Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ

Ο Δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος με επιστολή του απαντά στις παρατηρήσεις της ΕΛΜΕ Φλώρινας τόσο για τις «πενιχρές» επιχορηγήσεις των σχολικών μονάδων όσο και για τον καθαρισμό- αποχιονισμό των αυλών των σχολείων.
Ζήτησε δε «αγαστή συνεργασία» με την ΕΛΜΕ για «το καλό της μαθητικής κοινότητας του Δήμου μας».

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
«Σχετ.: Η από 17-01-2012 επιστολή σας.
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Λάβαμε την παραπάνω επιστολή σας και λυπούμαστε τόσο για το ύφος της όσο και για τις ανακρίβειες που αναφέρετε.
Θλιβόμαστε  ειλικρινά που πρέπει να μπούμε στη διαδικασία αυτής της αλληλογραφίας, η οποία μόνο αποτελεσματική δεν μπορεί να είναι για τη μαθητική μας κοινότητα.
Οι πενιχρές επιχορηγήσεις των σχολικών μονάδων οφείλονται στα μειωμένα κονδύλια, τα οποία μας στέλνει το αρμόδιο Υπουργείο. Ο Δήμος Φλώρινας δεν κρατάει τα χρήματα των σχολικών επιτροπών στον κουμπαρά του, αντίθετα τα μοιράζει άμεσα σε αυτές, ώστε να είναι στη διάθεση των σχολικών μονάδων. Ήδη, από την έναρξη της σχολικής χρονιάς σε συνάντησή μας με τους Διευθυντές των σχολείων, τους ζητήσαμε τα χρήματα των επιχορηγήσεων να διατεθούν εξ’ ολοκλήρου για την κάλυψη των πάγιων λειτουργικών δαπανών τους και κυρίως για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης. Ως Δήμος θα καλύψουμε τις υπόλοιπες ανάγκες των σχολικών μονάδων, κάνοντας ό,τι καλύτερο μπορούμε με το υπάρχον προσωπικό και με τις οικονομικές μας δυνατότητες. Τυχόν καθυστερήσεις, όπως αναφέρετε, είναι φυσικό να υπάρχουν και παρακαλούμε για την ενημέρωσή μας γι’ αυτές, ώστε να διορθωθεί το όποιο πρόβλημα έχει προκύψει.
Μας κατηγορείτε επίσης, ότι, ως Δήμος δεν προβήκαμε στον καθαρισμό των δρόμων του Δήμου και των σχολικών αυλών. Ο Δήμος Φλώρινας με το ελάχιστο προσωπικό και μηχανήματα που διαθέτει, κατάφερε, στα πραγματικά έντονα καιρικά φαινόμενα, να διατηρήσει την πόλη και τις Τοπικές Κοινότητες ανοιχτές χωρίς προβλήματα (γιατί ο Δήμος Φλώρινας δεν αποτελείται μόνο από την πόλη της Φλώρινας, αλλά και από Τοπικές Κοινότητες). Παρ’ όλα αυτά καθαρίζαμε και τις αυλές των σχολείων την προηγουμένη πριν ανοίξουν, όπως επίσης  είχαμε προμηθεύσει με σάκους αλάτι  όλα τα σχολεία.
Όσον αφορά στο κλείσιμο των σχολικών μονάδων, μας εκπλήσσει πραγματικά το γεγονός ότι το σχολιάζετε αρνητικά. Τα σχολεία ήταν κλειστά, καθώς οι θερμοκρασίες ήταν πραγματικά χαμηλές. Με -25ºC τι θα έπρεπε να κάνουμε; Να κρατήσουμε ανοιχτές τις σχολικές μονάδες με κίνδυνο να αρρωστήσουν ή να κινδυνέψουν, να σπάσουν κανένα χέρι ή κανένα πόδι τα παιδιά μας; Σας το υπενθυμίζουμε ξανά ότι ο Δήμος Φλώρινας δεν είναι μόνο η πόλη της Φλώρινας και υπάρχουν μαθητές που έρχονται από ορεινά χωριά και περιοχές με ακόμη χαμηλότερη θερμοκρασία και με μεγαλύτερο κίνδυνο για όποιο ατύχημα θα μπορούσε να συμβεί στους παγωμένους δρόμους.
Θα εκτιμούσαμε ιδιαίτερα μια αγαστή και άμεση συνεργασία μεταξύ μας για το καλό της μαθητικής κοινότητας του Δήμου μας, χωρίς την προβολή οποιασδήποτε μορφής προσωπικών εμπαθειών.
Πάντα στη διάθεσή σας

Ο Δήμαρχος Φλώρινας

Ιωάννης Βοσκόπουλος