χρηματοδοτηση των πανεπιστημιακων εγκαταστασεων στη φλωρινα

Δελτιο τυπου

 

χρηματοδοτηση των πανεπιστημιακων εγκαταστασεων στη φλωρινα

 

Σε επερώτηση που είχα καταθέσει σχετικά με την χρηματοδότηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα απάντησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 31 Αυγούστου 2016.

Με την επερώτηση επισήμανα την καθυστέρηση στην δημοσιοποίηση της προκήρυξης «για την Πανεπιστημιούπολη στη Φλώρινα», καθώς το δελτίο τύπου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στις 3 Νοεμβρίου 2015 ανάφερε στον τίτλο: «Προχωρά η ανέγερση της Πανεπιστημιούπολης στην Κοζάνη – Τις επόμενες μέρες και η πρόσκληση για τη Φλώρινα».

Είναι γνωστό ότι οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στη Φλώρινα απαιτούν σημαντικές παρεμβάσεις ώστε να βελτιωθούν οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και να εκμηδενιστούν οι όποιες σκέψεις για συρρίκνωσή του.

Η επερώτηση κατατέθηκε στις 7 Ιουλίου 2016. Είχαν περάσει ήδη 8 μήνες από το παραπάνω αναφερόμενο δελτίο τύπου της Περιφέρειας.

Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 28 Ιουλίου 2016 ο κ. Περιφερειάρχης δήλωσε ότι αναμένονται θετικές εξελίξεις για τα ζητήματα του Πανεπιστημίου στη Φλώρινα και ζήτησε να συζητηθεί η επερώτηση στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο. Φυσικά, συναίνεσα καθώς θεώρησα ότι θα ακολουθούσαν θετικές εξελίξεις.

Ο κ. Περιφερειάρχης στην απάντηση του στις 31 Αυγούστου, η οποία κατατέθηκε και γραπτώς, αναφέρεται στην χρηματοδότηση από τον Τοπικό Πόρο της «ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων της Ακαδημίας Φλώρινας», προϋπολογισμού 700.000 ευρώ και σε άλλη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας.

Ταυτόχρονα, δεσμεύεται, και γραπτώς πλέον, για την διάθεση9,0 εκ.ευρώ για τις ανάγκες του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Φλώρινα από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Είναι θετική για το Πανεπιστήμιο μας αυτή η δέσμευση.

Βέβαια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «… η Πρόσκληση θα δημοσιοποιηθεί μετά την έγκριση του Τοπικού Ρυμοτομικού της Πανεπιστημιούπολης στη Φλώρινα…».

Στο διάστημα που μεσολάβησε από την κατάθεση της επερώτησης μέχρι την απάντησή της υπογράφηκε η σύμβαση για την Πανεπιστημιούπολη στη Κοζάνη, προϋπολογισμού 48.600.592,00 ευρώ, (ποσό σύμβασης 19.410.168,62 ευρώ) στις 19 Αυγούστου 2016, έργο θετικό για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και για την Κοζάνη.

Η απάντηση του κ. Περιφερειάρχη δημιουργεί όμως ορισμένα ερωτηματικά.

Όπως αναφέρει στην απάντηση του: «… επιλέξαμε να εστιάσουμε τις δυνάμεις μας στην ωρίμανση της αναγκαίας νομοθετικής ρύθμισης, κάτι που έγινε εντός 10 ημερών και στάλθηκε στις 15/10/2015».

Και λίγο παρακάτω αναφέρει: «Έχουμε βάσιμους λόγους να πιστεύουμε ότι το θέμα αυτό θα έχει επιτυχή κατάληξη».

Γιατί εκφράζει βάσιμους λόγους και όχι βεβαιότητα;

Καθίσταται πλέον προφανές ότι το Υπουργείο δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στη νομοθετική ρύθμιση και μάλιστα συνεχίζει να κωφεύει, ενώ κοντεύει να περάσει ένας χρόνος από την αποστολή της πρότασης και παρά τις όποιες παρεμβάσεις.

Είναι, επίσης, προφανές ότι οι παρεμβάσεις στο Πανεπιστήμιο στη Φλώρινα αν είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, θα είχε χρηματοδοτηθεί ταυτόχρονα και η «ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων της Ακαδημίας Φλώρινας»  από κοινοτικά κονδύλια και όχι από τον Τοπικό Πόρο. Τα δε χρήματα του Τοπικού Πόρου θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν άλλες αναγκαιότητες της περιοχής.

Όπως τόνισα και στην ανάπτυξη της επερώτησης, η ενέργεια μου αυτή έχει ως στόχο να συνδράμει στις προσπάθειες για την επίλυση του ζητήματος.

Καθώς διαπίστωσα, είκοσι ημέρες μετά από την σχετική συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ότι «δεν φαίνεται φως στο τούνελ» καλώ τον Περιφερειάρχη να προχωρήσει άμεσα η δημοσιοποίηση της Πρόσκλησης από το ΕΣΠΑ, σήμερα κιόλας, ως έναν ακόμα μοχλό πίεσης ώστε το Υπουργείο να συντομεύσει τους χρόνους και να επιλυθεί το ζήτημα.

 

ΣΩΤΗΡΗΣ Θ. ΒΟΣΔΟΥ

Περιφερειακός Σύμβουλος Φλώρινας