Συνέπεια λόγων και έργων της Διοίκησης στο Νοσοκομείο Φλώρινας  

 

Συνέπεια λόγων και έργων της Διοίκησης στο Νοσοκομείο Φλώρινας  

Προκηρύσσονται έντεκα θέσεις ιατρικού προσωπικού

Σημαντική η ανακοίνωση του διοικητή του νοσοκομείου Φλώρινας Γιώργου Χιωτίδη γιατί σύμφωνα με την κατανομή που έκανε το υπουργείο υγείας το νοσοκομείο Φλώρινας θα προκηρύξει άμεσα 11 θέσεις ιατρικού προσωπικού, που θα καλύψουν σημαντικά κενά όπως αυτά της παιδιατρικής κλινικής και σε λίγους μήνες το νοσοκομείο θα επανέλθει στην  λειτουργική του κανονικότητα.  Τα κενά που θα έχει θα είναι μόλις 6 τα οποία μπορούν να καλυφθούν με επικουρικούς οι οποίοι στο νοσοκομείο μας προσλαμβάνονται με τριετή θητεία.

Με την πρόσληψη των 11, το νοσοκομείο εκτός από την ομαλή και πλήρη λειτουργία του  θα μειώσει σημαντικά και τη δαπάνη για τους επικουρικούς γιατρούς.

Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν  την κατάθεση ενδιαφέροντος και  από τους γιατρούς. Το γεγονός ότι προκηρύσσονται και οι τρεις  κενές θέσεις της παιδιατρικής είναι ένα σημαντικό κίνητρο. Επιτέλους, το υπουργείο υγείας κατανόησε ότι σε κάθε κλινική πρέπει να προκηρύσσονται το σύνολο των κενών θέσεων έτσι ώστε ο ενδιαφερόμενος να γνωρίζει ότι θα έχει ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και δεν θα είναι όμηρος.

Οι προκηρυσσόμενες θέσεις είναι:

Τρεις θέσεις για τα τμήματα επειγόντων περιστατικών: ενός διευθυντή, ενός επιμελητή Α και ενός επιμελητή Β.

Δύο θέσεις μικροβιολόγων, ιατρικής βιοπαθολογίας (Επιμελητή Β)

-Μία θέση οφθαλμολογίας, (Επιμελητή Β)

-Μία θέση παθολογίας   (Επιμελητή Α)

 -Τρεις θέσεις παιδιατρικής  (Διευθυντή, Επιμελητή Α και Β)

-Μία θέση νεφρολογίας (Επιμελητή Α)

Στα προβλήματα του νοσοκομείου αναφερθήκαμε πολλές φορές ασκώντας ορισμένες φορές έντονη κριτική. Είμαστε όμως εδώ για να επιδοκιμάσουμε τη διοίκηση για τα θετικά της. Να καταγράψουμε τη συνέπεια λόγων και έργων. Να θυμίσουμε ότι στα τέλη του Δεκέμβρη του 2017 στη συνέντευξη τύπου του 2017 των Κίρκου και Χιωτίδη μας είχαν ενημερώσει για τον προγραμματισμό και την κατανομή που έγινε. Κι επιβεβαιώθηκαν και ως προς τον αριθμό και ως προς το χρόνο της προκήρυξης για τον Μάρτιος του 2018.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Για τις προκηρυσσόμενες θέσεις στο νοσοκομείο Φλώρινας  στις 20μαρτίου του 2018 δόθηκε συνέντευξη τύπου από τον  Διοικητή του νοσοκομείου Γιώργο Χιωτίδη, στην οποία παραβρέθηκαν ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Γιώργος Κωτακίδης  και το μέλος του διοικητικού Συμβουλίου Γεωργίου Παύλος .

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΙΩΤΙΔΗΣ, Διοικητής του νοσοκομείου

Είμαστε εδώ με τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας τον κ. Κωτακίδη για να σας ανακοινώσουμε κάτι  εξαιρετικά ευχάριστο.

Χθες υπήρξε υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία μας δίνεται η δυνατότητα να προκηρύξουμε 11 θέσεις μόνιμων γιατρών ΕΣΥ  σε διάφορες ειδικότητες είτε γιατί κάποια από τα τμήματά μας έχουν σημαντικά κενά, όπως πολύ καλά ξέρετε, όπως είναι η παιδιατρική, είτε γιατί κάποιοι άνθρωποι εξαιτίας του γεγονότος ότι το νοσοκομείο χαρακτηρίζεται ως άγονο εντός του 2018 έχουν το δικαίωμα να φύγουν.  Δηλαδή να πάρουν μετάθεση είτε γιατί υπάρχει ισχυρή πρόθεση από τη μεριά του υπουργείου σε όλα τα νοσοκομεία να υπάρχουν  τμήματα επειγόντων περιστατικών στελεχωμένα με μόνιμο προσωπικό.

Έτσι λοιπόν μας δίνονται τρεις θέσεις για τα τμήματα επειγόντων περιστατικών: ενός διευθυντή, ενός επιμελητή Α και ενός επιμελητή Β. Μας δίνονται επίσης 2 θέσεις μικροβιολόγων, ιατρικής βιοπαθολογίας όπως ονομάζονται, διότι οι γιατροί που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι για να μετατεθούν. Ελπίζουμε πριν μετατεθούν, αυτές οι προκηρύξεις να έχουν αίσιο αποτέλεσμα και να στελεχωθούν.  Μία θέση οφθαλμολογίας, επίσης λόγω επικείμενης μετάθεσης, μία θέση παθολογίας για τον ίδιο λόγο, τρεις θέσεις παιδιατρικής. Όπως αν θυμάστε καλά σας είχαμε προϊδεάσει πριν από αρκετό χρονικό διάστημα. Υπάρχει μία παιδίατρος η οποία έχει άδεια λοχείας αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο και θα παραμείνει και άλλες τρεις, η μία στο βαθμό του διευθυντή, η δεύτερη στο βαθμό του  επιμελητή Α και η τρίτη στο βαθμό του επιμελητή Β και μία θέση νεφρολογίας Επιμελητή Α. Συνολικά είναι 11 θέσεις.

Αυτή είναι η συζήτηση που ουσιαστικά διαμέσου της προκήρυξης από τη μεριά του νοσοκομείου υπάρχει και το σκέλος της προσφοράς, εάν θα έρθουν οι γιατροί κατά την άποψή μου υπάρχει ισχυρή πεποίθηση ότι τα ΤΕΠ θα στελεχωθούν όπως επίσης και η παιδιατρική και οι δύο θέσεις ιατρικής βιοπαθολογίας θα καλυφθούν και ενδεχομένως και η θέση οφθαλμολογίας. Πρέπει να κάνουμε σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο και το ειδικό προσωπικό του νοσοκομείου προσπάθεια για να βρούμε έναν παθολόγο διότι αυτή η ειδικότητα είναι δύσκολη. Να σας θυμίσω μόνο πως αυτό και σε βάση ποιου ισχυρισμού τα λέω ότι στην Κοζάνη και στην Πτολεμαΐδα, μεγαλύτερα νοσοκομεία δηλαδή, δύο θέσεις για παθολόγο προέκυψαν ως άγονες με την  προκήρυξη του 2017.  Ίσως αυτό να οφειλόταν στο γεγονός ότι οι παθολογικές κλινικές δεν ήταν υποστελεχωμένες ενώ τώρα που έχουν στελεχωθεί οι γιατροί πηγαίνουν πιο εύκολα σε οργανωμένα συστήματα ιδιαίτερα όταν είναι νέοι.

Από κει και ύστερα θέλω να πιστεύω ότι και με αυτή τη στελέχωση θα είμαστε πάρα πολύ καλά εφόσον εν τέλει επιτευχθεί. Η εκτίμηση η δικιά μας είναι ότι σε ένα τετράμηνο από σήμερα θα μπορούσαν να έρχονται να αναλάβουν υπηρεσία οι μόνιμοι γιατροί με δεδομένο ότι η διαδικασία αξιολόγησης των γιατρών έχει αλλάξει πια και έχει περάσει στην 3η ΥΠΕ. Δηλαδή δεν συγκροτούνται τα συμβούλια με πρωτοβουλία των νοσοκομείων αλλά συγκροτούνται πια και η κρίση θα γίνει από συμβούλια που θα γίνουν στην 3η ΥΠΕ. Εκεί δεν επιτρέπεται να έχουμε διάφορες προκηρύξεις σε εξέλιξη να καταλαμβάνει ένας γιατρός θέση σε κάποιο νοσοκομείο και στη συνέχεια να φεύγει από το νοσοκομείο και να πηγαίνει σε κάποιο άλλο.  Άρα όσοι είναι να επιλεγούν για αυτό το νοσοκομείο θάρθουν χωρίς περαιτέρω παρενέργειες ενώ  πρώτα κάποιος έβαζε υποψηφιότητα σε 3-4 νοσοκομεία, ήταν σε εξέλιξη οι κρίσεις, τοποθετούνταν στο πρώτο, που δεν ήταν ενδεχομένως η πρώτη του προτίμηση, μετά τοποθετούνταν σε ένα άλλο, μετά παραιτούνταν  από το πρώτο, πήγαινε σε κάποιο άλλο και ούτω καθεξής.

Αυτό το φαινόμενο θα σταματήσει και στη βάση αυτού του πράγματος θα έχουμε τη βεβαιότητα, από τη στιγμή που θα έρθουν ότι θα παραμείνουν στο σύστημα και ότι αυτή η διαδικασία θα είναι πιο σύντομη.

Τέλος να σας πω ότι άπαξ και συμβούν αυτά και ευχόμαστε να συμβούν και έχουμε την πεποίθηση ότι θα συμβούν νομίζω ότι θα είμαστε πια σε ένα εξαιρετικό επίπεδο, ιδιαίτερα για την παιδιατρική και  να τονίσω ότι θα συνεχιστεί το καθεστώς της εκ περιτροπής «επιστράτευσης», συγχωρήστε με για τη λέξη, γιατρών από τα Κέντρα Υγείας της 3ης ΥΠΕ και από τα όμορα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας και ακόμη και από τη Δεσκάτη, για όσο πάει μέχρι να στελεχωθεί παιδιατρική κλινική.

Βεβαίως να ξέρετε ότι στα πλαίσια αυτού του προγραμματισμού κενά θα υπάρχουν, ελπίζουμε όχι πολλά, δηλαδή 2, 3, 4 το πολύ κάθε μήνα όπως συμβαίνει και σήμερα.  Ωστόσο παιδιά δεν εισάγουμε στην παιδιατρική κλινική αλλά αντιμετωπίζουμε μόνο έκτακτα περιστατικά, όπως ξέρετε, και δυστυχώς επειδή μαζί με την Γυναικολογική  κλινική λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία υποβαθμίζεται το έργο και της γυναικολογικής κλινικής και δεν πραγματοποιούνται και γεννήσεις.  Αυτά τα θέματα θα αντιμετωπιστούν με τη στελέχωση της παιδιατρικής κλινικής οριστικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επίσης να συμπληρώσω ότι ήδη εντός του 2018 έχουμε προσλάβει επικουρικό ορθοπεδικό γιατρό άρα η ορθοπεδική κλινική στελεχώνεται με τρία άτομα και θα προσλάβουμε και στην χειρουργική κλινική τον κ. Παπατόλιο. Έχουμε στείλει αίτημα και  δέσμευση πίστωσης και έτσι  η χειρουργική θα έχει τρία άτομα.  Τρεις και τρεις άνθρωποι σε αυτές τις δύο σημαντικές ειδικότητες για το νοσοκομείο αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του .

Με βάση αυτόν τον προγραμματισμό έχουμε τη δυνατότητα να ανακαλέσουμε μερικές δεσμεύσεις επικουρικών γιατρών σε ειδικότητες που χρειαζόμαστε . Υπάρχει και αυτή η διάσταση της προκήρυξης που είναι εξαιρετικά θετική για το νοσοκομείο στην κατεύθυνση του προγραμματισμού για την κάλυψη κάποιων επιπρόσθετων αναγκών από επικουρικό προσωπικό

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΤΤΑΚΙΔΗΣ, Διευθυντής Ιατρικής Υηρεσίας

Είναι πραγματικά μία ευχάριστη στιγμή η έγκριση από το υπουργείο αυτών των 11 θέσεων που θα καλύψουν ένα ιατρικό κενό που υπάρχει στο νοσοκομείο. Ευελπιστούμε στην προσφορά των γιατρών και τους παρακαλούμε να δουν στη Διαύγεια ,γιατί από βδομάδα θα αναρτηθούν οι θέσεις και οι βαθμοί. Επίσης θα πρέπει να ξέρουν ότι η διαδικασία πλέον γίνεται ηλεκτρονικά και θα την κάνει η 3η ΥΠΕ. Εμείς τους περιμένουμε,  θα υπάρχουν υποψηφιότητες,  ήδη έχω δεχθεί τηλεφωνήματα για θέσεις παιδιατρικής.

Όπως είπε και ο Διοικητής η Παθολογία είναι ένα πρόβλημα για το αν θα υπάρχουν υποψήφιοι γιατί με τα ΤΟΜΥ που γίνανε πολλοί γιατροί έχουν βάλει υποψηφιότητα στις τοπικές οργανώσεις υγείας. Ευελπιστούμε ότι κάποιοι θα προτιμήσουν το νοσοκομείο μας, για να μην έχουμε πρόβλημα και στην παθολογική κλινική στην οποία δύο γιατροί ζήτησαν με βάση το νόμο περί παραμεθορίου από μία πενταετία να φύγουν και ο νόμος είναι δεσμευτικός ότι ένα χρόνο μετά την αίτηση τους πρέπει να αποδεσμευτούν από το νοσοκομείο.

Εκεί εστιάζεται το οξύ πρόβλημα του νοσοκομείου και ελπίζουμε να υπάρχουν υποψηφιότητες. Θεωρώ ότι μέσα σε έξι μήνες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες ούτως ώστε το νοσοκομείο να μην έχει πλέον κάθε χρόνο μείον στους γιατρούς. Πέρσι φύγανε δύο, πρόπερσι τρεις. Να έχουμε ένα συν. Συν  όχι σε επικουρικούς αλλά συν σε μόνιμους γιατρούς. Και οι επικουρικοί είναι ένα πολύ καλό εργαλείο όταν είναι στα χέρια της διοίκησης, για να αντιμετωπίσει όμως τις έκτακτες ανάγκες και όχι πάγιες, γιατί αυτές πλέον είναι πάγιες ανάγκες, το ξέρετε καλά, και πιστεύουμε μέσα σε έξι μήνες να έχουν ολοκληρωθεί και πλέον το νοσοκομείο να έχει έλλειμμα 6 το οποίο είναι ανεκτό και μπορούμε να το παλέψουμε.