ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ 3-4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017 μνήμην του Οσίου Πατρός ημών Νικηφόρου του Λεπρού

ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ 3-4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

μνήμην του  Οσίου Πατρός ημών Νικηφόρου του Λεπρού

 

 

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ

ΠΡΕΣΠΩΝ & ΕΟΡΔΑΙΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΚΡΗΤΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

«Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ»

 

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΙΣ

Το Εκκλησιαστικό  Συμβούλιο του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου πόλεως Φλωρίνης και το Διοικητικό Συμβούλιο Ένωσης Κρητών & φίλων Κρήτης «Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ»  , τιμώντας και πανηγυρίζοντας την ιεράν  μνήμην του  Οσίου Πατρός ημών Νικηφόρου του Λεπρού, του οποίου τεμάχιο του ιερού Λειψάνου του θησαυρίζεται και φυλάσσεται στο Ι.Ν. Αγίου Νικολάου.

 

Π ρ ο σ κ α λ ο ύ ν

 

όλους τους Χριστιανούς της  πόλεως Φλωρίνης  και πέριξ να συμμετάσχουν στις λατρευτικές ακολουθίες, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

ΤΡΙΤΗ 03/01/2017:

• Ώρα 18:00 Μέγας  Πανηγυρικός Εσπερινός  με  Θείον Κήρυγμα

• Ώρα 20:00 Θα ψαλθεί η παράκλησις  του Αγ. Νικηφόρου του Λεπρού.

ΤΕΤΑΡΤΗ 04/01/2017:

•  Ώρα 07:30: Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου  Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας κ.κ. Θεοκλήτου, όστις και θα κηρύξει τον Θ. Λόγον

•  Ώρα 11:00   Μικρή Λιτανεία (Καιρού επιτρέποντος)

 

ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΝΩΣΗ ΚΡΗΤΩΝ &  ΦΙΛΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

«Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ»

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΚΟΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 

Πανηγυρίζομεν την μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Νικηφόρου του Λεπρού, για πρώτη φορά μετά από τα 4 χρόνια αγιοκατάταξής του  για δύο λόγους:

 

1. Τεμάχιο του ιερού Λειψάνου του θησαυρίζεται και φυλάσσεται στο Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, το οποίον κατά θαυμαστόν τρόπον αποκτήσαμε και αποτελεί για την Ενορία μας ιδιαίτερη ευλογία.

 

2. Η ακριτική πόλις της Φλώρινας έχει ιδιαίτερο δεσμό με την Μεγαλόνησο Κρήτη από την οποία κατάγεται ο σημερινός εορταζόμενος Άγιος Νικηφόρος ο Λεπρός.

 

Το Δ.Σ. της Ένωσης Κρητών της πόλεώς μας ασμένως δέχτηκε να συνδιοργανώσουμε τις λατρευτικές εκδηλώσεις διά την μνήμη του Αγίου Νικηφόρου, ο οποίος και δ’ αυτούς ήτο άγνωστος.

 

Σύντομος βίος:

Ο Όσιος Νικηφόρος ο Λεπρός κατά κόσμον Νικόλαος Τζανακάκης γεννήθηκε το 1890 στο χωριό Σηρικάρι του Νομού Χανίων Κρήτης.

Η ζωή του επεφύλασσε ένα πολύ δύσκολο και οδυνηρό άθλημα, να αντιμετωπίσει την κολλητική ασθένεια των λεπρών, που του εμφανίσθηκε η νόσος της λέπρας σε μικρή ηλικία, όντας ορφανός. Έζησε πολλά χρόνια στο Λεβωκομείο της Χίου κοντά στον Γέροντα Άγιο Άνθιμο της Χίου, ο οποίος  έκειρε σε μοναχό και του έδωσε το όνομα Νικηφόρος.

Ως μοναχός έζησε την μοναχική ζωή με αυστηρή άσκηση, προσευχή, νηστεία και υπακοή μέχρι το τέλος της ζωής του, που εκοιμήθη στις 4 Ιανουαρίου 1964 στο λεπροκομείο της Αγίας Βαρβάρας Αθηνών.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο με Συνοδική Πράξη στις 3/12/2012 κατέταξε τον Ός. Νικηφόρο τον Λεπρό τον Θαυματουργό στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.