Το 4ο Συνέδριο Απανταχού Φλωρινιωτών

Πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 15-17 Ιουλίου 2013 το 4ο Συνέδριο Απανταχού Φλωρινιωτών, που διοργάνωσε το Συμβούλιο Απανταχού Φλωρινιωτών και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας.

Οι εργασίες του Συνεδρίου άνοιξαν το βράδυ της Δευτέρας 15 Ιουλίου, στην αίθουσα του Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης» με την τέλεση αγιασμού από τον Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Θεόκλητο, ο οποίος στη σύντομη προσλαλιά του καλωσόρισε τους απόδημους κάνοντας ειδική αναφορά στην προσφορά τους.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Δακή, τον Δήμαρχο Φλώρινας Ιωάννη Βοσκόπουλο, τον Πρόεδρο του Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης» Κωνσταντίνο Ραπτόπουλο – Χατζηστεφάνου και την Πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Φλώρινας Ελένη Κωνσταντινίδου.

Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας και Πρόεδρος του Συμβουλίου Απανταχού Φλωρινιωτών, Δημήτριος Ηλιάδης, ο οποίος ανέφερε στην ομιλία του:

«Σεβασμιώτατε,

Σεβαστές αρχές,

Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητά μας αδέρφια,

Σας καλωσορίζω στη γη των προγόνων μας, στη μεγάλη κοινή μας αγάπη, στη Φλώρινα.

Ο νομπελίστας ποιητής μας, Γιώργος Σεφέρης, είχε πει πως «το πιο ζωντανό κομμάτι του Ελληνισμού σήμερα είναι ο απόδημος Ελληνισμός». Η φράση του αυτή είναι στις μέρες μας περισσότερο επίκαιρη από ποτέ. Είναι μια φράση που συμπυκνώνει και την ουσία συνεδρίων, όπως αυτό που ξεκινά απόψε.

Το 4ο Συνέδριο των Απανταχού Φλωρινιωτών είναι γεγονός. Σε αυτή την αίθουσα είμαστε όλοι. Οι κάτοικοι αυτής της πόλης και τα αδέρφια μας, οι απόδημοι Φλωρινιώτες, που έφτασαν στο γενέθλιο τόπο τους από όλα τα μέρη της γης, από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Η Φλώρινα, από το 1940 και για τα επόμενα 30 χρόνια, γνωρίζει έναν πρωτοφανή ξεριζωμό. Οι αιματηρές περιπέτειες, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Κατοχή, η Εθνική Αντίσταση, ο Εμφύλιος έχουν ως αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση του πληθυσμού σχεδόν κατά το ήμισυ και δημιουργούν στρατιές ξενιτεμένων, που με δάκρυα στα μάτια κάνουν το μακρύ ταξίδι κύρια προς την Αμερική και την Αυστραλία, αλλά και προς χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία, ενώ δε λείπουν και αυτοί που σταδιακά παίρνουν το δρόμο προς άλλες πόλεις της χώρας μας.

Σήμερα, δεν είναι υπερβολή αν πούμε πως εκτός των συνόρων του νομού μας, βρίσκεται τουλάχιστον άλλη μια Φλώρινα, διασκορπισμένη στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Μια άλλη Φλώρινα που μας κάνει να νοιώθουμε υπερήφανοι με τα επιτεύγματα των ανθρώπων της.

Κυρίες και κύριοι,

Τα τελευταία χρόνια, η κρίση που βιώνει η πατρίδα μας, δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη και τη Φλώρινα. Τα προβλήματα συσσωρεύονται, η ανεργία γιγαντώνεται και το στοίχημα όλων μας πρέπει και είναι να κρατήσουμε εδώ τους νέους μας. Τη νέα γενιά που βλέπει τα όνειρα της να μην εκπληρώνονται και, σε μια αδυσώπητη επανάληψη της Ιστορίας, επιλέγει να ακολουθήσει και πάλι το δρόμο της ξενιτιάς.

Ο τόπος όμως έχει πληρώσει αυτή τη ξενιτιά και δεν αντέχει να τη ζήσει ξανά. Πρέπει να βασιστεί στη νέα γενιά για να σταθεί ξανά στα πόδια του, για να αντιμετωπίσει κάθε πρόβλημα. Πέρα από τους νέους που ζουν εδώ και μοχθούν καθημερινά, βασιζόμαστε και στους νέους Φλωρινιώτες που ζουν αλλού, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Και περιμένουμε και τη δική τους συμβολή. Τους χρειαζόμαστε, τους απευθύνουμε κάλεσμα να έρθουν ακόμα πιο κοντά μας.

Ουσιαστικά αυτός είναι και ο στόχος του Συνεδρίου μας. Η γνωριμία και η επανασύνδεση των απόδημων Φλωρινιωτών με την πατρίδα της καρδιάς τους. Είναι βέβαιο πως από τις τοποθετήσεις όλων μας θα κατατεθούν προτάσεις, θα συζητηθούν καίρια θέματα, θα προκύψουν ερωτήματα, θα ακουστούν φωνές. Αυτή είναι και η ουσία και μέσα από όλα αυτά θα αναζητήσουμε ένα καλύτερο αύριο.

Κυρίες και κύριοι,

Το φετινό 4ο Συνέδριο των Απανταχού Φλωρινιωτών έρχεται σε μια ιστορική στιγμή. Στην πρώτη χρονιά του δεύτερου αιώνα ελεύθερου βίου της Φλώρινας. Γνωρίζετε όλοι πως πέρσι συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την απελευθέρωση του 1912, έπειτα από 527 χρόνια τουρκικού ζυγού.

Από φέτος αρχίζει να γράφεται ένα νέο κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας μας. Και γράφεται με τη δική σας παρουσία σε αυτά τα χώματα, για τα οποία πολέμησαν οι πρόγονοι μας, για τα οποία εμείς είμαστε υπερήφανοι και στα οποία θα εξακολουθούν να δημιουργούν οι απόγονοι μας.

Αυτό το κεφάλαιο λοιπόν ανοίγει και με το Συνέδριο μας και οφείλω να ευχαριστήσω στο σημείο αυτό όλους τους συνεργάτες μου, όλους τους περιφερειακούς συμβούλους και όλους τους φορείς που βοήθησαν στην υλοποίησή του.

Απόδημοι αδερφοί μας,

Η Φλώρινα σας έχει ανάγκη. Χρειάζεται τις δυνατότητες σας, τη δημιουργικότητά σας. Και η σχέση αυτή είναι αμφίδρομη, γιατί είμαι σίγουρος πως και η δική σας ψυχή έχει ανάγκη τη Φλώρινα.

Μπορούμε λοιπόν όλοι μαζί, ειδικά αυτήν την εποχή, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να προσπαθήσουμε για ένα καλύτερο αύριο. Να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε. Το αξίζει αυτός ο τόπος, το αξίζουν τα παιδιά μας.

Σας καλωσορίζω για άλλη μια φορά, σας εύχομαι καλή διαμονή και εύχομαι οι εργασίες μας να στεφθούν από επιτυχία».

Στο καλλιτεχνικό μέρος εμφανίστηκε αρχικά η χορωδία του 1ου Γενικού Λυκείου Φλώρινας, υπό τη διεύθυνση του φιλολόγου Δημητρίου Παπαδόπουλου, που παρουσίασε ιστορικά παραδοσιακά τραγούδια από τον ψηφιακό δίσκο με τον τίτλο «Στη Φλώρινα ευτυχώς…».

Ακολούθως, επίσημοι φορείς και σύνεδροι, μετέβησαν στον προαύλιο χώρο του «Αριστοτέλη», όπου παρακολούθησαν το χορευτικό τμήμα του Λυκείου Ελληνίδων Φλώρινας, ενώ παράλληλα στην Πινακοθήκη Φλωρινιωτών Ζωγράφων και Καλλιτεχνών «του «Αριστοτέλη» παρουσιαζόταν η έκθεση ζωγραφικής του τμήματος Ενηλίκων του Λυκείου Ελληνίδων Φλώρινας.

 

Ο ΧΑΙΡΕΤIΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ

 

«Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

Συμπατριώτες μου,

Θέλω να σας εκφράσω τη βαθιά μου ικανοποίηση και χαρά για την παρουσία σας σ’ αυτό το συνέδριο, στο συνέδριο της ελπίδας, της προσδοκίας και του μέλλοντος. 

Με την ευκαιρία του συνεδρίου θέλω να απευθύνω προς όλους τους απόδημους συμπατριώτες μου χαιρετισμό τιμής και εκτίμησης, αλλά και μήνυμα αλληλεγγύης.

 Για μας οι απόδημοι αποτελούν ενεργό και δυναμικό κομμάτι της περιοχής μας και η προσφορά τους μπορεί να είναι σημαντική σ’ αυτήν.

Ο Ελληνισμός στο σύνολό του σχεδόν, βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο μιας δίνης απειλών και ευκαιριών.

Η περίοδος αυτή αποδεικνύεται πράγματι καθοριστική για τη νεότερη ιστορία μας. Αφενός οι ραγδαίες αλλαγές στο διεθνές περιβάλλον και αφ’ ετέρου η πολύπλευρη οικονομική κρίση στη μητρόπολη του Ελληνισμού, την Ελλάδα, προσδιορίζουν την πορεία μας προς το μέλλον.

Η αξιοποίηση όλων των δυνάμεων που διαθέτει ο νομός μας, εντός και εκτός συνόρων, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, και η συνδρομή του καθένα μας, μέσα και έξω από την Ελλάδα, είναι περισσότερο αναγκαία από οποιαδήποτε άλλη φορά.

Ιδιαίτερα η δημιουργική υπέρβαση των κομματικών αντιθέσεων που συχνά διαιρούν τους πολίτες, είναι πρωτεύον αίτημα των καιρών.

Η κοινωνική συνοχή πρέπει να είναι η ορίζουσα αρχή κάθε πολιτικής απόφασης. Και η ευθύνη όλων μας γι’ αυτό είναι μεγάλη.

Οι αποφάσεις, τα συμπεράσματα, οι ιδέες και οι προτάσεις του συνεδρίου αυτού, του οποίου κινητήρια δύναμη είστε εσείς, οι άνθρωποι της διασποράς, από τη μητέρα γη τη Φλώρινα, θα αποτελέσουν χρήσιμο οδηγό για τα επόμενα βήματά μας ως Αυτοδιοίκηση.

Για μας ο Απόδημος Ελληνισμός αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα αναπόσπαστο κομμάτι του εθνικού κορμού, των Φλωρινιωτών.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε ισχυρούς δεσμούς μεταξύ μας, να συσπειρωθούμε, να συζητήσουμε τα προβλήματά μας, τις πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουμε, να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας.

Θέλουμε να γεφυρώσουμε τις αποκλίσεις μεταξύ μας, μέσα από το διάλογο, την ανταλλαγή εμπειριών, απόψεων και ιδεών.

 Εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου και  στους συνέδρους αδελφούς μας, εύχομαι να’χουν ευχάριστη διαμονή στη Φλώρινα, για την οποία προσπαθούμε όλοι.

Σας ευχαριστώ πολύ και καλή επιτυχία στο συνέδρι»..


Οι εργασίες της δεύτερης μέρας (Τρίτη 16 Ιουλίου) άνοιξαν με την τοποθέτηση του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητρόπολης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Αρχιμανδρίτη Ιουστίνου Μπαρδάκα.

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Φλωρινιωτών Θεσσαλονίκης Δημήτρη Γάκη.

Στη συνέχεια, το λόγο πήραν πρόεδροι και εκπρόσωποι Συλλόγων Φλωρινιωτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ο πρόεδρος του Ο.Ε.ΝΕ.Φ. Κώστας Φιλιππίδης και σύνεδροι, ενώ οι εργασίες έκλεισαν με τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Δημήτρη Ηλιάδη και εξαγωγή των συμπερασμάτων.

Το προεδρείο αποτελούσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Χρήστος Ευαγγέλου, ο Αντιδήμαρχος Φλώρινας Θεοδόσιος Καραγκιοζίδης και η Πρόεδρος του Συλλόγου Φλωρινιωτών Αθηνών Ελευθερία Παναγιωτίδου.

Το βράδυ παρατέθηκε επίσημο δείπνο προς τιμήν των αποδήμων με τη συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας.

 

Την Τετάρτη 17 Ιουλίου, οι απόδημοι Φλωρινιώτες επισκέφτηκαν Μουσεία της Θεσσαλονίκης.

 

 

 

 

Η κρίση σαν ευκαιρία για νέο ξεκίνημα

Δημήτριος Μ. Γάκης

Ομιλία στα πλαίσια του Ανταμώματος των Απανταχού Φλωρινιωτών, ΦΣΦ ο Αριστοτέλης, Φλώρινα 16/7/2013

Αφιερώνεται στον Δάσκαλό μας Περικλή Οικονόμου που μας έμαθε να μελετούμε την Αρχαία Κληρονομιά μας για να διαβάζουμε το παρόν πίσω από την επιφάνεια και να χτίζουμε το Μέλλον.

 

Πολλά έχουν γραφεί για την οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια. Αναλύσεις επί αναλύσεων, ομιλίες επί ομιλιών, άρθρα επί άρθρων.

Όσο κι αν έψαξα, όμως, δεν μπόρεσα να βρω μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του φαινομένου. Πάντα οι αναλύσεις ήταν εστιασμένες στην «Οικονομική Κρίση»

Όμως αυτή αποτελεί ένα υποσύνολο της «Κρίσης». Δεν είναι το όλον. Είναι το αποτέλεσμα , δεν είναι η αιτία. Είναι κορυφή του παγόβουνου, όχι ολόκληρο το παγόβουνο.

Όταν προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τα συμβαίνοντα γύρω μας εστιαζόμενοι μόνο στην οικονομική κρίση είναι σαν να προσπαθούμε να δούμε τι συμβαίνει μέσα σε ένα κλειστό δωμάτιο κοιτώντας μέσα από μία κλειδαρότρυπα.

Για να κατανοήσουμε το θέμα πρέπει να απαντήσουμε  μεθοδικά σε μια σειρά ερωτήματα:

  1. 1.       Ποια η αιτία της κρίσης;

Η απάντηση μπορεί να είναι μονολεκτική: Η Παγκοσμιοποίηση ή άλλως η Νέα Τάξη Πραγμάτων. Οι περισσότεροι έχουν μια αμυδρή εντύπωση περί παγκοσμιοποίησης. Αρκετοί νομίζουν ότι είναι η κατάργηση των συνόρων μεταξύ των χωρών ώστε να μπορούν να περνούν ελεύθερα από χώρα σε χώρα χωρίς διατυπώσεις.

Λάθος. Η Παγκοσμιοποίηση είναι η «ομογενοποίηση» των λαών. Η εξάλειψη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, των ιστορικών οροσήμων τους, η απαλοιφή της γλώσσας τους και η επιβολή ενιαίας γλώσσας.

Μήπως όμως αυτό είναι για το καλό της Ευρώπης ώστε να γίνει ενιαίο κράτος όπως οι ΗΠΑ; Και πάλι όχι. Διότι η προσπάθεια είναι να γίνει η Ευρώπη μια ενιαία άμορφη, εύπλαστη και εύκολα διαχειρίσιμη μάζα. Μια μάζα χωρίς τον παράγοντα άνθρωπος.

  1. 2.       Γιατί εφευρέθηκε η Παγκοσμιοποίηση;

Απάντηση: Για να μπορέσουν τα Funds να ελέγξουν οικονομικά τους λαούς, να ελαττώσουν το κόστος εργασίας, να μειώσουν τις ασφαλιστικές απαιτήσεις και να αποκτήσουν υπερκέρδη. Επειδή κάποιοι την συνδέουν με την πτώση του Υπαρκτού Σοσιαλισμού, θα θυμίσω , απλά, ότι οι θεωρητικοί του ήταν οι πρώτοι διδάξαντες…

  1. 3.       Ποια είναι τα funds;

Σε πρόσφατη ομιλία μου αναφέρθηκα στο γεγονός ότι ενώ όλοι μιλούν για αυτά, κανένας , στην Ευρώπη, δεν τα κατονομάζει. Στις ΗΠΑ όμως και δη στο Αμερικανικό Κογκρέσο, ονοματίσθηκαν. Έτσι , αποκαλύφθηκαν, στοχοποιήθηκαν και εν πολλοίς αποδυναμώθηκαν. Αυτά συνέβησαν όταν προσπάθησαν να δημιουργήσουν Τραπεζική κρίση, τον Οκτώβριο του 2007 με την κατάρρευση της Τράπεζας Meryl Lynch. Προσπάθησαν , τότε, να δημιουργήσουν ένα κραχ , παρόμοιο με αυτό του 1929 που οδήγησε στην δημιουργία του Ναζισμού και τελικά στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. (Αλήθεια πόσοι γνωρίζετε ότι Ναζιστικό κόμμα είχε δημιουργηθεί τότε και στις ΗΠΑ;) Σήμερα οι ΗΠΑ, ιδίως μετά την πτώση των Ρεμπουπλικάνων το 2009 , χάρις στους εύστοχους οικονομικούς ελιγμούς της κυβέρνησης Ομπάμα έχουν αναλάβει πλήρως.

Αντιγράφω τον κατάλογο των funds από το blog http://antipliroforisi.blogspot.gr/2011/09/blog-post.html  χωρίς να σημαίνει ότι ταυτίζομαι με το περιεχόμενό του (συνιστώ ο καθένας να κάνει την δική του έρευνα στο διαδίκτυο)

1. Rothschilds of London(εβραϊκής καταγωγής)
2. Lazar Brothers of Paris(εβραϊκής καταγωγής)
3. Israel Moses Seif of Italy(εβραϊκής καταγωγής)
4. Warburg Bros of Hamburg(κρυπτοεβραίοι)
5. Lehman Brothers of New York(εβραϊκής καταγωγής)
6. Kuhn Loeb of New York(εβραϊκής καταγωγής)
7. Chase Manhattan of New  York(Morgan Stanley) ( των Ρόuτσιλντ και Ροκφέλερ)
8. Goldman Sachs of New York(εβραϊκής καταγωγής)

Πολύ σημαντικό είναι το τρίωρο ντοκιμαντέρ : The Money  Monsters που μπορείτε να το παρακολουθήσετε ή να το κατεβάσετε στον υπολογιστή σας (πριν εξαφανισθεί), με Ελληνικούς Υπότιτλους στην ηλεκτρονική διεύθυνση  www.vimeo.com/8872976

Όπως παρατηρείτε τα funds, στην πλειοψηφία τους είναι Εβραϊκών συμφερόντων. Ο γνωστός για την Ανθελληνική δράση του Τζώρτζ Σόρος είναι συνεργάτης των  Rothschilds και δραστηριοποιείται στην περιοχή μας.

Γίνεται , λοιπόν, αντιληπτό ότι υπαίτιοι της κρίσης δεν είναι οι Αμερικανοί , όπως νομίζεται. Έτσι, θεωρώ, ότι  εξηγείται η προστατευτική παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, κατ επανάληψιν υπέρ της χώρας μας, απέναντι στην Άγκελα Μέρκελ και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο!

  1. 4.       Ποιοί είναι οι πρώτιστοι στόχοι τους;

Η Ελλάδα αποτελεί τον πρώτιστο στόχο τους. Ο λόγος είναι ότι είναι η Μητέρα του Δυτικού Πολιτισμού. Η Ελλάδα δεν ανήκει απλά στην Δύση. Είναι η Δύση. Είναι το σύμβολο, το οποίο αν καταρρεύσει , καταρρέει το Ηθικό οικοδόμημα της Δύσης. Καταρρέει η Φιλοσοφία, η Ηθική, η Επιστήμη, η Θρησκεία, η Νομιμότητα…

Γιατί την Ιταλία; Διότι είναι ο ενδιάμεσος κρίκος στην μετάδοση του Ελληνικού πολιτισμού στην Δύση. Ενοχλεί επίσης η μεγάλη Ιστορία της.

Αξίζει να αναρωτηθούμε ποιο Έθνος εχθρεύεται τον Αρχαιοελληνικό – Ελληνοχριστιανικό – Χριστιανικό πολιτισμό. Πρώτα , όμως, πρέπει  να σημειωθεί ότι αφήνοντας κατά μέρος τις μικρές ιδεολογικές διαφορές μεταξύ Ελληνορθόδοξης και Δυτικής Εκκλησίας ο Χριστιανισμός είναι ένας και αποτελεί την συνέχεια των ιδεών των Αρχαίων κλασσικών φιλοσόφων που προλείαναν το έδαφος για την έλευσή του. Μήπως το Αραβικό – Μουσουλμανικό έθνος; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά αρνητική. Διότι οι Άραβες παρέλαβαν τα αρχαία βιβλία, τα αναπαρήγαγαν, εξέλιξαν την Αστρονομία και τα Μαθηματικά και ενσωμάτωσαν τις βασικές αρχές του Χριστιανισμού στο Κοράνι αναγορεύοντας , μάλιστα, τον Χριστό ως προφήτη.  Δυστυχώς το μόνο Έθνος που αρνήθηκε κάθε τι το Ελληνιστικό είναι το Εβραϊκό…

  1. 5.       Γιατί πέτυχαν τον στόχο τους και προκάλεσαν την κρίση;

Η κρίση της Ελλάδος χρονολογείται , στο σύγχρονο τμήμα της από το 1974. Με την «αποχουντοποίηση» και το νοσηρό περιβάλλον το οποίο ακολούθησε τα επόμενα χρόνια, το πολιτικό σύστημα απώλεσε το μέγιστο της πολιτικής και πνευματικής ηγεσίας του. Πολιτικοί – λόγιοι (Τσάτσος – Κανελλόπουλος – Μαύρος – Αβέρωφ – Ράλλης κλπ) απομακρύνθηκαν και την θέση τους κατελάμβαναν ολοένα και και πιο μέτριοι… Σαν αποτέλεσμα ήταν τα νέα «Πολιτικά τζάκια» στερούμενα ηγετικών χαρισμάτων να κινούνται στην σφαίρα του «αρεστού» και στην αποφυγή του «πολιτικού κόστους». Στερούνται ικανότητος αντίδρασης και γίνονται πειθήνια όργανα τα οποία συμπεριφέρονται δίκην κοινοβουλευτικής αγέλης.  Έτσι κατάργησαν την αξιοκρατία, ενίσχυσαν το ρουσφέτι, γιγάντωσαν την ευνοιοκρατία, ευτέλισαν τις ηθικές αρχές, τις αξίες, την νομιμότητα… Η Παιδεία και η Θρησκεία δέχθηκαν απαξιωτικές επιθέσεις. Γενικά ευτέλισαν και εξαχρείωσαν τους ακρογωνιαίους λίθους της δομής του Κράτους και του Έθνους, κάνοντας το οικοδόμημά ευάλωτο στο πρώτο φύσημα των «κακών λύκων»…

Δοτές οι όχι οι πολιτικές ηγεσίες των τελευταίων 39 χρόνων είναι στην κρίση του αναγνώστη.

Στο σώμα της Πατρίδος όμως άφησαν «παρά μία τεσσαράκοντα» βουρδουλιές (αρχαία Ιουδαϊκή τιμωρία).

Εγώ απλά θα ρωτήσω ποιους από αυτούς θα προσλαμβάνατε στην δουλειά σας;

  1. 6.       Τι έπρεπε να χτυπηθεί πρώτα;

Χωρίς αμφιβολία η Παιδεία.

Αυτός είναι  ο επιτελικός τομέας κάθε Κράτους, με τον οποίο εξασφαλίζεται η δια Βίου μάθηση και διδαχή των πολιτών.

Επισημαίνω ότι η έννοια της Παιδείας αφορά την Μόρφωση και την Απαρτίωση του ατόμου. Αρχίζει με την γέννηση και λήγει με τον θάνατό του. Το σύστημα εκπαίδευσης (πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο, ανώτερο, ανώτατο) αποτελεί ένα υποσύνολο του συνόλου «παιδεία». Επομένως το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις προκειμένου να δικαιούται να ονομάζεται έτσι:

1. Να περιλαμβάνει εκτός της κλασσικής μαθήσεως, την σωματική άσκηση και την καλαισθητική παίδευση.

2. Να καλύπτει πλην του κλασσικού εκπαιδευτικού συστήματος και την δια βίου μάθηση και παίδευση του πολίτη (ανοικτά Πανεπιστήμια, ελεύθερα Σπουδαστήρια, Βιβλιοθήκες, Πολιτισμικές δομές , διδακτικές εκπομπές κλπ).

3. Να καλύπτει την Εκπαίδευση και κατ΄επέκτασιν την Παιδεία και των εκτός Ελλάδος ευρισκόμενων Ελλήνων, άρα να είναι Εθνική και όχι Κρατική.

Επομένως το όνομα του ημέτερου Υπουργείου Παιδείας θα έπρεπε να είναι Υπουργείο Εκπαίδευσης όπως στις ΗΠΑ είναι US Department of Education!

Δυστυχώς ο όρος Εθνική αφαιρέθηκε τεχνηέντως από τους «αποδομητές της Παιδείας» στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και δεν επαναφέρθηκαν από την επόμενη Κυβέρνηση ούτε και από την παρούσα. Ο λόγος είναι ότι υπαγορεύθηκε αυτή η αλλαγή από τα Funds ώστε να επιτευχθεί το «σβύσιμο» του εκτός Ελλάδος Ελληνισμού που ανέρχεται στο 40% του εντός Ελλάδος και το οποίο είναι το ποιο ευάλωτο σε αφελληνισμό (απορρόφηση) τμήμα. Σημειώστε ότι αυτό αποτελεί το πιο ικανό και διεθνώς προβεβλημένο τμήμα του Ελληνισμού.

Η πιο δυσάρεστη έκπληξή μου ήταν η πρόσφατη διάσπαση του Υπουργείου Παιδείας και η εκ νέου αυτονόμηση του Υπουργείου Πολιτισμού – Αθλητισμού. Δεδομένου ότι η συνένωση είχε γίνει από την παρούσα Κυβέρνηση αμέσως μετά τις περυσινές εκλογές, γεγονός που μας χαροποίησε ιδιαίτερα και , σε συνδυασμό με την ανασύσταση του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, μαρτυρούσε μία επιστροφή στις σωστές Ελληνικές θέσεις, η ίδια κυβέρνηση το διέσπασε. Λογικά η ενέργεια αυτή είναι υποτιμητική και εξευτελιστική για την Κυβέρνηση, διότι δίδεται η εντύπωση ότι παλινωδεί, δημιουργώντας επιπρόσθετη ανασφάλεια στους πολίτες! Όμως πέρασε , ουσιαστικά, «απαρατήρητη» δεδομένου ότι κανένα τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό κανάλι ούτε η αντιπολίτευση το έψεξε… Τα συμπεράσματα ανήκουν στον αναγνώστη.

Το πιο σημαντικό έγκλημα όμως συντελέσθηκε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, επί κυβερνήσεως Σημίτη. Αλλοιώθηκαν ριζικά τα Σχολικά βιβλία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνικού κράτους προκηρύχτηκε διαγωνισμός για την συγγραφή σχολικών βιβλίων θαρρείς και επρόκειτο να προμηθευτεί το Υπουργείο Παιδείας πατάτες.

Και προμηθεύτηκε…

Συγκλονιστική ήταν η αντίδραση των Ελλήνων Φιλολόγων με επικεφαλής τον προσφάτως αποδημήσαντα καθηγητή της Φιλοσοφικής ΑΠΘ Χρίστο Τσολάκη, εκδότη του περιοδικού «Φιλόλογος». Η επιστολή του προς τον τότε Υπουργό κ. Ευθυμίου ήταν καταπέλτης. Ακόμη και αυτή αγνοήθηκε. Και τα βιβλία ανατέθηκαν σε δύο εκδοτικούς οίκους. Τα υπόλοιπα σας είναι γνωστά, ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν παιδιά αυτής της ηλικίας και που δοκίμασαν να τα διαβάσουν για να βοηθήσουν τα παιδιά στα μαθήματα. Ασύντακτα, χωρίς ειρμό, με ακατάλληλη γραφή, δυσνόητα.  Βασανίζουν από τότε τα παιδιά του σχολείου. Όμως το κυριότερο έχει εξαφανισθεί σε αυτά η φιλοσοφία, έχει αλλοιωθεί η ιστορία, έχει εξαφανισθεί η διδαχή των αξιών… έχουν αντικατασταθεί με ακατάλληλα κείμενα και … συνταγές μαγειρικής! Πραγματική σαλάτα τα έκαναν.

Σε έρευνες, τα παιδιά σήμερα κατατάσσουν στο αξιακό σύστημά τους πρώτα το συμφέρον τους, μετά την οικογένεια, μετά την Πατρίδα και τελευταία την Θρησκεία. Το πατρογονικό αξιακό σύστημα του Ελληνισμού Πατρίδα – Θρησκεία – Οικογένεια – Ατομο έχει καταρρεύσει.

Είναι τυχαίο ότι τα παιδιά , σήμερα δεν διδάσκονται τον Κρίτωνα του Πλάτωνος, όπου ο Σωκράτης το 399πΧ διδάσκει τον σεβασμό των νόμων και το αξιακό σύστημα του Πολίτη;

 «Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστίν η Πατρὶς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρα θεοίς και παρ᾿ ανθρώποις τοις νουν έχουσιν».

Μόνο αυτό το εδάφιο αρκεί για να εμπεδώσει το παιδί το αξιακό σύστημα.

 

Η υπεράσπιση της Πατρίδος από τιμή και καμάρι έχει καταντήσει να είναι για τους «χαζούς» ενώ οι «έξυπνοι» ξεφεύγουν την στρατιωτική θητεία. Προς τούτο δεν πρέπει να διδάσκεται πλέον ο όρκος των αρχαίων Αθηναίων Εφήβων:

Οὐ καταισχυνῶ τά ὅπλα τά ἱερά, οὐδ’ ἐγκαταλείψω τόν παραστάτην ὄτῳ άν στοιχήσω· ἀμυνῶ δέ καί υπέρ ἰερῶν καί ὁσίων καί μόνος καί μετά πολλῶν. τήν πατρίδα οὐκ ἐλάσσω παραδώσω, πλείω δέ καί άρείω ὅσης άν παραδέξωμαι…

  1. 7.       Γιατί την Ιστορία;

Χτυπώντας την ιστορία χτυπάς την μνήμη ενός λαού. «Λαός χωρίς Ιστορία είναι δένδρο χωρίς ρίζες» και ακόμη λαός χωρίς παρελθόν είναι λαός χωρίς μέλλον.

Το έργο αυτό το έχει αναλάβει εργολαβικά , στην Ελλάδα, τμήμα της «Εκσυγχρονιστικής Αριστεράς» . Το περίεργο είναι ότι στις άλλες χώρες το ανέλαβε κυρίως η Δεξιά και η Κεντροδεξιά. Η «Νέα Τάξη» υπολογίζεται ότι έχει περίπου 450.000 έμμισθους και εξαρτημένους παγκοσμίως. Για να γίνει αντιληπτή η σημασία που δίδεται στην παραχάραξη της Ιστορίας μας, παραθέτω αυτούσια τα λεγόμενα του Χένρυ Κίσσινγκερ, του μεγαλύτερου ανθέλληνα μετά τον Μέτερνιχ:

«Ο Ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και για αυτό πρέπει να πλήξουμε βαθειά τις πολιτισμικές ρίζες του. Τότε ίσως συνετισθεί. Εννοώ, δηλαδή, να πλήξουμε την γλώσσα, την Θρησκεία, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, επικρατήσει…»

Επίλογος

Τώρα, γνωρίζετε την «κρίση». Αντιλαμβάνεσθε τι πρέπει να κάνουμε όλοι για να αποτύχει αυτή η ανθελληνική προσπάθεια.

Να έχουμε πάντα κατά νουν ότι «ήθος ανθρώπων δαίμων» δηλαδή ο χαρακτήρας του ανθρώπου είναι η μοίρα του (Ηράκλειτος, περί Φύσεως, ΙΒ)

Να θυμόμαστε ότι οι νουν έχοντες δεν φατριάζονται η καλύτερα όπως είπε ο μακαριστός Αυγουστίνος Καντιώτης « είμαι δεξιότερος του πλέον δεξιού σε θέματα Εθνικά και αριστερότερος του πλέον αριστερού σε θέματα κοινωνικά». Δηλαδή Πατρίδα και Ανθρωπισμός πρέπει να είναι η σημαία μας. Με αυτόν τον γνώμονα πρέπει να κινηθούμε για να επιβιώσουμε ως Έθνος, αφήνοντας κατά μέρος τα κόμματα!

Να θυμόμαστε ότι « η Ελλάδα δεν είναι το τίποτε, είναι πολύ πιο σημαντική από όλα όσα βρίσκονται στην στην καρδιά μου και στην καρδιά των  Ευρωπαίων» είπε πρόσφατα ο Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ –(συνέντευξη στους νέους φακέλλους – ΣΚΑΙ 19/6/2013, λίγες μέρες μετά υποχρεώθηκε σε παραίτηση…)

Αγαπητοί μου, τα ερείπια από τον Οικονομικό Πόλεμο είναι ολόγυρά μας. Στα χέρια μας έχουμε τα εργαλεία, που οι πρόγονοί μας,  μας έδωσαν με αφθονία…

Εμπρός, λοιπόν, να ξαναφτιάξουμε, με αυτά, την Ελλάδα μας…

Μπορούμε…

 

Ομιλία Προέδρου Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας στο Συνέδριο των Απανταχού Φλωρινιωτών – Ιούλιος 2013

 

Ως Φλωρινιώτης-  και εκπροσωπώντας τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την πρόσκληση που μας απευθύνατε.

Είναι πολύ σημαντικό να ακούγεται και να συμμετέχει σε έναν δημόσιο ανοικτό και εποικοδομητικό διάλογο η φωνή των νέων των ανθρώπων .

 

Ο Όμιλος ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2010 και στεγάζεται σε αίθουσα του Επιμελητηρίου της Φλώρινας.

Ο ΟΕΝΕΦ σήμερα αριθμεί περισσότερα από 900 μέλη και φίλους, στην πλειοψηφία τους Φλωρινιώτες ηλικίας 18 έως 45 ετών, οι περισσότεροι από αυτούς νέοι επιστήμονες, καθώς και φοιτητές των Πανεπιστημιακών τμημάτων και του ΤΕΙ.

Άμεση προτεραιότητα του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας αποτελεί η στενή συνεργασία με κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς που επιδιώκουν παρεμφερείς με τους δικούς μας σκοπούς τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Στόχος της επαφής αυτής με τους φορείς του εξωτερικού είναι η «γνωριμία» με νέους θεσμούς στο πλαίσιο πάντα των κοινωνικών, πολιτισμικών και περιβαλλοντολογικών ζητημάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Όμιλος μας σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους και φορείς, το Τοπικό Συμβούλιο Νέων του Δήμου Φλώρινας και Αμυνταίου  και με την υποστήριξη και συνεργασία κυρίως της Περιφέρειας αλλά και του Δήμου συμμετείχε σε 28 δράσεις – προγράμματα στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Youths in Action”.  Συνολικά και ως σήμερα, περισσότερα από 160 μέλη του Ομίλου έχουν συμμετέχει σε ανταλλαγές ταξιδεύοντας στην Ουγγαρία, Ισπανία, Πολωνία, Σουηδία, Ιταλία, Νορβηγία, Τουρκία, Π.Γ.Δ.Μ. Ρουμανία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία.

 

Τον Φεβρουάριο του 2011 φιλοξενήσαμε στην πόλη της Φλώρινας 22 Νέους από το Τρέντο της Ιταλίας (Provincia Autonoma di Trento) και από το Eger της Ουγγαρίας στα πλαίσια του Youth Environment & Childcare, Δράση 1.3 που συγχρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ και την περιφέρεια του Τρέντο.

Τον Ιανουάριο του 2012 στα πλαίσια του προγράμματος της ΕΕ και του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα ‘Νέοι για μια Πράσινη Ευρώπη – Youths Towards a Greener Future’ με συμμετοχή 22 νέων από 4 χώρες.

Τον Οκτώβρη – Νοέμβρη 2012 ο ΟΕΝΕΦ υλοποίησε την τρίτη του εξωστρεφή δράση με θέμα ‘Κάτι περισσότερο από τους Νέους – Beyond the Youth’. Ένα πρόγραμμα που συγκέντρωσε έξι συνολικά χώρες της Ε.Ε. και 40 νέους, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργή συμμετοχή των νέων στα μείζονα κοινωνικά ζητήματα.

Στηρίξαμε και διοργανώσαμε όλοι μαζί με την τεράστια συμμετοχή των σημαντικότερων συλλόγων της Φλώρινας και την υποστήριξη της Περιφερειακής ενότητας Φλώρινας την εκδήλωση για την υποδοχή των πρωτοετών φοιτητών και με αυτό τον τρόπο καταφέραμε να αναδείξουμε την Φλώρινα ως μία κατεξοχήν φοιτητούπολη. Γιατί το Πανεπιστήμιό μας αποτελεί το σημαντικότερο πνευματικό πλούτο του τόπου.

 

Ο Όμιλος από τον Δεκέμβριο του 2012 είναι πιστοποιημένος φορέας της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας

(http://ec.europa.eu/youth/evs/aod/hei_form_en.cfm?EID=34000375921)

και ήδη σήμερα βρίσκονται στην Φλώρινα  νέοι αρχιτέκτονες από την Πολωνία και την Ιταλία καθώς και ένας ακόμη ένας νέος κινηματογραφιστής και με την επιμέλεια ομάδας των μελών του  Ομίλου θα αποτυπωθεί σε τρισδιάστατη απεικόνιση η εικόνα των παραδοσιακών κτιρίων που έχουν απομείνει παραπλεύρως του ποταμιού.

Επίσης,  θα πρέπει να αναφερθεί και η συμμετοχή του Ομίλου στην Εθνική Ομάδα Εργασίας για το Διαρθρωμένο Διάλογο στην Ευρώπη.

Ενώ είναι η μοναδική οργάνωση της Δυτικής Μακεδονίας που συμμετέχει στην πρωτοβουλία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα «Youth for Europe»

Υπάρχει κι ένας μεγάλος αριθμός νέων εθελοντών οι οποίοι απαρτίζουν τις ομάδες εργασίας που έχουν συγκροτηθεί με σκοπό να καλύψουν όλες τις θεματικές ενότητες που απασχολούν τους νέους σήμερα και να συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις δράσεις.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί  πως το επόμενο διάστημα ο Όμιλος θα αναλάβει σημαντική πρωτοβουλία για την προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού.

 

Η ανάπτυξη του ανθρώπινου πλούτου είναι αυτό που μας κεντρίζει περισσότερο το ενδιαφέρον και είναι εύκολα κατανοητό για τον εξής λόγο.

Τα ποσοστά της ανεργίας ξεπερνούν το 40% και δεν μπορούν παρά να αποτελούν το κρίσιμο εκείνο σημείο στο οποίο η οποιαδήποτε καλή πρόθεση δεν μπορεί από μόνη της να αποτελεί και βάση για την αντιστροφή της κατάστασης.

Αυτό, όμως που παρατηρούμε πολύ συχνά και μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι το τεράστιο ποσοστό νεανικής ανεργίας που πλήττει σήμερα την περιοχή μας. Ένα φαινόμενο που κατατάσσει συνολικά την Δ. Μακεδονία σε πρωταθλήτρια περιφέρεια σε όλη την Ευρώπη αλλά και την Φλώρινα στην δυσχερέστερη θέση από όλες της Ενότητες. Η Φλώρινα αιμορραγεί, χάνει το πολύτιμο πλούτο της που είναι οι νέοι επιστήμονες, οι νέοι καλλιτέχνες, οι νέοι  επιχειρηματίες που ποθούν να δημιουργήσουν στον τόπο τους αλλά δυστυχώς οι συνθήκες δεν το ευνοούν. Θα μπορούσαμε, ίσως εύκολα, να ανατρέξουμε σε παλαιότερες περιόδους και να συγκρίνουμε την μετανάστευση των εποχών με την δικιά μας. Όμως, σήμερα που τα τεχνολογικά βήματα προόδου είναι σημαντικά που ο πλούτος μιας χώρας δεν λογίζεται μόνο στα φυσικά χαρακτηριστικά μιας περιοχής αλλά πολύ περισσότερο στην ανθρώπινη αξία, στην δυνητικότητα της καινοτομία και της έρευνας εμείς δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο ένα μαζικό κύμα μετανάστευσης και φυγής. Στον τόπο μας δεν πρέπει να περισσεύει κανένας.

Είναι πολλά τα λαμπρά παραδείγματα επιτυχημένων συμπατριωτών μας που διαπρέπουν εκτός της Φλώρινας και τιμούν με την εργατικότητάς τους και τον δυναμισμό τους την πατρίδα. Είναι πολλοί περισσότεροι οι νέοι που άνοιξαν τα φτερά τους και βρέθηκαν να δημιουργούν μακριά από τον τόπο τους, είναι και εκείνοι που έχουν όλες τις δυνατότητες να διαπρέψουν αλλά το μόνο που ζητούν είναι η στήριξη από τους συνανθρώπους μας και τους φορείς διαχείρισης  που έχουν την δυνατότητα να συνεισφέρουν με κάθε τρόπο έτσι  ώστε ουσιαστικά να ευεργετήσουν με αυτό τον τρόπο τον τόπο τους.

Είναι άδικο για τους περισσότερους νέους να ξενιτεύονται και με πικρία και νοσταλγία για τον τόπο τους να αναζητούν εργασία είτε στην Ευρώπη είτε σε άλλες Ηπείρους. Πρέπει άμεσα να στηρίξουμε έστω με τις λιγοστές δυνάμεις, λόγο της κρίσης, που διαθέτουμε αυτή την προσπάθεια.

Η πρόταση ως ένα ενεργό κομμάτι της Φλωρινιώτικης κοινωνίας και οικονομίας και  κατανοώντας την δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρας μας αλλά γνωρίζοντας παράλληλα πάνω από όλα την δυναμική, την θέληση και το όραμα των νέων ανθρώπων να παραμείνουν σε έναν ζηλευτώ τόπο όπως είναι ή Φλώρινα, είναι να χτίσουμε όλοι μαζί  μια νέα αρχή συνεργασίας και επαφής με τους ξενιτεμένους συμπατριώτες μας.

Η πρόταση μας είναι να δημιουργήσουμε ένα παγιωμένο δίκτυο επαφής στο οποίο θα μπορούν να ανταλλάσοντας εμπειρίες και καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στο εξωτερικό και μέσα από την συνεχή επαφή να στηρίζονται προσπάθειες επιχειρηματικότητας ακόμα και κοινωνικής διάστασης, από καινοτόμες δράσεις και γενικά να στηρίζεται και ποιοτικότερα η εξωστρέφεια του τόπου έτσι ώστε να στηριχθούν τα στοιχήματα όπως για παράδειγμα της Τουριστικής ανάπτυξης και του παραγόμενου πνευματικού, πολιτιστικού, περιβαλλοντικού και καλλιτεχνικού πλούτου. Είναι δεδομένο πως στις σημερινές συγκυρίες οι κοινωνικοί εταίροι όπως είναι οι δραστήριοι σύλλογοι με την συνεργασία των περιφερειακών και τοπικών αρχών μπορούν να διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο.

Θα θέλαμε να στηρίξουμε την πρόταση δικτύωσης με τους αποδήμους μας και να αποτελέσουν κομμάτι της ανάπτυξης του τόπου. Πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία ένα νέο μεγάλο κύμα μετανάστευσης γιατί χάνουμε πολλά και δεν είμαστε σε θέση να αντικαταστήσουμε αυτή την απώλεια. Πρέπει να γίνουμε εξωστρεφείς να κοιτάξουμε γύρω μας και να αντιληφθούμε ότι ο κόσμος κινείται ταχύτατα και οι μεταβολές αυτές μετά την κρίση ίσως να μπορέσουν να αφήσουν χαραμάδες ελπίδας.

Ό Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας είναι έτοιμος να στηριξει μία πρόταση για την ζωντανή και συνεχή δικτύωση κυρίως των νέων αποδήμων και ζητάμε και την στήριξη όλων των φορέων έτσι ώστε συλλογικά να πετύχουμε ένα σημαντικό πρώτο βήμα.

 

ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ- ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΜΕ-ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΡΑΜΑΤΑ ΜΑΣ

Μία πατρίδα τόσο όμορφη και αντιφατική , όσο και η ίδια η ζωή μας, όσο και οι ζωές κάθε Φλωρινίωτικης οικογένειας που έχει νιώσει την δυστυχία του ξεριζωμού γιατί κάθε Φλωρινιώτικο σπίτι έχει και έναν συγγενή σε μία μακρινή χώρα,

μια πατρίδα τόσο φιλόξενη και τόσο νοσταλγική,  όσο και η αγκαλιά της μάνας. Ένας τόπος που μας θυμίζει τα παιδικά μας όνειρα, την ανυπομονησία της εφηβείας και την πίκρα της πρώτης απογοήτευσης.

Στο χέρι μας όμως είναι να δημιουργήσουμε – με την εμπειρία και την βοήθεια των ανθρώπων που οι συνθήκες έφεραν έτσι ώστε να ξενιτευτούν σε ένα τόπο άλλο, με το δυναμισμό και το πνεύμα των νέων ανθρώπων, των νέων επιστημόνων, των νέων επιχειρηματικών, των νέων αγροτών, των ανθρώπων της γνώσης και της εμπειρίας – να οικοδομήσουμε μια διαφορετική εικόνα για τον τόπο που όλοι αγαπάμε και όλοι ονειρευόμαστε.

Είναι ευτύχημα που παρά τις σημαντικές δυσκολίες και το τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό πόλεμο τον οποίο βιώνει σήμερα η Ελλάδα και κάθε οικογένεια, εμείς στη άκρη της Ελλάδας και σε ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό οικονομικό και πολιτισμικό σταυροδρόμι, έχοντας ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό την βαρβαρότητα του παρελθόντος σπάζοντας τις προκαταλήψεις και τις διαχωριστικές γραμμές μπορούμε να βρεθούμε πρωταγωνιστές της ανάπτυξης και της ευημερίας

 

Κώστας Φιλιππίδης

Πρόεδρος Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας