Το σκάφος GREEN BOAT στην Πρέσπα

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΡΕΣΠΩΝ ΑΠΟΚΤΑΕΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΗΣ

ΗΛΙΑΚΑ ΣΚΑΦΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ GREEN BOAT

Απαγορεύτηκε στον Δήμαρχο Edmond Temelko του Δήμου Pustec  (Λικαίνας) της Αλβανίας, ως εθνικά επικίνδυνου

Το πρώτο ηλιακό σκάφος στην Ελλάδα έπεσε στη μικρή Πρέσπα το Σάββατο 25 Αυγούστου, το ένα από τα δύο που πρόκειται να προμηθευτούμε. Στο πρόγραμμα έχει ενταχθεί εκτός από τον δήμο Πρεσπών με δύο σκάφη και ο Δήμος  Πούστες (Λικαίνας) της Αλβανίας με ένα σκάφος που πρόκειται να προμηθευτεί σε ένα μήνα, και πρόκειται να ενταχθεί και ο Δήμος του Ρέσεν, έτσι ώστε να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα όσον αφορά την προστασία της βιοποικιλότητας της περιοχής των δύο λιμνών μεγάλης και μικρής Πρέσπας.

Η καθέλκυση του σκάφους έγινε με την παρουσία του δημάρχου Πρεσπών Βασίλη Τσέπα, του βουλευτή Στάθη Κωνσταντινίδη, του περιφερειάρχη Γιώργου Δακή και του Αντιδημάρχου Γιάννη Γεωργιάδη.

Το δεύτερο σκάφος θα καθελκυστεί στη λίμνη μεγάλη Πρέσπα, όπως και αυτό του Δήμου Πούστες.

Η περιοχή των Πρεσπών συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα ανά μονάδα επιφάνειας στην Ευρώπη. Πρόκειται για μία περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, με μοναδικά τοπία και σημαντικό πλούτο μνημείων της Βυζαντινής και μετα-Βυζαντινής περιόδου. Οι τοπικοί πληθυσμοί έχουν συνδέσει στενά την περιοχή, την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της με μύθους, θρύλους και παραδόσεις.

Στόχος των πράσινων καραβιών είναι,   με τη χρήση της τεχνολογίας του μέλλοντος- Ηλιακά Σκάφη, η  προώθηση της πολιτισμικής και φυσικής κληρονομιάς της περιοχής των Πρεσπών, μέσω περιηγητικών διαδρομών στα νερά των Λιμνών των Πρεσπών .

Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η συνολική ανάπτυξη της περιοχής των Πρεσπών, μέσω της βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος και ενίσχυσης της ως τουριστικού προορισμού με τη συνεχή προώθηση της πολιτισμικής και φυσικής κληρονομιάς των Πρεσπών, όπως :

Η παρουσίαση της περιοχής των λιμνών των Πρεσπών, των φυσικών και πολιτισμικών ομορφιών της

Η διασύνδεση των περιηγητικών διαδρομών με ηλιακά σκάφη και της πολιτισμικής- φυσικής κληρονομιάς της περιοχής.

Η καταγραφή και αξιολόγηση των υφιστάμενων υποδομών ελλιμενισμού των ηλιακών σκαφών και υπηρεσιών στην περιοχή των Πρεσπών και προτάσεις για βελτιώσεις αυτών.

Η ανάπτυξη σχεδίου δράσης για την τουριστική ανάπτυξη και προώθηση της περιοχής των Πρεσπών με ειδικά Ηλιακά Σκάφη.

Η παραγωγή έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού  με αντικείμενο την παρουσίαση της περιοχής των λιμνών των Πρεσπών και τρόπων περιήγησης, με στόχο τη λεπτομερή ενημέρωση των δυνητικών επισκεπτών της περιοχής και τον εμπλουτισμό της ταξιδιωτικής τους εμπειρίας.

Η παρουσίαση των ωφελειών χρήσης της ηλιακής ενέργειας και ηλιακών σκαφών ως περιηγητικών μέσων

Η διοργάνωση περιηγητικών διαδρομών στις λίμνες των Πρεσπών με τη χρήση σκαφών νέας τεχνολογίας που κινούνται με ηλιακή ενέργεια, αποτελεί ένα πρωτοπόρο και εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τη βελτίωση της ελκυστικότητας της περιοχής, με σκοπό την προώθηση των διαφορετικών πτυχών της πολιτισμικής και φυσικής κληρονομιάς, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα στην πράξη τις απεριόριστες δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα των εφαρμογών της ηλιακής ενέργειας, ειδικότερα σε περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η διοργάνωση περιηγητικών διαδρομών με ηλιακά σκάφη, θα συμβάλει  περαιτέρω στην αλματώδη αύξηση της αναγνωρισιμότητας των Πρεσπών, τόσο στην τοπική όσο και τη διεθνή τουριστική αγορά.

Με την προμήθεια τριών (3) ηλιακών σκαφών από τους Εταίρους του Έργου GREEN BOAT (δύο από το Δήμο Πρεσπών στην Ελλάδα και ένα από το Δήμο Pustec στην Αλβανία), οι επισκέπτες των Πρεσπών θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν μία μοναδική εμπειρία στο νερό και τη δυνατότητα να θαυμάσουν την εκπληκτική πολιτισμική (βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία, την αρχιτεκτονική κληρονομιά της περιοχής, τοιχογραφίες, βραχογραφίες κλπ) και φυσική κληρονομιά της περιοχής, με τη βοήθεια της τεχνολογίας του μέλλοντος.

ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

ΜΙΚΡΗ ΠΡΕΣΠΑ: 3 ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

  1. Άγιος Αχίλλειος- Βιδρονήσι- Μικρολίμνη- Άγιος Αχίλλειος
  2. Άγιος Αχίλλειος- Βιδρονήσι- Μικρολίμνη- Λευκώνας- Άγιος Αχίλλειος
  3. Άγιος Αχίλλειος- Βιδρονήσι- Μικρολίμνη- Δασερή-Πύλη- Άγιος Αχίλλειος

 

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΕΣΠΑ: 2 ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

  1. Ψαράδες-Βραχογραφίες-Ασκηταριό Μεταμόρφωσης- Ασκηταριό Μικρής Ανάληψης- Ασκηταριό Παναγίας Ελεούσας- Ψαράδες
  2. Ψαράδες- Βραχογραφίες- Ασκητάριο Μεταμόρφωσης- Ασκητάριο Μικρής Ανάληψης- Ασκητάριο Παναγίας Ελεούσας- Κούλα- Ψαράδες

 

 

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ

Αυτονομία με ηλιοφάνεια: απεριόριστη χωρίς ηλιοφάνεια: έως 10 ώρες

Μέγιστος αριθμός επιβατών: 8 άτομα

Αποδοτικό, κομψό

Αθόρυβη λειτουργία, χωρίς κραδασμούς

Μηδενική κατανάλωση βενζίνης

Μηδενικές εκπομπές CO2

Δεν απαιτείται άδεια χειρισμού

Οικολογικό, φιλικό προς το περιβάλλον

Μήκος:6,40 m

Πλάτος:2.50 m

Μέγιστη ταχύτητα 12 χιλ-τρα/ώρα

 Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Αλβανίας.

Την εποχή που διανύουμε, η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας για τη λειτουργία περιηγητικών σκαφών είναι ένας από τους πλέον ενδεδειγμένους τρόπους για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη των παραλίμνιων και παραθαλάσσιων περιοχών ανά τον κόσμο. Ταυτόχρονα, η χρήση ηλιακής ενέργειας αποτελεί οικονομική εναλλακτική λύση σε σύγκριση με τους συμβατικούς πετρελαιοκινητήρες και βενζινοκινητήρες (ραγδαία αύξηση στις τιμές των καυσίμων), ενισχύοντας την προστασία του περιβάλλοντος καθώς δεν παράγει ρύπους. Στην περίπτωση των ηλεκτροκινήτων σκαφών, η κίνηση επιτυγχάνεται με τη χρήση υψηλής απόδοσης ηλιακών πάνελ, μπαταριών, φορτιστών και αθόρυβων κινητήρων, με δυνατότητα πλοήγησης και με περιορισμένη ηλιοφάνεια.

Τα πλεονεκτήματα των σκαφών που κινούνται με ηλιακή ενέργεια συνοψίζονται ως εξής:

  • Πολύ χαμηλά λειτουργικά κόστη και κόστη συντήρησης
  • Ελάχιστες απαιτήσεις εγκαταστάσεων στην ακτή
  • Φιλικά προς το περιβάλλον: τα ηλιακά σκάφη είναι αθόρυβα και καθαρά
  • Τα ηλιακά σκάφη προσεγγίζουν με ευκολία, αθόρυβα και χωρίς καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και αυξημένης βιοποικιλότητας (όπως η περιοχή των λιμνών των Πρεσπών).

Οι δύο Δήμοι που συμμετέχουν στο Έργο (ο Δήμος Πρεσπών από την πλευρά της Ελλάδας και ο Δήμος Pustec από την πλευρά της Αλβανίας), έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα στενή συνεργασία προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για προγραμματισμό σε κοινές δράσεις που αφορούν στη διατήρηση και ανάδειξη της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής , στην προστασία του περιβάλλοντος, στη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής και τη συνολική βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής των Πρεσπών.

 Η συνεργασία αυτή έχει επισημοποιηθεί και με την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας στις 4/12/2007.

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί πως το έργο έρχεται σε πλήρη συμφωνία με τις αυστηρές απαιτήσεις που προβλέπονται από την Τριμερή Επίσημη Διακρατική  Συμφωνία που υπεγράφη το Φεβρουάριο  του 2010 ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αλβανία και την πΓΔΜ για την προστασία των Πρεσπών. Η συγκεκριμένη Συμφωνία μάλιστα ορίζει ότι η ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας έργων και υποδομών στη συγκεκριμένη περιοχή είναι ασύμβατη με την προστασία και ανάπτυξη της περιοχής και ως εκ τούτου δεν επιτρέπεται. Το έργο GREEN BOAT διατηρεί ακριβώς την απαιτούμενη ισορροπία μεταξύ των περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικοπολιτισμικών πτυχών της τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή, προκειμένου να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα οφέλη για τους κατοίκους των περιοχών τόσο στην Ελλάδα όσο και την Αλβανία.

 

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για το πρόγραμμα και τη χρησιμότητα των ηλιακών σκαφών είπαν:

  Τσέπας Βασίλης, Δήμαρχος Δήμου Πρεσπών

Η σημερινή μέρα έχει πολύ μεγάλη σημασία για την διασυνοριακή περιοχή μας, την Πρέσπα μας. Με την προμήθεια των τριών ηλιακών σκαφών και γενικότερα την υλοποίηση όλων των δράσεων του συγκεκριμένου έργου σε συνεργασία με το γειτονικό Δήμο Πούστες (Λικένας) της Αλβανίας, πραγματοποιούμε την δέσμευση μας για διασυνοριακή συνεργασία στην πράξη και όχι στα λόγια.

Η δέσμευση μας αυτή προχωρά ακόμη περισσότερο, καθώς μόλις αυτές τις μέρες υποβάλαμε πρόταση έργου σε συνεργασία με τον δήμο του Ρέσεν για να προμηθευτεί και εκείνος ένα ηλιακό σκάφος.

Έτσι όλη η Πρέσπα θα έχει τέτοια σκάφη και θα εξυπηρετούνται οι επισκέπτες και στις τρείς πλευρές της Πρέσπας. Το όραμα των τριών δημάρχων της Πρέσπας είναι σύντομα να μπορούν αυτά τα σκάφη να διασχίζουν τα λιμναία σύνορα και να φτάνει το καθένα στο λιμάνι της γειτονικής χώρας.

Δακής Γιώργος, Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

Σήμερα  πραγματικά είναι μια πολύ ιδιαίτερη και ευχάριστη μέρα, για όλη την ευρύτερη περιοχή μας και προφανώς για την Δυτική Μακεδονία.

Την Δυτική Μακεδονία των λιμνών, που έχει το 65% του υδάτινου δυναμικού της χώρας σε γλυκά νερά. Η δράση αυτή έχει και σημειολογικό αλλά και πιλοτικό χαρακτήρα, σε πολλά επίπεδα.

Το πρώτο απ’ όλα είναι μέσα από τα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας, στα οποία συμμετέχουμε και ως περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με τα τους όμορους φίλους και συνεργάτες από την F.Y.R.O.M και την Αλβανία, κι αυτό για μας, εδώ  για τις Πρέσπες , από την απαρχή της σύγχρονης Ελλάδας, είναι κάτι  ιδιαίτερα και πολύπλευρα  σημαντικό. Διότι εκφράζει με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, την βούληση μας και τις πολιτικές μας αποφάσεις, για να στέρξουμε και να αγωνιστούμε ενεργά για τους ανοιχτούς ορίζοντες, την δημοκρατία και την συνεργασία. Για την περιοχή των δυτικών-νοτιοδυτικών Βαλκανίων των ανοιχτών οριζόντων, της φιλίας, της ειρήνης, της προώθησης και της ανάπτυξης και τα προγράμματα INTERREG παίζουν κι αυτά τον ρόλο τους και χαίρομαι ιδιαίτερα για τον φίλο μας, τον κ. Δήμαρχο, ο οποίος είναι παρών εδώ σήμερα σε μια μέρα μάλιστα που είναι  η επίσημη εκδήλωση του θεσμού των « Πρεσπείων».

Το δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει με την αειφορία, την ανάπτυξη φιλικών, όσο γίνεται πιο πολύ, προς το περιβάλλον μορφών ενέργειας, οι οποίες δίνουν και ενέργεια αλλά ταυτόχρονα δεν επιβαρύνουν και το περιβάλλον. Για μας αυτό είναι πολλαπλά σημαντικό, γιατί  είμαστε η πλέον επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιφέρεια της Ελλάδας και ταυτόχρονα μια από τις πιο ιδιαίτερες και πιο όμορφες περιφέρειες της χώρας μας σε επίπεδο φυσικού κάλλους. Δράσεις τέτοιες ,λοιπόν, σημειολογικά αλλά και πρακτικά, βοηθούν σ’ αυτή την κατεύθυνση και η βούληση μας είναι να ενισχύουμε τέτοιου είδους προσπάθειες.

Το τρίτο, και πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι η ύπαρξη και η ανάπτυξη αυτών των δομών, βοηθά στην πιο στενή συνεργασία των ανθρώπων, εντός της χώρας μας, αλλά κυρίως και με φίλους μας από τις όμορες γειτονικές χώρες και περιφέρειες. Στηρίζουν την αλληλεγγύη, την ανάπτυξη σχέσεων αλληλοκατανόησης άρα και την συνεργασία, άρα και την πρόοδο και την ευημερία κι αυτό το θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό. Θέλω να πω ένα μεγάλο μπράβο, σε όλους όσους αγωνίστηκαν, για να φτάσουμε στη σημερινή  σημαντική  μέρα και πιστεύω, ότι το σημερινό κομμάτι το σημειολογικό που ξεκινάει για πρώτη φορά τον πλου του ηλιακού σκάφους, να δώσει την ευκαιρία, αλλά και το έναυσμα να έρθουν κι άλλες τέτοιες  δράσεις και  σε επίπεδο αξιοποίησης των λιμνών   και των ποταμών μας. Επίσης, και σε επίπεδο ανάπτυξης του στόχου της καλύτερης επαφής μεταξύ των πολιτών, των κρατών , των κοινωνιών και της επίσημης διασυνοριακής συνεργασίας για την Ευρώπη των ανοιχτών οριζόντων, της ειρήνης και της δημοκρατίας.

Καλορίζικο το σκάφος και εύχομαι πολλά ευχάριστα ταξίδια.

ΤΣΟΚΟ ΤΡΕΜΠΟΦΣΚΙ, Δήμαρχος του Ρέσεν FYROM

Είναι τιμή μου που βρίσκομαι εδώ σήμερα για την προώθηση δράσεων για την διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, με αφορμή το έργο για τα πράσινα σκάφη. Επίσης, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για την πρόσκληση που λάβαμε αλλά και για το γεγονός ,ότι αυτό το σκάφος είναι το πρώτο ηλιακό σκάφος στην Ελλάδα. Αξιότιμοι φίλοι, παρόλο που ο δικός μας δήμος δεν εμπλέκεται άμεσα στο συγκεκριμένο  έργο, τέτοιες δράσεις στον ευρύτερο χώρο της Πρέσπας, τις υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, καθώς συμβάλλουν στην ανάπτυξη της διασυνοριακής περιοχής της Πρέσπας. Με την σημερινή ευκαιρία, θέλω να δώσω έμφαση στην πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των τριών δήμων της περιοχής ( Ρέσεν, Πούστες, Πρεσπών).

Η συνεργασία αυτή αποσκοπεί πρωτίστως στην από κοινού κατάθεση προτάσεων, έργων και προγραμμάτων διασυνοριακού χαρακτήρα, στην κοινή προσέγγιση για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη του τουρισμού αλλά και στην δημιουργία προϋποθέσεων για  οικονομική συνεργασία μεταξύ των πολιτών των δήμων μας. Γι αυτό τον λόγο στην τρέχουσα πρόσκληση του προγράμματος INTERREG 2007-2013, οι δήμοι Ρέσεν και Πρεσπών υποβάλλουν μαζί 3 κοινές προτάσεις έργων στους τομείς  οικονομικής ανάπτυξης, προστασίας του περιβάλλοντος και της προώθησης της πολιτισμικής κληρονομιάς.

Αξιότιμοι φίλοι,

Ο πληθυσμός και οι φορείς των τριών πλευρών της Πρέσπας, συχνά αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα και προκλήσεις. Μαζί μοιραζόμαστε ένα οικοσύστημα το οποίο πρέπει να το φροντίσουμε και να το αναβαθμίσουμε, όχι μόνο για εμάς αλλά και για τις μελλοντικές γενιές. Με βάση αυτό, πιστεύουμε ότι η συνοριακή  προστατευόμενη περιοχή του πάρκου Πρεσπών, θα γίνει επιχειρησιακά λειτουργική προς όφελος όλων των πλευρών. Επίσης, θέλω να πιστεύω ότι στο κοντινό μέλλον, το συνοριακό πέρασμα Μάντοβα Νόβα θα ανοίξει προς διευκόλυνση της επικοινωνίας όλων μας και με σκοπό να επιταχύνει την οικονομική συνεργασία των δήμων μας.

Τελειώνοντας, θέλω να συγχαρώ τους δύο γειτονικούς δήμους, Πρεσπών και Πούστες για την υλοποίηση του έργου και να εκφράσω την υποστήριξη των ανθρώπων του Δήμου Ρέσεν και είμαι σίγουρος, ότι στην Πρέσπα έχουμε μαζί με εσάς και τους γείτονες από την Αλβανία ένα κοινό μέλλον και ένα κοινό στόχο, για μια πιο όμορφη και ευημερούσα Πρέσπα.