ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΧΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΗΣ

 φόβοι ότι δεν θα αποζημιωθεί όλο το χωριό

ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΧΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΗΣ

 

  Έκδηλη η αγωνία των κατοίκων της Αχλάδας στη λαϊκή συνέλευση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017 στο χωριό, προκειμένου οι να αποφασίσουν τι θα κάνουν με την εξέλιξη απαλλοτρίωσης των τριών οικισμών. 

 

Η νέα απόφαση με τρία διαφορετικά ΦΕΚ καθορίζει την απαλλοτρίωση των οικισμών σε τρείς φάσεις, κι αυτό είναι το επικίνδυνο για τους κατοίκους και ο μεγάλος προβληματισμός του.

Κατά τον εκπρόσωπο της εταιρίας η κατάτμηση αυτή έγινε για τις ανάγκες της εξόρυξης!!! Είναι όμως «κοινό μυστικό» και το έχουν αντιληφθεί όλοι πως η κατάτμηση αυτή δίνει την δυνατότητα στην εταιρία να κάνει ό,τι αυτή νομίζει. Κι αυτός είναι ο μεγάλος φόβος των κατοίκων αλλά και των τοπικών αρχών. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι το μεγάλο κοίτασμα βρίσκεται στον οικισμό «Γιουρούκι», το οποίο έχει λίγους ιδιοκτήτες και εύκολα μπορεί η εταιρία να τους αποζημιώσει, να σκάψει να πάρει το κάρβουνο και τους άλλους οικισμούς να τους παρατήσει, ή να βάλει ασύμφορους όρους και «να την κάνει», καταστρέφοντας τους ολοκληρωτικά. Κι αυτό θέλουν να αποφύγουν οι κάτοικοι. Γι’ αυτό θα ζητήσουν οι τρεις αποφάσεις να γίνουν μία, ώστε να διασφαλιστεί η ενότητα του χωριού.

Ο βουλευτής Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης επεσήμανε τον κίνδυνο αυτό λέγοντας πως η απόφαση απαλλοτρίωσης με τρία ΦΕΚ «κάτι  υποκρύπτει», προβληματισμό που επανέλαβε και ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Φλώρινας και πρώην Αντιδήμαρχος Χρήστος Μπαρδάκας.

Τον κίνδυνο αυτό δεν απέκλεισε και ο εκπρόσωπος της εταιρίας Χρήστος Παυλίδης, απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση.

     ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης): Το ερώτημα των κατοίκων είναι ένα, όταν μπείτε στο «Γιουρούκι» για σκάψιμο θα έχουν αποζημιωθεί όλοι οι κάτοικοι ή θα γίνει τμηματική αποζημίωση ανάλογα με την πορεία των εργασιών και τις δυνατότητες της εταιρίας;

      ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Παυλίδης): «Είναι ένα ερώτημα που η απάντηση του δεν είναι εύκολη. Οτιδήποτε σας απαντήσω θα είναι με τα δεδομένα του τώρα. Γι’ αυτό είπα να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση. Εδώ θέλει μία λύση που να είναι συμφωνημένη μεταξύ της εταιρίας και κατοίκων και δευτερευόντως διαδικασιών του νόμου και πολιτείας.

Όλα εξαρτώνται από την ομαλή συνέχιση των εργασιών, τα γενικότερα δεδομένα και τις συνθήκες που επικρατούν  στην αγορά της ενέργειας και στη χώρα την ίδια. Άλλες οι δυνατότητες και οι υποχρεώσεις που προέρχονται από το νόμο και άλλες από τη συμφωνία και πως θα υλοποιηθεί».

       Κοντολογίς η απάντηση του κ. Παυλίδη σημαίνει ότι, δεν ξέρω τι θα μου προκύψει και γι’ αυτό δεν δεσμεύομαι. Δεν ξέρω πως θα είναι τα οικονομικά στοιχεία και αν θα προχωρήσω τη εξόρυξη και στους άλλους οικισμούς πέρα από το «Γιουρούκι» ή θα σταματήσω.  

      Δεν είναι καθόλου τυχαία η τμηματική απαλλοτρίωση ανά οικισμό. Και σίγουρα το «σπάσιμο» αυτό τον μόνο που ωφελεί είναι η εταιρία, αφού ο κ. Παυλίδης δεν αναλαμβάνει καμιά υποχρέωση εξόρυξης και στους άλλους οικισμούς, όπου ο ποσότητα του κοιτάσματος δεν είναι όπως αυτή στο «Γιουρούκι». Τα τρία ΦΕΚ δίνουν τη δυνατότητα στην εταιρία να τα παρατήσει οποιαδήποτε στιγμή και να σηκωθεί να φύγει χωρίς να έχει αποζημιωθεί το σύνολο του χωριού.

       Κι εδώ πρέπει να ομολογήσουμε ότι οι ευθύνες των κατοίκων είναι τεράστιες, γιατί χάθηκε πολύτιμος χρόνος για να λυθεί το πρόβλημα, καθυστέρηση που απέβη εις βάρος των κατοίκων και υπέρ της εταιρίας. Είναι μια υπόθεση που κρατά κοντά μια δεκαετία. Οι καλές εποχές, τότε που «δένανε τα σκυλιά με τα λουκάνικα», έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Τότε που τους παρακαλούσε ο κ. Παυλίδης να συμφωνήσουν για την μετεγκατάσταση του χωριού και μάλιστα με την εγγύηση της ΔΕΗ και τη σύμφωνη γνώμη της περιφέρειας, τότε που εγγυόταν τις αποζημιώσεις και τις καλές εκτιμήσεις η ίδια η ΔΕΗ. Ο κολοσσός αυτός σήμερα είναι αδύναμος και αποδεκατισμένος. Γι’ αυτό και δεν μπορεί να δώσει ούτε ένα ευρώ.

       Όμως τότε οι κάτοικοι ζητούσαν «λαγούς με πετραχήλια», αγνοώντας την βιβλική καταστροφή του περιβάλλοντος που την βλέπανε και τη ζούσανε απαθείς. Νομίσανε ότι βρήκανε την κότα με το χρυσό αυγό και ζητούσαν υπερβολικές τιμές που φτάνανε στα όρια του παραλογισμού, αντί να κινηθούν γρήγορα καταλήγοντας σε μια απόφαση και συμφωνία με την εταιρία εξόρυξης.

       Θυμάμαι που στις λαϊκές συνελεύσεις  οι τοπικές αρχές με την ηγεσία της ΔΕΗ, τους παρότρυναν να βρουν σύντομα λύση με την εταιρία, γιατί το επόμενο βήμα θα είναι η αναγκαστική απαλλοτρίωση με την οποία θα εισπράξουν ψίχουλα.

      Βέβαια δεν μπορώ να ξεχάσω και τα παχιά λόγια του Περιφερειάρχη Θόδωρου Καρυπίδη, όταν στις   1.3.15 στη λαϊκή συνέλευση της Αχλάδας έλεγε στους κατοίκους για την εταιρία εξόρυξης «ή θα συμμορφωθεί ή θα τα μαζέψει και θα φύγει». Και πως «τα δείγματα του εργολάβου μέχρι τώρα είναι μόνον αρνητικά. Καταπατήθηκαν όλοι οι περιβαλλοντικοί όροι για το ορυχείο.
Πενήντα  χρόνια, είπε,  τα ίδια συμβαίνουν, ή δεν μαθαίνουμε ή είμαστε ανόητοι ή κάποιοι τα παίρνουν.
 Το παραμύθι τέλειωσε. Εάν δεν συμμορφωθεί θα τα μαζέψει και θα φύγει. 50 χρόνια η Φλώρινα είναι ο φτωχός συγγενής».

    Στον αντίποδα του κ. Καρυπίδη κινήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Στέφανος Μπίρος, στην ίδια λαϊκή συνέλευση και γνωρίζοντας την πραγματική κατάσταση από την σωρευμένη εμπειρία του, απέφυγε τα μεγάλα λόγια λέγοντας πως «οι αποφάσεις των κατοίκων   είναι εντολές για μας».
Αξίζει να καταγράψω και την απάντηση του κ. Καρυπίδη στη συνέντευξη του της 23ης Μαρτίου 2015, σε ερώτηση μας για την αντιμετώπιση των κατοίκων και τους φόβους που υπήρχαν πριν 2 χρόνια περίπου.

 ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης): …Φοβάμαι ότι θα φτάσουμε σε ένα σημείο που θα είναι αργά, θα βγει το κάρβουνο από την Αχλάδα και μετά τι θα πούμε ότι δεν προλάβαμε;

Απάντηση (Καρυπίδης): Δεν υπάρχει περίπτωση να βγει το κάρβουνο και να μην έχουν τακτοποιηθεί οι πολίτες. Περιμένουμε τους πολίτες να αποφασίσουν γιατί ακούστηκαν διάφορες απόψεις αλλά θέλουμε απόψεις πολιτών …».

      Δυστυχώς σήμερα φτάσανε στο μη επιθυμητό την αναγκαστική απαλλοτρίωση και η ευθύνη βαρύνει κυρίως τους κατοίκους του χωριού. Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις όπου οι ευθύνες των τοπικών αρχών είναι μικρότερες των πολιτών. 

Τότε οι κάτοικοι μπορούσαν να είναι οι αρχιτέκτονες των συμφωνιών, αφού όλοι ακόμα και ο κ. Παυλίδης ήταν με το μέρος  τους. Σήμερα το πλεονέκτημα αυτό έχει χαθεί.  Το παιχνίδι πια παίζεται με τους όρους της εταιρίας η οποία δεν πρόκειται να χαριστεί στους κατοίκους, διασφαλίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο και καλύτερα τα συμφέροντα της εταιρίας που εκπροσωπεί.

Πολύ περισσότερο τώρα που ο αρμόδιος μνημονιακός υπουργός συμπαρατάσσεται στο κεφάλαιο και τις επιχειρήσεις. Δεν είναι καθόλου τυχαία η αναγκαστική απαλλοτρίωση και μάλιστα ο τρόπος κατάτμησης της. Βέβαια ακόμα χειρότερη ήταν η προηγούμενη απόφαση του «αριστερού» Πάνου Σκουρλέτη για αναγκαστική απαλλοτρίωση μόνο  στο «Γιουρούκι»!!! «Δεν είμαι καθόλου περήφανος για την απόφαση απαλλοτρίωσης μόνο του ενός οικισμού», επεσήμανε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας Κώστας Σέλτσας.

 

Στη λαϊκή συνέλευση εκτός από τους κατοίκους του χωριού συμμετείχαν οι δύο βουλευτές  Κώστας Σέλτσας του ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας, Γιάννης Αντωνιάδης της ΝΔ Φλώρινας, ο Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Φλώρινας Στέφανος Μπίρος, οι δύο δικηγόροι των κατοίκων, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μάινος Σάκης, ο πρόεδρος της επιτροπής αγώνα Μάινος Θανάσης.

   Στη συζήτηση επεκράτησε ηρεμία χάρη στις προσπάθειες του προέδρου της κοινότητας που διεύθυνε τη συζήτηση.

Αποφασίστηκε να επιδιώξουν δικαστικώς οι τρεις αποφάσεις απαλλοτρίωσης να συμπεριληφθούν σε μία, κι αυτό θα γίνει τον Μάρτιο του 17,  ώστε να διατηρηθεί η ενότητα του χωριού και να εμποδιστεί η εταιρία να σκάψει στον οικισμό αν προηγουμένως δεν έχουν αποζημιωθεί πλήρως οι δικαιούχοι ιδιοκτήτες του συνόλου του χωριού..  

    Μετά τις τελευταίες εξελίξεις περί αναγκαστικής απαλλοτρίωσης δεν συζητιέται πλέον θέμα μετεγκατάστασης παρά μόνον αποζημίωσης. Κι όπως είπε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος «η εταιρία από τις 20.1.2017 μπορεί να σας πετάξει έξω από το χωριό, αφού γίνει η αξιολόγηση και εκτίμηση των περιουσιακών σας στοιχείων και αποζημιώνοντας σας».

Ο εκπρόσωπος της εταιρίας Χρήστο Παυλίδης ανέφερε ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα καταθέσει στους κατοίκους γραπτές προτάσεις για διάλογο. 

 

 

ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ

 

 

ΜΑΪΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, πρόεδρος τοπικής κοινότητας Αχλάδας

Αναφέρθηκε στο ιστορικό των ενεργειών που έγιναν μέχρι σήμερα για να φτάσουν στην απόφαση απαλλοτρίωσης της περιοχής και των τριών οικισμών της Αχλάδας.

 

ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, εκπρόσωπος της ανάδοχης εταιρίας

Στο επόμενο δίμηνο η εταιρία θα καταθέσει στους κατοίκους γραπτές προτάσεις για να αξιολογηθούν από το χωριό. Η τύχη του χωριού είπε βρίσκεται στα χέρια σας.

Υπάρχει προεκτίμηση από δύο διαφορετικές εταιρίες για τα περιουσιακά στοιχεία του καθένα και είναι στη διάθεση σας να λάβετε γνώση.

Ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι ότι σε πολλά αγροτεμάχια και οικήματα δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας.

 

 

ΜΑΪΝΟΣ ΣΑΚΗΣ, πρόεδρος της επιτροπής αγώνα

Πρότεινε την μετεγκατάσταση του χωριού.

Ζήτησε η εταιρία να κάνει άμεσα τις προτάσεις της σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Πρότεινε δε στην πολιτική ηγεσία να σταθεί δίπλα στο χωριό. Αυτό είπε που δεν πρέπει να γίνει είναι να μην διαιρεθεί το χωριό.

Καταλήγοντας ζήτησε να «περιμένουμε τις γραπτές προτάσεις της εταιρίας και στη συνέχεια να αποφασίσουμε.

Τα τρία ΦΕΚ να εκδικαστούν σε μία μέρα να γίνουν μία απόφαση για να εξασφαλιστεί η ενότητα του χωριού και να μην μπορεί ο εργολάβος να πάρει μόνο έναν οικισμό».

 

ΜΠΙΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φλώρινας

Ανέφερε ότι η επιθυμία των κατοίκων για συνολική απαλλοτρίωση έγινε πραγματικότητα.

Η τοπική κοινότητα αχλάδας πρέπει να παραμείνει ζωντανή. Το χωριό δεν πρέπει να χαθεί σε καμιά περίπτωση.

Η ΔΕΗ σήμερα δεν μπορεί  να αναλάβει το κόστος μετεγκατάστασης όπως παλιότερα.

Πρότεινε τη δημιουργία πρότυπου οικισμού προς την πλευρά του Σκοπού, σύνδεση του με τον Άγ.  Αθανάσιο και το χιονοδρομικό του Καϊμακτσαλάν και τουριστική αξιοποίηση της περιοχής, ώστε να γίνει σημείο αναφοράς.

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας θα είναι δίπλα σας σε ότι αποφασίσετε.

    Για να μπει ο κ. Παυλίδης και να σκάψει πρέπει προηγουμένως να τους αποζημιώσει όλους.

       Η ΔΕΗ  αυτή τη στιγμή δεν θέλει να δώσει χρήματα.

 

ΣΕΛΤΣΑΣ ΚΩΣΤΑΣ, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας

Σήμερα διακυβεύεται η ύπαρξη ενός οικισμού.

Θα με έχετε αρωγό σε ό,τι αποφασίσετε. Αποφασίστηκε η απαλλοτρίωση και στους τρεις οικισμούς.

Δεν είμαι καθόλου περήφανος για την απόφαση απαλλοτρίωσης μόνο του ενός οικισμού. Ευτυχώς υπάρχει σήμερα η διορθωτική απόφαση που αποκαθιστά ως ένα βαθμό την αδικία.

Εγγύηση από τη ΔΕΗ σήμερα δεν υπάρχει.

Βλέπω στα μάτια σας μια απογοήτευση που τη συμμερίζομαι. Τον λιγνίτη όποιος τον έχει  είναι κατάρα.

 

ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, Βουλευτής ΝΔ Φλώρινας

Το πρώτο αρνητικό στοιχείο ήταν η απόφαση απαλλοτρίωσης του ενός οικισμού και με τη δεύτερη απόφαση το χωριό κάπως δικαιώνεται.

Το μεγάλο αρνητικό είναι το υψηλό κόστος και το μεγάλο θετικό ότι δεν ξεκίνησε η εξόρυξη. ευθύνες για την κατάσταση έχουμε όλοι μας.

Υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων και πρέπει να συγκεραστούν . και κυρίως δεν πρέπει να χάσει το χωριό. Βέβαια το χωριό δεν πρέπει να χαθεί και πρέπει να βιαστούμε γιατί ήδη χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

Η συνεργασία με τους Κινέζους προχωράει πολύ γρήγορα .

Σήμερα περίμενα η εταιρία να καταθέσει συγκεκριμένες γραπτές προτάσεις με χρονικές δεσμεύσεις, για να συζητηθούν από τους κατοίκους της Αχλάδας.

Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και αυτό το πληρώνουν οι άνεργοι. Γι’ αυτό θέλουμε σύντομα αποφάσεις με χρονοδιάγραμμα.

Δύο χρόνια έχουν να πληρωθούν τα νοίκια κάτοικοι της Αχλάδας από τον ανάδοχο.

Όσο περνάει ο καιρός χάνουμε θέσεις εργασίας. Δυστυχώς αντί να εργαστούν Αχλαδιώτες εργάζονται Κοζανίτες.

Κρίμα που το χωριό διαμελίστηκε στα τρία για να απαλλοτριωθεί.

Ζητήσαμε από τον Δήμο και την Περιφέρεια να γίνουν μετρήσεις για την ραδιενέργεια στην περιοχή και το χωριό αλλά ούτε κι αυτό έγινε.

Σήμερα ποιος θα εγγυηθεί για τα χρήματα που πρέπει να πάρουν οι κάτοικοι;

 

ΜΠΑΡΔΑΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Φλώρινας

Έχουμε φτάσει στο δια ταύτα. έπρεπε να είχαμε προνοήσει για κάποια πράγματα και δεν τόχουμε κάνει. Σήμερα πρέπει να απαντηθούν τα ερωτήματα.

Συμφωνώ με τον Αντωνιάδη ότι κάτι υποκρύπτεται πίσω από την τμηματική απαλλοτρίωση.

Το δεύτερο ερώτημα είναι αν συμφωνείτε με τις απαλλοτριώσεις.

Η εταιρία έχει την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξει τιε προτάσεις της; θα είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις της που έχουν μεγάλο κόστος όταν δεν ανταποκρίθηκε σε μικρότερες δαπάνες;

Η Αχλάδα είναι μία κοινότητα και οι τρεις αποφάσεις κάτι υποκρύπτουν. Οι τρεις απαλλοτριώσεις να γίνουν μία.

 

ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΧΩΡΙΟΥ: Να πάμε πρώτα στο νέο χωριό, να πληρωθούν όλοι και μετά να σκάψουν το χωριό. Έχει ο κ. Παυλίδης να μας πληρώσει για τα 1400 στρέμματα έκταση απαλλοτρίωσης;

 

ΑΚΣΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, Δικηγόρος κατοίκων

Αυτό που δεν έχετε αντιληφθεί είναι ότι βλέπετε το δέντρο και χάνετε το δάσος.

Η εταιρία από τις 20.1.2017 μπορεί να σας πετάξει έξω από το χωριό αφού γίνει η αξιολόγηση και εκτίμηση των περιουσιακών σας στοιχείων.

Η μετεγκατάσταση είναι άλλο θέμα όπως και η επίταξη. Στην απόφαση απαλλοτρίωσης δεν αναφέρεται πουθενά η μετεγκατάσταση.

Πρέπει να καταλάβετε ότι από τις 19.1.17 και μετά τα πράγματα αλλάζουν ριζικά,

Η απαλλοτρίωση είναι αναγκαστική και σημαίνει ότι σας διώχνει από το χωριό. Σε πληρώνει και φεύγεις. Αυτό είναι απαλλοτρίωση.

Στόχος μας πρέπει να είναι οι τρεις φάσεις απαλλοτρίωσης με τα τρία ΦΕΚ να γίνουν μία, για να μην σπάσει η διαδικασία. Κι αυτό μπορεί να γίνει εντός του Μαρτίου του 2017.

     -Να τονίσουμε πως σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν στη λαϊκή συνέλευση το κοίτασμα λιγνίτη που απομένει στην Αχλάδα είναι 30 με 35 εκατομμύρια τόνοι και η εξόρυξη του θα κρατήσει 15 με 17 χρόνια.