Η παρέμβαση του βουλευτή Γ. Αντωνιάδη σε επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής

Παρέμβαση βουλευτή Γ. Αντωνιάδη σε επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής για ΔΕΗ, ΑΗΣ Αμυνταίου, κόστος ρεύματος κλπ

 

ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Αντωνιάδης.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.

Κυρία Πρόεδρε, έχετε και την τιμητική σας σήμερα, αλλά και στην Επιτροπή θα έπρεπε να ακουστεί το μήνυμα για την «Ημέρα της Γυναίκας», τιμούμε την επέτειο και αυτό που είπαμε και στην Ολομέλεια, αλλά πρέπει, γιατί είναι και Ειδική η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, όπου χωλαίνει το Γυναικείο Κίνημα, ότι τιμούμε το Γυναικείο Κίνημα και τους αγώνες και είμαστε δίπλα σας μέχρι την τελική δικαίωση.

Τώρα, θα ήθελα να τοποθετηθώ επί του σημερινού θέματος.

Καταρχάς, προς ενημέρωση των συναδέλφων, γιατί είμαι σίγουρος ό,τι οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν, στη Δυτική Μακεδονία και τη Φλώρινα παράγεται εδώ και 10ετίες (δεκαετίες) ηλεκτρικό ρεύμα από λιγνίτη. Θέλω να το γνωρίζετε αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι, ότι αυτός ο πλούτος, ο οποίος παράγεται στην περιοχή και διαχέεται σε όλη την Ελλάδα και εκπροσωπεί περίπου το 30% του Α.Ε.Π., χρεώνεται στους κατοίκους της περιοχής και φαινόμαστε πλούσιοι. Το αποτέλεσμα, ποιό είναι; Παίρνουμε λιγότερα χρήματα από το Ε.Σ.Π.Α., παίρνουμε λιγότερες θέσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας, έχουμε μικρότερη επιδότηση στον αναπτυξιακό νόμο και γενικά, έχουμε όλα αυτά τα δυσμενή ή τα αρνητικά αποτελέσματα.

Θα ήθελα να σας αναφέρω και κάτι ακόμη, δηλαδή, θα ήθελα να κάνω και μια δεύτερη αναφορά. Όλη η Ελλάδα επιδοτείται από την Δ.Ε.Η. στην κατανάλωση του ρεύματος, όλοι μα όλοι, γιατί το ρεύμα το οποίο παράγεται στη Φλώρινα για να φτάσει στην Αθήνα, έχει κόστος μεταφοράς που περίπου 3πλασίαζει την αξία του.

Επίσης, για να φτάσει στην Κρήτη, περίπου 10πλασιάζεται και με όλο το κόστους του πετρελαίου. Οι μόνοι οι οποίοι δεν επιδοτούνται, είναι οι παραγωγοί. Αυτή, είναι μια δεύτερη αδικία.

Εγώ, έκανα αυτές τις δύο επισημάνσεις, γιατί θα ήθελα να έρθω απευθείας στις ερωτήσεις μου και θα ήθελα να είμαι σύντομος.

Κύριε Υπουργέ, αυτή την εποχή «πάνε και έρχονται» οι κινέζοι για την κατασκευή της δεύτερης μονάδας. Το έχω τονίσει επανειλημμένως και το λέω, με τον πιο επιεικέστερο τρόπο: Στο υπαρξιακό σας σύστημα, στην κοινωνική σας μέριμνα, στο πολιτικό σας πλάνο, υπάρχουν οι λέξεις διαβούλευση και τοπική κοινωνία; Δεν έχει γίνει καμία επίσημη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, δηλαδή, τι περιμένετε; Να κλείσετε τη συμφωνία με τους κινέζους και να μας την φέρετε και να την παρουσιάσετε στην τοπική κοινωνία;

Δεν πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας, για τη διασφάλιση της εργασίας και το δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα, που είναι πάγια αιτήματα της περιοχής;

Επίσης, μας ενδιαφέρει να υπάρχει η Δ.Ε.Η., να είναι ευημερούσα, για να προσφέρει όλα αυτά τα οποία προσφέρει τα κοινωνικά μερίσματα.

Ποια είναι η κατάσταση, κύριε Πρόεδρε, της Δ.Ε.Η σήμερα; Θα αντέξει;

Πρέπει να υπάρχει η Δ.Ε.Η. για να υπάρχει μια ισορροπία, σε όλο το ενεργειακό πεδίο το οποίο απλώνεται.

Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε, αυτά τα υψηλά κόστη για την ηλεκτροδότηση των νησιών και τι σκοπεύετε να κάνετε σχετικά με την αποθείωση;