ΦΩΤΙΕΣ 2013: Ζέσταναν τις καρδιές μας

ΖΕΣΤΑΝΕ ΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ ΤΟ ΓΙΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΤΩΝ ΦΩΤΙΩΝ

Για άλλη μια χρονιά το Χριστουγεννιάκο έθιμο των «φωτιών» αναβίωσε στην πόλη της Φλώρινα, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον  των συμπολιτών μας, αλλά και εκατοντάδων επισκεπτών απ’ την Ελλάδα αλλά και την γειτονική πόλη του Μοναστηρίου.

Περισσότερες οι φωτιές φέτος, 26 στο σύνολο διάσπαρτες στην πόλη της Φλώρινας (και άλλες πολλές στα γύρω χωριά), αλλά και  οι ατομικές των διαφόρων καταστημάτων, «ζέσταναν» τις καρδιές μας για λίγες ώρες, μέσα στους δύσκολους καιρούς τους οποίους περνάμε.

Μουσική, χορός, μαζί με τα κεμπάπια και τα λουκάνικα στην κεντρική πλατεία (ξύλινο χωριό), έδωσαν από νωρίς το «έναυσμα» της γιορτής που θα ακολουθούσε σε όλες τις γειτονιές της πόλης.  Ζωηρή η κίνηση στην αγορά από ντόπιους και ξένους επισκέπτες, έδωσαν μια ανάσα αισιοδοξίας στην ταλαιπωρημένη Φλώρινα.

Μεγάλη η επισκεψιμότητα αφού άδεια δωμάτια δεν υπήρχαν. Όλες οι φωτιές είχαν τους δικούς τους επισκέπτες κι αυτό διευκόλυνε την κυκλοφορία και σου έδινε την αίσθηση ότι γιορτάζει όλη η πόλη.

Η μεγάλη φωτιά άναψε και πάλι στην πλατεία ηρώων, όπου έγινε για άλλη μια φορά το αδιαχώρητο. Διατέθηκαν μεγάλες ποσότητες φασολάδας και κρασιού στους επισκέπτες, οι οποίοι αγνόησαν το τσουχτερό κρύο και βρέθηκαν να γιορτάζουν όλοι μαζί υπό τους ήχους των «χάλκινων» με πολύ χορό και κέφι.

Εντυπωσιακή και φέτος η ατμόσφαιρα στη φωτιά «Χαμάμ» (Δικαστήρια) όπου συγκέντρωσε πολλούς νέους, οι οποίοι υπό τον ήχο της μουσικής (επιλεγμένη από dj), δε σταμάτησαν το χορό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Μεγάλη η προσέλευση για άλλη μια χρονιά και στη φωτιά του ΣΕΟΦ, όπου στον πανέμορφο προαύλιο χώρο του Συλλόγου, ζωντανή μουσική συντρόφευε τους επισκέπτες, οι οποίοι χόρευαν γύρω από τη φωτιά με αρκετό κέφι και διάθεση.

Στη φωτιά των Συλλόγων Βαρόσι-Αριστοτέλης, συμμετείχε φέτος και ο Σύλλογος «μανιταρόφιλων» Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι μοίρασαν την περίφημη «μανιταρόσουπα» στους πολλούς επισκέπτες που πέρασαν από τη φωτιά τους, ενώ την εικαστική της «παρέμβαση» έκανε η Λίτσα Παπαδημητρίου με τα χριστουγεννιάτικα κουλουράκια της.

Πέρα από τις «γνωστές» φωτιές που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του κόσμου, ανάψανε φέτος σε ακόμα περισσότερες γειτονιές, όπου κράτησαν αμείωτο το κέφι και   τη «ζωντάνια» μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η φράση «όλη η πόλη μια παρέα» ήταν πιο «επίκαιρη» από ποτέ, καθώς μέσα σε δύσκολους καιρούς, όλοι οι Φλωρινιώτες πιάστηκαν «χέρι με χέρι», χόρεψαν, τραγούδησαν και διασκέδασαν μέσα σε ένα γιορτινό κλίμα , που μόνο αυτή τη μέρα και σε αυτή την πόλη μπορεί να συμβεί. Το ραντεβού ανανεώνετε για του χρόνου.  Καλά Χριστούγεννα σε όλους!