Αναδασμός του αγροκτήματος Μελίτης

Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής:

«Στηρίζουμε στην πράξη την αγροτική οικονομία»

ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ

 

Στην υπογραφή της σύμβασης για τον αναδασμό του αγροκτήματος Μελίτης προχώρησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012, στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας.

«Είναι μια ημέρα ιδιαίτερα σημαντική» σημείωσε στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας «που θέτει τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο στον τόπο μας και καταγράφει την πολιτική μας βούληση, σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά την αγροτική οικονομία και η δεύτερη την στήριξη της τοπικής κοινότητας Μελίτης».

«Η βούληση αυτή γίνεται ποιο καθαρή» συνέχισε ο κ. Δακής, «καθώς διαθέτουμε 370.000,00 ευρώ από τους ίδιους πόρους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το έργο του αναδασμού, γεγονός που εκφράζει την στόχευσή μας που είναι η στήριξη της αγροτικής οικονομίας και στους τρεις τομείς γεωργίας, κτηνοτροφίας και μεταποίησης».

Ο εκούσιος αναδασμός του αγροκτήματος Μελίτης έχει σκοπό την συγκέντρωση της πολυτεμαχισμένης ιδιοκτησίας των αγροτών και την κατάλληλη προσαρμογή των νέων κτημάτων στα εγγειοβελτιωτικά έργα.

Η όλη εργασία του αναδασμού πραγματοποιείται αδαπάνως για τους κτηματίες, η υπό αναδασμό έκταση ανέρχεται σε 13.000 στρέμματα περίπου (χωρίς τις εκτάσεις του υποχρεωτικού αναδασμού και τους απαλλοτριωμένους χώρους).

Τα όργανα εκτέλεσης του αναδασμού είναι η Επιτροπή Αναδασμού και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Η σύνθεση και το πλαίσιο λειτουργίας των οργάνων προβλέπεται από το Νόμο 674/77.

Για την στελέχωση των Επιτροπών με τα λαϊκά μέλη πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2012 συνέλευση των κτηματιών με σκοπό την εκλογή των αντιπροσώπων τους σε κοινόχρηστο χώρο της τοπικής κοινότητας Μελίτης.

Η εκτέλεση του αναδασμού ανατέθηκε σε μελετητικό γραφείο με την απόφαση 798/2012 της οικονομικής επιτροπής, της κοινοπραξίας Παύλου Δημανίδη, Παναγιωτίδη κ.ά. κατόπιν δημόσιου διαγωνισμού σύμφωνα με το Νόμο 3316/2005 άρθρο 7.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 298.651,00 € χωρίς το Φ.Π.Α.

Παρόντες στην υπογραφή της σύμβασης ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας Δημήτριος Ηλιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Ιωάννης Αντωνιάδης, ο Αντιδήμαρχος Φλώρινας Δημήτριος Λουκάς, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μελίτης Παναγιώτης Αναστασιάδης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Χρήστος Ευαγγέλου, Βασίλης Γιαννάκης, Νικόλαος Γιώσκος και Ιωάννης Κιοσσές, υπηρεσιακοί παράγοντες και μέλη των Επιτροπών Αναδασμού.

 ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ, Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Στο ιστορικό του αναδασμού αναφέρθηκε ο κ. Ευαγγέλου, ο οποίος είπε τα εξής:

«Η προσπάθεια για τον εκούσιο αναδασμό ξεκίνησε το 1995 και κράτησε 5 χρόνια. Το 2001 υπήρχε μία ετοιμότητα αλλά δεν ολοκληρώθηκε η προσπάθεια.

Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου σήμερα μετά την αποτυχία εκείνη. Κατορθώσαμε ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να εντάξουμε το έργο αυτό το 2009-2010. ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες προκήρυξης του έργου και κράτησε περίπου 1 χρόνο. Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση ο Περιφερειάρχης να υπογράψει τη σύμβαση με τον ανάδοχο, για να ξεκινήσει το έργο».

ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, Αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας

Αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή της Μελίτης και στην αναγκαιότητα να συνεισφέρουν όλοι, ώστε ο δρόνμος για τη μελίτη να είναι ασφαλής.

Συγκεκριμένα είπε:

«Η ενεργειακή καρδιά του Δήμου Φλώρινας είναι η Μελίτη μαζί με την Αχλάδα και το Σκοπό.

Κι ενώ προσφέρουν τόσα πολλά στην τοπική οικονομία, είναι από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές σε όλο τον Δήμο.

Έχει έναν δρόμο ο οποίος παραπέμπει στο 1920, είναι στενός, έχει τεράστιο κυκλοφοριακό φόρτο. Οι άνθρωποι και οι μαθητές οι οποίοι πηγαι9νοέρχονται διακινδυνεύουν καθημερινά. Οι κόμβοι βρίσκονται σε μέτρια κατάσταση.

Άρα θέλει βελτίωση οπωσδήποτε ο δρόμος, κι εδώ να τονίσω ότι  «πρέπει να βάλλει το χέρι στην τσέπη και ο ανάδοχος. Λίγα από τα χρήματα του τοπικού πόρου και από τους ΚΑΠ. Να συνεισφέρουμε όλοι ώστε να διαπλατυνθεί και να είναι ασφαλής.

Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα».

ΔΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

Απαντώντας σε ερώτηση μας σχετικά με την αναγκαιότητα κατασκευής αρδευτικού στην υπό αναδασμό περιοχή, ο κ. Δακής είπε:

 ΕΡΩΤΗΣΗ: Μας είπατε ότι στους στόχους της περιφέρειας είναι η πλήρης αξιοποίηση του πρωτογενή τομέα και η καθετοποίηση της παραγωγής.

Πως μπορούν να γίνουν αυτά στο συγκεκριμένο αγρόκτημα χωρίς τα αρδευτικά έργα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι το επόμενο στάδιο, το επόμενο στάδιο είναι  αυτό. Είναι μέσα στο αγροτικό σχεδιασμό.

Δυστυχώς λόγω ελλείμματος χρηματοδότησης και δυσκολίας που υπάρχει, γίνανε κάποια έργα χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί. Υπάρχει χρονική καθυστέρηση ‘όχι γιατί δεν υπάρχει ο πολιτικός σχεδιασμός ή η τεχνοκρατική υποστήριξη αλλά δεν υπάρχει η χρηματοδότηση για να προχωρήσουν αυτά τα έργα. Εκτός από την πολιτική βούληση, για την ολοκλήρωση του έργου απαιτείται τεχνική επάρκεια και χρηματοδότηση.

Γι’ αυτό τόνισα τη βούληση μας ότι δίνουμε 370.000 ευρώ από τους ιδίους πόρους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, γιατί το έργο αυτό το θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό.

Θεωρούμε τον πρωτογενή τομέα ως μείζονος αξίας και σημασίας και πρώτης προτεραιότητας. Γιατί αν θέλουμε να κρατηθούμε ζωντανοί ως κοινωνία και να έχουμε ένα καλύτερο αύριο, πρέπει να αξιοποιήσουμε τη γη μας, τις δυνατότητες της πρωτογενούς μας παραγωγής και την ενασχόληση των συμπατριωτών μας σε σημαντικό ποσοστό σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Είναι προφανές ότι η φιλοσοφία που υπήρχε τα τελευταία χρόνια της παροχής θέσεων εργασίας σε υπηρεσίες και γραφειοκρατικές διαδικασίες, εκ των πραγμάτων βαίνει μειούμενη. Άρα είναι πρώτης προτεραιότητας και στόχευση.

Βεβαίως εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα. Υπάρχει ένα πάρα πολύ  σοβαρό πολιτικό πρόβλημα, το οποίο το έχουμε αναδείξει πάρα πολλές φορές. Στο τρέχον κοινοτικό πλαίσιο στήριξης οι χρηματοδοτήσεις και τα έργα, οι δράσεις του προγράμματος «ΑΝΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» που είναι το άλλο μεγάλο κομμάτι χρηματοδότησης εκτός από το ΕΣΠΑ, γίνονται κεντρικά από το Υπουργείο στην Αθήνα. Είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό αρνητικό πρόβλημα, το οποίο δεν έχει λειτουργήσει ορθά πουθενά στην Ελλάδα.

Γι’ αυτό και μια από τις πρώτες παρεμβάσεις μας σε επίπεδο χώρας αλλά και Ε.Ε. στο επόμενο κοινοτικό πλαίσιο που θα ξεκινήσει περίπου σε ένα χρόνο, η λειτουργία των χρηματοδοτήσεων και των πόρων να γίνει σε επίπεδο περιφερειών, γιατί τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία είναι χρήματα των αιρετών περιφερειών. Δεν είναι χρήματα των κρατών μελών.

Υπάρχει σοβαρό κενό στον τομέα αυτό, στη χώρα μας γιατί οι αιρετές περιφέρειες γίνανε με καθυστέρηση δεκαετιών.

Πολλά έργα του πρωτογενούς τομέα είναι σε εξέλιξη στην περιφέρεια σε ένα συλλογικό στρατηγικό σχεδιασμό που έχουμε, καθώς θα δώσουμε την δυνατότητα για να την αναπτύξουμε και να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. με όρους σύνθεσης και ενότητας, βλέποντας όλο το χώρο της δυτικής Μακεδονίας  ενιαίο και στρατηγικά συνδεμένο.

Μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για την πατρίδα μας αλλά και γενικότερα για τον ευρωπαϊκό νότο, θεωρώ ότι κάνουμε μια πολύ ουσιαστική δουλειά, σημαντικές παρεμβάσεις και αποτελέσματα θα έχουμε, έχοντας εκμηδενίσει παλαιότερες επιβαρύνσεις που υπήρχαν  στις τοπικές κοινωνίες, χωρίς χρέη, χωρίς οφειλές.