Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φλώρινας κ. Στέφανου Μπίρου

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φλώρινας κ. Στέφανου Μπίρου

Συνέντευξη τύπου εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας κ. Στέφανος Μπίρος, την Τρίτη 31 Ιουλίου, στα γραφεία της Π.Ε. Φλώρινας. Ξεκινώντας, ο κ. Μπίρος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των πρόσφατων συναντήσεων που πραγματοποίησε στην Αθήνα.

Πιο συγκεκριμένα, σε συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, τα προβλήματα ως προς την αδειοδότηση της περιβαλλοντικής μελέτης για το έργο του κάθετου άξονα Φλώρινας – Πτολεμαΐδας λόγω του ανοιχτού διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά τα ορυχεία της περιοχής, η γενικότερη πορεία του συγκεκριμένου έργου, η μετεγκατάσταση της Τ.Κ. Αναργύρων για την οποία αναμένονται οι ενέργειες από πλευράς Υπουργείου, η καταβολή στην Περιφέρεια των οφειλόμενων από τη ΔΕΗ ποσών του τοπικού αναπτυξιακού πόρου καθώς και το ειδικό τιμολόγιο, που αναμένεται σύντομα να ενταχθεί στους λογαριασμούς των νοικοκυριών της Δ. Μακεδονίας.

Σε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της χρηματοδότησης των διαχειριστικών μελετών βόσκησης στους Δήμους Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών, τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τη νομοθετική ρύθμιση για την εξισωτική αποζημίωση στους γεωργοκτηνοτρόφους των ορεινών και μειονοτικών περιοχών, η αντιμετώπιση της παράνομης εισροής στη χώρα μας αιγοπρόβιου γάλακτος καθώς και το ζήτημα των  σταυλικών εγκαταστάσεων εντός των οικισμών, για τις οποίες ο Υπουργός ήδη έχει καταθέσει σχετική πρόταση για εκ νέου παράταση και μετά το τέλος του 2019.

Τέλος, σε συνάντηση με τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων κ. Ιάκωβο Γκανούλη, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Μεταφορών κ. Κων/νου Γέρου, συζητήθηκε το πρόβλημα που έχει προκύψει στη λίμνη Βεγορίτιδας λόγω του πρόσφατου φαινομένου του δυσχρωματισμού των νερών, για το οποίο παρουσιάστηκαν στοιχεία από την έρευνα που πραγματοποίησε, με πρωτοβουλία της Π.Ε. Φλώρινας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θες/νίκης, ενώ αναμένεται το πόρισμα του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων και Υδροτόπων (ΕΚΒΥ).

Στη συνέχεια, ο κ. Μπίρος προχώρησε σε συνοπτικό απολογισμό της παρούσας κατάστασης. Ειδικότερα:

  • Ως προς τα ζητήματα του Πανεπιστημίου, αυτήν τη στιγμή είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας τα έργα του νέου κτιρίου της Σχολής Καλών Τεχνών και της αναβάθμισης των υφιστάμενων υποδομών. Ως προς το νέο κτίριο αναμένεται η ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής μελέτης ενώ ως προς την αναβάθμιση των υποδομών αναμένεται η κατάθεση της οριστικής μελέτης από την ΑΝΚΟ. Ο συνολικός προϋπολογισμός για τα συγκεκριμένα έργα θα ξεπεράσει τα 15 εκ. ευρώ.
  • Σε εξέλιξη είναι αυτήν τη στιγμή και η στατική μελέτη του κτιρίου της Αγίας Όλγας, μετά την ολοκλήρωση της οποίας θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες υλοποίησης του έργου, προϋπολογισμού περίπου 1,2 εκ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας.
  • Ως προς τον κάθετο άξονα Φλώρινας – Πτολεμαΐδας, αυτήν τη στιγμή έχουν δεσμευτεί περίπου 85 εκ. ευρώ για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης (Πτολεμαΐδα – Ραδόσι) και θα αναζητηθούν επιπρόσθετοι πόροι για το σύνολο του έργου. Η μελέτη του έργου βρίσκεται σε εξέλιξη από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ ΑΕ.
  • Προχωράνε σταδιακά οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των αναδασμών σε διάφορες Τοπικές Κοινότητες της Π.Ε. Φλώρινας.
  • Ασκείται πίεση από πλευράς Περιφέρειας στο αρμόδιο Υπουργείο για την ένταξη των έργων του αρδευτικού δικτύου του φράγματος Τριανταφυλλιάς και του αρδευτικού του Δήμου Πρεσπών, στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) που θα ανοίξει στις αρχές Σεπτεμβρίου.
  • Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για το αρδευτικό δίκτυο του φράγματος Παρορίου. Ο φάκελος βρίσκεται στο Υπουργείο για αξιολόγηση. Επιπλέον, έχει γίνει δέσμευση ύψους 500.000 ευρώ για την ολοκλήρωση των έργων στο φράγμα Παρορίου και ο ανάδοχος έχει ήδη ξεκινήσει τις σχετικές εργασίες.
  • Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για το αρδευτικό της Τ.Κ. Λιμνοχωρίου. Ο φάκελος βρίσκεται στο Υπουργείο για αξιολόγηση.
  • Η Περιφέρεια έχει χρηματοδοτήσει το Master Plan των λιμνών και υπάρχει ετοιμότητα μέσω των μελετών του για χρηματοδότηση σημαντικών περιβαλλοντικών έργων στις λίμνες Πρεσπών και Αμυνταίου.
  • Έχει χρηματοδοτηθεί και ενταχθεί το αντιπλημμυρικό έργο της λεκάνης της λίμνης Χειμαδίτιδας, ύψους 1.8 εκ. ευρώ, έργο που θα δημοπρατηθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.
  • Η Π.Ε. Φλώρινας έχει πραγματοποιήσει και πραγματοποιεί ασφαλτοστρώσεις σε όλο το μήκος του εθνικού και επαρχιακού δικτύου.
  • Ως προς την αναβάθμιση του χιονοδρομικού κέντρου Βίγλας – Πισοδερίου, έχει ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη και αναμένεται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το αρμόδιο Υπουργείο, ενώ το έργο θα ενταχθεί άμεσα στο ΕΣΠΑ μετά την ολοκλήρωσή της.
  • Ως προς τη διάνοιξη του συνοριακού σταθμού στον Λαιμό Πρεσπών, υπάρχει δέσμευση στο INTERREG ύψους 5 εκ. ευρώ για τη δημιουργία υποδομών ενώ αυτήν τη στιγμή γίνονται έργα διαπλάτυνσης του οδικού άξονα.

 

Ο κ. Μπίρος αναφέρθηκε και στη συμμετοχή της Π.Ε. Φλώρινας σε έργα των Δήμων Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών. Ειδικότερα, έχουν δοθεί 4 εκ. ευρώ από τον τοπικό πόρο για το έργο της τηλεθέρμανσης της πόλης της Φλώρινας. Μέχρι στιγμής έχουν απορροφηθεί περίπου 700.000 ευρώ. Έχει χρηματοδοτηθεί η τηλεθέρμανση Αμυνταίου με  350.000 ευρώ και η κατασκευή μονάδων βιομάζας στο Αμύνταιο με 1.5 εκ. ευρώ. Δόθηκαν επίσης 650.000 ευρώ για τη μελέτη της υδροδότησης της πόλης και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Αμυνταίου. Παράλληλα, έχουν υλοποιηθεί πολλά έργα μικρής εμβέλειας σε πολλές Τοπικές Κοινότητες μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τους αντίστοιχους Δήμους.

Κλείνοντας, ο κ. Μπίρος τόνισε πως μέχρι σήμερα έχει καταβληθεί τεράστια προσπάθεια από πλευράς περιφερειακής αρχής για την ιεράρχηση, τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό έργων και δράσεων, ενώ ενδεχόμενες καθυστερήσεις οφείλονται κυρίως στο δημόσιο λογισμικό, κάτι που αποτυπώνεται από το σύνολο των Περιφερειών και των Δήμων της Χώρας.