ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΤΟΠΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΤΟΠΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

 

Σε θετική κατεύθυνση η συνάντηση φορέων και πολιτών στο εργατικό κέντρο Φλώρινας την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016, προκειμένου να συζητήσουν τα αντισταθμιστικά μέτρα που πρέπει να απαιτήσουν από το κοινοπρακτικό σχήμα της ΔΕΗ με τους Κινέζους. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και δικαιολογημένη η ανησυχία για την περιοχή αφού η

Δυτική Μακεδονία βρίσκεται στο κέντρο των ενεργειακών εξελίξεων.

Ακούστηκαν αρκετές προτάσεις, μένει να κωδικοποιηθούν και να αποτελέσουν την βάση για τις συζητήσεις που έχουν οι θεσμικοί φορείς με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ενέργειας αλλά και με τους εκπροσώπους του κοινοπρακτικού σχήματος.

Η δυσμενής είδηση που ακούστηκε είναι ότι η Βρυξέλλες αποφάσισαν το κλείσιμο των μονάδων του Αμυνταίου. Εδώ θα χρειαστεί σκληρός

αγώνας για την αποθείωση τους και την παράταση λειτοπυργίας τους για μια 20ετία ακόμη.

Σταθερή στις θέσεις της η κα Παναγιωτίδου περί δημόσιας ΔΕΗ, θέση που εκφράστηκε και από τον περιφερειάρχη Θόδωρο Καρυπίδη στη λαϊκή συνέλευση της Βεύης το 2014.

ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, βουλευτής ΝΔ Φλώρινας

Πρότεινε προστασία περιβάλλοντος, εφαρμογή εντοπιότητας στις προσλήψεις, δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα στα νοικοκυριά, μειωμένο ρεύμα σε επιχειρηματίες.

Τόνισε πως δεν πρόκειται να δεχτούμε να ανοίξει ούτε μία τρύπα αν δεν δεχτούνε τα αντισταθμιστικά που θα αποφασίσουμε.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΕΛΤΣΑΣ, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας

Προστασία περιβάλλοντος, καταπολέμηση της ανεργίας. Τη συνεργασία της ΔΕΗ με κοινοπρακτικό σχήμα ιδιωτών την είχε ζητήσει πριν ένα χρόνο.

ΜΠΙΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φλώρινας

Επεσήμανε ότι η συνεργασία με τους Κινέζους είναι μονόδρομος. Η Φλώρινα μπορεί να γίνει ενεργειακός κόμβος του μέλλοντος αρκεί εμείς να κινηθούμε σωστά. Η νέα εξέλιξη μπορεί να δώσει διέξοδο στο πρόβλημα της ανεργίας.

Ανέφερε πως αν δεν υπήρχε η εξέλιξη αυτή η ΔΕΗ θα απαξιωνόταν.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΊΔΟΥ ΕΛΙΔΣΣΑΒΕΤ, Αντιπεριφερειάρχης ενέργειας περιβάλλοντος

Εξέφρασε ερωτηματικά αν θα διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ από το νέο κοινοπρακτικό σχήμα ή «θα μπει η μικρή ΔΕΗ από την πίσω πόρτα».

Ζήτησε δε να δημοσιοποιηθεί το νέο σχήμα της κοινοπραξίας καθώς και τις συ6μβάσεις που θα υπογραφούν και στη συνέχεια να γίνουν προτάσεις για τα αντισταθμιστικά μέτρα. Υπενθύμισε τις θέσεις του περιφερειάρχη Θόδωρου Καρυπίδη.

ΑΚΡΙΤΙΔΗΣΑ ΒΑΓΓΕΛΗΣ, Αντιδήμαρχος Δήμου Αμυνταίου

Πρότεινε να δοθεί βαρύτητα στην αποθείωση των μονάδων του Αμυνταίου για να έχουν μεγαλύτερο χρόνο ζωής και ζήτησε ανάλογες συναντήσεις να γίνουν και για τα άλλα ζητήματα της περιοχής μας.

ΣΙΑΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, πρόεδρος εργατικού κέντρου Φλώρινας

Είπε ότι είναι θετική εξέλιξη η συμφωνία με τους κινέζους γιατί ανοίγουν δουλειές να δουλέψει ο κόσμος να μειωθεί η ανεργία.

ΜΑΪΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, πρόεδρος τοπικής κοινότητας Αχλάδας

Τόνισε πως η διαδικασία εξόρυξης είναι απάνθρωπη για τους κατοίκους της Αχλάδας. Οι αποκαταστάσεις εδαφών είναι πολύ μικρή και δεν υπάρχει καθόλου πράσινο εκεί όπου έγινε εξόρυξη.

ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, πρόεδρος κοινότητας Βεύης

Εξέφρασε την αντίθεση του για τη λειτουργία του ορυχείου της Βεύης, γιατί οι κάτοικοι επένδυσαν στον πρωτογενή τομέα την γεωργία και την κτηνοτροφία και πως η τοπική οικονομία βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Το δεύτερο σοβαρό ζήτημα που έβαλε ο κ. Κυριακού είναι την ανάγκη μετεγκατάστασης του χωριού σε περίπτωση που ανοίξει το ορυχείο.

ΣΤΑΚΙΝΟΣ ΠΕΤΡΟΣ, πρόεδρος κοινότητας Σκοπού

Έθεσε το ερώτημα αν το νερό από το φράγμα του σκοπού θα φτάσει και για τις δύο μονάδες

ΓΙΑΒΡΑΜΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, πρόεδρος κοινότητας Μελίτης

Ζήτησε να βρεθεί λύση για την τέφρα η οποία σήμερα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο χωριό.

ΧΑΡΙΤΙΔΗΣ ΕΥΘΥΜΗΣ, πρόεδρος ΔΕΤΕΠΑ Αμυνταίου

Είπε ότι η θέση τους είναι ναι στο κοινοπρακτικό σχήμα, γιατί είναι καλό και για την ΔΕΗ και για την ΠΕ Φλώρινας.

Ζήτησε να γίνει μικρή μονάδα στο Αμύνταιο για την εξυπηρέτηση της τηλεθέρμανσης ή να εκσυγχρονιστούν οι υπάρχουσες.

ΚΑΡΑΚΟΛΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, Δημοτικός σύμβουλος δήμου Φλώρινας

Δήλωσε ότι τα μνημόνια φρενάρουν τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και θύμισε ότι η «Μελίτη 2» είχε συμφωνηθεί να γίνει προκειμένου να εξυπηρετήσει την τηλεθέρμανση Φλώρινας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΣΤΑΘΗΣ, δημοτικός σύμβουλος δήμου Φλώρινας

Εξέφρασε την ικανοποίηση του που κάποιοι άλλαξαν θέση απ’ αυτήν που είχαν πριν μερικά χρόνια, αναφερόμενος προφανώς στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ που απαιτούσαν μια ΔΕΗ με δημόσιο χαρακτήρα.

Πρότεινε να διεκδικήσουμε τα καλύτερα για το ν τόπο μας. επεσήμανε τον κίνδυνο που έχουν τα μαξι8μαλιστικά αι8τήματα να μην γίνουν αποδεκτά. Ζήτησε να μπουν προτεραιότητες στα εφικτά που θα ζητήσουμε.

ΒΟΣΔΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ, περιφερειακός σύμβουλος

Ζήτησε την ανάλυση της παρούσας κατάστασης και την τεκμηρίωση κάθε  πρότασης μας και φυσικά το προσωπικό που θα εργαστεί να είναι από δω.

ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ, Δημοτικός Σύμβουλος

Ανέφερε ότι από το 2009 οι θέσεις και τα αιτήματα καθώς και τα  προβλήματα παραμένουν ίδια. Δεν άλλαξε τίποτα. Κατέθεσε δε μια σειρά προτάσεων που είχαν αποφασιστεί από  θεσμικούς φορείς από το 2010

ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, Δήμαρχος Φλώρινας

Αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον του Δήμου να συμμετάσχει στο κοινοπρακτικό σχήμα με τις ιδιοκτησίες που διαθέτει στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και  με το ανταποδοτικό όφελος που δικαιούται ο δήμος Φλώρινας.

Ζήτησε δε να διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε να εκδοθεί ένα δελτίο τύπου στο οποίο θα αναφέρονται οι συγκεκριμένες προτάσεις που  κατατέθηκαν.