Ευρεία σύσκεψη για τους σεισμούς

Παρακολούθηση της εξέλιξης του Σεισμικού Φαινομένου.

Ετοιμότητα των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

 

Ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013, στην έδρα της Περιφέρειας στην Κοζάνη, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπου και συζητήθηκε η έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή.

Κοινή ήταν η εκτίμηση ότι υπάρχει σεισμική δραστηριότητα 20 χλμ. Νοτιοανατολικά της Κοζάνης, η οποία παρακολουθείται και καταγράφεται, από το Εθνικό Δίκτυο Σεισμογράφων με συντονιστή το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν δημιουργηθεί σημαντικά προβλήματα, γεγονός που αποδεικνύουν τα στοιχεία του πρωτοβάθμιου μετασεισμικού ελέγχου, που πραγματοποίησαν κλιμάκια μηχανικών του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Κοζάνης. Επίσης όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε απαιτείται ψυχραιμία, ετοιμότητα και πιστή εφαρμογή των μέτρων αυτοπροστασίας και των οδηγιών που συστήνει ο ΟΑΣΠ και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Τέλος αποφασίστηκε άμεσα να ακολουθηθούν διαδικασίες οριοθέτησης της πληγείσας περιοχής και να ολοκληρωθούν οι αυτοψίες των οικισμών που επλήγησαν από τις σεισμικές δονήσεις των τελευταίων ημερών.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή συμμετείχαν, ο Καθηγητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γιώργος Δρακάτος, η Προϊσταμένη Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης – Πρόληψης του ΟΑΣΠ Χρύσα Γκουντρομίχου, ο Διευθυντής Ερευνών του ΟΑΣΠ – Πολιτικός Μηχανικός Βασίλης Λεκίδης, ο Διευθυντής Ερευνών του ΟΑΣΠ – Σεισμολόγος Χρήστος Παπαϊωάννου, ο Διευθυντής του φράγματος Ιλαρίωνος Κώστας Παπαϊωάννου, ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος του ΤΑΣ Κοζάνης Δημήτριος Πίτσης, η Εκτελεστική Γραμματέας της Πέριφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Νατάσα Τσάτσου, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Φιλώτας Ταλίδης, οι Δήμαρχοι των πληττόμενων περιοχών, Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης, Σερβίων – Βελβεντού Βασίλης Κωνσταντόπουλος, Δεσκάτης Νίκος Μίγγος και οι επικεφαλής των υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Ακολουθούν φωτογραφίες από τη σύσκεψη καθώς και Βίντεο με τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή και της Προϊσταμένης Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης – Πρόληψης του ΟΑΣΠ, Χρύσας Γκουντρομίχου