Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια ελεύθερης Φλώρινας

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΖΥΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΤΩΝ 100 ΧΡΟΝΩΝ

 

Με κάθε λαμπρότητα την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου,  ο λαός της Φλώρινας γιόρτασε την 101η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης μας από τον τουρκικό ζυγό.

Φέτος η επέτειος συμπίπτει με το τέλος των  εκδηλώσεων για τα  100 χρόνια ελευθερίων της Φλώρινας από τους τούρκους.

Μετά την παρέλαση των μαθητών και του στρατού, ακολούθησε η υποστολή της σημαίας των 100 χρόνων και η παράδοση της από τον Δήμαρχο της πόλης Γιάννη Βοσκόπουλο σε ομάδα μαθητών.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης   Γιώργος Αποστολίνας.

 Το πρωί της Παρασκευής ο Αντιδήμαρχος Φλώρινας κ. Θεοδόσιος Καραγκιοζίδης παρέδωσε στο δημαρχιακό κατάστημα τη σημαία σε Αξιωματικούς του Στρατού και της Αστυνομίας και σε αντιπροσωπείες Μακεδονομάχων και Εφεδροπολεμιστών, και  η οποία με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου μεταφέρθηκε στον  τόπο της έπαρσης, στην πλατεία Γεωργίου Μόδη.

Στις 8:30πμ, ξεκίνησε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου και συλλειτουργούντων  των Σεβασμιοτάτων Μητροπολιτών Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα και Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητο, ενώ πραγματοποιήθηκε και η επίσημη Δοξολογία.

Μετά τη λήξη της δοξολογίας, στο χώρο του μνημείου της πλατείας Γεωργίου Μόδη έγινε η   επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων.

Ακολούθησε η παρέλαση στο χώρο της Λεωφόρου Μακεδονομάχων, η οποία ξεκίνησε με τη σημαία των 100 χρόνων, ενώ για πρώτη φορά παρήλασαν και οι μαθητές από όλες τις σχολικές μονάδες του Δήμου Φλώρινας.

Αμέσως μετά  την ολοκλήρωση της παρέλασης, η Φιλαρμονική του Δήμου Φλώρινας, άγημα του στρατού, οι σημαιοφόροι των σχολικών μονάδων του Δήμου, φορείς και πολίτες μετέβησαν στην πλατεία Γεωργίου Μόδη, όπου έγινε και η υποστολή της σημαίας των 100 χρόνων, η έπαρση της οποίας έγινε στις 27 Ιουλίου 2012. Τη σημαία των 100 χρόνων παρέδωσε ο Δήμαρχος Φλώρινας σε δύο νέους του Δήμου μας, οι οποίοι αποτελούν το μέλλον του τόπου μας, ενώ προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, το Λύκειο Ελληνίδων Φλώρινας και η Μ.Κ.Ο. «Πελαγονία», χόρεψαν τοπικούς χορούς και χορούς της Κρήτης.

Με την υποστολή της σημαίας έκλεισε ένας κύκλος εκδηλώσεων για το κλείσιμο του εορτασμού των 100 χρόνων ελεύθερης Φλώρινας.

Οι φετινές εκδηλώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν από το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013 ήταν αφιερωμένες στους νέους και τις νέες, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε όλους μας να τους γνωρίσουμε και να ενημερωθούμε για τη δουλειά τους και τους κόπους τους.

 

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στις δηλώσεις τους είπαν:

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΝΑΣ, Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης  

Γιορτάσαμε σήμερα στην ωραία Φλώρινα την 101η επέτειο από την απελευθέρωση με κάθε λαμπρότητα όπως αρμόζει στην περίσταση. Παρακολουθήσαμε την μεγαλειώδη παρέλαση καμαρώσαμε τα νιάτα, το μέλλον της Ελλάδας. Παραδειγματιζόμενοι από τα γεγονότα της επετείου έχουμε χρέος να φυλάξουμε νέες Θερμοπύλες, να εναντιωθούμε σε κάθε επιβολή κατά της πολιτιστικής μας κληρονομιάς να εναντιωθούμε σε κάθε φαλκίδευση της πατρογονικής μας κληρονομιάς, σε κάθε φαλκίδευση της εθνικής μνήμης. Σήμερα η πατρίδα μας περνάει δύσκολες μέρες πρέπει να σταθούμε όρθιοι όλοι μαζί ενωμένοι, με ομόνοια, με ομοψυχία, πρέπει να σταθούμε όρθιοι να συμβάλλουμε πολύ γρήγορα εις την ανάταση και να οδηγήσουμε πολύ γρήγορα την χώρα στην πρόοδο και στην ανάπτυξη. Πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι, με τόλμη και αποφασιστικότητα, να αλλάξουμε τον τόπο και να βάλουμε καινούριο θεμέλιο στον τόπο. Χρόνια Πολλά.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ, Δήμαρχος Φλώρινας

Με την παρέλαση αυτή τη στιγμή ολοκληρώσαμε την απελευθέρωση της Φλώρινας εδώ και 100 χρόνια. Τιμήσαμε τους προγόνους μας γιατί μας χάρισαν το πολυτιμότερο αγαθό την ελευθερία. Ευχόμαστε οι Έλληνες πάντα να είναι ελεύθεροι.

 

  ΣΤΑΘΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, Βουλευτής ΝΔ Φλώρινας

Διπλή γιορτή και σήμερα, γιορτάζει η ορθοδοξία, γιορτάζει ο στρατός, μεγάλη γιορτή τα ης αεροπορίας γιορτάζει και η Φλώρινα την απελευθέρωση της και κλείνει σήμερα 1 χρόνο των εορταστικών εκδηλώσεων και τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης. 100 χρόνια που πέρασαν με καλές και κακές στιγμές με χαρές και λύπες αλλά η Φλώρινα ενωμένη κατάφερε να ανταπεξέλθει. Κατάφερε να φτάσει εδώ και να είστε σίγουροι και τώρα ενωμένο θα ξεπεράσει την δύσκολη περίοδο που ζει ο ελληνικός λαός, θα την ξεπεράσει η Φλώρινα και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι περιμένουν κάποιοι. Να είστε καλά! Χρόνια Πολλά.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΚΗΣ, Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

Στην μνήμη των ηρώων αγωνιστών μας, που μας δώσαν το δικαίωμα να αναπνέουμε τα ον αέρα της ελευθερίας και να γευόμαστε το αγαθό της δημοκρατίας, έχουμε υποχρέωση όλοι οι Δυτικομακεδόνες ενωμένοι σαν γροθιά, να προασπίσουμε και υπερασπίσουμε τις κατακτήσεις μας, την κοινωνική ηρεμία, την αλληλεγγύη, την κοινή προσπάθεια, την σιγουριά για τον βηματισμό μας  και την αισιοδοξία για το μέλλον μας και είναι σίγουρο ότι μ’ αυτό τον τρόπο, μπορούμε να απομονώσουμε, όποιους βυσσοδομούν σε βάρος των ζωτικών μας συμφερόντων και επίσης να διαψεύσουμε όσους πιστεύουν, ότι μέσα από ύποπτα παιχνίδια, τα οποία διαταράζουν την κοινωνική γαλήνη, μπορούν να δυναμιτίσουν την ομαλή πορεία για την ανάπτυξη και την ευημερία των Ελλήνων και των Δυτικομακεδόνων και αυτό το τοίχος που πρέπει να υψώσουμε και υψώνουμε είναι αδιαπέραστο. Γιατί ενώνει όλους τους Έλληνες, όλους τους δυτικομακεδόνες με στοιχεία αξιών, με στοιχεία συνείδησης, με κατάθεση πίστης και είναι σίγουρο ότι έτσι θα προασπίσουμε και την μνήμη των προγόνων μας αλλά και ενεργά θα στηρίξουμε τις κατακτήσεις μας. Πάντα ελεύθεροι, πάντα ενωμένοι και με καθαρή απομόνωση σ’ αυτούς που υπομονεύουν τις κατακτήσεις, την ενότητα, και την συνείδηση του γένους .

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΗΛΙΑΔΗΣ, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλωρινας

Πρέπει να πω και είμαι υποχρεωμένος να το κάνω, ότι ο Φλωρινιώτικος λαός, ότι σήμερα ολοκληρώνοντας τα 100 χρόνια από τον τουρκικό ζυγό της πόλης μας, τίμησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι όπως αρμόζει όλους εκείνους που θυσιάστηκαν και μόχθησαν, δίνοντας ότι έχουν πολυτιμότερο ακόμη και την ζωή τους για να μπορούμε σήμερα εμείς ελεύθεροι να σκεφτόμαστε, να σχεδιάζουμε αν θέλετε και να προβληματιζόματε. Συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους και ιδιαίτερα στον δήμο Φλώρινας, γιατί πραγματικά τέτοιες εορταστικές εκδηλώσεις θέλουν και κόπο, θέλουν και μόχθο αλλά κυρίως και σωστό σχεδιασμό. Πάντα ελεύθεροι, χρόνια πολλά σε όλους τους συμπολίτες μας.