Επίσκεψη του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης στα γραφεία της Π.Ε. Φλώρινας

Επίσκεψη του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης στα γραφεία της Π.Ε. Φλώρινας

Συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου στα πλαίσια της επίσκεψής του στη Φλώρινα για την εκδήλωση που πραγματοποίησε η Ν.Ε. Σύριζα Φλώρινας στο Εργατικό Κέντρο Φλώρινας με βασικό θέμα την Περιφερειακή ανάπτυξη είχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Μεταφορών Δ. Μακεδονίας κ. Κων/νος Γέρου και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιώργος Αντωνιάδης την Πέμπτη 4 Μαΐου στα γραφεία της Π.Ε. Φλώρινας, παρουσία του βουλευτή Φλώρινας κ. Κων/νου Σέλτσα, εκπροσώπων της Ν.Ε. Σύριζα Φλώρινας, του προέδρου της Τ.Κ. Φλώρινας και υπηρεσιακών παραγόντων της Π.Ε. Φλώρινας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Γέρου, αφού παρουσίασε συνοπτικά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, ενημέρωσε τον Υπουργό για τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν την Π.Ε. Φλώρινας. Πιο συγκεκριμένα, έγινε αναφορά στη στρέβλωση του ΑΕΠ της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας λόγω της δραστηριότητας της ΔΕΗ στην περιοχή με αποτέλεσμα να εμφανίζεται τεχνητά αυξημένο τοπικό ΑΕΠ σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας που οδηγεί σε μείωση του ποσοστού επιχορήγησης των επενδύσεων και του αναλογούν ποσού από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, το μικρό ποσοστό αρδευόμενων εκτάσεων σε σχέση με το σύνολο των εκτάσεων στην Π.Ε. Φλώρινας που μπορούν να καλλιεργηθούν και ο σχεδιασμός από πλευράς περιφέρειας για την υλοποίηση αρδευτικών και παράλληλων έργων ώστε η Φλώρινα να σταματήσει να υστερεί στον συγκεκριμένο τομέα παρά το πλούσιο υδάτινο δυναμικό της, την ανάγκη για χρηματοδότηση του έργου για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Βίγλας Πισοδερίου με στόχο την τουριστική αναβάθμιση της περιοχής και τις προοπτικές υλοποίησης του έργου κατασκευής της νέας Εθνικής οδού από τον κόμβο Αμμοχωρίου έως τον κόμβο του Ξινού Νερού, ώστε να συνδεθεί η Π.Ε. Φλώρινας με κάθετο άξονα με την Εγνατία Οδό, μετά την υλοποίηση της μελέτης από την Εγνατία Οδό.

Ο κ. Σέλτσας μίλησε για ανάγκη επιστροφής σε ένα μοντέλο για την περιοχή που θα βασίζεται στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό, κάνοντας αναφορά και στο έργο της τηλεθέρμανσης Μελίτης αλλά και στην ανάγκη ενίσχυσης της ΒΙ.ΠΕ. Φλώρινας ώστε να καταστεί διαμετακομιστικό κέντρο για τη διοχέτευση των προϊόντων στις Ευρωπαϊκές αγορές.

Ο υπουργός από την πλευρά του τόνισε πως δεν υπάρχουν πάντα εύκολες λύσεις στα υπάρχοντα προβλήματα αναφέροντας πως η κυβέρνηση έχει εκπονήσει σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης για τη δημιουργία ενός καινούριου παραγωγικού μοντέλου που θα βασίζεται στους πυλώνες της εξασφάλισης παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας με αξιοποίηση του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού, της ενίσχυσης της εξωστρέφειας καθώς και το “άνοιγμα” των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο εξωτερικό με τη δημιουργία εσωτερικών αλυσίδων αξίας (clusters), με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, την αξιοποίηση των υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων και την εισαγωγή καινοτομιών σε όλους τους τομείς.