«Ο Μπαταριούλης – Ανακύκλωση Φορητών Μπαταριών, μία πράξη ευθύνης»

Το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ι.Π.Α.Δ.Μ.) σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας υλοποιούν πρόγραμμα ανακύκλωσης φορητών μπαταριών στην Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση της Δυτικής Μακεδονίας. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Ι.Π.Α.Δ.Μ. η οποία εντάσσεται στα πλαίσια των δράσεων του για το Περιβάλλον και αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μαθητών γύρω από το θέμα της συγκομιδής και ανακύκλωσης των φορητών μπαταριών αλλά και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης αναφορικά με την προστασία του Περιβάλλοντος.

 

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από την ΑΦΗΣ Α.Ε. η οποία θα συγκομίζει τις μπαταρίες από κάθε σχολική μονάδα κάθε φορά που γεμίζει ο κάδος απόρριψης. Το πρόγραμμα, σε αυτή τη μορφή του, υλοποιείται για πρώτη φορά σε πανελλαδικό επίπεδο και ανάλογα με την εξέλιξή του θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Οι σχολικές μονάδες θα ενημερωθούν για τη διαδικασία συμμετοχής από τους αντίστοιχους Υπευθύνους των Διευθύνσεων Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης ώστε εντός του τρέχοντος μηνός να ξεκινήσει η αποστολή των κάδων και του ενημερωτικού υλικού.

 

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με εκδήλωση στις 3 Ιουνίου 2012, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στην οποία θα βραβευτούν οι σχολικές μονάδες που πρώτευσαν στην συγκομιδή μπαταριών και εκτός από τους Επαίνους Συμμετοχής θα απονεμηθούν και χρηματικά έπαθλα. Την δράση υποστηρίζουν ο ΟΤΕ και η COSMOTE ως χρυσοί χορηγοί και η ΔΕΗ ως αργυρός χορηγός.

 

Η ΙΔΕΑ

Όπως είναι γνωστό, τα παιδιά είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές μπαταριών, λόγω των πολυάριθμων παιχνιδιών και φορητών συσκευών που χρησιμοποιούν. Έτσι η τοποθέτηση κάδου ανακύκλωσης στα σχολεία είναι αναγκαιότητα και ένας σημαντικός παράγοντας για τη μεγαλύτερη συλλογή και ανακύκλωση των μπαταριών. Παράλληλα, η τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης στα σχολεία αποσκοπεί στην δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης στα παιδιά, τα οποία αποτελούν το μέλλον της χώρας μας. Γιατί η ανακύκλωση είναι πρωτίστως θέμα παιδείας.

 

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ

Κάθε μπαταρία έχει ένα “κύκλο ζωής”. Ξεκινάει από το εργοστάσιο κατασκευής και καταλήγει στον καταναλωτή. Όταν η μπαταρία αδειάσει και την πετάξουμε στα σκουπίδια, διακόπτουμε τον κύκλο ζωής της, χάνουμε πολύτιμες πρώτες ύλες και ενέργεια, ενώ κάποια στοιχεία της μπορούν να μολύνουν το περιβάλλον και να κινδυνεύσει η Υγεία μας. Αντίθετα, αν ρίξουμε την άδεια μπαταρία στους κάδους συλλογής, ο “κύκλος ζωής” της μπαταρίας συνεχίζεται, τα βασικά στοιχεία της ανακυκλώνονται για να καταλήξουν στην παραγωγή νέων μπαταριών ή άλλων προϊόντων.

 

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η εποχή που ζούμε είναι η εποχή των μεγάλων επιτευγμάτων της τεχνολογίας. Όμως οι ανάγκες σε πρώτες ύλες διαρκώς αυξάνονται, και ο κίνδυνος για την καταστροφή του περιβάλλοντος διαρκώς μεγαλώνει. Αρκετά από τα μέταλλα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, είναι συστατικά της γης και για το λόγο αυτό δεν διασπώνται. Οι ζωντανοί οργανισμοί τα απορροφούν με το νερό, τον αέρα και την τροφή και δύσκολα μπορούν να τα αποβάλλουν. Οι μπαταρίες που πετιούνται στα σκουπίδια, καταλήγουν στις χωματερές στις οποίες συμβαίνουν διάφορα ατυχήματα, όπως πυρκαγιές κλπ. Τα βαριά μέταλλα και τα διάφορα οξέα που περιέχονται στις μπαταρίες απελευθερώνονται στο περιβάλλον και καταλήγουν στο νερό και το έδαφος. Ανακυκλώνοντας τις μπαταρίες, προστατεύουμε τη φύση με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

 

Η ανακύκλωση είναι μία διαδικασία που πρέπει να γίνει τρόπος ζωής. Εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος από ρυπογόνες ουσίες, ακόμη ένα σημαντικό όφελος είναι ο περιορισμός της σπατάλης πρώτων υλών. Υπολογίζεται πως για κάθε τεμάχιο μπαταρίας που ανακυκλώνεται, το ποσοστό της ενέργειας που εξοικονομείται φτάνει έως και το 80%. Γι’ αυτό λοιπόν συμμετέχουμε όλοι στο πρόγραμμα «ο Μπαταριούλης». Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος.

 

 

 

 

                            ΧΡΥΣΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ                                               ΑΡΓΥΡΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ