Ο Δήμαρχος Πρεσπών διαμαρτύρεται γιατί αγνοήθηκε από τον ΥΠΕΚΑ

Επίσκεψη-αστραπή πραγματοποίησε ο Υπουργός Π.Ε.Κ.Α. κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, την περασμένη Παρασκευή στην Πρέσπα, πληροφορούμαστε από δημοσιεύματα,  και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού δρυμού, ενώ μίλησε και με τους εργαζόμενους.

Στο δελτίο τύπου που ακολούθησε της επίσκεψης, αναφέρεται: «Για την προστασία και ανάδειξη του Πάρκου έχουν δουλέψει ενεργά, και σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση και τους ΟΤΑ της περιοχής».

Ο κ. Υπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι, ο Δήμος Πρεσπών πάντα στηρίζει όλες τις προσπάθειες που γίνονται για την προστασία και ανάδειξη της περιοχής και αποτελεί βασικό πυρήνα για το συντονισμό των δράσεων που την αφορούν.

Ο Δήμος είναι αρωγός, με όποια μέσα διαθέτει, των συνεργασιών και των δράσεων και σε όλες τις περιπτώσεις που έχει ζητηθεί, ανταποκρίθηκε θετικά σε οποιοδήποτε αίτημα.

Ο κ. Υπουργός όμως, αγνόησε την ύπαρξη του Δήμου, επισκεπτόμενος μόνο το Φορέα Διαχείρισης και μην ενημερώνοντας καν το Δήμο, για την παρουσία του στην περιοχή.

Επιπλέον, ο κ. Υπουργός, επέλεξε για την επίσκεψή του μια ιδιαίτερη στιγμή: την ώρα που στη Φλώρινα, σύσσωμος ο νομός, διαμαρτύρονταν για την ενεργειακή του φτώχεια, για τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, για την πορεία των έργων της ΔΕΗ.

Είναι μάλλον ειρωνεία, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να πραγματοποιεί «ταξιδάκια αναψυχής» την ώρα που «ο κόσμος καίγεται» εξαιτίας της συμπεριφοράς του ίδιου και της κυβέρνησής του.

Είναι ειρωνεία να πραγματοποιεί συναντήσεις όπου «ευλογεί τα γένια του», όταν οι αποφάσεις του, έχουν βουλιάξει μια ολόκληρη περιοχή στη φτώχεια και την ανεργία.

Παρόλα αυτά, θα μπορούσε να προγραμματίσει μια άλλη επίσκεψη στην περιοχή και να συναντηθεί με τους εκπροσώπους της για να αποκτήσει μια συνολική εικόνα.

Ο κ. Υπουργός, απέφυγε οποιαδήποτε επαφή, με οποιονδήποτε και προτίμησε να κινηθεί με απόλυτη μυστικότητα.

Ο Δήμος Πρεσπών κ. Υπουργέ, δεν είναι διακοσμητικός στην περιοχή. Έχει σημαντικό ρόλο και ευθύνες, έχει στόχους και παλεύει καθημερινά με προβλήματα και δυσκολίες. Έχει καταφέρει αρκετά και παλεύει για ακόμα περισσότερα, γιατί η Πρέσπα είναι το σπίτι μας, το σπίτι των παιδιών μας. Πρώτα εμάς ενδιαφέρει η ανάπτυξη της περιοχής και πρώτοι εμείς ενδιαφερόμαστε για την προβολή της.

Ο σχεδιασμός που γίνεται στα γραφεία των Αθηνών, συχνά απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα, καθώς η καθημερινότητα της Πρέσπας είναι διαφορετική.

Ο Δήμος Πρεσπών εκπροσωπεί τους κατοίκους της περιοχής και εκφράζει τις επιθυμίες τους.

Αν εσείς κύριε Υπουργέ, δεν το γνωρίζεται αυτό ή επιμένετε να το αγνοείτε, λυπούμαστε, γιατί δείχνει το σεβασμό που τρέφετε για τους θεσμούς και τους εκπροσώπους τους.

 

Λαιμός, 6 Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ