«Ρατοπούλεια 2013» της Ευξείνου Λέσχης

ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΑΝ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΡΙΣΤΕΥΣΑΝ  ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥΣ

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις  «ΡΑΤΟΠΟΥΛΕΙΑ 2013» της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας, στις  οποίες  από το ίδρυμα Σοφίας και Μαριάνθης Ρατοπούλου δόθηκαν υποτροφίες σε αριστεύσαντες μαθητές και μαθήτριες στα σχολεία τους.

Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 22 Σεπτεμβρίου 2013, τιμήθηκε ο πρώην πρόεδρος Στέλιος Μωυσιάδης  και ανακηρύχθηκε επίτιμος προέδρος της ΕΛΦ, για την ανιδιοτελή του προσφορά επί εικοσαετία και πλέον στην  ΕΛΦ και τα μέλη της.

Στην ίδια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και ημερίδα με θέμα «η κρίση στη Συρία ως σκηνικό 3ου Παγκοσμίου Πολέμου».

Το θέμα ανέπτυξαν ο Σάββας Καλεντερίδης Αξ/κος ε.α.  Εκδότης – Συγγραφέας και    ο Σαββίδης Παντελής Δημοσιογράφος.

 

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στις δηλώσεις τους οι δύο ομιλητές είπαν:

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ, Δημοσιογράφος

Εστίασα την ομιλία μου στο θέμα ότι η Ελλάδα σε μια περίοδο βαθύτατης κρίσης, όπως είναι η σημερινή θα αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή και γι’ αυτό πρέπει  η πολιτική της ηγεσία και η κοινωνία της να δει το ιστορικό της παρελθόν και να διαπιστώσει ότι ανάλογα φαινόμενα βαθιάς κρίσης και γεωπολιτικών κρίσεων αντιμετωπίστηκαν και τότε.

Η συνταγή επιτυχίας είναι θεσμική οργάνωση του κράτους , ενότητα και ομόνοια της κοινωνίας, δυνατός στρατός και καλή διπλωματική προσπάθεια. Όταν αυτά τα στοιχεία δεν συνέτρεξαν η Ελλάδα έχασε, όταν συνέτρεξαν κατάφερε ακόμη και όταν στο πεδίο της μάχης έχανε να κερδίσει πόντους . Έτσι έγιναν οι επεκτάσεις της χώρας, έτσι έφτασε μέχρι το 1922, όπου βέβαια αυτή η τραυματική εμπειρία, σημάδεψε την συνέχεια της και την εξέλιξη της, αλλά αυτή η ήττα βγήκε δυναμικά μέσα από το συλλογικό υποσυνείδητο το 1940 στα βουνά της Αλβανίας. Φοβάμαι, ότι μετά από εκείνη την έξαρση η Ελλάδα σ΄ αυτούς του τομείς στην προσπάθεια δηλαδή οργάνωσης και ισχυροποίησης  των θεσμών της ακολουθεί μια πολιτική που δεν ανταποκρίνεται στην γεωπολιτική θέση που έχει και στα οράματα που έχει ως κοινωνία και ως πολιτεία.

ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ, εκδότης συγγραφέας

Ο στόχος της σημερινής εκδήλωσης ήταν να οξύνουμε την γεωπολιτική συνείδηση του Έλληνα, να την εμπλουτίσουμε  με καινούρια πράγματα, για να μπορέσουμε να μείνουμε ενωμένοι  ως λαός, αυτές τις τραγικές στιγμές που περνάμε και στην Ελλάδα και στην Κύπρο και αντί να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας, να βρούμε τρόπο να ξεπεράσουμε τα προβλήματα με τρόπο αναίμακτο και χωρίς να διαρρηγνύεται η τοπική και εθνική κοινότητα, που κινδυνεύει, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις εξελίξεις αυτές στην Μέση Ανατολή και στη Συρία, που όταν κλείσει ο κύκλος εκεί θα επεκταθούν στον Κυπριακό και στον Ελλαδικό χώρο. Πρέπει λοιπόν η κοινωνία ,αφ’ ενός μεν να έχει συνείδηση και αφ’ ετέρου, αφού έχει συνείδηση, να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις επ ’ωφελεία των συμφερόντων μας και για να μην υποστούμε κάποια ζημιά.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η μείωση της έντασης του κουρδικού αντάρτικου στην Τουρκία, αποτελεί αποθαρρυντικό παράγοντα δημιουργίας Κουρδικής κρατικής οντότητας στην Τουρκία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι Κούρδοι της Τουρκίας αν παρατηρήσατε,  η Τουρκία ήταν αυτή  που πήγε στον Αμπτουλάχ  Οτσαλάν και ζήτησε εκεχειρία. Όπως είναι γνωστό και μπορεί να αντιληφθεί κάποιος από εμάς, όταν υπάρχει μια εμπόλεμη κατάσταση, αυτός που ζητάει εκεχειρία αυτός είναι και σε αδυναμία. Πότε έγινε αυτό; Πέρυσι στα τέλη Σεπτεμβρίου, που το Τουρκικό κράτος,  πήγε στον Οτσαλάν τον φυλακισμένο και είπε κάνε μια παρέμβαση στην οργάνωση σου, μετά να τα βρούμε με μια πολιτική λύση, ώστε να γίνει εκεχειρία. Γιατί το έκανε όμως αυτό; Γιατί ήδη από τον Ιούλιο, οι Κούρδοι της Συρίας είχαν πάρει την κατάσταση στα χέρια τους, δημιούργησαν αυτόνομο κράτος στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας και αυτό της δημιούργησε μια ασφυστική πίεση-ασφυκτική κατάσταση-  κα την υποχρέωσε να ζητήσει την εκεχειρία από το ΠΚΚ. Η κατάσταση είναι όπως την περιέγραψα στην εισήγηση μου, ότι οι εξελίξεις στη Συρία, δημιουργούν τέτοιες προϋποθέσεις, που δεν επιτρέπουν στην Τουρκία να διαχειριστεί  το Κουρδικό αλλά και άλλα εθνικά και θρησκευτικά ζητήματα που έχει  με όρους 20ου αιώνα.  Θα πρέπει να παραχωρήσει δικαιώματα και στους Κούρδους αλλά και σε άλλες μειονότητες , τουλάχιστον στο επίπεδο που έχουν κατακτήσει δικαιώματα οι Κούρδοι της Συρίας. Ένα τεράστιο ζήτημα που θα επηρεάσει την Τουρκία του  αύριο  και εκ των πραγμάτων μια Τουρκία που θα υποχρεωθεί να υποστεί μια οδυηρή αλλαγή, θα έχει διαφορετική δυνατότητα να υποστηρίξει τις επεκτατικές της πολιτικές και διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας.  Θα είναι σε θέση αδυναμίας πλέον, που δεν θα μπορεί να διευθετήσει το εσωτερικό της  και δεν θα είναι  απερίσπαστη να ασκήσει μια επεκτατική και επιθετική πολιτική σε βάρος της χώρας μας.

 

Ο ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Στην αντιφώνιση του ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΦ Στέλιος Μωυσιάδης είπε:

Αγαπητές φίλες, Αγαπητοί φίλοι

Σήμερα που μου κάνετε την τιμή να μου δείξετε την Αγάπη σας αισθάνομαι την ανάγκη σ’ αυτήν εδώ την αντιφώνηση να σας μιλήσω με λόγια της ψυχής, βγαλμένα μέσα από την καρδιά μου.

Γιατί μας ενώνει η ιερή υπόθεση της μακρινής Πατρίδας μας αυτής που την άφησαν πίσω τους οι πρόγονοι μας και ρίζωσαν στην γη της Ελλάδας, κουβαλώντας μνήμες με τις οποίες μεγάλωσε η δικιά μας γενιά, μνήμες που καθόρισαν τα ενδιαφέροντα μας, οικοδόμησαν τις προσωπικές μας επιλογές. Σήμερα που με τιμάτε θέλω πρώτα απ’ όλα να σας απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ, γιατί με στηρίξατε όλα αυτά τα 20 χρόνια στο σύλλογο.

Γιατί περάσατε μαζί μου ώρες ατελείωτες σε συζητήσεις για το μακρινό « άρωμαν του Πόντου» αλλά για τα πιο ρεαλιστικά πράγματα, για το ρίζωμα μας σ’ αυτήν την γη, για τα καθημερινά μας προβλήματα, όπως η ολοκλήρωση των υποδομών και η δημιουργία της στέγης φοιτητών αυτού του φορέα πολιτισμού και μνήμης της Ε.Λ.Φ.

Όλα αυτά, όνειρα γενεών ποντίων πριν από εμάς, πήραμε την σκυτάλη και το ολοκληρώσαμε, τιμώντας τους αγώνες και τις αγωνίες τους σεβόμενοι την μνήμη τους.

Τα 9 χρόνια που είχα την τιμή να είμαι πρόεδρος του συλλόγου μας, με τη δική σας εμπιστοσύνη, μου δόθηκε η ευκαιρία να εργασθώ μαζί σας, ώστε να εκπληρώσω τους κοινούς μας στόχους.

Τώρα που ένας σημαντικός κύκλος της ζωής μου κλείνει, είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως πετύχαμε να αναδείξουμε την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου, πως πήραμε μέρος σε όλα αυτά τα όργανα του οργανωμένου Ποντιακού χώρου (περιφέρεια- ομοσπονδία-  Δ΄ ΣΥΠΕ) και πως ενώσαμε τη φωνή μας με τους  λοιπούς πατριώτες μας για να δικαιώσουμε τη μνήμη των προγονών μας και την ιστορία τους.

Δεν ξέρω αν πετύχαμε να φέρουμε τον Πόντο που κουβαλάμε μέσα μας πιο κοντά, ξέρω πως τον « έκλεισα»  μέσα μου τόσο βαθιά, ώστε να είναι σαν νιώθω μέρος του. Τον σκέπτομαι στα όνειρα, φρονώ πως αντιπροσωπεύει την οραματική μου πατρίδα, πως ανήκω εκεί γιατί από εκεί αντλώ την κουλτούρα, τον πολιτισμό, την παράδοση, το φως και την αλήθεια.

Και υπόσχομαι, πως θα είμαι πάντα στην διάθεση σας στρατιώτης, πάντα του ποντιακού ζητήματος, στρατευμένος στη προσπάθεια να δικαιώσουμε την μνήμη των πατέρων μας ( Διεθνής Αναγνώριση της Γενοκτονίας) και στον αγώνα να συντηρήσουμε τα ήθη, τα έθιμα τον πολιτισμό και την ιστορία μας.

Σας ευχαριστώ για όσες ωραίες μνήμες κουβαλώ, για όσα όνειρα μοιραστήκατε μαζί μου, για το νόημα που δώσατε στο χρόνο μου.

Θα μας ενώνει πάντα η αγάπη για την κοιτίδα μας και θα την έχουμε πάντοτε κλεισμένη στη σκέψη και στην ψυχή μας.

ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΤΩΝΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Στη μνήμη της Σοφίας και Μαριάνθης Ρατοπούλου, τιμήθηκαν οι αριστεύσαντες μαθητές και μαθήτριες της Β’ Λυκείου κατά το σχολικό έτος 2012-2013, ποντιακής καταγωγής και δόθηκαν  υποτροφίες στους:

– Χαρίκλεια Τριανταφυλλίδου του Σάββα (1ο ΓΕΛ), 19.8.

– Βασίλειος Καλαϊτζίδης του Γεωργίου (2ο ΓΕΛ), 19.6

– Αικατερίνη Δαλαμήτρου του Αντωνίου (2ο ΓΕΛ), 19.3

– Σοφία Κατικαρίδου του Ευσταθίου (1ο ΓΕΛ), 18.8

– Ευστράτιος Κατής του Χρήστου (1ο ΓΕΛ), 18.4

Την εκδήλωση έκλεισε το μικρό χορευτικό της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας με χοροδιδάσκαλο τον Γιώργο Κεσίδη.