συκοφαντία και στην λασπολογία».

 

 

 

 

 

Αναλυτικά ο Δήμαρχος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης είπε:

«Κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας σήμερα εδώ.

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς για τους μαθητές του Δήμου μας, εύχομαι, καταρχήν, στους γονείς να  συνεχίσουν να στηρίζουν τα παιδιά τους με υπομονή και αισιοδοξία,  με την άπλετη κατανόηση και αγάπη, που με μοναδικό τρόπο μπορούν να επιδείξουν για να υποστηρίξουν τις ανάγκες και τις αγωνίες των παιδιών τους.

Παράλληλα, απευθύνω θερμές κι εγκάρδιες ευχές σε όλους τους εκπαιδευτικούς για μια δημιουργική χρονιά. Να αφιερώσουν, όπως συνήθως πράττουν, τον καλύτερο εαυτό τους στη επιτέλεση του πολυσύνθετου και δημιουργικού έργου τους, που καλούνται να το υλοποιήσουν μέσα σε μια ιδιάζουσα περίοδο που βρίθει από ελλείψεις και αντιξοότητες.

Στους μικρούς και μεγαλύτερους μαθητές εύχομαι να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να απολαύσουν το ταξίδι της γνώσης αποκομίζοντας και τα προσδοκώμενα οφέλη και τις δεξιότητες που θα τους ενδυναμώσουν και θα τους οδηγήσουν στην εξέλιξη, στην πρόοδο και την μόρφωση.

Προσωπικά, ως Δήμαρχος, επιζητώ και ενθαρρύνω κάθε συνεργασία και συνέργεια, προκειμένου να αναβαθμίσουμε τη λειτουργία των σχολείων του Δήμου Φλώρινας, γιατί οι ανάγκες και το μέλλον των παιδιών μας είναι στην αιχμή του δόρατος των προτεραιοτήτων μου και είναι ένα πεδίο που μας ενώνει και μας ενδιαφέρει όλους.

 

Επίσης, θέλω να εκφράσω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια, σε όλες τις μαθήτριες και όλους τους μαθητές του Δήμου μας αλλά και όλης της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας που πέτυχαν, μέσω της διαδικασίας των Πανελλαδικών εξετάσεων, την είσοδό τους στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.

Συγχαρητήρια, όμως, αξίζουν στους γονείς αλλά και στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι στάθηκαν αρωγοί στις προσπάθειές τους συμβάλλοντας  στην επιτυχία τους.

Επιπλέον, θέλω να απευθυνθώ στους νέους που δεν τα κατάφεραν αυτή τη φορά και να τους ενθαρρύνω να μην απογοητευτούν, αλλά, να συνεχίσουν την προσπάθειά τους, γιατί και στο μέλλον θα έχουν πολλές ακόμη ευκαιρίες.

Τέλος, εύχομαι καλή πρόοδο σε όλους!

 

Κυρίες και κύριοι,

Το διάστημα αυτό υπήρξε μια έξαρση δηλώσεων από πολιτικούς, από δημοσιογράφους, από πολίτες, από ανευθυνο-υπεύθυνους παντογνώστες, από ειδικούς στη συκοφαντία και στην λασπολογία, με σκοπό να αποπροσανατολίσουν τους Δημότες μας και να ρίξουν λάσπη προσωπικά σε εμένα, απαξιώνοντας τα μεγάλα έργα που υλοποιούνται στον Δήμο μας, αλλά και αυτά τα οποία προγραμματίζουμε να υλοποιήσουμε, φυσικά, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, γιατί, όπως γνωρίζετε καλά οι Δήμοι δεν έχουν χρήματα, αφού έχει περικοπεί το 70% περίπου από τις επιχορηγήσεις ΚΑΠ και ΣΑΤΑ. Ίδια έσοδα υπάρχουν ελάχιστα ή και σχεδόν καθόλου.

Ορισμένοι, μάλιστα, υποδαυλίζουν τις Δικαστικές αρχές και θεωρούν τους εαυτούς τους νομογνώστες ή και νομοθέτες.

Και όλα αυτά γίνονται λόγω της ημιμάθειας ορισμένων ψευτοφιλόσοφων, η οποία, δυστυχώς, είναι χειρότερη της αμάθειας.

Ένας σώφρων άνθρωπος  πριν ξεκινήσει να κάνει δηλώσεις ή σχολιασμούς το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να ενημερωθεί σωστά από τους αρμόδιους φορείς και τις  υπηρεσίες και, αν διαπιστώσει κάτι το μεμπτό ή το ελλιπές, τότε προβαίνει στις ανάλογες ενέργειες.

Και εγώ ακόμα ως δήμαρχος πολλά θέματα που χειρίζονται οι υπηρεσίες μου ενδέχεται να μην τα γνωρίζω στην πληρότητά τους, για αυτόν τον λόγο θα έχετε παρατηρήσει ότι στις συνεντεύξεις μου ανάλογα με τα θέματα που θα σας ενημερώσω έχω παρόντες και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες που τα χειρίζονται. Επιπλέον, για έναν λόγο παραπάνω, γιατί δεν μου αρέσει να λέω ψέματα και ανακρίβειες. Επίσης, μπορείτε να απευθυνθείτε σε αυτούς κι εσείς στο τέλος της συνέντευξης και να τους υποβάλετε όποια ερώτηση θέλετε για διευκρινήσεις.

Και επειδή, όπως αρέσκονται να λένε κάποιοι, επί θητείας μου δεν εκτελείται κανένα σημαντικό ή μεγάλο έργο, αλλά επί των ημερών τους, π.χ. όταν ψήφιζε στη Βουλή ο κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, μπήκε ο ΕΝΦΙΑ, έφυγε το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών, έφυγε η Τράπεζα της Ελλάδος, έφυγε το 504 Τάγμα Πεζικού, έφυγε η Στρατολογία, έφυγε…, έφυγε…, ευτυχώς, όπως λένε και οι Φλωρινιώτες, για την Φλώρινα έφυγε και αυτός, γιατί έχει καταστραφεί  η Φλώρινα και δεν μένει πλέον τίποτα άλλο για να φύγει.

Άρα, ένας λόγος για να θυμόμαστε τον κύριο Κωνσταντινίδη είναι η καταστροφή της Φλώρινας και οι καταγγελίες τις οποίες κάνει, όπως επικαλείται ο ίδιος στην συνέντευξή του, και τα ψευδή στοιχεία τα οποία αναφέρει σε αυτήν.

Όμως, δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθώ με τα λεγόμενα του συγκεκριμένου κυρίου, γιατί είναι γνωστός σε όλους και αυτός, αλλά και το «μεγάλο έργο» το οποίο έχει προσφέρει στον Νομό μας.

Τηλεθέρμανση Φλώρινας

Και ξεκινάω αγαπητοί μου από την τηλεθέρμανση Φλώρινας.

Θα ξέρετε ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που υλοποιούνται στην Ελλάδα από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Όπως, επίσης, γνωρίζετε καλά κι από συνεντεύξεις που σας έχω δώσει στο παρελθόν, με ενέργειες δικές μου κατάφερα και ενέταξα το έργο της τηλεθέρμανσης στο ΕΣΠΑ. Η ΔΕΥΑΦ, η οποία είναι και η επιβλέπουσα υπηρεσία του έργου, σε συνεργασία με την Διαχειριστική αρχή του Υπουργείου, που είναι αρμόδια για το ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη), η οποία και έδινε όλες τις εγκρίσεις βήμα προς βήμα, η ΔΕΥΑΦ προχώρησε στην δημοπράτηση του έργου και στην έναρξη εκτέλεσής του.

Να σημειωθεί ότι η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (Διαχειριστική αρχή) του Επιχειρησιακού Προγράμματος έχει την ευθύνη για το σχεδιασμό, την κατάρτιση, την αξιολόγηση, τη διαχείριση, την παρακολούθηση, τη δημοσιότητα και τον έλεγχο του προγράμματος.

Η ανευθυνότητα, όμως, νυν και πρώην βουλευτών να επικαλούνται ότι δεν εκτελείται η τηλεθέρμανση ξεπερνάει τα όρια της ανοησίας. Γιατί από την ημέρα που έγιναν τα εγκαίνια ξεκίνησε και η κατασκευή της τηλεθέρμανσης.

Η τηλεθέρμανση δεν είναι μόνο σωλήνες, είναι ένα μεγάλο έργο που περιλαμβάνει το κτίριο της διοίκησης, αντλιοστάσια μεταφοράς νερού, δεξαμενές αποθήκευσης υπέρθερμου νερού, σύστημα θέρμανσης του νερού σε περίπτωση που βγει εκτός λειτουργίας ο ΑΗΣ Μελίτης, πράγμα το οποίο δεν έχουν οι άλλες τηλεθερμάνσεις, π.χ. Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου και Κοζάνης, εναλλάκτες για τις οικοδομές και ό,τι άλλο χρειάζεται, ώστε να μπορεί άμεσα να συνδεθεί ο καταναλωτής και να έχει θέρμανση στο σπίτι του ή στον επαγγελματικό του χώρο.

Αυτοί οι κύριοι που σχολιάζουν απερίσκεπτα, αλλά και όποιος άλλος καλοπροαίρετος επιθυμεί, θα μπορούσε να πάει μέχρι τον βιολογικό της Φλώρινας ή μέχρι τον ΑΗΣ Μελίτης και να διαπιστώσει τις εργασίες που γίνονται. Ή ακόμα θα μπορούσε να περάσει από την ΔΕΥΑΦ και να ενημερωθεί για την πορεία του έργου.

Η τηλεθέρμανση Φλώρινας δεν έχει καμιά σχέση με την τηλεθέρμανση Αμυνταίου. Γιατί η τηλεθέρμανση του Αμυνταίου είναι επέκταση της ήδη υπάρχουσας και είναι έργο που κατασκευάζεται μόνο με σωλήνες, ενώ της Φλώρινας είναι έργο που γίνεται από την αρχή και έχει και κτιριακές εγκαταστάσεις, για αυτό ο αγαπητός κ. Σέλτσας θα έπρεπε να είναι λίγο πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του και ίσως θα έπρεπε να έχει μια καλύτερη ενημέρωση για το συγκεκριμένο έργο.

Φυσικά, δεν μπορώ να αμφισβητήσω ή να αποκρύψω  το ειλικρινές ενδιαφέρον του κ. Σέλτσα για το έργο της τηλεθέρμανσης της Φλώρινας. Συγκεκριμένα, είχαμε βρεθεί στην Αθήνα και είχαμε επισκεφτεί τα αρμόδια Υπουργεία που έχουν σχέση με την τηλεθέρμανση της Φλώρινας, με το κολυμβητήριο και με το κτίριο «ΔΗΜΗΤΡΑ» και τον ευχαριστώ για αυτό. Όμως, δεν μπορεί να λέει απαξιωτικά ότι δεν φταίνε τα capital controls, γιατί, αν αναλογιστεί, θα θυμηθεί πότε η εταιρία ΤΟΞΟΤΗΣ πήρε την προκαταβολή και πότε ίσχυσαν τα capital controls κι αν είχε την δυνατότητα το διάστημα εκείνο να στείλει κάποιος χρήματα στο εξωτερικό για προμήθεια ή αγορά υλικών.

Και ούτε φυσικά δικαιούται ο κ. Σέλτσας να αναφέρεται προσβλητικά για την ΔΕΥΑΦ και να λέει ότι «οι Φλωρινιώτες οφείλουν να ζητήσουν ευθύνη. Κι η ευθύνη είναι συγκεκριμένη, έχει ονοματεπώνυμο και είναι όποιος έχει την ευθύνη της κατασκευής του έργου, η ΔΕΥΑΦ.  Δεν φταίει κανένας υπουργός που δεν έγινε η τηλεθέρμανση της Φλώρινας. Είναι μια υπερβολή». Όπως αναφέρεται στο blog του «Παρατηρητή».

Φίλτατε κύριε βουλευτά, είμαστε στην διάθεσή σου για να σε ενημερώσουμε σε ότι έχει σχέση με την τηλεθέρμανση.

Το έργο σήμερα έχει μια καθυστέρηση που οφείλεται στην ανάδοχο εταιρία και για τον λόγο αυτόν η ΔΕΥΑΦ έχει επιβάλει στην ανάδοχο εταιρία ποινική ρήτρα 130.000,00 ευρώ. Έτσι, λοιπόν, πρέπει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η ανάδοχος εταιρία να ολοκληρώσει κάποιες εργασίες μέχρι την άνοιξη του 2017.

Αν δεν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, τότε η ΔΕΥΑΦ είναι αναγκασμένη να προβεί στην έκπτωση του εργολάβου, σε συνεννόηση με το αρμόδιο Υπουργείο και με την έγκρισή του. Σήμερα ο εργολάβος έχει φέρει έναν σημαντικό αριθμό προμονωμένων  σωλήνων και ελπίζουμε ότι το έργο θα προχωρήσει ομαλά.

Και σας ενημερώνω ότι αυτές τις ημέρες η ανάδοχος εταιρία έχει έρθει σε επαφή με εργολάβους της περιοχής μας και εντός των ημερών θα ξεκινήσει την τοποθέτηση των σωλήνων από τον ΑΗΣ Μελίτης προς την Φλώρινα.

Δεν είναι απαραίτητος τόσος κιτρινισμός από τον τύπο, ούτε και από τους πολιτικούς μας. Η τηλεθέρμανση της Φλώρινας είναι ένα έργο που θα προσφέρει πάρα πολλά στην οικονομία της Φλώρινας και στις χαμηλόμισθες οικογένειες, για αυτό και πρέπει να το αγκαλιάσουμε όλοι και να βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης. Δεν χρειάζεται ούτε να μεμψιμοιρούμε ούτε να προσπαθούμε να βάζουμε τρικλοποδιές, γιατί δεν έχει σημασία ποιος είναι Δήμαρχος και την υλοποιεί, σημασία έχει η προσφορά που θα έχει το έργο στην τοπική κοινωνία.

Επίσης, έχουμε και έτοιμη την μελέτη για την τηλεθέρμανση της Μελίτης και, όταν ανοίξουν τα αντίστοιχα προγράμματα, θα την εντάξουμε για να κατασκευαστεί και το έργο αυτό.

Περισσότερα θα σας πει στο τέλος η κ. Αβραμοπούλου που είναι και Διευθύντρια της ΔΕΥΑΦ και χειρίζεται το έργο.

Ζωολογικός κήπος

Μα πόση κακία πόση χολή έβγαλαν ορισμένοι για τον ζωολογικό κήπο;

Πέστε μου, ειλικρινά, σας άρεσε ο χώρος όπως ήταν πριν την ανάπλαση;

Θέλατε να βλέπετε έναν χώρο, που παλιότερα ήταν σημείο αναφοράς για την Φλώρινα, να είναι σκουπιδότοπος; Δεν νομίζω.

Γιατί τόση κακία λοιπόν, τόσος κιτρινισμός, επειδή το έργο το έκανε ο Δήμαρχος, ο Γιάννης ο Βοσκόπουλος;

Αγαπητοί μου φίλοι, το έχω πει πολλές φορές, ψέματα δεν λέω, ό,τι υπόσχομαι το εννοώ και είμαι σίγουρος ότι μπορώ να το υλοποιήσω. Έτσι, πιστός στις προεκλογικές μου δεσμεύσεις προχωράω στην υλοποίηση των έργων που έχω υποσχεθεί.

Γνωρίζετε όλοι σας πολύ καλά τις οικονομικές δυσκολίες  που περνά η χώρα μας και παράλληλα και η τοπική αυτοδιοίκηση, που δεινοπαθεί οικονομικά.

Για να μπορέσεις να κάνεις ένα έργο, πρέπει να ετοιμάσεις τις μελέτες και να μπορέσεις να το εντάξεις σε ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Πράγμα πολύ δύσκολο.

Ευτυχώς, έχουμε την ΑΝΦΛΩ και έτσι μπορούμε να έχουμε ώριμες μελέτες για να κατασκευάσουμε έργα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Όπως κατασκευάσαμε την ανάπλαση του Σακουλέβα από τα δικαστήρια μέχρι τον Αριστοτέλη, την  ανάπλαση του Σακουλέβα από τα 1ο και 2ο  δημοτικό σχολείο μέχρι το Πεταλωτήριο, την ανάπλαση του χώρου απέναντι από το αρχαιολογικό μουσείο, την κάτω μπουάτ, την ανάπλαση του δρόμου από τα πανεπιστήμια μέχρι την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο Τσιφλίκι, τα ποδήλατα, τους βυθιζόμενους κάδους αποκομιδής απορριμμάτων, την κατασκευή της γέφυρας του Αρμενοχωρίου, και άλλα.

Γιατί ορισμένοι έχουν κοντή μνήμη και αναφέρθηκαν ότι τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια δεν έχει γίνει κανένα έργο στο Αρμενοχώρι, ορμώμενοι από μία ασφαλτόστρωση που έκανε η Περιφέρεια σε έναν δρόμο. Σας πληροφορώ ότι και ασφαλτοστρώσεις έχουμε κάνει στο Αρμενοχώρι και σαν Νομάρχης και σαν Δήμαρχος, και άλλες μικρές παρεμβάσεις έχουμε κάνει στις τοπικές μας κοινότητες που έχουν σχέση με την καθημερινότητα.

Στα ευρωπαϊκά προγράμματα δεν μπορείς να υποβάλεις μια μελέτη για ένα έργο με όσα χρήματα θέλεις εσύ. Κάποια προγράμματα έχουν και την δέσμευση του ανώτατου πλαφόν στο οποίο μπορείς να φτάσεις με την πρότασή σου. Έτσι, για τον ζωολογικό κήπο το πρώτο έργο είχε προϋπολογισμό 304.000,00 ευρώ και μετά την έκπτωση υλοποιήθηκε με 171.000,00 ευρώ. Φυσικά, όταν γίνεται η μελέτη οι τιμές που μπαίνουν για τις εργασίες είναι αυτές που έχει εγκρίνει το υπουργείο, συν τις κρατήσεις, συν το εργολαβικό όφελος, συν το ΦΠΑ.

Για το ποσό αυτό είχαμε εστιάσει την προσοχή μας στις πιο απαραίτητες εργασίες που έπρεπε να γίνουν στον συγκεκριμένο χώρο και για την ολοκλήρωση του έργου θα βάζαμε χρήματα από άλλες πηγές ή και με εργασία των δημοτικών μας υπαλλήλων για όσες παρεμβάσεις μπορούσαν να κάνουν.

Στην συνέχεια, όμως, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος που έληγε τον Δεκέμβριο του 2015, ζήτησα από την Διαχειριστική αρχή που έλεγχε το πρόγραμμα, αν υπήρχε η δυνατότητα για πρόσθετη επιχορήγηση και για ποιο ύψος του ποσού.

Τα κατάφερα και πήραμε έγκριση για συμπληρωματικά έργα μέχρι του ποσού προϋπολογισμού 119.000,00 ευρώ, έργο το οποίο υλοποιήθηκε μετά από έκπτωση με 64.000,00 ευρώ.

Άρα, τα χρήματα που δαπανήθηκαν από το πρόγραμμα για τον Ζωολογικό κήπο ανήλθαν στο ποσό των 171.000,00 + 64.000,00 = 235.000,00 ευρώ.

Φυσικά, έγιναν επιπλέον εργασίες από τους δημοτικούς υπαλλήλους και θα γίνουν και άλλες με χρήματα από άλλες πηγές ή με την εργασία των δημοτικών μας υπαλλήλων.

Ορισμένοι αναφέρθηκαν στον Ζωολογικό κήπο της FYROM, και είπαν ότι τελείωσε νωρίτερα. Μα φυσικά, τι περίμεναν να γίνει, αφού στην FYROM ισχύει άλλη νομοθεσία και όχι αυτή που ισχύει στην Ελλάδα για τις δημοπρατήσεις και για τις εγκρίσεις που απαιτούνται. Μην ισοπεδώνουμε, λοιπόν, τα πάντα. Εξάλλου, το έργο τελείωσε μέσα στο χρονοδιάγραμμα που είχε προβλεφθεί για το πρόγραμμα για αυτό και πληρώθηκε.

Και στην FYROM δεν είχαν άτομα που έκαναν καταγγελίες στο ΙΚΑ για να έρχεται για ελέγχους, όπως έκανε ο κ. Κωνσταντινίδης, πρώην Βουλευτής και το ανέφερε στην συνέντευξή του.

Σε άλλους φταίει το ότι έχει λίγα ζώα, άλλοι φωστήρες τον ονόμασαν ορνιθώνα και πολλά άλλα. Και μάλιστα ορισμένοι με την τόση κακία που τους διακατέχει, έλεγαν «ε, καλά θα κάνουν τα εγκαίνια και θα τον κλείσουν, σιγά μην είναι έτοιμος και για τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα».

Τι θέλετε, κύριοι; Αυτό μπορούσαμε με τα χρήματα που διαθέσαμε και αυτό κάναμε. Πέστε μας εσείς τι έχετε κάνει για την Φλώρινα, έχετε βάλει ένα λιθαράκι για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας έστω και λεκτικά; Δεν νομίζω… με τη μιζέρια και την κακία που σας διακατέχει (αναφέρομαι πάντα σε αυτούς που κάνουν τα δυσμενή σχόλια).

Ο ζωολογικός κήπος σήμερα έχει λίγα γουρούνια, πρόβατα από το Καμερούν, κατσίκια νάνους, περιστέρια, κοτούλες νάνους, κουνέλια, κότες κανονικές, κότες cochin, παγόνια, φραγκόκοτες, γαλοπούλες, πάπιες, χήνες, χηνόπαπιες και φυσικά

τα άλογα που έχει φέρει ο Ιππικός Όμιλος Φλώρινας και κάνει βόλτες τα παιδιά για να εξοικειωθούν με την ιππασία. Και όλα αυτά είναι από δωρεές, χωρίς να ξοδέψουμε ούτε ένα ευρώ για να τα αποκτήσουμε.

Και, φυσικά, δεν μπορώ να παραλείψω την σύγχρονη παιδική χαρά και τον τοίχο αναρρίχησης, καθώς και τα διάφορα κιόσκι που υπάρχουν για να ξεκουράζονται οι συνοδοί των παιδιών.

Σύντομα, θα εμπλουτίσουμε τον ζωολογικό μας κήπο και με άλλα ζώα, όπως προβλέπεται και επιτρέπεται από την νομοθεσία. Όμως, χρειάζεται χρόνος, σταθερά βήματα και προσοχή.

Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους για την βοήθεια και την προσφορά τους και ξεκινάω από το Αττικό πάρκο Αθηνών, τον ζωολογικό κήπο των Τρικάλων, τους ιδιώτες όλους, και τον Ιππικό Όμιλο Φλώρινας για την μεγάλη προσφορά και συνεισφορά του στο εγχείρημα αυτό.

Αγαπητοί φίλοι,

δεν με στεναχωρεί ούτε με αποθαρρύνει η άποψη των ελαχίστων που αναφέρονται δυσφημιστικά και με κακία. Απεναντίας με χαροποιεί το γεγονός ότι με συναντούν συμπολίτες μου στον δρόμο και με συγχαίρουν για το έργο αυτό, αλλά και όταν πηγαίνω προς την περιοχή αυτή και βλέπω τον ζωολογικό κήπο να είναι γεμάτος κόσμο. Και περισσότερο, μάλιστα, επειδή ως πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας που είμαι και βρίσκομαι στους διπλανούς Νομούς κάθε τόσο, χαίρομαι που ακούω από τον κόσμο να λέει θα έρθει στην Φλώρινα να επισκεφτεί τον ζωολογικό κήπο που άνοιξε.

Νερό

Επειδή έχει γίνει και αναφορά στις διακοπές του νερού που γίνονται, θα σας απασχολήσω για λίγο σχετικά με το θέμα.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι όχι μόνο είχαμε πει ότι θα μειώσουμε το κόστος του τιμολογίου της ΔΕΥΑΦ, αλλά το κάναμε και πράξη. Μειώσαμε το κόστος της τιμής του νερού πάνω από 50%, με αποτέλεσμα να γίνεται μεγαλύτερη κατανάλωση νερού κατά τους θερινούς μήνες, γιατί ο κόσμος θέλει να ποτίσει το γρασίδι που έχει μπροστά από το σπίτι του, αλλά και ορισμένοι λόγω των δύσκολων καιρών που περνάμε με τις μειώσεις των μισθών κλπ. έχουν βάλει ένα μικρό κήπο μπροστά από το σπίτι τους για να κάνουν οικονομία τουλάχιστον σε ότι μπορούν. Έτσι, η κατανάλωση του νερού αυξάνεται αρκετά.

Επιπρόσθετα, κάποιες μέρες υπήρχαν και ορισμένες μεγάλες βλάβες στον κεντρικό αγωγό που μεταφέρει το νερό από το διυλιστήριο στις δεξαμενές κι έτσι δημιουργήθηκε αυτή η έλλειψη νερού. Αυτό το διάστημα δε, με τις πολλές βροχές, επειδή παίρνουμε νερό από πηγές υπήρχαν πολλά φερτά υλικά και άφθονη λάσπη με συνέπεια να μην μπορεί να λειτουργήσει σωστά το διυλιστήριο.

Φυσικά, θα θυμόσαστε ή μπορείτε να ανατρέξετε σε δελτία τύπου που έχω εκδώσει ως Νομάρχης, το διάστημα της κατασκευής του φράγματος της Τριανταφυλλιάς.

Κατάφερα και δέσμευσα δυο εκατομμύρια κυβικά νερό από το φράγμα για ύδρευση. Δηλαδή, όσο χρειάζεται άλλη μια Φλώρινα, με σκοπό να κατασκευάσουμε ένα νέο και πιο σύγχρονο  διυλιστήριο στο φράγμα.

Όμως, κάποια έργα δεν γίνονται με μαγικά. Πρέπει να ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται για να φτάσεις σε σωστό αποτέλεσμα.

Δεν είχε τακτοποιηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην περιοχή του Φράγματος, δεν είχαν ολοκληρωθεί μέχρι πριν από δύο μήνες οι απαλλοτριώσεις, άρα πού και τι θα κτίζαμε. Θα κάμναμε ένα νέο κολυμβητήριο, με το οποίο δεν μπορούμε ακόμα να ξεμπλέξουμε; Όχι, κύριοι. Εμείς εργαζόμαστε νόμιμα και θα κάνουμε όλα τα έργα σύμφωνα και όπως προβλέπεται από τον νόμο. Έχουμε ξεκινήσει την μελέτη και ευελπιστούμε σύντομα να ξεκινήσουμε και την κατασκευή του διυλιστηρίου.

Επίσης, θα εκσυγχρονίσουμε το διυλιστήριο της Μελίτης και θα προχωρήσουμε και στην κατασκευή ενός νέου  διυλιστηρίου μόλις τελειώσει το φράγμα στο Παρόρι, ώστε όλα τα χωριά μας να έχουν πόσιμο νερό αρίστης ποιότητας.

Καθαριότητα

Πέρα από το πόσιμο νερό που είναι πολύ σημαντικό, δεν μπορούμε να μην ασχοληθούμε και με την καθαριότητα που είναι εξίσου σημαντική και αυτή για την καθημερινότητα των συνδημοτών μας.

Έτσι, έχουμε εφοδιάσει όλα τα χωριά και την πόλη με κάδους αποκομιδής απορριμμάτων αλλά και με κάδους ανακύκλωσης και, μάλιστα, στην Φλώρινα προχωρήσαμε και στην κατασκευή βυθιζόμενων κάδων μεγαλύτερης χωρητικότητας αλλά και μεγαλύτερης ασφάλειας, ώστε να μην σκορπίζονται τα σκουπίδια έξω και να μη δημιουργούνται εστίες μόλυνσης. Στον τομέα αυτόν πρέπει να σας πω ότι πρωτοτυπήσαμε.

Κι εδώ, δυστυχώς, είχαμε καταγγελίες από κάποιους.

Στο σημείο αυτό δεν μπορώ να μην αναφερθώ στη υπηρεσία καθαριότητας, η οποία με το ελάχιστο προσωπικό που έχει κρατάει την πόλη πεντακάθαρη, αλλά φροντίζει και για τις τοπικές μας κοινότητες και κάθε τόσο στέλνει και το σάρωθρο για καθαρισμό.

Φυσικά, για το πόσο καθαρή είναι η πόλη δεν το λέω εγώ, αλλά το λένε όσοι επισκέπτονται την Φλώρινα και μάλιστα πολλοί περνούν και από το δημαρχείο για να με συγχαρούν.

 

Αγαπητές και αγαπητοί φίλοι, μέλημά μας είναι η αναβάθμιση ζωής του Δήμου μας. Για τον λόγο αυτόν στηρίζουμε με τις κοινωνικές δομές που έχουμε τους χαμηλόμισθους και τους άπορους με διανομές τροφίμων, με χρηματικές επιχορηγήσεις κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα, αλλά και το σύνολο των συνδημοτών μας με πολιτιστικές εκδηλώσεις και στην πόλη και στα χωριά μας. Επίσης, στηρίζουμε την πανεπιστημιακή κοινότητα και οικονομικά και υλικά και έχουμε εξαιρετική συνεργασία, αλλά και προσπαθούμε καθημερινά να βελτιώσουμε όλα τα εκπαιδευτήρια μας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που ανήκουν στην αρμοδιότητά μας.