Το τελευταίο αντίο στο Λάζαρο

Έφυγε από τη ζωή ξαφνικά και πρόωρα ο Λάζαρος Ναλπαντίδης.

Το τελευταίο αντίο είπαν συγγενείς και φίλοι στη γενέτειρα του Πύλη Πρεσπών όπου έγινε η κηδεία του και τάφηκε δίπλα στον πατέρα του που τόσο θαύμαζε.   Πάνω ν από 500 φίλοι του Λάζαρου, όσοι προλάβανε να μάθουν το κακό μαντάτο, γέμισαν ασφυκτικά την  εκκλησία του Αγ. Γεωργίου μέσα και έξω την Πέμπτη το απόγευμα 25 Ιουλίου.

Σένα τόσο πληθωρικό άνθρωπο αυθόρμητο, δραστήριο κι εκδηλωτικό τι μπορείς να πεις και τι να αφήσεις από τη ζωή του.

Οι αξίες στις οποίες πίστεψε τις έκανες τρόπο ζωής.

Αγάπησε πολύ βαθιά την οικογένεια του, τους συγγενείς και τους φίλους, τον άνθρωπο για τον οποίο πάσχιζε μέχρι την τελευταία του ανάσα.

Ο Λάζαρος ως Κοινοτάρχης και κυρίως ως Δήμαρχος Πρεσπών ξεκίνησε ένα  μεγάλο οδοιπορικό   ανάπτυξης για την περιοχή Πρεσπών. Ήθελε  έναν Δήμο που θα αποτελούσε πρότυπο. Και πέτυχε πολλά για την Πρέσπα. Την έκανε κυριολεκτικά αγνώριστη.

Τελευταία του μεγάλη επιτυχία η παραμονή του Δήμου Πρεσπών ως ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής οντότητας στο πλαίσιο του «Καλλικράτη».

Όταν κάποτε ρωτήθηκε από  αθηναϊκή εφημερίδα  «τι είναι εκείνο που θα σας κάνει να πείτε ότι πετύχατε;» η απάντηση του ήταν, «δεν είναι εύκολο να πεις ότι πέτυχες σ’ έναν Δήμο σαν τον δικό μας. Μπορείς να πεις ότι βρίσκεσαι στο σωστό δρόμο με καθημερινό αγώνα για τη λύση των προβλημάτων.

Θα πω ότι πέτυχα, όταν θα πάψω να βλέπω έστω και ένα πρόσωπο συνδημότη μου που να μην χαμογελάει».

Τον  αγάπησαν οι Πρεσπιώτες, τον αγάπησαν οι Φλωρινιώτες. Γιατί πάντα η κοινωνία ήταν ιερή παρακαταθήκη γι’ αυτόν.

Ο Λάζαρος αγάπησε τη ζωή, γι’ αυτό και την έζησε έντονα. Αγαπούσε ότι είχε ζωή, γι’ αυτό και διακρίνονταν για την μεγάλη του ευαισθησία και υπηρέτησε τον άνθρωπο με πάθος, κάνοντας την ενασχόληση του με τα κοινά ύψιστο καθήκον.

Μαχητικός και ασυμβίβαστος όταν πίστευε κάτι προσπαθούσε να το πετύχει, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα, όπως έγινε με τας μνημεία του εμφυλίου το νοσοκομείο των ανταρτών και τη σπηλιά του Ζαχαριάδη. Η εθνική συμφιλίωση στην  πράξη και όχι στα λόγια, κάνοντας την πολιτική προσφορά και όχι επάγγελμα.   

Γι’ αυτό κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει το Λάζαρο για δειλία ή διπλοπροσωπία, έστω κι αν διαφωνούσε  με τις επιλογές του. Ο Λάζαρος είναι απ’ αυτούς που προσπάθησε και πέτυχε, παραμένοντας πάντα στο φως.  Πήρε λιγότερα απ’ όσο θα έπρεπε όμως ποτέ δεν διαμαρτυρήθηκε. Ποτέ δεν το είδαμε να θυμώνει, ποτέ δεν στάθηκε απέναντι σ’ αυτούς. Κι αυτό ήταν  το μεγαλείο του, που ζηλεύαμε όλοι.

 

Για το Λάζαρο δεν χρειάζονταν να φύγει για να έρθει ο έπαινος. Τον είχε και όταν ζούσες. Δεν είναι καθόλου τυχαία η τόσο μεγάλη συμμετοχή από την πρέσπα και τη Φλώρινα στην εξόδιο ακολουθία του.

 Οδηγός και παράδειγμα στη ζωή του υπήρξε ο πατέρας του ο Αναστάσης, από τον οποίο έμαθε ότι πολιτική είναι προσφορά στον άνθρωπο. Που του δίδαξε την ηθική και την εντιμότητα, όντας ο ίδιος φωτεινό παράδειγμα.

Οι αποσκευές σου, καλέ μας φίλε, είναι γεμάτες. Στο λέω γιατί ξέρω καλά τι περιέχουν.
Ταξίδεψε Λάζαρε με ηρεμία και βεβαιότητα ότι έκανες το χρέος σου.

Καλό σου ταξίδι αγαπημένε και ακριβέ μας φίλε.

 

ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΑΛΠΑΝΤΙΔΗ

Ο Λάζαρος Α. Ναλπαντίδης γεννήθηκε στις Kαρυές   Πρεσπών στις 28/11/1951.

Τελείωσε το Δημοτικό σχολείο στην Πύλη Πρεσπών και το Γυμνάσιο και Λύκειο στη Φλώρινα.

Παντρεμένος με την Αμαλία Μπακάλη έχει τρία παιδιά.

Υπηρέτησε στις ένοπλες δυνάμεις από το 1971 μέχρι το 1980 και αποστρατεύτηκε με το βαθμό του Λοχαγού.

Εργάστηκε στην τοπική Αυτοδιοίκηση από το 1981 από όπου και συνταξιοδοτήθηκε.

Εκπρόσωπος στο Συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στην Τοπική  Αυτοδιοίκηση  από το 1985 μέχρι το 1989. Πρόεδρος της κοινότητας Αγίου Αχιλλείου Πρεσπών από το 1995 μέχρι το 1998.

Γενικός Γραμματέας της ΤΕΔΚ Φλώρινας από 1997 μέχρι το 1998, πρόεδρος του Συμβουλίου περιοχής Πρεσπών από το 1996 μέχρι το 1998.

Γενικός Γραμματέας της Αναπτυξιακής Εταιρίας Φλώρινας (ΑΝΦΛΩ) από το 2002.

Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Πρεσπών από το 1999 μέχρι το 2002.

Δήμαρχος του Δήμου Πρεσπών από το 2003 μέχρι το 2010.

 

—————————————————————————————————

 

 

Συλλυπητήριο του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας

 

Η απώλεια ενός ανθρώπου με τον οποίο έχεις συνδεθεί και έχεις ζήσει τόσα πολλά είναι πάντα οδυνηρή. Ο Λάζαρος Ναλπαντίδης ήταν ένας καλός φίλος, ενός καλός συνάδελφος στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Παλέψαμε από το ίδιο μετερίζι για πολλά χρόνια, σε κοινούς αγώνες και με κοινά οράματα. Θα θυμάμαι πάντα τον δυναμικό τρόπο με τον οποίο διεκδικούσε και πετύχαινε πράγματα για τους συμπολίτες του στο Δήμο Πρεσπών.

Σε αυτές τις περιπτώσεις δε χωράνε πολλά λόγια. Θέλω απλά να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη για το χαμό του. Στους δε οικείους του εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια.

 

Φίλε Λάζαρε,

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της γενέτειρας σου που θα σε σκεπάζει.

 

Δημήτριος Ηλιάδης

Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας

 

—————————————————————————————————

 

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας

Το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας, σήμερα, 25 Ιουλίου 2013, συζήτησε σε κατεπείγουσα συνεδρίαση, την έκδοση Ψηφίσματος μετά από τον αιφνίδιο θάνατο του διατελέσαντος Δημάρχου Πρεσπών, κατά τα έτη 2003 – 2010 Λάζαρου Ναλπαντίδη, ο οποίος υποδειγματικώς προσέφερε τις υπηρεσίες του στη διαχείριση των Δημοτικών πραγμάτων της περιοχής των Πρεσπών και όχι μόνο, διακριθείς για το ήθος του και την αγάπη του για τον τόπο.

Ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Ιωάννης Βοσκόπουλος και το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας Αποφάσισαν Ομόφωνα:

  1. Να εκφραστούν τα συλλυπητήρια της Δημοτικής Αρχής στην οικογένεια του αποβιώσαντος.
  2. Να αποσταλεί τον παρόν ψήφισμα στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Να δημοσιευθεί στον Τύπο.

 

Ο Πρόεδρος

του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας

Τραϊανός Ηλ. Ρασάικος

 

—————————————————————————————————

 

 Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΡΕΣΠΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΖΑΡΟ ΝΑΛΠΑΝΤΙΔΗ

  Έφυγε από τη ζωή, ο πρώην Δήμαρχος Πρεσπών Λάζαρος Ναλπαντίδης, είδηση που προκάλεσε βαθιά θλίψη στους κατοίκους της Πρέσπας και, ιδιαίτερα στα στελέχη και τους εργαζόμενους του Δήμου, που επί χρόνια συνεργάστηκαν μαζί του.

Ο Δήμαρχος Πρεσπών Βασίλειος Τσέπας δήλωσε:

«Συγκλονισμένος πληροφορήθηκα τον αδόκητο χαμό του Λάζαρου Ναλπαντίδη, ενός ανθρώπου που άφησε το στίγμα του στην Πρέσπα, ενώ υπήρξε φίλος και συνεργάτης για πολλά χρόνια. Είναι δύσκολο να δεχτεί κανείς τέτοια γεγονότα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ανθρώπους νέους και δραστήριους. Ο Λάζαρος είχε πολλά ακόμα να προσφέρει, καθώς ήταν άνθρωπος με έντονο ενδιαφέρον για τα κοινά, ιδιαίτερα για την Πρέσπα.

Μαζί με τα θερμά συλλυπητήριά μου στους οικείους του, εύχομαι να έχουν δύναμη για να αντιμετωπίσουν το τραγικό αυτό γεγονός και την απώλειά του».

Οι εργαζόμενοι του Δήμου Πρεσπών καθώς και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, εκφράζουν επίσης τη θλίψη τους για το συμβάν και τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του εκλιπόντος.

Σε ένδειξη πένθους σήμερα 25 Ιουλίου 2013, οι υπηρεσίες του Δήμου Πρεσπών θα κλείσουν στις 12 το μεσημέρι.

 

—————————————————————————————————

 

Συλλυπητήρια Δήλωση για τον Χαμό του τ. Δημάρχου Πρεσπών Λάζαρου Ναλπαντίδη

Σήμερα η Πρέσπα, έχασε ένα εκλεκτό τέκνο της, τον για δύο Τετραετίες τ. Δήμαρχό της, Λάζαρο Ναλπαντίδη!

Αν και βρεθήκαμε σε αντίπαλα πολιτικά μετερίζια, κρατώ τα θετικά της παρουσίας του, στα δημόσια πράγματα του τόπου μας!

Εκφράζω την βαθειά μου θλίψη για τον αδόκητο χαμό του και εύχομαι να είναι ελαφρύ το χώμα της Πρεσπιώτικης Γής που θα τον σκεπάσει!

Στους οικείους του, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια!

Καλό ταξίδι Λάζαρε!

Στράτος Βασιλόπουλος
Τ. Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πρεσπών.

 

—————————————————————————————————

 

Αντί  Στεφάνου

Οι υπάλληλοι του Δήμου Πρεσπών, μετά τη θλιβερή είδηση του θανάτου του Λάζαρου Ναλπαντίδη, πρώην Δημάρχου του Δήμου Πρεσπών αλλά και συναδέλφου, ενός σπουδαίου ανθρώπου που υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια και προσφορά την πολιτική και τον άνθρωπο, αποφάσισαν

1. Να εκφράσουν μέσω της παρούσας τα θερμά τους συλλυπητήρια στην   οικογένεια του εκλιπόντος

2. Αντί στεφάνου να καταθέσουν ποσό στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.