ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΝΟΥ ΡΗΓΑ ΣΤΗΝ Π.Ε ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΘΕΜΑ: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΝΟΥ ΡΗΓΑ ΣΤΗΝ Π.Ε ΦΛΩΡΙΝΑΣ.

Ολοκληρώνοντας το τετραήμερο πρόγραμμα του στη Δ. Μακεδονία με τη προχθεσινή του επίσκεψη, Τετάρτη 24 Μαΐου στη Π.Ε Φλώρινας, ο Γραμματέας της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, κατέληξε στις 13:00 στα γραφεία του Κόμματος στη Φλώρινα, όπου παρουσία του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας, Κ.Σέλτσα  και του συντονιστή της Ν.Ε Φλώρινας Π.Γεωργίου, προέβη σε προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου και στη συνέχεια σε σύσκεψη με τα μέλη και στελέχη του κόμματος.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, ακολουθώντας  ένα ασφυκτικό πρόγραμμα ο κ.Ρήγας είχε συνάντηση  με εκπροσώπους φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, κομματικά και συνδικαλιστικά στελέχη, κοινωνικούς φορείς, ενώ  επισκέφτηκε και  συνεταιρισμούς. Συγκεκριμένα συναντήθηκε αρχικά με τον δήμαρχο Αμυνταίου Κ. Θεοδωρίδη, ο οποίος του ανέφερε τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν και θα προκύψουν,  από το κλείσιμο του Ατμοηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ μετά το 2021, ζητώντας τη συνδρομή της πολιτείας με εναλλακτικές λύσεις.

Αργότερα επισκέφτηκε τον Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Σ. Μπίρο αλλά και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σ. Σαπαλίδη, με τους οποίους έγινε μια παραγωγική συζήτηση για διάφορα αυτοδιοικητικά θέματα, αλλά και αναπτυξιακά ζητήματα που αφορούν την περιοχή μας. Ο κ.Ρήγας ανέφερε ότι θα επανεξεταστεί ο αναπτυξιακός χάρτης της περιοχής, με ένα νέο παραγωγικό πλάνο, εξορθολογώντας τις στρεβλώσεις και αγκυλώσεις του παρελθόντος, με πολλές ελλείψεις στρατηγικού σχεδιασμού, που χαρακτηρίζουν το ήδη υπάρχον παρωχημένο αναπτυξιακό μοντέλο. Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι η Κυβέρνηση θα συμβάλλει με κάθε μέσο, σε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς στην αξιοποίηση των πλούσιων πλεονεκτημάτων της Π.Ε. Φλώρινας, παραβλέποντας τις μονομέρειες  του παρελθόντος.

Η επίσκεψη του στον Αιγοπροβατοτροφικό Συνεταιρισμό Περιοχής Αμυνταίου, δείχνει το έντονο ενδιαφέρον της κυβέρνησης η οποία στο νέο παραγωγικό πλάνο που οραματίζεται, έχει σε κύρια προτεραιότητα την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα. Επίσης είχε τη δυνατότητα συνομιλώντας με τους παραγωγούς να ενημερωθεί για τα  προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τις αθρόες εισαγωγές και λοιπά εμπορικά ζητήματα.

Η περιοδεία του Γραμματέα της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ στη Δ.Μακεδομνία, είναι η κορύφωση μιας σειράς επισκέψεων παραγόντων και κυβερνητικών στελεχών, όπου ειδικότερα για τη Φλώρινα αποτυπώνουν το έκδηλο ενδιαφέρον της κυβέρνησης  για την περιοχή μας.

Στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε προς τα τοπικά ΜΜΕ ο κ Ρήγας ανέφερε μεταξύ άλλων:

Ότι ο Σύριζα είναι δίπλα στην κοινωνία, την οποία αφουγκράζεται  και τα στελέχη του δε φοβούνται να κυκλοφορήσουν στον κόσμο, κάτι που δεν συμβαίνει με την αξιωματική αντιπολίτευση. Τόνισε μάλιστα ότι η                                                    κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει όρθια την κοινωνία, για να μην είναι έρμαιο των δανειστών και της διαπλοκής.

Αναφορικά με την αξιολόγηση, σημείωσε πως η κυβέρνηση κατάφερε να πολιτικοποιήσει στο διάστημα των δυο  αξιολογήσεων, τη διαπραγμάτευση στην Ευρώπη και να αναδείξει το θέμα του χρέους που δεν είναι βιώσιμο, και διογκώνεται συνεχώς, κάνοντας εμφανή την αντίθεση μεταξύ των ελλειμμάτων του Νότου και των πλεονασμάτων του Βορρά.

Εμφανίστηκε δε αισιόδοξος, πως θα επιτευχτεί ο στόχος της Κυβέρνησης, ώστε επί θητείας της να βγει στις αγορές, επιστρέφοντας σε ένα κανονικό καθεστώς δανεισμού όπως οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, θέτοντας ταυτόχρονα ένα οριστικό τέλος στην περίοδο των μνημονίων και της επιτροπείας.

Εκτιμά ότι τα  πρόσφατα μέτρα δεν είναι ακραίας λιτότητας, καθώς προβλέπονται αντισταθμιστικά  αντίμετρα, υπέρ των λαϊκών και  κοινωνικών τάξεων  που έχουν πληγεί μέχρι σήμερα. Επισήμανε ότι την τελευταία διετία επί  διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η ανεργία έπεσε κατά 5% και έχουν παρθεί μέτρα εξάλειψης της φτώχειας, τόσο με το Νόμο της κοινωνικής οικονομίας, όσο και τα προγράμματα των κοινωνικών συμβάσεων, όπου ενισχύθηκαν τα χαμηλά εισοδήματα.

Θεωρεί ότι πρέπει, όλες οι περιοχές της χώρας  να επαναπροσδιορίσουν το αναπτυξιακό τους μοντέλο, το οποίο στην περίπτωση της  Δυτική Μακεδονίας, αλλά και της Φλώρινας, δεν πρέπει να στηρίζεται αποκλειστικά στη ΔΕΗ, παρόλο που στις προθέσεις της Κυβέρνησης είναι η διατήρηση της ΔΕΗ και ενέργειας υπό Δημόσιο έλεγχο, αλλά και η περιοχή μας να λειτουργεί και να παραμείνει ως ενεργειακό κέντρο  της χώρας. Προς αυτή τη κατεύθυνση είναι και η απόφαση πραγματοποίησης  αναπτυξιακών συνεδρίων σε κάθε περιφέρεια της χώρας, όπου η κοινωνία θα κληθεί να  καταθέσει τις προτάσεις και απόψεις της, σε μια ανοιχτή διαβούλευση.
Η ανάγκη για κοινωνική και οικονομική ανάταξη, επιβάλλει  τη διαμόρφωση ενός νέου και βιώσιμου υποδείγματος ανάπτυξης, το οποίο θα προϋποθέτει την κοινωνική ανασυγκρότηση και στη συνέχεια την παραγωγική, που θα δίνει έμφαση στους βασικούς τομείς της οικονομίας, αξιοποιώντας το φυσικό πλούτο της χώρας αλλά και τη Δημόσια περιουσία. Βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία στην κατεύθυνση αυτή θα αποτελούν τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, η Ευρωπαϊκή επενδυτική τράπεζα κα το ΕΣΠΑ.

Με αφορμή σχετική ερώτηση  αναφέρθηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στα πολιτικά χαρακτηριστικά των συνεργαζόμενων σχημάτων που θα επιθυμούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να διαθέτουν, προκειμένου να τύχουν της στήριξης του. Τονίστηκε με έμφαση ότι θα  ταχθούμε υπέρ των σχημάτων που με τις θέσεις, η τις πράξεις τους, συνεισφέρουν  στην προσπάθεια αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και συμβάλλουν στο να κρατηθεί όρθια η κοινωνία με τα έργα τους.

Τέλος τόνισε ότι η περίοδος των μνημονίων τελειώνει, ενώ κατηγόρησε για τυχοδιωκτική πολιτική και αντίληψη τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι οι  εκλογές θα γίνουν κανονικά στο τέλος της τετραετίας.

Γρ. τύπου Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας