-ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: δυστυχώς θα οδηγηθούμε σε ένα 4 μνημόνιο, η παρούσα Βουλή δεν μπορεί να δώσει λύση

-ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: δυστυχώς θα οδηγηθούμε σε ένα 4 μνημόνιο, η παρούσα Βουλή δεν μπορεί να δώσει λύση

Η χώρα «χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, αλλαγή κυβέρνησης, μια εθνική στρατηγική, ώστε να φτάσουμε σε μια συνεργασία όλων των πραγματικά δημοκρατικών και φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, η οποία πρέπει να βγάλει τη χώρα απ’ αυτήν την συνεχή περιδίνηση, ο κύκλος της κρίσης, τόνισε ο βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ   Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δήλωση του στη Φλώρινα το Σάββατο 15.10.2016.

Ο κ. Βενιζέλος συνοδευόμενος από τον  καθηγητή του ΑΠΘ και πρώην υπουργό αγροτικής ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη συναντήθηκε  με στελέχη του Φλωριναίου ΠΑΣΟΚ   πριν πάει στην Καστοριά όπου ήτανε ομιλητής   σε εκδήλωση του «κύκλου ιδεών».

Στην ενημέρωση που έκανε, εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την πορεία της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «αισιόδοξο σενάριο δεν βλέπει και δυστυχώς θα οδηγηθούμε σε ένα 4 μνημόνιο. Τίποτα ολοκληρωμένο δεν γίνεται».

Ανέφερε ότι στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ είναι «να κερδίσει όσο χρόνο μπορεί, που τελικά θα μας οδηγήσει σε ένα 4ο μνημόνιο. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν πολιτικό τυχοδιωκτισμό υψηλού επιπέδου. Δεν υπάρχει αριστερά αλλά τυχοδιωκτισμός. Να στήσουν τα δικά τους μαγαζιά».

Επεσήμανε ότι η χώρα «δεν κινδυνεύει από το χρέος αλλά από την αδυναμία λειτουργίας της οικονομίας, κυρίως του τραπεζικού τομέα. Αποτέλεσμα αυτής  της κατάστασης είναι να χάσουμε και τον έλεγχο στην εξωτερική πολιτική, με όλα αυτά τα προβλήματα που ανακύπτουν καθημερινά γύρω μας».

Το ΠΑΣΟΚ, η δημοκρατική παράταξη, υπογράμμισε ότι «πρέπει να έχει μια στρατηγική που θα συμφωνεί με τις ευρωπαϊκές σοσιαλιστικές δυνάμεις.

Ο χώρος της δημοκρατικής παράταξης δίνει τον τόνο στη Βουλή αλλά πρέπει να γίνει ηγετική δύναμη για το μέλλον».

Η ΔΗΛΩΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

«Χαίρομαι που βρίσκομαι στη Δυτική Μακεδονία, στη Φλώρινα, καθοδόν προς την Καστοριά όπου έχουμε μια εκδήλωση του κύκλου ιδεών για την

εθνική ανασυγκρότηση, γύρω απ το ερώτημα αν υπάρχει μέλλον για την Ελλάδα, αν αντέχει η πραγματική οικονομία, αν μπορεί να συμβάλλει η περιφερειακή οικονομία, στην ανάπτυξη του τόπου, στην επάνοδο στην ομαλότητα, στην κανονικότητα, στο να γίνει  η Ελλάδα ξανά ισότιμη χώρα της ΕΕ και της ευρωζώνης.

Μετά από 8 χρόνια ύφεσης και αγώνα; Να σταθούμε όρθιοι, δυστυχώς βρισκόμαστε μπροστά σε νέους κινδύνους και σε νέες πιέσεις. Αγωνιζόμαστε το 2019 να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν το 2014, γιατί έγινε μία εσφαλμένη επιλογή. Κάποιοι πίστεψαν ότι υπάρχει εύκολη και ανώδυνη λύση και αυτή η δήθεν λύση ήταν ένας επικίνδυνος δρόμος, ένα φλερτ με την καταστροφή.

Τώρα, αυτό ελπίζω να επηρεάσει θετικά την πορεία του τόπου γιατί μας κάνει όλους σοφότερους.

 Ο κ. Βενιζέλος απάντησε στις ερωτήσεις των ΜΜΕ λέγοντας:

Για το αν είναι αισιόδοξος για την πορεία της χώρας, είπε όχι, βλέπει με απαισιοδοξία την πορεία της χώρας. Αισιόδοξα στοιχεία μπορεί να βρει μέσα στην αλλαγή της συμπεριφοράς της κοινωνίας.

«Η κοινωνία πρέπει να συμφιλιωθεί με την αλήθεια, πρέπει να αντιληφθεί πως εξελίχθηκαν τα πράγματα τα τελευταία χρόνια, πρέπει να κάνει σωστές αξιολογήσεις  για πρόσωπα, κόμματα και καταστάσεις για να μπορέσουμε νάχουμε μέλλον. Και βεβαίως χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, αλλαγή κυβέρνησης, μια εθνική στρατηγική η οποία να δίνει προοπτική ουσιαστική και χειροπιαστή, όχι αυταπάτες.

Για τον αν υπάρχει μέλλον για την κεντροαριστερά και την ανασυγκρότηση της, δήλωσε ότι η κεντροαριστερά, ο μεσαίος χώρος, η δημοκρατική παράταξη είμαι η παράταξη που έχει ταυτιστεί με όλες τις μεγάλες εξελίξεις, με όλα τα μεγάλα πολιτικά γεγονότα στην ελληνική ιστορία. Και τα τελευταία χρόνια ο δικός μας χώρος είναι αυτός που κράτησε την κατεύθυνση της χώρας, που διαμόρφωσε την εθνική στρατηγική και  σ’ αυτήν προσχώρησαν όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις. Και τώρα αυτός είναι ο ρόλος μας.

Εμείς πρέπει να είμαστε θεματοφύλακες της εθνικής στρατηγικής, ώστε να φτάσουμε σε μια συνεργασία όλων των πραγματικά δημοκρατικών και φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων η οποία πρέπει να βγάλει τη χώρα απ’ αυτήν την συνεχή περιδίνηση, την ανακύκλωση της κρίσης.

Για το 4ο μνημόνιο, είπε ότι «θα πάμε οπωσδήποτε δυστυχώς. Θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει και το τρίτο  και να είμαστε από τον Ιανουάριο του 2015 στην πιστοληπτική γραμμή σε άλλη κατάσταση αλλά οι επιλογές που έγιναν οδηγούν σε αυτά τα αποτελέσματα. Η βλάβη είναι τεράστια. Αυτό που είχαμε κατακτήσει τον Δεκέμβρη του 2014, το βλέπουμε τώρα ως μακρινό στόχο.

Για την αποτροπή της βλάβης, επεσήμανε ότι αυτή έχει συντελεστεί, απλώς το βάθεμα της βλάβης και η ανακύκλωση του προβλήματος βεβαίως χρειάζεται εκλογές. Η παρούσα  Βουλή δεν μπορεί να δώσει λύση.