Χαιρετισμός του Δημάρχου Φλώρινας και Προέδρου της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας στην εκδήλωση τιμής στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητο

Εκδήλωση τιμής στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κύριο Θεόκλητο για τα 50 χρόνια της ιεροσύνης και της πνευματικής προσφοράς του, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 03 Μαΐου 2018, από την Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, την Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, τον Δήμο Αμυνταίου, τον Δήμο Εορδαίας, τον Δήμο Εδέσσης, τον Δήμο Πρεσπών και τον Δήμο Φλώρινας.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Φλώρινας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, Γιάννης Βοσκόπουλος, είπε:

«Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος και χαρούμενος για τη σημερινή εκδήλωση, καθώς τιμάμε τα 50 χρόνια της Ιεροσύνης, της πνευματικής και κοινωνικής προσφοράς του Ποιμενάρχη μας, του πνευματικού μας πατέρα, του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κυρίου Θεόκλητου. Πενήντα χρόνια ακάματης φροντίδας για την περιοχή μας, για την οποία μόχθησε και συνεχίζει ακούραστα να μοχθεί.

Ο πατέρας Θεόκλητος, όπως τον αποκαλούμε εμείς τα δικά του παιδιά, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους χριστιανούς, καθώς ο βίος και η συμπεριφορά του χαρακτηρίζονται από σεμνότητα, ήθος και το βασικότερο όλων, αγάπη για τον συνάνθρωπο. Είναι ένας Αρχιερέας της Εκκλησίας μας, που όχι μόνο διδάσκει τον Λόγο του Κυρίου, αλλά τον ακολουθεί κατά γράμμα, προσφέροντας το ζωντανό παράδειγμά του στην κοινωνία.

Η καταξίωσή του, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, αποδεικνύει περίτρανα την ικανότητά του, την αγιοσύνη του και την αγάπη του για την Ορθοδοξία. Σε μια ακριτική περιοχή, όπως η Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, που συνορεύει με δύο χώρες, καταφέρνει να διατηρεί έντονο το στίγμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο Μητροπολίτης μας, είναι ένας Άγιος άνθρωπος, όπως σοφά τον αποκάλεσε στην ομιλία της χειροτονίας του, ο επί πολλά έτη Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολής μας, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, κ. Ιουστίνος. Η Φλώρινα είναι ευλογημένη, καθώς ο Θεός έφερε στα μέρη της τόσο τον Μακαριστό Γέροντα Αυγουστίνο Καντιώτη, όσο και το εκλεκτό πνευματικό του τέκνο, τον Σεβασμιότατο Δέσποτα, κύριο Θεόκλητο, ο οποίος αγάπησε την περιοχή μας σαν αληθινή πατρίδα του, μόχθησε και αγωνίστηκε για αυτήν.

Κι είμαστε όλοι μας ευλογημένοι καθώς έχουμε τη χαρά και το προνόμιο να τον έχουμε πενήντα χρόνια στον τόπο μας, πνευματικό μας πατέρα, ακούραστο και ανιδιοτελή, με πλούσιο και πολύπλευρο εκκλησιαστικό και κοινωνικό έργο. Με τη βοήθεια του Θεού, των ικανών και δραστήριων ιερέων του και των πολλών συμπολιτών μας που στηρίζουν το θεάρεστο έργο του, συνεχίζει και θα συνεχίσει για πολλά ακόμη χρόνια να προσφέρει την πλούσια εμπειρία του, την εμπνευσμένη δράση του και την ανιδιοτελή αγάπη του προς όλους.

Η συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια, ως Νομάρχης και ως Δήμαρχος Φλώρινας, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, ως ιδιώτης Μηχανικός, ήταν απλά εξαιρετική. Δεκτικός, με φρέσκιες ιδέες και προτάσεις, με μοναδικό γνώμονα το καλό της περιοχής μας, δημιουργεί πάντα το πλαίσιο για μια διαρκή αγαστή και καρποφόρα συνεργασία χωρίς συγκρούσεις και προβλήματα. Και σε κάθε αγώνα για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων της περιοχής μας, ο Μητροπολίτης μας είναι πάντα πρωτοπόρος και δυναμικός. Στηρίζει και ευλογεί τους αγώνες μας και μάχεται στο πλευρό μας, με τη φυσική του παρουσία, με τον λόγο του, με τη γραφίδα του.

Πολύ πλούσιο το εκκλησιαστικό και πνευματικό έργο του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας κ. Θεόκλητου! Εγκαίνια Ιερών ναών, εκκλησιαστικά συνέδρια, σπουδαίες εκδηλώσεις, εκδόσεις σημαντικών τόμων για τον πολιτισμό και την ορθόδοξη παράδοση της περιοχής, δημιουργία τεσσάρων νέων Ιερών Μονών, σημαντικό φιλανθρωπικό έργο και υποστήριξη των αναξιοπαθούντων της περιοχής ευθύνης του, πολλά καθημερινά συσσίτια της εκκλησίας, οικονομική στήριξη συμπολιτών μας, λειτουργία υποστηρικτικών δομών και ιδρυμάτων, όπως το Γηροκομείο και το Κέντρο στήριξης κακοποιημένων γυναικών «Η Αγία Σωσσάνα»… είναι κάποια από τα πολλά σημαντικά έργα του.

Ως ελάχιστο χρέος ανταπόδοσης προς τον Ποιμενάρχη μας, λοιπόν, διοργανώσαμε μαζί με την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, τον Δήμο Αμυνταίου, τον Δήμο Πρεσπών, τον Δήμο Εδέσσης και της Εορδαίας την σημερινή εκδήλωση τιμής, θέλοντας να τον ευχαριστήσουμε μπροστά σε όλο το Ποίμνιό του για την αγάπη του προς όλους εμάς.

Σεβασμιότατε,

Εύχομαι ολόψυχα ο Κύριος και Θεός μας να σας δίνει ακλόνητη υγεία, ψυχική ανθεκτικότητα, μακροημέρευση και να ευλογεί πάντα τις σπουδαίες κι εμπνευσμένες πρωτοβουλίες σας και να εμπνέει τη δράση Σας προς δόξαν της Ορθοδοξίας. Σήμερα δεχτείτε την πηγαία αγάπη, τη βαθιά ευγνωμοσύνη και το πιο μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ του λαού που ποιμαίνετε σύμφωνα με τον Λόγο του Θεού και με μέτρο την άκαυτη βάτο της αγάπης σας!

Όσα λόγια και να πούμε, δεν μπορούν να αποδώσουν Σεβασμιότατε την αγιοσύνη σας, την αγάπη σας προς τον συνάνθρωπο, αλλά και την αγάπη μας προς εσάς!

Εις έτη πολλά, Σεβασμιότατε Ποιμενάρχη μας»!