Ημερίδα ευφυών ενεργειακών λύσεων EMPOWER

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Μαΐου 2013, η ημερίδα Ευφυών Ενεργειακών Λύσεων EmPower στο χώρο εκδηλώσεων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Το έργο EmPower χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη», διήρκησε συνολικά 3 χρόνια και σε αυτό συμμετείχαν φορείς δημοσίου και ερευνητικά κέντρα από 4 Περιφέρειες της Ευρώπης: Ελλάδα – Δυτική Μακεδονία, Γερμανία – Σαξονία, Εσθονία – Ταρτού, Ισπανία – Αραγονία. Από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συμμετείχαν το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, η Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε και το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Μία από τις σημαντικότερες δράσεις ήταν ο διαγωνισμός για την επιλογή των πιο καινοτόμων επιχειρήσεων στον τομέα της ενέργειας σε περιφερειακό επίπεδο. Στη διάρκεια της ημερίδας έγινε η τελετή απονομής των βραβείων στις 3 επιχειρήσεις που επικράτησαν:

1ο  Βραβείο: Αφεντουλίδης Αριστείδης για την εφαρμογή ηλιοθερμίας με μεγάλο βαθμό απόδοσης

2ο  Βραβείο: Ε. Παραστατίδης Α.Ε.Ε. για το υβριδικό σύστημα θέρμανσης με συνδυασμό γεωθερμίας και ηλιοθερμίας

3ο  Βραβείο: Κικής Ενεργειακά Συστήματα Α.Β.Ε.Ε. για μία ολοκληρωμένη λύση θέρμανσης – ψύξης με χρήση ηλιοθερμίας.

Οι τρεις νικητές αφού ευχαρίστησαν την Περιφέρεια τόνισαν την σημασία τέτοιων ενεργειών όσον αφορά την προώθηση και την εξωστρέφεια που μπορούν να προσδώσουν στις επιχειρήσεις τους.

Επιπλέον οι προτάσεις των επιχειρήσεων αυτών θα συμπεριληφθούν στο φυλλάδιο για το Βραβείο του Empower του οποίου θα υπάρξει διανομή στις 4 Ευρωπαϊκές Περιφέρειες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.

Το βραβείο για τον πρώτο νικητή είναι 3.000 € σε προωθητικές ενέργειες της επιλογής του, ένα διαφημιστικό βίντεο των 2 λεπτών στην αγγλική γλώσσα που θα προβληθεί στη Διεθνή Τελετή Απονομής των Βραβείων Empower στην Σαραγόσα της Ισπανίας τον Ιούνιο του 2013 καθώς και τα εισιτήρια και τη διαμονή ώστε να συμμετέχει ένας εκπρόσωπος της επιχείρησης στην τελετή.

Το βραβείο για το δεύτερο νικητή είναι 2.000 € σε προωθητικές ενέργειες της επιλογής του και το βραβείο για τον τρίτο νικητή είναι 1.000 € επίσης σε προωθητικές ενέργειες της επιλογής του.

Επιπλέον και οι τρεις βραβευμένες Μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από:

  • Τις ευκαιρίες της αγοράς: διεθνείς συνεργασίες, απευθείας επικοινωνία με πιθανούς πελάτες, προμηθευτές κλπ, σε ένα διεθνές πλαίσιο.
  • Αμερόληπτη και εξειδικευμένη κρίση του προϊόντος/υπηρεσίας που προσφέρεται προς τις ΜΜΕ.
  • Πρόσθετες γνώσεις και πολύτιμα σχόλια σχετικά με το προϊόν ή τις υπηρεσίες των ΜΜΕ, χάρη στη μεγάλη συμβολή από ειδικούς από διάφορα Τεχνολογικά Κέντρα.
  • Αναγνώριση και αξιοπιστία στην εταιρεία και στην καινοτόμο λύση της.
  • Προώθηση των ΜΜΕ μέσω παρουσιάσεων, κατάλογων, δελτίων τύπου και διάφορων ιστοσελίδων.

Ομιλία Περιφερειάρχη Γιώργου Δακή

στην Ημερίδα Ευφυών Ενεργειακών Λύσεων στα πλαίσια του Προγράμματος EmPower

 

Αξιότιμες Κυρίες και Κύριοι,

Σήμερα είναι μία ιδιαίτερη μέρα για την Περιφέρειά μας. Βραβεύουμε και ουσιαστικά αναδεικνύουμε ως αντιπροσώπους μας τους τρεις νικητές του Βραβείου Καινοτομίας Ευφυών Ενεργειακών Λύσεων EmPower. Οι τρεις επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας θα εκπροσωπήσουν την Περιφέρειά μας σε όλο το υλικό που θα δημιουργηθεί και στην συνέχεια θα διανεμηθεί και στις τέσσερις χώρες που συμμετέχουν στο έργο ενώ ο νικητής του βραβείου θα κληθεί με την τεχνολογική πρόταση που παρουσίασε να εκπροσωπήσει την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Τελετή Βράβευσης που θα πραγματοποιηθεί στην Ισπανία στις αρχές του επόμενου μήνα.

Σε αυτή την εποχή οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, η Περιφέρεια καταβάλει συνεχείς προσπάθειες να βοηθήσει, να ενισχύσει και να προωθήσει όλες της επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας. Εστιάζουμε τις προσπάθειές μας σε τομείς όπως είναι η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, η ενίσχυση της απασχόλησης και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επιπρόσθετες προσπάθειες πραγματοποιούνται για την προώθηση της καινοτομίας, όχι μόνο στις τεχνολογίες αιχμής, αλλά και στις υπόλοιπες παραγωγικές δραστηριότητες.

Ένα από τα εργαλεία που διαθέτουμε για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Ένα από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι το Πρόγραμμα EmPower. Κύριος στόχος του είναι να συμβάλλει στην ενθάρρυνση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για τη δικτύωσή τους στις έξυπνες ενεργειακές λύσεις και στις νέες αγορές. Προωθούμε επομένως μέσω του EmPower τις καινοτομικές επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας και τους βοηθάμε στη διάδοση των τεχνολογιών που κατέχουν και προτείνουν. Επιπροσθέτως, ιδιαίτερη προσπάθεια θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες και μέχρι και την ολοκλήρωση του έργου να αναπτυχθούν συνέργιες μεταξύ επιχειρήσεων της Δυτικής Μακεδονίας που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας με αντίστοιχες επιχειρήσεις των Περιφερειών των χωρών που συμμετέχουν στο έργο, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Εσθονίας.

Καλώ τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας μας που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν τέτοιες συνέργιες να επικοινωνήσουν άμεσα με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας ώστε συντονισμένα να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και να δημιουργηθούν οι κατάλληλοι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δικών μας επιχειρήσεων και αυτών των υπολοίπων Περιφερειών.

Κυρίες και Κύριοι,

Όπως μπορούμε όλοι να αναληφθούμε η αξιοποίηση στο έπακρο των διαφόρων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, όπως είναι και το EmPower, μπορεί να συμβάλει και να βοηθήσει την Περιφέρεια και τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας σε σημαντικό βαθμό. Σε περιόδους κρίσης εξάλλου, οφείλουμε καταρχήν να αναγνωρίζουμε και στην συνέχεια να αξιοποιούμε όλες τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, είτε αυτές είναι μικρές, είτε μεγαλύτερες. Και σήμερα παρουσιάζεται, μέσω του προγράμματος μία τέτοια ευκαιρία. Αν αυτή αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να συμβάλει στην εξωστρέφεια και στην ανάπτυξη ορισμένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται αρωγός και συμπαραστάτης σε όλες εκείνες τις επιχειρήσεις που στοχεύουν στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια. Στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, η ανάδειξη των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων και οι ορθολογικές αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο της Περιφέρειας είναι πρωταρχικός μας στόχος.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ-ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

ΓΙΩΡΓΟY ΣΒΩΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ EMPOWER

 

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στηρίζει απαρέγκλιτα την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία με μια σειρά προγραμμάτων και δράσεων που αποσκοπούν στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και στην προώθηση της πράσινης οικονομίας μέσα από στοχευμένες δράσεις.

Τα τελευταία 3 χρόνια υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται στην Περιφέρεια μας προγράμματα προώθησης της πράσινης οικονομίας με ιδιαίτερη βαρύτητα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ειδικότερα την βιοενέργεια, τομέας όπου η Περιφέρεια συγκεντρώνει σημαντικά πλεονεκτήματα.

Κι αυτό διότι υπάρχει ένα σημαντικό ενεργειακό δυναμικό από την υπολειπόμενη δασική και αγροτική βιομάζα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, για την βιομηχανική και βιοτεχνική δραστηριότητα αλλά και για την κάλυψη των αναγκών σε θερμότητα των δημοσίων κτιρίων και των νοικοκυριών.

Είναι επίσης γνωστό ότι ο τομέας της βιοενέργειας εκτός από περιβαλλοντικά φιλικός, δημιουργεί πολλές θέσεις εργασίας για τα διαφορετικά στάδια παραγωγής, συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας της βιομάζας πριν την τελική της καύση.

Επειδή η ανάπτυξη θα έρθει ‘εκ των έσω’, δηλαδή από τον ιδιωτικό τομέα και τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας μας θα πρέπει να δώσουμε ώθηση  και να τις ενθαρρύνουμε ώστε αυτές (οι επιχειρήσεις δηλαδή) να  βγουν μπροστά, δίνοντας το στίγμα της ανάπτυξης στην Περιφέρειας μας. Μόνο έτσι θα μπορέσει να υπάρξει πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας και να καταπολεμηθεί αποφασιστικά η μάστιγα της ανεργίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι επιχειρήσεις που σήμερα βραβεύουμε. Είναι τρεις υγιείς επιχειρήσεις από την περιοχή μας που τόλμησαν να καινοτομήσουν, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες τους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Φυσικά απαιτείται και από την δική μας πλευρά η περαιτέρω υποστήριξη, για να μπορέσουν να προωθήσουν τις ιδέες τους πέρα από τα στενά γεωγραφικά μας σύνορα άλλα και στο εξωτερικό, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αναδειχτούν και εκεί. Σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία οι νέες ιδέες και οι καινοτόμες πρωτοβουλίες είναι το ‘νερό στον μύλο’ της ανάπτυξης και της υγιούς επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Από την πλευρά μου θα ήθελα να προτρέψω και άλλους επιχειρηματίες από την Περιφέρεια μας, που τολμούν και καινοτομούν, να έρθουν στο γραφείο μου και μαζί, να αναζητήσουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να προωθήσουμε τις ιδέες τους και να τους βοηθήσουμε να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Επιπλέον  να εξετάσουμε  την υποστήριξη τους και σε τεχνικό επίπεδο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, άλλα και τρόπους χρηματοδότησης των δράσεων αυτών ώστε να σταθούμε αρωγοί στην πολύτιμη προσπάθεια τους.