ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΑΝ ΤΑ ΒΑΛΤΟΝΕΡΑ

ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΑΝ ΤΑ ΒΑΛΤΟΝΕΡΑ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΗ

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ Ο ΝΕΟΕΚΛΕΓΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΚΩΣΤΑΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ

Με μισό μέτρο νερό πλημμύρισε ένα μεγάλο τμήμα του οικισμού των Βαλτονέρων. Οι κάτοικοι βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση αφού μεγάλο μέρος της  καλοκαιρινής και φθινοπωρινής παραγωγής τους καταστράφηκε από το νερό. Πλημμύρισαν ισόγεια σπιτιών, αποθήκες, στάβλοι, καταστράφηκαν παραγωγές όπως καλαμπόκι, πατάτες, τριφύλλια και χόρτα και πλημμύρισαν χιλιάδες στρέμματα σπαρμένων εκτάσεων.

ο κ. Αντωνιάδης δήλωσε ότι εντός δεκαπενθημέρου θα ζητήσει τη σύγκλιση των αρμόδιων φορέων, ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα των Βαλτονέρων “που το χειμώνα πλημμυρίζουν και το καλοκαίρι δεν έχουν νερό”.
«Πνιγόμαστε» λένε οι κάτοικοι, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα άμεσης αντιμετώπισης των πλημμυρισμένων σπιτιών, αποθηκών και στάβλων, από τους οποίους αναγκάστηκαν να μετακινήσουν σε ασφαλέστερο μέρος τα ζώα τους, για να μην πνιγούν.

Οι κάτοικοι ζουν με τον τρόμο αντιμετώπισης μεγαλύτερων πλημμυρών, λόγω των συνεχιζόμενων έντονων καιρικών φαινομένων που θα έχει η περιοχή και τις επόμενες μέρες.  Οι λίμνες πλημμύρισαν όπως και τα διάφορα κανάλια και είναι αδύνατη η αντιμετώπιση της ροής των νερών στον οικισμό των Βαλτονέρων.

Κι εδώ υπάρχουν ευθύνες, τις οποίες πρέπει να επισημάνουμε. Πρέπει να δοθούν άμεσα λύσεις που δεν θα επιτρέψουν την επανάληψη τέτοιων φαινομένων. Για να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες ψυχές. Κανείς δεν μπορεί και δεν δικαιούται να θυσιάσει ανθρώπους για το κέρδος.

Ο Δήμαρχος Αμυνταίου μας αποκάλυψε ότι σύντομα θα δημοσιοποιηθεί μελέτη σύμφωνα με την οποία τα τελευταία 20-25 χρόνια το έδαφος του οικισμού «έκατσε» κατά ένα μέτρο περίπου!!! Αντιλαμβάνεται ο καθένας την καταστροφή που υπέστη η περιοχή του οικισμού και βέβαια η αποκατάσταση φαντάζει αδύνατη.  Έτσι όλα τα νερά της περιοχής, από τον Αετό και το Σκήθρο, από το Λιμνοχώρι και το Πεδινό,  μαζεύονται εντός και πέριξ του οικισμού.

Η ΔΕΗ είναι ο κύριος υπαίτιος της καθίζησης, λόγω της υπεράντλησης νερού για τις ανάγκες λειτουργίας της. συχνά οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν ότι οι γεωτρήσεις τους στέρεψαν και τα σπίτια τους υπέστησαν ρωγμές. Κι όπως είπε ο κ. Αντωνιάδης τα Βαλτόνερα το χειμώνα  πλημμυρίζουν και το καλοκαίρι δεν έχουν νερό οι γεωτρήσεις λόγω της υπεράντλησης από τη ΔΕΗ νερού σε μεγάλο βάθος.Εδώ συνέβαλε και η άντληση νερού από ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στον εύφορο κάμπο της περιοχής. 

Οι λίμνες, λόγω της έντονης βροχόπτωσης υπερχείλισαν και το νερό διοχετεύτηκε στον κάμπο των Βαλτονέρων, αφού δεν υπάρχουν προστατευτικά αναχώματα.

Στον κάμπο της περιοχής υπάρχει μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, γιατί εκτός από την πληθώρα γεωτρήσεων που δεν τηρούνται οι κανόνες-αποστάσεις, οι αγρότες ευθύνονται για σοβαρές παρεμβάσεις που δημιουργούν προβλήματα στην κανονική ροή του επιφανειακού νερού.

Τα κανάλια έχουν να καθαριστούν για χρόνια από τις διάφορες εμφράξεις των αγροτών, προκειμένου να ποτίσουν την καλοκαιρινή περίοδο αλλά και από τα φερτά υλικά. Μόλις τώρα χρηματοδοτείται ένα σχετικό έργο από την Περιφέρεια προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Δρόμοι αναδασμού 12 μέτρων έχουν στενέψει τόσο που μόλις χωράει ένα όχημα να περάσει.

Τα διάφορα χαντάκια που οδηγούσαν το βρόχινο νερό στα κανάλια, έχουν «μπαζωθεί» από τους αγρότες, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτές τις τραγικές καταστάσεις.

   Ο Δήμαρχος Αμυνταίου θεωρεί ότι όποια έργα και να γίνουν η καταστροφή που έγινε στα Βαλτόνερα από την υπεράντληση του νερού, κυρίως από τη ΔΕΗ, δεν πρόκειται να διορθωθεί, δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί οριστικά για να μην επανέλθει το φαινόμενο των πλημμυρών.

Επομένως αυτό που απομένει είναι η μετεγκατάσταση των Βαλτονέρων και η δαπάνη να βαρύνει εξ ολοκλήρου τη ΔΕΗ, αφού αυτή έχει την κύρια ευθύνη.
   Δεν ξέρουμε αν στις προθέσεις του Δημάρχου Αμυνταίου είναι να κηρυχτεί  η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης αν΄’αγκης, ώστε να υπάρξει πρόσθετη και άμεση χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων της περιοχής.
   Τους πλημμυροπαθείς  επισκέφθηκαν την Κυριακή 1.2.15 ο νεοεκλεγείς βουλευτής ΝΔ Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης και ο Δήμαρχος Αμυνταίου Κώστας Θεοδωρίδης, οι οποίοι συζήτησαν με τους κατοίκους.

Στις δηλώσεις τους είπαν:

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ, Βουλευτής ΝΔ Φλώρινας

Επισκεφθήκαμε όλα τα σπίτια που πλημμύρισαν, είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση των κατοίκων, γιατί κάθε φορά που βρέχει σχεδόν αντιμετωπίζο9υν τα ίδια προβλήματα. Είμαστε σε μία αγαστή συνεργασία με  την περιφέρεια τον Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας και τον Δήμαρχο Αμύνταιου, τους Αντιδημάρχους και τον πρόεδρο του χωριού. με τη βοήθεια της ΔΕΗ και της πυροσβεστικής προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε  τα προβλήματα.

Βεβαίως αυτό που χρειάζονται τα βαλτόνερα είναι ριζικές λύσεις. Κι ελπίζουμε μετά από ένα δεκαπενθήμερο να καθίσουμε σένα τραπέζι με όλους τους φορείς και να δώσουμε λύση. Γιατί τα Βαλτό9νερα το χειμώνα πλημμυρίζουν και το καλοκαίρι δεν έχουν νερό, όλες οι γεωτρήσεις είναι στεγνές.

Είναι και άλλα προβλήματα που πρέπει να δούμε και πρέπει επιτέλους να δοθεί λύση  κι εδώ είμαστε να συμβάλουμε στην επίλυση αυτών των προβλημάτων.

 

ΚΩΣΤΑΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ, Δήμαρχος Δήμου Αμυνταίου

Η μεγάλη ένταση των βροχοπτώσεων που προηγήθηκε αυτές  τις μέρες έχει δημιουργήσει ένα έντονο και πολύ μεγάλο πρόβλημα. Σχεδόν όλος ο οικισμός των

Βαλτονέρων κινδυνεύει να π0λημμυρίσει, ένα πάρα πολύ μεγάλο τμήμα του έχει υποστεί πάρα πολύ μεγάλη ζημιά, αφού το νερό έχει φτάσει στα 50 εκατοστά, κι αυτό απ’ ότι φαίνεται ως φαινόμενο επειδή τα ποτάμια και τα ρέματα κατεβάζουν πολύ νερό, θα επιδεινωθεί.

Δυστυχώς η αλόγιστη διαχείριση των προβλημάτων αυτής της περιοχής μας οδήγησε σε πιο επικίνδυνα φαινόμενα για τους κατοίκους και την περιοχή.

Είναι γνωστό σε όλους ότι τα τελευταία χρόνια η υπεράντληση που έχει κάνει η ΔΕΗ είχε δημιουργήσει ειδικά στον οικισμό των Βαλτονέρων μεγάλες καθιζήσεις στον οικισμό. Τα τελευταία 20-25 χρόνια έχει δημιουργήσει καθιζήσεις ένα μέτρο περίπου, ειδικά και γενι8κευμ΄λενα. Δημιουργούνται έτσι προϋποθέσεις όλα τα νερά του λεκανοπεδίου της περιοχής αυτής, του Αετού, του Λιμνοχωρίου, του Πεδινού, των Βαλτονέρων να συγκεντρώνονται εδώ.

Πιστεύω ότι αυτό θα επιδει8νώνεται συνέχεια και πρέπει οπωσδήποτε και άμεσα και να αποζημιωθούν οι κάτοικοι αλλά να αποκατασταθεί αυτή η αδικία , αυτό το φαινόμενο, που είναι και πολύ δύσκολο να αποκατασταθεί. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν έχει καθίσει  όλος ο οικισμός τι αποκατάσταση μπορείς να κάνεις.

Νομίζω ότι τα αποτελέσματα μιας μελέτης που συντάσσεται μόλις δημοσιοποιηθούν θα μας εκπλήξουν ‘όλους. Η υπεράντληση του νερού δημιούργησε αυτά κα καθιζηστικά φαινόμενα.

Οι αιτίες που προκάλεσαν τις πλημμύρες είναι η καθίζηση του εδάφους από την υπεράντληση των υδάτων κυρίως από τη ΔΕΗ, οι έντονες βροχοπτώσεις που άλλες εποχές δεν δημιουργούσαν πρόβλημα σήμερα το δημιουργούν, τα κανάλια δεν είναι σε καλή κατάσταση, αφού για χρόνια δεν συντηρήθηκαν ούτε καθαρίστηκαν. Έχει συνταχθεί μία μελέτη  1.800.000 ευρώ, είχαμε τη δέσμευση του περιφερειάρχη ότι ως έργο θα υλοποιηθεί, περιμένουμε μέσα στο καλοκαίρι να προκηρυχτεί το έργο και να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες. Το έργο αυτό θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση δίχως να πιστεύω ότι θα λύσει το πρόβλημα.

 

Μπάμπης Θ.Τριανταφυλλίδης