Λεηλασία και ολική καταστροφή στις παιδικές κατασκηνώσεις της Πρώτης

ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ ΚΛΑΔΟΡΑΧΗΣ

Ας αναζητηθούν οι υπαίτιοι της καταστροφής της δημόσιας περιουσίας

 

Μόνο τοίχους και γκρεμισμένες σκεπές συναντάς πια στις παιδικές κατασκηνώσεις Κλαδοράχης. Ζημιές εκατομμυρίων ευρώ, είναι ο απολογισμός της αδιαφορίας της Διοικούσας Επιτροπής του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας αλλά και των προέδρων των τμημάτων που λειτουργούν στη Φλώρινα.

Να θυμίσω ότι οι κατασκηνώσεις είναι ιδιοκτησίας του Υπουργείου Παιδείας παραχωρήθηκαν στο Δήμο Φλώρινας, όπως και όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου, και στη συνέχεια παραχωρήθηκαν στο πανεπιστήμιο για χρήση.

Επί νομαρχίας Τραϊανού Πετκάνη  υπήρξε γενναία χρηματοδότηση τόσο των κτιρίων όσο και του εξοπλισμού, προκειμένου να τεθούν σε πλήρη λειτουργία. Έκτοτε υπήρξε πλήρης αδιαφορία των τοπικών αρχών.

Όμως εκτός της αδιαφορίας των τοπικών αρχών για προστασία της δημόσιας περιουσίας, πρωτίστως του πανεπιστημίου, η λεηλασία του εξοπλισμού των σκεπών, των ψευδοροφών από ανεγκέφαλους συμπολίτες μας  είναι πρωτοφανής. Μόνο χαλάσματα αντικρίζεις, ούτε πόρτες ούτε παράθυρα. Μόνο κουφάρια τοίχων βλέπεις όπου κι αν κοιτάξεις. Μόνο σε δυο κτίρια από τα 10 περίπου υπάρχει σκεπή. Ξηλώσανε ότι μπορούσε να κουβαληθεί.

Βέβαια υπάρχει και η ένοχη σιωπή των κρατούντων. Κανείς δεν ενδιαφέρεται. Μήπως τελικά χρειάζεται εισαγγελική έρευνα για την πλήρη καταστροφή της δημόσιας περιουσίας, που αγγίζει τα όρια του σκανδάλου;

Αφορμή για την επίσκεψη μας στις κατασκηνώσεις υπήρξε η εκδήλωση «ΦΥΣΗ-ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» του  πολιτιστικού συλλόγου εργαζομένων στη ΔΕΗ την Κυριακή 30 Ιουνίου 2013. Και υπήρξαν και τα τρία. Η εξαιρετική φύση με τις πολλές αποχρώσεις πρασίνου, η παράδοση με τις χορευτικές ομάδες τοπικών συλλόγων της περιοχής και παραδοσιακή ορχήστρα και ο πολιτισμός με την καταστροφή όλων αυτών που  έφτιαξαν με κόπο συμπολίτες μας σε υπεύθυνες θέσεις με αγάπη και μεράκι για τον τόπο μας.

Φυσικά δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο και το γεγονός της άρνησης της Μητρόπολης, να δώσει ηλεκτρικό ρεύμα από την παρακείμενη εκκλησία του Οσίου Δαυίδ, στον πολιτιστικό σύλλογο για τις ανάγκες της παραδοσιακής ορχήστρας. Λες και η εκκλησία χτίστηκε με χρήματα της Μητρόπολης.

Πάνω από 500.000 ευρώ κόστισε στο δημόσιο και τους φορολογούμενους πολίτες μια εκκλησία που δεν υπήρχε κανένας λατρευτικός λόγος να γίνει. Κι αυτό γιατί υπάρχουν δύο εκκλησίες μέσα στην Κλαδοράχη μία μεγάλη στην πλατεία του χωριού και μία μικρή στα νεκροταφεία. Εκτός αυτών είναι και η εκκλησία της Παναγίας δίπλα στη νεόκτιστη, στο χώρο των κατασκηνώσεων.

Η άποψη μας είναι ότι δεν χρειάζονταν η εκκλησία αυτή, γιατί οι τρεις παλιές εκκλησίες υπερκαλύπτουν τις λατρευτικές ανάγκες των κατοίκων.  Σπατάλη χρημάτων χωρίς ουσιαστικό λόγο. Θα μπορούσαν να διατεθούν τα χρήματα αυτά στο μητροπολιτικό κτίριο που ακόμα δεν λέει να τελειώσει και που τόσο ανάγκη έχει η εκκλησία και οι συμπολίτες μας.

Εντύπωση προκαλεί και η αρχιτεκτονική, τα υλικά και τα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της εκκλησίας του Οσίου Δαυίδ, που καμιά σχέση δεν έχουν με την τοπική αρχιτεκτονική.

Οι κατασκηνώσεις μπορούν να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες σε παιδιά συμπολιτών μας, τα οποία μπορούν να περάσουν λίγες μέρες ξενοιασιάς στις δύσκολες μέρες που βιώνει όλη η χώρα μας και οι διακοπές αποτελούν πια όνειρο για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.  Η ΔΕΗ που τόση καταστροφή επέφερε στον τόπο μας και τόσα κέρδισε από τον θάνατο μας, ας αναλάβει να επισκευάσει και εξοπλίσει τα κτίρια. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πρωτοβουλία του Δημάρχου Φλώρινας και του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Φλώρινας.

 

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Η εκδήλωση του πολιτιστικού συλλόγου εργαζομένων στη ΔΕΗ έδωσε για μια μέρα ζωή στην περιοχή και μπορεί να αποτελέσει την αρχή για διάφορες εκδηλώσεις συλλόγων και φορέων, γιατί είναι μια πανέμορφη περιοχή και το αξίζει να βγει από την αφάνεια.

Κι αφού δεν το κάνει η πολιτεία και οι τοπικές αρχές, ας το κάνουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι. Μπορούν να ακολουθήσουν κι άλλες εκδηλώσεις. Ας το έχουν κατά νουν.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Γιάννης Βασιλείου, στη δήλωση του είπε: «Κάναμε την πρώτη μας εκδήλωση με κάποια επιτυχία. Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Φλώρινας και τους Αντιδημάρχους που συνέβαλαν στη διαμόρφωση του χώρου για την εκδήλωση.

Αν δείτε τα κτίρια είναι όλα ερειπωμένα και λεηλατημένα. Ποιος και τι δεν γνωρίζω.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν χορευτικά συγκροτήματα από πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής μας».