ΤΙΜΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΤΣΑΜΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας συνεδρίασε σήμερα, 26 Νοεμβρίου 2016, με κατεπείγον θέμα την έκδοση ψηφίσματος λόγω του αδόκητου θανάτου της εκλεκτής συμπολίτισσάς μας Αντιγόνης Τσάμη. Η εκλιπούσα υπήρξε μια εξαίρετη Φλωρινιώτισσα από το Πισοδέρι, κόρη του Μακεδονομάχου Λάζαρου Τσάμη, με εξέχων ήθος, σεμνότητα και ευγένεια, άνθρωπος της προσφοράς και της καλοσύνης.

 

Είχε τιμηθεί με δεκάδες διακρίσεις, βραβεία και μετάλλια για την προσφορά της στην κοινωνία και τη λογοτεχνία. Μεταξύ αυτών τιμήθηκε με το μετάλλιο Εξαίρετων πράξεων από το Υπουργείο Στρατιωτικών για τις υπηρεσίες που προσέφερε στο 428 Στρατιωτικό Νοσοκομείο κατά την περίοδο 1946-1949 και με το μετάλλιο του Χρυσού Αστέρος από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για την προσφορά της με ζήλο κι αυταπάρνηση στα Νοσοκομεία Φλώρινας και Καστοριάς κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο 1946-1949.

 

Η Αντιγόνη Τσάμη υπήρξε αγαπητή στους συμπατριώτες της, πολυγραφότατη συγγραφέας λαογραφικών και ιστορικών πονημάτων, σχετικών με την περιοχή μας, και μια εξέχουσα φυσιογνωμία της Φλωρινιώτικης κοινωνίας με πολλές γνώσεις για την τοπική μας ιστορία, την πλούσια πολιτιστική μας παράδοση και τα ήθη και έθιμα του τόπου μας. Η αδόκητη εκδημία της προκάλεσε συναισθήματα συγκίνησης στην τοπική κοινωνίας της Φλώρινας

 

Ο Δήμαρχος Φλώρινας, κ. Ιωάννης Βοσκόπουλος, και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας

ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΜΟΦΩΝΑ

Α. Να εκφράσουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια για την αιφνίδια εκδημία της αείμνηστης Αντιγόνης Τσάμη, η οποία αγάπησε με πάθος την πατρίδα της, που ήταν η έμπνευση και το επίκεντρο της κοινωνικής της δράσης και του πλούσιου συγγραφικού της έργου, το οποίο αφήνει παρακαταθήκη στις επερχόμενες γενεές. Ο θάνατός της αποτελεί απώλεια για την κοινωνία και τον πνευματικό κόσμο  του Δήμου μας.

 

Β. Να κατατεθεί στεφάνι στη μνήμη της και να παραστεί σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο στη νεκρώσιμη ακολουθία.

 

Γ. Το παρόν ψήφισμα να αναγνωσθεί κατά την εξόδιο ακολουθία, να κοινοποιηθεί στους συγγενείς της εκλιπούσης και να δημοσιευθεί στον Τοπικό Τύπο.

 

 

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας

Όλγα Μούσιου Μυλωνά

Σχολική Σύμβουλος Π.Ε.

…………………………………………………………………….

Ο Δήμαρχος Πρεσπών για τον αδόκητο θάνατο της Αντιγόνης Τσάμη

 

Μια μεγάλη απώλεια

 

Ο Δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης εκφράζει εκ μέρους όλων των Πρεσπιωτών τη βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο της Αντιγόνης Τσάμη.

 

Η κυρία Τσάμη, μια πολυσχιδής προσωπικότητα με διαρκή προσφορά δεκαετιών στην πρόοδο του Πισοδερίου, των Πρεσπών και όλης της Φλώρινας, φεύγει, πλήρης ημερών, αφήνοντας όχι μόνο ένα σημαντικό λογοτεχνικό, ιστορικό και λαογραφικό έργο αλλά και ένα παράδειγμα στάσης ζωής και συνεχούς, απροϋπόθετης προσφοράς στους συνανθρώπους της, την κοινωνία και την πατρίδα.

 

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της, του φίλους και τους απανταχού Πισοδερίτες.

 

 

…………………………………………

 

 

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια της Αντιγόνης Τσάμη για την απώλεια της μεγάλης αυτής Ελληνίδας. Η Αντιγόνη Τσάμη αποτέλεσε ένα εκλεκτό μέλος της κοινωνίας της Φλώρινας και το κενό που αφήνει την καθιστά φτωχότερη. Για όλους εμάς υπήρξε παράδειγμα εντιμότητας, γενναιότητας και ηρωισμού. Προσέφερε τα μέγιστα στον πολιτισμό και την πατρίδα και το σπουδαίο έργο που αφήνει πίσω της θα αποτελεί φάρο και σημαντική κληρονομιά για τις επόμενες γενιές. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τη σκεπάζει.

 

 

         

Ο Βουλευτής ΠΕ Φλώρινας 

 ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

 

 

………………………………………………………………………….

 

Το ΔΣ του ΦΣΦ «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», απηχώντας τα συναισθήματα ολόκληρης της Αριστοτελικής Οικογένειας, εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για την εκδημία της Αντιγόνης Τσάμη.

 

Η αείμνηστη Αντιγόνη Τσάμη, ευπατρίδης αδελφή νοσοκόμα στα δυσκολότερα χρόνια της ιστορίας μας, βραβευμένη συγγραφέας της τοπικής ιστορίας και παράδοσης, πρέσβειρα ανθρωπιάς, κοινωνικών και πολιτιστικών αγώνων, μία από τα παλαιότερα μέλη του Συλλόγου μας και αθόρυβος χορηγός, επί σειρά ετών, της Χρηστιδείου Τελετής, αποτελεί για τον κάθε Φλωρινιώτη και Φλωρινιώτισσα, πρότυπο ανιδιοτελούς προσφοράς και αφοσίωσης, με γνώμονα πάντα το καλό της τοπικής κοινωνίας και της Πατρίδας ολόκληρης.

 

Ας είναι η μνήμη της αιωνία.

Το ΔΣ του ΦΣΦΑ

 

Φωτο.: Προτομή σε γύψο της αείμνηστης Αντιγόνης Τσάμη, φιλοτεχνημένη από την εικαστικό – γλύπτρια Χριστίνα Γκόλνα

 

…………………………………………………………………………

 

Επικήδειος λόγος του Λυκείου Ελληνίδων Φλώρινας

Αξέχαστη Αντιγόνη….

Αισθανόμαστε σήμερα απέραντη συγκίνηση και βαθύτατη θλίψη.

Είναι αδύνατο με λόγια να αξιολογηθεί και να αναλυθεί μια προσωπικότητα και αναμφισβήτητα η Αντιγόνη ήταν μια εξέχουσα προσωπικότητα.

Το μικρό αλλά μεγάλο σε εθνικό παλμό Πισοδέρι ανέδειξε μια ιδιοφυΐα, κόρη του μακεδονομάχου Λαζάρου Τσάμη.

Η Αντιγόνη με το πολύπλευρο λογοτεχνικό της έργο, με ασύγκριτη γλαφυρότητα προώθησε τον τόπο μας σε πνευματικό επίπεδο.

Η άοκνη εργατικότητά της, το ανήσυχο πνεύμα, η ανιδιοτέλεια χαρακτήριζαν την προσωπικότητά της. Αγωνίσθηκε με σθένος για την προώθηση εθνικών και τοπικών προβλημάτων και αναδείχθηκε ο τόπος μας από την λήθη. Είμαστε περήφανοι γι’ αυτό και ως Λύκειο των Ελληνίδων.

Υπήρξε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και κατά την τετραετή θητεία της αναδείχθηκε σε έναν ουσιώδη και δημιουργικό παράγοντα. Το Λύκειο Ελληνίδων την βράβευσε για την προσφορά της και την ανακήρυξε Επίτιμο Πρόεδρο.

Ως ιδρυτικό μέλος της Φανέλας του Στρατιώτη της απενεμήθη  δίπλωμα μετά χρυσού αστέρος.

Από τον Ερυθρό Σταυρό απέσπασε βραβείο μετά χρυσού αστέρος για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στον εμφύλιο πόλεμο το 1946-49 στα νοσοκομεία Φλώρινας και Καστοριάς.

Η ίδια εργάσθηκε ως εθελόντρια αδελφή στον πόλεμο και την ειρήνη με ζήλο και αυταπάρνηση, όπως αναφέρει το δίπλωμα των εξαίρετων πράξεων που της απενεμήθη μετά μεταλλίου από το Υπουργείο Στρατιωτικών.

Πολυβραβευμένη συγγραφέας της Μακεδονίας, πνευματική προσωπικότητα, αστείρευτη πηγή, διακεκριμένο μέλος της Αμφικτιονίας του Ελληνισμού.

Φίλη Αντιγόνη, οι ευχές μας σε συνοδεύουν στην γαλήνη και αιωνιότητα.

 

 

………………………………………………………………………………..

 

Εκ μέρους του Συνεταιρισμού Δασοκτημόνων Πισοδερίου και του Αθλητικού Μορφωτικού Συλλόγου Βίγλας Πισοδερίου εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για το χωρισμό σου Αντιγόνη. Ήσουν ένα κεφάλαιο για το Πισοδέρι, κατέγραψες τους αγώνες των Πισοδεριτών σε όλους τους πολέμους του έθνους, κυρίως δε στον Μακεδονικό Αγώνα.

Ως λαογράφος κατέγραψες τα ήθη και έθιμα του Πισοδερίου, καθώς και την ιστορία των ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων του Πισοδερίου.

Τα συγγράμματά σου είναι πολλά και εμείς αισθανόμαστε υπερήφανοι για σένα.

Αγάπησες πολύ το χωριό σου, σου άρεζε να ανεβαίνεις στα ψηλά βουνά του Πισοδερίου και να ατενίζεις το μεγαλείο Του Θεού. Τώρα Αντιγόνη φεύγεις ψηλά, πολύ ψηλά και εκεί θα ατενίζεις Το Θεό.

Σου ευχόμαστε όλοι εμείς οι Πισοδερίτες καλό Παράδεισο.

 

…………………………………………………………………..

 

Δειλινό

Απλώνεται το δειλινό μουντό.

Μεσ’ τη ψυχή γαλήνη. Στα ουράνια χαρά θλιμμένη.

Τριγύρω μου νιώθω παράξενη σιγή,

ξαναθυμάμαι την ζωή την περασμένη.

 

Ξαναγυρνούν στην θύμησή μου τα παλαιά

δάκρυα κυλούν στα θλιβερά μου χείλη

καημούς και πόνους στην καρδιά μου

αργοξύπνησε, τούτο το θλιβερό και πονεμένο δείλι.

 

Από τη δυάδα «Γ.Θ. και Ν.Ν.» και τους φίλους των «βραδιών ποίησης». Η Αντιγόνη είχε διαβάσει ποιήματά της 4 φορές.