Επίβλεψη του έργου της τηλεθέρμανσης από τον Δήμαρχο Φλώρινας

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

 

O Δήμαρχος Φλώρινας, Γιάννης Βοσκόπουλος, επέβλεψε την πορεία του έργου της Τηλεθέρμανσης Φλώρινας την Τρίτη, 11 Απριλίου 2017. Συγκεκριμένα, επέβλεψε τις εργασίες για την τοποθέτηση του αγωγού μεταφοράς του υπέρθερμου νερού από τον ΑΗΣ Μελίτης στην πόλη της Φλώρινας. Παρόντες κατά την επίβλεψη ήταν ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΦ, κ. Αντώνιος Ζαέκης, υπηρεσιακοί παρόντες της ΔΕΥΑΦ, καθώς και ο υπεύθυνος του εργοταξίου, κ. Ευάγγελος Σταυρακόπουλος.

Κατά την επίβλεψη του έργου ο κ. Δήμαρχος παραχώρησε, παράλληλα, και συνέντευξη τύπου στην τηλεόραση και τη ραδιοφωνία της ΕΡΤ στη δημοσιογράφο κ. Θωμαή Αδάμου, όπου ανέφερε τα εξής:

«Παρά το γεγονός ότι είχαμε μια μικρή καθυστέρηση στην εκτέλεση του έργου της Τηλεθέρμανσης, οι εργασίες αυτή την στιγμή προχωράνε πάρα πολύ καλά. Έχουμε ολοκληρώσει σχεδόν το 50% της τοποθέτησης των σωλήνων από τη Φλώρινα έως την Μελίτη, όπου εκεί θα συνδεθούν με τις εγκαταστάσεις του θερμού νερού. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες εργασίες για τη μεταφορά του υπέρθερμου νερού από τον ΑΗΣ Μελίτης στην πόλη της Φλώρινας, καθώς και ο καιρός είναι πλέον καλός, αλλά και τα δύσκολα σημεία του εδάφους έχουν ξεπεραστεί και βρισκόμαστε σε ένα ικανοποιητικό στάδιο.

Σύντομα, από όσο γνωρίζουμε, η ανάδοχος εταιρεία θα προβεί και στην κατασκευή του δικτύου και μέσα στην πόλη της Φλώρινας και μέχρι το τέλος του επόμενου έτους ελπίζουμε να έχει ολοκληρωθεί το έργο.

Σύμφωνα με την μελέτη, θα τοποθετηθούν 2.500 εναλλάκτες που αντιστοιχούν σε 2.500 κτίρια. Αυτή την περίοδο προβαίνουμε στην καταγραφή των κατοικιών που θέλουν να συνδεθούν, γιατί υπάρχουν και συνδημότες μας που δεν θέλουν να συνδεθούν. Οι εναλλάκτες αυτοί είναι πληρωμένοι από το έργο και δεν θα επιβαρυνθεί κανένα νοικοκυριό με το κόστος αυτό, παρά μόνο με μια μικρή προκαταβολή για τη σύνδεση.

Η λειτουργία της Τηλεθέρμανσης θα έχει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή μας. Αρχικά, θα υπάρξει μείωση του κόστους θέρμανσης κοντά στο 40%, ανάλογα πάντα και με την χρήση που θα κάνει το κάθε νοικοκυριό. Θα υπάρξει, όμως, και μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος, η οποία αποτελεί και ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας».

Απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου σχετικά με το έργο της Τηλεθέρμανσης της Μελίτης, ο κ. Δήμαρχος είπε:

«Το ενδιαφέρον μας είναι, επίσης, πολύ μεγάλο και για την Τηλεθέρμανση της Μελίτης, καθώς εκεί είναι ακόμα πιο έντονο το πρόβλημα της ρύπανσης της ατμόσφαιρας. Η μελέτη για το συγκεκριμένο έργο είναι έτοιμη και ίσως χρειαστεί μια μικρή επικαιροποίηση, η οποία ούτε χρονοβόρα είναι, ούτε δαπανηρή. Πρώτα, όμως, περιμένουμε να υπογραφεί το έργο της Φλώρινας, καθώς δεν έχει υπογραφεί ακόμα από το Υπουργείο και αμέσως μετά, μόλις ανοίξει το αντίστοιχο μέτρο για τις τηλεθερμάνσεις, θα υποβάλουμε τον φάκελο για να εγκριθεί και να προχωρήσουμε. Πρέπει να τονίσω και πάλι ότι το ενδιαφέρον μας για τη Μελίτη είναι ακριβώς το ίδιο που υπάρχει και για την Φλώρινα».

Στη συνέχεια, δηλώσεις έκανε ο υπεύθυνος του εργοταξίου κ. Βαγγέλης Σταυρακόπουλος,  οποίος αναφέρθηκε στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, όπου είπε:

«Ο αγωγός μεταφοράς από τον ΑΗΣ Μελίτης στην πόλη της Φλώρινας είναι περίπου 16 χιλιόμετρα και σε αυτή την φάση έχουμε περάσει το 50% των εργασιών, με ένα συνεργείο να εργάζεται από Φλώρινα προς τη διασταύρωση Μελίτης και ένα δεύτερο από τον ΑΗΣ μέχρι την διασταύρωση Μελίτης.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η ολοκλήρωση των εργασιών προβλέπεται μέχρι το τέλος του 2018. Είχαμε έναν δύσκολο χειμώνα και μείναμε λίγο πίσω. Υπάρχει και η δυσκολία στο να μεταφέρουμε χρήματα στο εξωτερικό, ώστε να εισάγουμε υλικά. Πιστεύω, όμως, πως δεν θα έχουμε καθυστερήσεις και θα ολοκληρώσουμε μέχρι το τέλος του 2018.

Για τις εργασίες μέσα στην πόλη της Φλώρινας έχουν έρθει υλικά τα οποία βρίσκονται στις αποθήκες μας και περιμένουμε από συνεργάτιδα εταιρεία από την Σουηδία να μας αποστείλει ένα σχέδιο για την ανίχνευση διαρροών και, μόλις ολοκληρωθούν κάποιες εκκρεμότητες που υπάρχουν και μας έρθουν υλικά που περιμένουμε από Δανία, θα ξεκινήσουμε και υπολογίζουμε ότι μέσα στον Ιούνιο θα πάρουμε άδεια για έναρξη των εργασιών μέσα στην πόλη».

Τέλος, στο έργο της Τηλεθέρμανσης αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΦ, κ. Αντώνιος Ζαέκης, ο οποίος είπε:

«Όπως γνωρίζετε, η Τηλεθέρμανση είναι ένα μεγάλο έργο και όλη  η πόλη προσδοκά την έναρξη λειτουργίας της. Εμείς είμαστε κοντά στο έργο καθημερινά, επιβλέπουμε τις εργασίες, πιέζουμε τους εργολάβους και προσπαθούμε να το υλοποιήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Αυτή τη στιγμή είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε υλοποιήσει το 50% του αγωγού μεταφοράς, ενώ έχουν ξεκινήσει και εργασίες στα αντλιοστάσια, προκειμένου να ολοκληρωθούν και αυτά και θα προσπαθήσουμε ώστε φέτος να προκηρύξουμε και τα υπόλοιπα τα υποέργα, ώστε να μπούμε στη σειρά για τα έργα που πρέπει να γίνουν».