Περιβαλλοντικό επεισόδιο στον ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ – ΦΙΛΩΤΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟΝ ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ – ΦΙΛΩΤΑ
ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΥΠΕΒΑΛΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

Την Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012, οι κάτοικοι του Δήμου Αμυνταίου και ειδικά των γειτονικών οικισμών του ΑΗΣ Αμυνταίου – Φιλώτα ξύπνησαν με έντονη δυσοσμία που προκαλούσε μεγάλη δυσφορία. Αιτία ήταν ο μαύρος καπνός και τα αιωρούμενα σωματίδια που έβγαιναν από το φουγάρο του ΑΗΣ Αμυνταίου – Φιλώτα της ΔΕΗ και προκάλεσαν μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση.
Άμεσα κινήθηκε ο Δήμαρχος Αμυνταίου, κ. Μάκης Ιωσηφίδης, που μετέβηκε στη Φλώρινα και ενημέρωσε την κ. Εισαγγελέα για το θέμα, ενώ στη συνέχεια κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου του ΑΗΣ Αμυνταίου – Φιλώτα και της ΔΕΗ, για υποβάθμιση περιβάλλοντος και πρόκληση κινδύνων ζωής και βλάβης στην υγεία των κατοίκων.
«Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» δήλωσε εξοργισμένος ο Δήμαρχος Αμυνταίου για να συνεχίσει «Δεν έχουμε ξαναδεί τόσο έντονο το φαινόμενο και δεν μπορούμε να υπομείνουμε αυτό τον μαύρο καπνό.
Έχω επανειλημμένα ζητήσει στοιχεία και μετρήσεις από τη ΔΕΗ για τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Με διάφορες δικαιολογίες και προφάσεις δεν μας παρέχουν αυτά τα στοιχεία για να ενημερώσουμε τους συνδημότες μας. Είναι μία ακόμη απόδειξη ότι μας αντιμετωπίζουν ως ιθαγενείς και έχουν αποικιοκρατική αντίληψη για τον τόπο μας.
Έως τώρα οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ, αλλά και της Πολιτείας -και λυπούμαι που το λέω αυτό- δεν θέλουν να αναγνωρίσουν ότι εδώ ζουν άνθρωποι! Ομιλούν για πώληση μονάδων. Τους ενδιαφέρει μόνο να εισπράξουν τα τριάντα αργύρια από την πώληση των μονάδων, αλλά δεν έχουν ασχοληθεί με την ατμοσφαιρική ρύπανση, δεν τους ενδιαφέρουν οι αποκαταστάσεις των ανενεργών ορυχείων, αδιαφορούν παντελώς για κουφάρια εγκαταλειμμένων βιομηχανικών κτηρίων, δεν έχουν κάνει τίποτα για την αποκατάσταση του ρήγματος που έχουν δημιουργήσει…
Από σήμερα μπαίνουμε σε άλλη διαδικασία! Θα στείλουμε ισχυρό μήνυμα! Θα πρέπει να συνομιλήσουν με την τοπική κοινωνία και να πάψουν να παίζουν με το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας και την υγεία των πολιτών.
Η τελευταία μας ελπίδα είναι η δικαιοσύνη, που ελπίζω να επιληφθεί του θέματος γιατί εδώ παίζονται ανθρώπινες ζωές. Φυσικά θα προσφύγουμε και σε διοικητικά όργανα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ξεκινάμε τη συγκέντρωση των περιβαλλοντικών μελετών και τη σύγκριση της πραγματικότητας με όσα επιτάσσουν οι μελέτες αυτές. Είναι σίγουρο ότι η ΔΕΗ δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της τοπικής κοινωνίας και του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας.
Καλώ όλους τους συνδημότες μου σε εγρήγορση για να διεκδικήσουμε ότι μας ανήκει. Τώρα πρέπει να διεκδικήσουμε τη δυνατότητα να απαλύνουμε τις πληγές που έχει δημιουργήσει η ΔΕΗ στο φυσικό περιβάλλον του τόπου μας και να δημιουργήσουμε συνθήκες για να ξεφύγουμε από την υπανάπτυξη στην οποία μας έχει καταδικάσει η μονομερής κατεύθυνση της τοπικής οικονομίας.»

Γραφείο Τύπου
Δήμου Αμυνταίου