Παράσταση – Διαμαρτυρία ΕΛΜΕ Φλώρινας

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΛΜΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ

Την Τρίτη 13 Μαρτίου 2012 αντιπροσωπεία της ΕΛΜΕ Φλώρινας συναντήθηκε στα γραφεία του (τέως ΟΠΑΔ και νυν) ΕΟΠΥΥ με την κ. Προϊσταμένη του Οργανισμού στη Φλώρινα και της επέδωσε κείμενο-διαμαρτυρία για την κατάσταση στο χώρο της Ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Στην συζήτηση που ακολούθησε αναφερθήκαμε στην κατάσταση που αντιμετωπίζουμε δύο μήνες τώρα με τη νέα οργάνωση της κοινωνικής μας ασφάλισης μέσω του ΕΟΠΥΥ η οποία μπορεί να περιγραφεί ως πλήρης χρεοκοπία του -ήδη προβληματικού- κοινωνικού κράτους. Ελάχιστοι οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί, έλλειψη βασικών ειδικοτήτων, αναγκαστική προσφυγή του ασφαλισμένου σε γιατρούς μη συμβεβλημένους για εξετάσεις ή συνταγογραφία με το ανάλογο τίμημα, συμμετοχή του ασφαλισμένου στις δαπάνες για εργαστηριακές εξετάσεις,  αύξηση νοσηλίων και στα δημόσια νοσοκομεία, γενικότερα μετακύλιση των εξόδων για την υγεία στα ήδη λεηλατημένα εισοδήματά μας.
Χαρακτηριστικά για τον καινούριο ασφαλιστικό οργανισμό, τον ΕΟΠΥΥ, προβλέπεται κρατική επιδότηση ύψους 0,6% του ΑΕΠ για να καλύψει 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους, όταν τα προηγούμενα χρόνια μόνο για το ΙΚΑ, με τους μισούς ασφαλισμένους, η επιδότηση ήταν 1,4% του ΑΕΠ και ήταν ήδη ελλιπής!
Την ίδια στιγμή οι εξευτελιστικές αποζημιώσεις, το όριο επισκέψεων ανά εβδομάδα και ανά μήνα που προβλέπει το νομοσχέδιο για την Υγεία, καθώς επίσης οι καθυστερημένες καταβολές των οφειλομένων από το κράτος και η αναλγησία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας οδήγησαν τους γιατρούς όλης της χώρας να σταθούν απέναντι και να μη συμβληθούν στον ΕΟΠΥΥ.

Ζητήσαμε την άμεση ρύθμιση όλων των δυσλειτουργιών που στερούν από τους ασφαλισμένους το δικαίωμα της Δημόσιας – Δωρεάν Υγειονομικής Κάλυψης.
Την αύξηση των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Υγεία.
Να συμπεριληφθούν αμέσως όλες οι σημαντικές ιατρικές εξετάσεις που εξαιρέθηκαν αυθαιρέτως από τον πίνακα των εξετάσεων που δικαιολογεί το Ταμείο μας.
Καταγγείλαμε την αναντιστοιχία των ασφαλιστικών εισφορών μας για τον ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών παροχών του ΕΟΠΥΥ.
Η πλήρης αναβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι κοινωνική απαίτηση και δικαίωμα.

Δ.Σ. ΕΛΜΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ