Παρουσίαση του προγράμματος των φετινών εκδηλώσεων «Πρέσπεια 2018» (φώτο & βίντεο)

Συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος των φετινών εκδηλώσεων «Πρέσπεια 2018» παραχώρησε, την Τρίτη 7 Αυγούστου, το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών.

Τους δημοσιογράφους καλωσόρισε η Πρόεδρος του Οργανισμού Χρύσα Μάντση, δίνοντας το στίγμα των φετινών εκδηλώσεων που θα διαρκέσουν τέσσερις μέρες και είναι αφιερωμένες στα 70 χρόνια από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, με μια βραδιά αφιερωμένη στον μεγάλο Έλληνα ποιητή και αγωνιστή της ελευθερίας Γιάννη Ρίτσο. Παράλληλα εξέφρασε τη θλίψη της για τα πρόσφατα γεγονότα στην Αττική, τονίζοντας πως οι εκδηλώσεις αποφασίστηκε τελικά να γίνουν τιμώντας έτσι τα θύματα της πρόσφατης τραγωδίας. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, στα πλαίσια αυτά ακόμα και η πρόσκληση δηλώνει ένα εθνικό πένθος.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος Νικόλαος Ταμουτσέλης ανέφερε πως το φετινό θέμα έχει επιλεγεί από πέρσι, το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων είναι προϊόν πολύμηνης εργασίας και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον ενώ στόχος, στα πλαίσια και των τραγικών γεγονότων που μεσολάβησαν, ήταν να δοθεί ο απαραίτητος συμβολισμός.

Στο καλλιτεχνικό κομμάτι αναφέρθηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού Γιώργος Λιάνης, τονίζοντας παράλληλα πως πρωταρχικός στόχος των Πρεσπείων κάθε χρόνο είναι να συγκεράσουν αντίρροπες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις και να γιορτάσουν και να τιμήσουν με ενωτικό τρόπο. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 23 Αυγούστου στην Τοπική Κοινότητα Μελίτης, τιμώντας έτσι και την άνοδο του “Μελιτέα” Μελίτης στην Γ’ Εθνική Κατηγορία. Θα συμμετέχει η λαϊκή χορωδία “Μίκης Θεοδωράκης” ενώ θα τραγουδήσουν ο Μανώλης Λιδάκης και η Σοφία Παπάζογλου. Την Παρασκευή 24 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η “μητέρα” των εκδηλώσεων στον Άγιο Αχίλλειο, με συναυλία αφιερωμένη στον μεγάλο Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσο, με τα λιανοτράγουδα από τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα και τη «Ρωμιοσύνη» την οποία θα απαγγείλει ο Γιώργος Κιμούλης. Στη γέφυρα θα είναι παρατεταγμένα διάφορα χορευτικά που στις στολές τους θα έχουν ένα μικρό διακριτικό πένθος. Παρουσιαστής θα είναι ο Αλέξης Κωστάλας, ενώ θα συμμετέχει πολυμελής ορχήστρα και η χορωδία του «Αμύντα» Αμυνταίου.

Το Σάββατο 25 Αυγούστου, στο νέο πάρκο Φλώρινας, θα πραγματοποιηθεί συναυλία για τον Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο «Όλη η Ελλάδα μια χορωδία», με τη συμμετοχή χορωδιών της Θεσσαλονίκης και της Φλώρινας με 80 συνολικά μέλη και πέντε κορυφαίους λυρικούς τραγουδιστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με διεθνή εμβέλεια. Την Κυριακή 26 Αυγούστου οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με μία μεγάλη συναυλία με τον Σταύρο Ξαρχάκο και την Άλκηστις Πρωτοψάλτη, η οποία θα περιλαμβάνει και ορισμένες εκπλήξεις. Θα προηγηθεί την ίδια μέρα ημερίδα με τίτλο «70 χρόνια από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου» με πέντε ομιλητές, που προέρχονται από όλα τα ιδεολογικά και επιστημονικά μέρη. Πιο συγκεκριμένα, στην ημερίδα θα μιλήσουν ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης, ο στρατιωτικός αναλυτής και παλαιός στρατιωτικός ακόλουθος στην Άγκυρα Σάββας Καλεντερίδης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Ηλίας Νικολακόπουλος και ο Νικόλαος Μέρτζος. Όπως δήλωσε ο κ. Λιάνης, η επιλογή των ομιλητών έγινε με κριτήριο ισορροπίας και με στόχο την ενότητα και την ομόνοια.

Αναφερόμενος σε πρόσφατο δημοσίευμα της καθηγήτριας Σοφίας Ηλιάδου Τάχου, ο κ. Λιάνης τόνισε ότι οι εκδηλώσεις είχαν προγραμματιστεί λίγο μετά το πέρας των εκδηλώσεων του 2017 και δεν έχουν καμία σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών. Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η κ. Τάχου τορπιλίζει την πρόθεσή μας και μας κατηγορεί για προσχηματική κουβέντα η οποία εκμεταλλεύεται την τρέχουσα πολιτική συγκυρία. Η κυρία Τάχου είναι που πολιτικολογεί και θέλει να εκμεταλλευτεί για πολιτικούς λόγους το γεγονός, με αυτήν την άποψη που πιστεύει ότι έχουμε. Πιστεύω ότι αν γνώριζε το ονόματα δεν θα έγραφε αυτό το κείμενο γιατί αποστομώνουν αυτή τη σκέψη που έκανε…» Αναφέρθηκε έπειτα στον προϋπολογισμό, ο οποίος θα αγγίξει τα 125.000 ευρώ και θα καλυφτεί κατά κύριο λόγο από χορηγίες.

Τέλος, δήλωσε πως έχουν σταλεί προσκλήσεις στους αρχηγούς και εκπροσώπους όλων των πολιτικών χώρων, προσθέτοντας πως θα δοθεί και μία συμβολική ενίσχυση στις πυρόπληκτες περιοχές τον Νοέμβριο με την προσφορά ενός τόνου φασολιών της περιοχής των Πρεσπών.