ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 2016

 

  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 2016

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΒΕΥΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ

 

Το Κ.Π.Ε. Βεύης Μελίτης, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εβδομάδας που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, πραγματοποίησε μία σειρά  δράσεων με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου υλοποίησε ημερίδα σε συνεργασία με τους Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας και τους Σχολικούς Συμβούλους της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Η ημερίδα είχε θέμα «Καλές πρακτικές και προγράμματα με στόχο την αειφορία» και απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στην αρχή της ημερίδας ο κ. Νίκος Νάνης, Υπεύθυνος του Κ.Π.Ε., καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και παρουσίασε τους στόχους της ημερίδας, καθώς και τα προγράμματα και τις δράσεις του Κ.Π.Ε. Βεύης Μελίτης.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν  η κ. Στέλλα Κασίδου, Σχολική Σύμβουλος της Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης Φλώρινας και οκ. Θωμάς Τσούλης, Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας.  Στη συνέχεια, ο κ. Πέτρος Καριώτογλου, Κοσμήτορας της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στην εισήγησή του «Άτυπη μάθηση και αειφορία», αναφέρθηκε στη διάκριση τυπικής και άτυπης μάθησης, στις μορφές άτυπης μάθησης και στους τρόπους αξιοποίησής τους από τους εκπαιδευτικούς.  Οι κ.κ. Θεοδώρα Βάσιου και Νίκος Ταμουτσέλης, Υπεύθυνοι σχολικών δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αντίστοιχα,  αναφέρθηκαν στους τρόπους και τις μεθόδους σχεδίασης και υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Ακολούθησε η παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης σχολικής χρονιάς από εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, τα θέματα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων ήταν : «Θέλω κάτι να σου πω, έχω δικαιώματα κι εγώ» από την ομάδα εκπαιδευτικών eTwinning της προσχολικής αγωγής , «Λίμνες, στολίδια του τόπου μας» από την κ.  Κυριακή Αμαραντίδου , «Αγάπες με ουρά» από την κ. Έλλη Μωυσιάδου, «Παραγωγή, επεξεργασία και συντήρηση τοπικών προϊόντων» από την ομάδα εκπαιδευτικών του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αμυνταίου, «Παραδοσιακοί Οικισμοί και Φύση. Παραδοσιακή αρχιτεκτονική Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου» από την κ. Έλενα Εφέογλου και «Σκραπ ή Παλιοσίδερα. Τι έχει αλλάξει;» από την κ. Άννα Δογούλη.

 

Επίσης, πάλι στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εβδομάδας, το Κ.Π.Ε. Βεύης Μελίτης υλοποίησε τη δράση «Μετρώντας το ενεργειακό μας αποτύπωμα» σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς Χαράλαμπο Αντωνιάδη και Γεώργιο Κύρου και τους μαθητές των τάξεων τους από τα 1ο και 2ο Δημοτικά  Σχολεία Φλώρινας.

Τέλος, την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η δράση «Οι φίλοι μας τα αδέσποτα» σε συνεργασία με τα Δημοτικά Σχολεία Βεύης και Αχλάδας και το Γυμνάσιο Βεύης.

Η Παιδαγωγική Ομάδα του Κ.Π.Ε. Βεύης Μελίτης θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους τους εισηγητές της ημερίδας για τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τους, καθώς και  τους εκπαιδευτικούς που παρακολούθησαν για το ενεργό ενδιαφέρον και τη συμμετοχή τους. Επίσης, ευχαριστούμε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στις δράσεις του Κέντρου κατά τη διάρκεια της περιβαλλοντικής εβδομάδας.

 

 

Ο Υπεύθυνος του ΚΠΕ Βεύης Μελίτης

 

 

Νίκος Νάνης