ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Κε Δήμαρχε, κύριοι της Εκτελεστικής Επιτροπής, στα πλαίσια της Δημόσιας Διαβούλευσης για το Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δήμου Φλώρινας, σας παραθέτω τη προσωπική μου άποψη.

Στο κείμενο του Σχεδίου πολύ σωστά αναγράφεται, 1ο στη σελίδα 6, στο Στόχο Α και στη 2η ενότητα αυτού αναγράφεται «πρώτος και ενδεχομένως εξαιρετικά κρίσιμος στόχος είναι η ισόρροπη ανάπτυξη ανάμεσα στην πόλη της Φλώρινας και τις αγροτικές περιοχές του Δήμου», 2ο  στη σελίδα 11, στο Στόχο Β και στη 4η πρόταση αυτού αναγράφεται «>Βελτίωση πρόσβασης από και προς το αστικό κέντρο και όλους τους οικισμούς», 3ο στη σελίδα 16 Άξονας Α2 μέτρα 2.1 «Βελτίωση οδικής σύνδεσης αγροτικών/πεδινών οικισμών με το αστικό κέντρο» και 4ο στην ίδια σελίδα Άξονας Α2 μέτρα 2.3, «Αναδασμοί», λαμβάνοντας ερέθισμα από τα παραπάνω συγκεκριμένα σημεία προτείνω το εξής:

            ΠΡΟΤΑΣΗ: Δημιουργία δρόμου απευθείας μεταξύ Τ.Κ. Αμμοχωρίου-Δ.Κ. Φλώρινας. Ο δρόμος αυτός θα προκύψει από τον αναμενόμενο αναδασμό του Αγροκτήματος Αμμοχωρίου (άρα δεν θα υπάρξουν απαλλοτριώσεις) και στη συνέχεια θα εισέλθει στο Αγρόκτημα Μεσονησίου και θα ακολουθήσει τους υπάρχοντες αγροτικούς δρόμους, στο Αγρόκτημα Μεσονησίου ίσως χρειαστεί να τεμαχίσει δύο ή τρία κτήματα και θα συναντηθεί ο υπό κατασκευή δρόμος με τον αγροτικό δρόμο Μεσονησίου-Φλώρινας  στην αερογέφυρα του νέου δρόμου που δόθηκε στην κυκλοφορία το καλοκαίρι του 2010. Το μήκος του δρόμου από τον Άγιο Γεώργιο (ή Άγιο Αθανάσιο) Αμμοχωρίου μέχρι τον Άγιο Γεώργιο (Αγία Μακρίνα) Φλώρινας είναι περίπου 5,5 χλμ., περνώντας από τη θέση «Σίνιακ» και τα δύο ποτάμια «Στάρα ρέκα και Μάλτσκα».

ΟΦΕΛΗ:

1.   Η απόσταση Αμμοχωρίου-Φλώρινας και Μεσονησίου-Φλώρινας θα είναι στο ήμισυ της υπάρχουσας.

2.   Η Ανατολική είσοδος της πόλης της Φλώρινας στη θέση του κύκλου θα ανασάνει κυρίως της πρωινές ώρες όπου τα πολλά αυτοκίνητα σε ώρες αιχμής, δημιουργούν εκνευρισμό στους χρήστες του δρόμου και άγχος χρόνου στους οδηγούς, που μεταφέρονται στους χώρους εργασίας. Η διοχέτευση μεγάλου όγκου αυτοκινήτων στη Νοτιανατολική είσοδο της πόλης (λόγω του νέου δρόμου που προτείνεται θα αποτρέψει τις παραπάνω καταστάσεις).

3.   Ο χρόνος άφιξης των κατοίκων και των δύο πλευρών στους χώρους εργασίας τους θα ελαχιστοποιηθεί.

4.   Η κατανάλωση καυσίμων των αυτοκινήτων θα μειωθεί στο ελάχιστο που σημαίνει οικονομικό όφελος των κατοίκων.

5.   Θα σταματήσει η αστυφιλία των κατοίκων προς τη πόλη και θα σταματήσουν να εξαφανίζονται τα χωριά.

6.   Θα αναβαθμιστούν οικονομικά και άλλες περιοχές της πόλης και των χωριών.

7.   Χρήση αυτού του δρόμου μπορεί να υπάρξει πέραν των Φλωρινιωτών, Αρμενοχωριτών, Μεσονησιωτών, Αμμοχωριτών και κατοίκων Σιταριάς μετά την πρόσφατη ασφαλτόστρωση του αγροτικού δρόμου μεταξύ Σιταριάς-Αμμοχωρίου μήκους περίπου 5 χλμ.

8.   Ορισμένες φορές χρειάζονται και πολλαπλές μεταβάσεις των κατοίκων στη πόλη για φροντιστήρια των παιδιών ή άλλες δραστηριότητες, έτσι προκύπτουν πολλαπλά οφέλη.

9.   Μπορεί να προκύψει χρήση Δημοσίων Κτιρίων (λόγω μικρής απόστασης από το Αστικό Κέντρο) π.χ στο Μεσονήσι, Σχολή Καλών Τεχνών, κ.α. στις πιο πάνω Κοινότητες, οπότε να υπάρξει κέρδος και προς το Δημόσιο, είτε από τα δημόσια κτίσματα (όχι ενοίκια), είτε από κατανάλωση καυσίμων των υπηρεσιακών αυτοκινήτων (σύντομη διαδρομή), είτε μικρή απουσία των υπαλλήλων (σε υπηρεσιακές μετακινήσεις).

10.                Ο νέος αυτός δρόμος θα διαφυλάξει, θα προστατέψει, θα βελτιώσει την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων του Δήμου Φλώρινας καθώς θα υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη ανάμεσα στο αστικό κέντρο της Φλώρινας και στους μικρότερους οικισμούς, όπως ακριβώς προβλέπετε και στο Σχέδιο Στρατηγικής Ανάπτυξης που έχετε ετοιμάσει.

11.                Ο μόνος όμορος οικισμός που δεν έχει απευθείας δρόμο με το Αστικό Κέντρο του Δήμου Φλώρινας, αν και πολυπληθής, είναι αυτός του Αμμοχωρίου.

ΚΑΤΟΠΙΝ των ανωτέρω, θεωρώ ότι η δημιουργία αυτού του δρόμου έχει καθυστερήσει πέραν του δέοντος.

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ:

1.    Αναδασμός Αμμοχωρίου.

2.    Παρέμβαση σε 2-3 ακίνητα του αγροκτήματος Μεσονησίου.

ΚΟΣΤΟΣ:

 

Δημιουργία  δύο γεφυρών,

(μικρή στη «Μάλτσκα, μεγαλύτερη στη «Στάρα ρέκα».

             Με εκτίμηση

 

             Βασίλης Κροκαρόπουλος

                   (ένας απλός πολίτης του Δήμου Φλώρινας) 

 

Τ. Κ.  ΑΜΜΟΧΩΡΙΟΥ,  15-12-2011