ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ ΚΑΙ ΟΔΗΣΣΟ

ΛΥΚΕΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ ΚΑΙ ΟΔΗΣΣΟ

Το Λύκειο των Ελληνίδων παράρτημα Φλώρινας διοργάνωσε πενθήμερη (27/06/-1/07/2018), ιστορική, πολιτιστική, τουριστική εκδρομή στο Κίεβο και στην Οδησσό της Ουκρανίας. Η φιλοσοφία του σχεδιασμού και υλοποίησης αυτής της εκδρομής, στηρίχθηκε στη στόχευση του Λυκείου των Ελληνίδων να γνωρίσει τις ιστορικές περιοχές- όπου δραστηριοποιείται το ελληνικό στοιχείο, αφήνοντας, διαχρονικά, το αποτύπωμά του- αλλά και να διασυνδεθεί  με τα αδερφά Γραφεία του Λυκείου των Ελληνίδων που λειτουργούν σε όλο τον κόσμο. Το Κίεβο, αλλά κυρίως η Οδησσός έχουν συνδέσει το όνομά και την ιστορική τους εξέλιξη με το έντονο ελληνικό στοιχείο, το οποίο μέσα από την ανάπτυξη του εμπορίου, την πρόοδο των γραμμάτων και την δράση της ελληνικής παροικίας με τη Φιλική Εταιρία, συνέβαλε στην ωρίμανση της ιδέας της ελληνικής επανάστασης του 1821 για την αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού. Με το πλούσιο εκδρομικό πρόγραμμα, δόθηκε η ευκαιρία στην ομάδα να επισκεφθεί  Μουσεία, ορθόδοξους ναούς, να περιπλανηθεί στο ιστορικό κέντρο των πόλεων και τις εντυπωσιακές Όπερες Κιέβου – Οδησσού, παρακολουθώντας μοναδικές παραστάσεις

Πιο συγκεκριμένα:

Το Λύκειο των Ελληνίδων Φλώρινας συναντήθηκε με την εκπρόσωπο του Γραφείου του Λυκείου των Ελληνίδων Κιέβου κα Αλεξάνδρα Σαϋτάν, η οποία υποστηρίζει θερμά τις ιδέες και τους σκοπούς του Λυκείου των Ελληνίδων, αντάλλαξαν δώρα και την προσκάλεσε να επισκεφθεί τη Φλώρινα. Επίσης το Λ.Ε.Φ. συναντήθηκε  με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το οποίο λειτουργεί από το 1994 στην Οδησσό, υποστηρίζοντας δράσεις εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και των ελληνικών παραδοσιακών χορών, μέσα από ειδικά προγράμματα που απευθύνονται σε Ουκρανούς και άλλους λάτρεις της Ελλάδας και της κουλτούρας της. Στο πλαίσιο αυτό συνδιοργανώθηκε κοινή μουσικοχορευτική εκδήλωση με ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς αλλά και ελληνικό λαϊκό πρόγραμμα, ενθουσιάζοντας όλους τους παρευρισκόμενους. Οι χορευτικές ομάδες του Λυκείου των Ελληνίδων Φλώρινας και του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, έκλεψαν τις εντυπώσεις με τις άψογες εμφανίσεις τους και τον ενθουσιασμό που προκάλεσαν!!!Ιδιαιτέρως συγκινητική ήταν η επίσκεψη στους διατηρημένους χώρους της Φιλικής Εταιρίας και άκρως συγκλονιστικός ο όρκος των Φιλικών, που ακούστηκε κατά την ξενάγηση!

Η εκδρομή ολοκληρώθηκε, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις και υπερηφάνεια για την ελληνική παρουσία στην περιοχή. Ο σκοπός επιτεύχθηκε: Η Ομάδα γνώρισε την ιστορία της περιοχής σε σχέση με την ελληνική διαχρονική παρουσία, επισκέφθηκε τουριστικά μέρη, γνωρίζοντας την ιστορία και τον τρόπο ζωής τους και διέδωσε το πολιτιστικό στίγμα της Φλώρινας μέσα από τα μουσικοχορευτικά δρώμενα.

Θερμές ευχαριστίες αξίζουν στο ταξιδιωτικό πρακτορείο Kaskamanidis tours για την άψογη συνεργασία και στον Κώστα Γεωργιάδη  «Omorfa taxidia», που κάλυψε αφιλοκερδώς, τη φωτογραφική αποτύπωση των όμορφων ημερών της εκδρομής αυτής.

Για το ΔΣ του Λυκείου των Ελληνίδων Φλώρινας

Η Πρόεδρος

Χριστίνα Δ. Γκόλνα