ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΛΟΚΟΥ ΑΝΤΙΓΟΝΟΥ- ΠΥΡΓΩΝ

Συνάντηση είχαν στα γραφεία της ΕΑΣ Αμυνταίου οι αγρότες που συμμετείχαν στο μπλόκο Αντιγόνου-Πύργων, την Κυριακή 3 Απριλίου 2016.

Στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση των αγροτοκτηνοτρόφων  και απολογισμός για την πορεία των κινητοποιήσεων .

Η συντονίστρια του μπλόκου Διαμαντούλα Κρητικού, αναφέρθηκε στα αίτια των κινητοποιήσεων, τι χάσανε και τι κερδίσανε αλλά και πως πρέπει να διαμορφωθεί το νέο πλαίσιο του αγώνα.

Η κα Κρητικού είπε ότι τα μέτρα του καλοκαιριού μας βγάλανε στους δρόμους. Απ’ αυτά τρία είναι τα σημαντικότερα και καθοριστικά για τους αγρότες, το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής. Στη συνέχεια προστέθηκαν τα δάνεια και η επιβάρυνση στο κρασί.

Ήμασταν 45 μέρες περίπου στους δρόμους.

Συμπορευτήκαμε με τα 69 μπλόκα και είχαμε κοινή στάση και πορεία. Η επιλογή μας να συμπαραταχθούμε με την δεύτερη ομάδα των 69 μπλόκων οφείλεται στο γεγονός ότι οι πρώτοι που επισκέφτηκαν τον Πρωθυπουργό δεν είχαν τις σωστές θέσεις και καλή οργάνωση.

Το τελικό αποτέλεσμα στον αγώνα μας και στις συναντήσεις μας με τον Πρωθυπουργό δεν απέδωσαν άμεσα αποτελέσματα. Λάβαμε υποσχέσεις από την κυβέρνηση  και δεν είχαμε τίποτα χειροπιαστό.

Τους δώσαμε όμως να καταλάβουν ότι είμαστε εδώ και είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν με πείσμα και υπομονή.

Θέλω στο σημερινό μας απολογισμό να δούμε αν κάτι δεν πήγε καλά, αν μπορούμε να βελτιώσουμε την τακτική μας και τον αγώνα μας και βέβαια ποιες μορφές μπορεί να πάρει ο αγώνας μας από δω και πέρα.

Κερδίσαμε όμως κι ένα σημαντικό ζήτημα την ενότητα στον αγροτικό χώρο. Πως μπορούμε ενωμένοι να προχωρήσουμε και να πετύχουμε. Οι κινητοποιήσεις μας μάθανε να ξερνάμε τους μικροεγωισμούς μας αλλά και τις διαφορές μας και να χαράζουμε κοινή πορεία και να προχωρούμε για το κοινό συμφέρον.

Έγινε αναφορά στο κλείσιμο της γαλακτοβιομηχανίας της ΦΑΓΕ στο Αμύνταιου και στο τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στους μικροπαραγωγούς κυρίως, από την άρνηση των βιομηχανιών γάλακτος να αγοράζουν το γάλα. Να σημειωθεί ότι η μείωση στην τιμή από όσους αγοράζουν μειώθηκε κατά 20%.

-Οι αγροτοκτηνοτρόφοι αποφάσισαν   να συμμετάσχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση των αγροτών και την κάθοδο τους με 4 λεωφορεία στην Αθήνα την ημέρα που θα ψηφιστούν τα μέτρα από τη βουλή.

-Αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί ο υπάρχων αγροτικός σύλλογος του Αμυνταίου με τη  εγγραφή νέων μελών και την διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη νέας διοίκησης. Σήμερα είναι επιτακτική η ανάγκη οργάνωσης των αγροτοκτηνοτρόφων στους αγροτικούς συλλόγους και η δραστηριοποίηση τους μέσα απ’ αυτούς, γιατί είναι θέμα επιβίωσης για τον καθένα.

-Αυτές τις μέρες και μέχρι την Πέμπτη 14.4.16 ημέρα κατά την οποία θα γίνει η δεύτερη συνάντηση μας, πρέπει να γίνει πλατειά ενημέρωση των αγροτοκτηνοτρόφων ώστε η παρουσία τους να είναι μαζική και να ενεργοποιήσουμε τον αγροτικό σύλλογο με όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη. Σε διαφορετική περίπτωση μπορούμε να δημιουργήσουμε άτυπο αγροτικό σύλλογο για να μπορέσουμε να εκπροσωπηθούμε στα γεγονότα και τις εξελίξεις που έρχονται σύντομα.