Αγωνιούν οι αγρότες για τις εκτιμήσεις από την καταστροφική χαλαζόπτωση

Καθυστερεί ο ΕΛΓΑ να ανακοινώσει τις εκτιμήσεις των ζημιών από την καταστροφική χαλαζόπτωση της 26 Μαΐου 2014, στην περιοχή από την διασταύρωση της Βεύης μέχρι το Αμμοχώρι και το Πέρασμα. Κι αυτό παρατείνει την αγωνία των αγροτών για την εκτιμητέα ζημιά τους. Αυτό που υπέστη την μεγαλύτερη καταστροφή είναι το αγρόκτημα του Αμμοχωρίου. Το χαλάζι μέγεθος καρυδιού κατέστρεψε στο 100% τις παραγωγές σιτηρών αλλά και των αμπελιών.  

Αυτό που ζητούν οι αγρότες από τον ΕΛΓΑ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι μια δίκαιη εκτίμηση. Να αποζημιωθούν για την καταστροφή που υπέστησαν. «Αυτό που θέλουμε όλοι οι αγρότες είναι οι εκτιμητές να κάνουν σωστή δουλειά. Να βάλλουν τη ζημιά που πρέπει. Αυτά που πρέπει να πάρουμε. Δεν θέλουμε υπερβολές αλλά και όχι λιγότερο απ’ αυτό που υπάρχει. Να βάλουν αυτό που μας ανήκει. Να μην μας κοροϊδεύουν», επισημαίνει ο αγρότης Γεωργιάδης Γιώργος.

Στους δύσκολους οικονομικά καιρούς, μια εκτίμηση της πραγματικής ζημιάς που υπέστησαν οι αγρότες, θα τους ανακουφίσει. Γι’ αυτό το κράτος, η κυβέρνηση, οι τοπικοί φορείς, πρέπει να σταθούν στο ύψος των και να βοηθήσουν τους αγρότες που υπέστησαν ζημιές, αποδεικνύοντας ότι βρίσκονται κοντά τους.

 

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΜΑΒΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, αγρότης

Η ζημιά από το χαλάζι είναι πολύ μεγάλη. Όσου κτήματα έπληξε καταστράφηκαν εντελώς. Ταμπέλια για να συνέλθουν θα κάνουν δύο χρόνια.  Κι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να ραντίσουμε, να ποτίσουμε, να σκαλίζουμε, να τα περιποιούμαστε γιατί πρέπει να κλείσουν οι πληγές στον κορμό και τους βλαστούς, για να δώσουν παραγωγή μετά από δύο ή τρία χρόνια.

Απ’ ότι ξέρω εκτίμηση γίνεται τώρα μόνο για τα σιτηρά και για τ’ αμπέλια μας είπανε ότι θα γίνει τις επόμενες μέρες.

 

ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ , αγρότης

Έχω αμπέλια και σιτηρά. Αυτό που θέλουμε όλοι οι αγρότες είναι οι εκτιμητές να κάνουν σωστή δουλειά. Να βάλλουν τη ζημιά που πρέπει. Αυτά που πρέπει να πάρουμε. Δεν θέλουμε υπερβολές αλλά και όχι λιγότερο απ’ αυτό που υπάρχει. Να βάλουν αυτό που μας ανήκει. Να μην μας κοροϊδεύουν.

Η ζημιά είναι πολύ μεγάλη. Στα σιτηρά φτάνει στο 100% και σταμπέλια είναι πολύ μεγάλη. Το χαλάζι έχει πληγιάσει και τον κορμό.