Κλείνει το νοσοκομείο μας;

Κλινικές χωρίς γιατρούς, χωρίς φαρμακοποιό, χωρίς υγειονομικό υλικό, χωρίς αντιδραστήρια με συνεχή υποχρηματοδότηση και με ελάχιστο νοσηλευτικό προσωπικό, το νοσοκομείο Φλώρινας οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε κλείσιμο. « Σήμερα θέλουμε να χτυπήσουμε το καμπανάκι για τη συνεχόμενη δυσλειτουργία και την πολιτική της  υποβάθμιση της δημόσιας υγείας που έχουν φέρει πλέον το νοσοκομείο στο χείλος του γκρεμού και δεν υπερβάλλω καθόλου», επισημαίνει ο γραμματέας της νοσοκομειακής επιτροπής.

Η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο, περιγράφεται από την νοσοκομειακή επιτροπή των γιατρών και από τον πρόεδρο των εργαζομένων στο νοσοκομείο στη συνέντευξη τους της 18.6.2014. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει τεράστιος κίνδυνος για κλινικές του νοσοκομείου μας που υπολειτουργούν και κινδυνεύουν μέχρι και να κλείσουν», θα τονίσει ο Γιάννης Κοσκοσάς, διευθυντής της γυναικολογικής κλινικής  και γραμματέας της νοσοκομειακής επιτροπής των γιατρών.

Σύμφωνα με τον κ. Κοσκοσά ο νέος οργανισμός του νοσοκομείου προβλέπει 45 θέσεις μόνιμων γιατρών από τις 62 που είχε, κι αυτό δείχνει την διάθεση του υπουργείου υγείας να κλείσει τα μικρά νοσοκομεία όπως αυτό της Φλώρινας. γιατί δεν μπορείς να λειτουργείς κλινική με τρεις γιατρούς. Για την στοιχειώδη λειτουργία  μιας κλινικής χρειάζονται τουλάχιστον 4 γιατροί.

Σήμερα στο νοσοκομείο μας υπηρετούν μόλις 36 γιατροί κι απ’ αυτούς οι 5 είναι επικουρικοί !!! που σημαίνει ότι μόλις τελειώσει ο χρόνος της σύμβασης τους θα φύγουν.

Πιο συγκεκριμένα έχουμε σοβαρά προβλήματα στις εξής κλινικές:

-Χειρουργική κλινική, η οποία δουλεύει προς το παρόν αλλά έχει μείνει ένας μόνιμος και δύο επικουρικοί από τους οποίους ο ένας τελειώνει τον Αύγουστο και ο Διευθυντής της κλινικής που είναι ο μόνος μόνιμος συνταξιοδοτείται το νέο έτος και έτσι η κλινική βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο να μην μπορέσει να λειτουργήσει από το νέο έτος.

-Παθολογική κλινική, υπήρχαν πέντε θέσεις και έχουν μείνει τρεις γιατροί από τους οποίους ο ένας αποσπάστηκε και μία συνάδελφος κατέθεσε αίτηση παραίτησης και έτσι κινδυνεύει να κλείσει και αυτή η κλινική και επαρχιακό νοσοκομείο χωρίς παθολογική και χειρουργική κλινική δεν μπορεί να λειτουργήσει.

– Παιδιατρική κλινική, από τις τέσσερις θέσεις μόνο οι δύο είναι καλυμμένες.

-Ορθοπεδική κλινική, από τις τρεις θέσεις έχει δύο.

-Παραιτήθηκε ο γιατρός της αιμοδοσίας,

-Από τους πέντε μικροβιολόγους έχουμε τέσσερις και ο ένας είναι επικουρικός.

Η κάλυψη με τους επικουρικούς όποτε και αν γίνεται διότι υπάρχει και το φαινόμενο η διοίκηση να ζητάει πέντε θέσεις επικουρικών για άμεσες ανάγκες και το υπουργείο να λέει έναν έχουμε ή δύο. Το έζησα και εγώ τον χειμώνα όπου δεν μπορούσαμε να καλύψουμε όλο τον μήνα για τις γέννες και τα επείγοντα και αφού φωνάξαμε δόθηκε επικουρικός μετά από τέσσερις μήνες.  Kαι  για να αντιληφθείτε την αδιαφορία του υπουργείου, όταν ήρθε ο επικουρικός είπε ότι μόνο στους πολύ πιεστικούς δόθηκαν γιατί εγώ φώναζα και έτσι αν δεν είσαι πιεστικός η κλινική μπορεί να αφεθεί στο έλεος του Θεού.

Επιπρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου δημιουργεί  η κατάρρευση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Το ΠΕΔΥ  λόγω έλλειψης γιατρών εξακολουθεί να είναι προβληματικό κι αυτό επιδεινώνει την ήδη βεβαρυμμένη κατάσταση στο νοσοκομείο.

Ο κ. Κοσκοσάς ανακοίνωσε πως τις επόμενες δύο εβδομάδες θα οριστεί μία μέρα που θα ονομαστεί «ημέρα υπεράσπισης του νοσοκομείου» και «θα κληθούν οι φορείς της Φλώρινας, αφού εσείς μας δώσετε τη δημοσιότητα που θέλαμε, και θα κλείσουμε το νοσοκομείο και θα αφιερώσουμε την ημέρα στην υπεράσπισή του, για να εξασφαλίσουμε την στοιχειώδη λειτουργία του, γιατί κινδυνεύει να μην παρέχει την περίθαλψη που θα θέλαμε».

 

Βλέβαι για τον κ. Κοσκοσά όσο και για τον κ. Αντωνιάδη, για την τραγικότητα της κατάστασης στην υγεία και το νοσοκομείο μας φταίει η υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου και η μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης. Όλα τα άλλα προφανώς λειτουργούν σωστά. Τόσο η διοίκηση όσο και οι εργαζόμενοι. Αν όμως κάποιος επισκεφθεί το νοσοκομείο θα διαπιστώσει ότι δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα.

Σίγουρα η υποχρηματοδότηση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Πόσο όμως ορθολογική είναι η λειτουργία του νοσοκομείου;

Και να γίνω πιο συγκεκριμένος. Υπάρχουν σπατάλες σε υγειονομικό υλικό, αντιδραστήρια και αναλώσιμο υλικό; Έχουμε άσκοπες εργαστηριακές εξετάσεις από τους γιατρούς; Υπάρχει σωστός προγραμματισμός και έλεγχος από την μεριά της Διοίκησης; Υπάρχουν σχεδιασμός στην καθημερινή λειτουργία του νοσοκομείου και προτεραιότητες σ’ αυτόν;

Σ’ αυτά τηρούν «σιγήν ιχθύος». Δεν θέλουν να σπάσουν αυγά. Κι ο κ. Κοσκοσάς κάλυψε αρκούντως τις ευθύνες της Διοίκησης.  Δεν θέλησε να συγκρουστεί μ’ αυτήν. Κι ας γνωρίζει ο ίδιος πολύ καλά ότι τόσο για τα κενά σε θέσεις προσωπικού όσο και για τις ελλείψεις, πρωτίστως η ευθύνη είναι της διοίκησης.

Όμως όταν όλα τα σπρώχνουμε κάτω από το χαλί δεν πρόκειται να λυθούν τα προβλήματα. Το αντίθετο θα συμβεί.

Είναι αδιανόητο ένα νοσοκομείο να μην έχει γάζες και βαμβάκι.

Είναι απαράδεκτο να κόβεις χρήματα από βασικές ανάγκες των ασθενών και του νοσοκομείου  και να καλύπτεις τα λάθη σου, την απρονοησία σου και την αδιαφορία σου.

Είναι επικίνδυνο να κρατάς μια κλινική με έναν ή δύο γιατρούς, γιατί βάζεις σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών αλλά και την καριέρα των γιατρών αφού η υπερκόπωση στο γιατρό θα φέρει το ιατρικό λάθος.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις κλείνουμε τις κλινικές και τότε ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Διοίκηση, εργαζόμενοι, τοπικοί φορείς, πολίτες.

Οι ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο μας, είναι ένα πρόβλημα δεκαετιών. Εγώ που παρακολουθώ τα του νοσοκομείου κοντά 30 χρόνια, πάντα είχε προβλήματα στελέχωσης, χρηματοδότησης αλλά και κάλυψης κρεβατιών, που δεν ξεπερνούσε το 50%. Επομένως κάτι άλλο συμβαίνει στο νοσοκομείο και υπάρχει αυτό το χάλι. Και γι’ αυτό η ευθύνη είναι πρωτίστως της διοίκησης και δευτερευόντως των εργαζομένων.

Όταν σε μια συνέντευξη προσπαθείς να αποκαλυφθεί η αλήθεια και οι συνδικαλιστές βγάζουν «λάδι» τη Διοίκηση, τότε ο συγχρωτισμός αυτός είναι επικίνδυνος για την τοπική κοινωνία. Δεν φτάνει μόνο να κάνεις πολιτική ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει και να την υπερασπίζεσαι. Γιατί ο εκπρόσωπος του υπουργού υγείας στο νοσοκομείο μας είναι η Διοίκηση που διορίζεται απ’ αυτόν. Με το να λέμε φταίνε τα μνημόνια, που φταίνε, και να έχουμε στο απυρόβλητο τις ευθύνες της διοίκησης και των εργαζομένων, τότε κάνουμε μια «τρύπα στο νερό». Το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να γινόμαστε αναξιόπιστοι.

Δεν μπορείς να καταγγέλεις την αξιολόγηση των εργαζομένων και να μην έχει πρόταση. Να κρύβεσαι κ. Αντωνιάδη πίσω από την γενικόλογη  θέση   «είμαστε σύμφωνοι σε όποια μορφή αντικειμενικής και δίκαιης αξιολόγησης που θα γίνει με διαφανή τρόπο και ενιαία αξιοκρατικά κριτήρια. Δεν δεχόμαστε την αξιολόγηση που την προωθεί το υπουργείο σήμερα που χαρακτηρίζει το 15% του προσωπικού ως ανίκανο και να βαθμολογηθεί κάτω από 6». Αυτή είναι η πρόταση του υπουργείου. Η πρόταση των εργαζομένων του νοσοκομείου μας ποιά είναι; Καλό είναι το κομματικό μανιφέστο, καλύτερο όμως είναι να το αναλύουμε  και ατ’ αυτού να καταθέτουμε τη δική μας πρόταση.

Θέλει λοιπόν «αρετήν και τόληη η ελευθερία». Κι όσο δεν θα την έχουμε, τα πράγματα θα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Τόσο που στο τέλος θα μας το κλείσουν και θα τρέχουμε στην Πτολαιμαίδα, τη Θεσ/νίκη και τα BITOLA για να γιατρευτούμε..

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΣΚΟΣΑΣ, Διευθυντής της Γυναικολογικής Κλινικής και Γραμματέας της νοσοκομειακής επιτροπής

 

Η διοργάνωση γίνεται από το Σωματείο των εργαζομένων του Νοσοκομείου με Πρόεδρο τον Γιάννη Αντωνιάδη και τον Πλιάτσικα Γ. Γραμματέα και την τριμελή νοσοκομειακή επιτροπή των γιατρών με Πρόεδρο τον ουρολόγο κ. Μαραντίδη και εμένα που είμαι Διευθυντής της Γυναικολογικής. Είναι από κοινού διοργάνωση αλλά αντιπροσωπεύουμε όλο το νοσοκομείο και σας καλέσαμε γιατί έγινε λίγο κοινότυπο και άλλοι το λένε ανέκδοτο γιατί καιρό το λέμε και όχι μόνο εδώ στη Φλώρινα αλλά και στη Δυτική Μακεδονία και σ  όλη την Ελλάδα για τις ελλείψεις, υπολειτουργία, κλείσιμο της κλινικής σε σημείο που να μην ενοχλείστε και πολύ μ’ αυτά που συμβαίνουν. Πραγματικά όμως σήμερα θέλουμε να χτυπήσουμε το καμπανάκι για τη συνεχόμενη δυσλειτουργία και την πολιτική της  υποβάθμιση της δημόσιας υγείας που έχουν φέρει πλέον το νοσοκομείο στο χείλος του γκρεμού και δεν υπερβάλλω καθόλου.  Επαναλαμβάνω ότι αυτό συμβαίνει σε όλα τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας γιατί έχουν τρομερότατες ελλείψεις και κλείνουν κλινικές  και το τονίζω αυτό γιατί με όσα διαβάζουμε στα blogs και σε συζητήσεις στην πόλη ότι όσα συμβαίνουν στη Φλώρινα γίνονται επειδή είμαστε ακρίτες αλλά δεν είναι έτσι, γιατί κεντρικότερα νοσοκομεία έχουν περισσότερα προβλήματα π.χ. Μαμάτσειο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει τεράστιος κίνδυνος για κλινικές του νοσοκομείου μας που υπολειτουργούν και κινδυνεύουν μέχρι και να κλείσουν. Ο καινούργιος οργανισμός του νοσοκομείου που ψηφίστηκε, περιλαμβάνει 45 θέσεις γιατρών οι οποίες κυριολεκτικά κουτσουρεύτηκαν, η συλλογική σύμβαση που είχαν υπογράψει οι γιατροί με τον τότε υπουργό κ. Αβραμόπουλο  προέβλεπαν περίπου 60-62 θέσεις οι οποίες κουτσουρεύτηκαν στο 45 και είναι στα πλαίσια της πολιτικής υποβάθμισης της υγείας και νοσοκομείων και έγιναν αυθαίρετα διότι οι 62 θέσεις ήταν σε συμφωνία με το υπουργείο και κάλυπταν πολύ καλά τις βασικές κλινικές που ήθελαν 24ωρη κάλυψη συν κάποιες άλλες ειδικότητες.Αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο μας υπηρετούν 36 μόνο γιατροί και από αυτούς οι 5 είναι επικουρικοί με σύμβαση και τελειώνουν. Πιο συγκεκριμένα έχουμε σοβαρά προβλήματα στις εξής κλινικές:

-χειρουργική κλινική η οποία δουλεύει προς το παρόν αλλά έχει μείνει ένας μόνιμος και δύο επικουρικοί από τους οποίους ο ένας τελειώνει τον Αύγουστο και ο Διευθυντής της κλινικής που είναι ο μόνος μόνιμος συνταξιοδοτείται το νέο έτος και έτσι η κλινική βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο να μην μπορέσει να λειτουργήσει από το νέο έτος.

-Παθολογική κλινική, υπήρχαν πέντε θέσεις και έχουν μείνει τρεις γιατροί από τους οποίους ο ένας αποσπάστηκε και μία συνάδελφος κατέθεσε αίτηση παραίτησης και έτσι κινδυνεύει να κλείσει και αυτή η κλινική και επαρχιακό νοσοκομείο χωρίς παθολογική και χειρουργική κλινική δεν μπορεί να λειτουργήσει.

– Παιδιατρική κλινική, από τις τέσσερις θέσεις μόνο οι δύο είναι καλυμμένες.

-Ορθοπεδική κλινική, από τις τρεις θέσεις έχει δύο.

-Παραιτήθηκε ο γιατρός της αιμοδοσίας,

-από τους πέντε μικροβιολόγους έχουμε τέσσερις και ο ένας είναι επικουρικός.

Η κάλυψη με τους επικουρικούς όποτε και αν γίνεται διότι υπάρχει και το φαινόμενο η διοίκηση να ζητάει πέντε θέσεις επικουρικών για άμεσες ανάγκες και το υπουργείο να λέει έναν έχουμε ή δύο. Το έζησα και εγώ τον χειμώνα όπου δεν μπορούσαμε να καλύψουμε όλο τον μήνα για τις γέννες και τα επείγοντα και αφού φωνάξαμε δόθηκε επικουρικός μετά από τέσσερις μήνες.  Kαι για να αντιληφθείτε την αδιαφορία του υπουργείου, όταν ήρθε ο επικουρικός είπε ότι μόνο στους πολύ πιεστικούς δόθηκαν γιατί εγώ φώναζα και έτσι αν δεν είσαι πιεστικός η κλινική μπορεί να αφεθεί στο έλεος του Θεού.

Όσο για το ιατρικό προσωπικό δεν είναι τυχαίο ότι έχει γίνει πέρα από την γενικότερη αντίληψη που επιβάλει η τρόικα ότι δηλαδή το δημόσιο σύστημα πρέπει να υποβαθμιστεί και να μην καλύπτει όσα κάλυπτε.

Υπάρχει και η επαίσχυντη απόφαση του κ. Λοβέρδου, ο οποίος διετέλεσε υπουργός υγείας, και η οποία έχει απαγορέψει να γίνονται καινούργιες κρίσεις και προσλήψεις στο εθνικό σύστημα υγείας και δεν έχει διοριστεί γιατρός εκτός από κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις νησιών, όπου κινητοποιήθηκαν οι Δήμαρχοι και καλύπτεται μέρος των ελλείψεων από τους επικουρικούς.

Υποχρηματοδότηση:

Έχει καταγγελθεί από τα Σωματεία, την ΠΟΕΔΗN και από την Ένωση νοσοκομειακών γιατρών ότι οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων για βασικές λειτουργίες τους δεν φτάνουν μέχρι τον Ιούλιο – Αύγουστο και κανένας διοικητής νοσοκομείου εκτός από τον  Άδωνι δεν έχει βγει να το διαψεύσει. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, σε αντιδραστήρια. Και σ’ άλλα νοσοκομεία δεν υπάρχουν υλικά να προχωρήσουν τα χειρουργεία. Οι προσλήψεις με το μνημόνιο έφτασαν το 1/10 δηλαδή στις δέκα συντάξεις ένας έπρεπε να διοριστεί αλλά στην πράξη έφτασε το διακόσια τριάντα δηλαδή διακόσιοι τριάντα φεύγουν από το εθνικό σύστημα υγείας και ένας διορίζεται.

Επιπλέον σοβαρά προβλήματα που κλονίζουν τη λειτουργία του νοσοκομείου είναι η κατάρρευση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης η λεγόμενη μεταρρύθμιση που μετέτρεψε τον ΕΟΠΥ το οποίο είχε μετατραπεί από το ΙΚΑ και ήταν προβληματικό από την αρχή και πέθανε μετά παρουσιάστηκε το ΠΕΔΥ σαν την μεταρρύθμιση που θα έλυνε τα προβλήματα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης αλλά όχι μόνο δεν τα έλυσε αλλά μετά την αποχώρηση χιλιάδων γιατρών από το ΠΕΔΥ, έμειναν ελάχιστοι γιατροί πουν δεν φτάνουν ούτε κατά διάνοια να προσφέρουν την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Έτσι ο συνδυασμός της αυξημένης επισκεψιμότητας στα νοσοκομεία λόγω της κρίσης συν ότι δεν μπορεί να βρει εύκολα γιατρό στο ΠΕΔΥ έχει οδηγήσει α’ ένα τεράστιο ρεύμα και φόρτο εργασίας στα νοσοκομεία τα οποία κλονίζουν παραπέρα την ήδη κλονισμένη λειτουργία τους.

Αυτά και όσα θα πει και ο Βασίλης ελπίζω να δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα, γιατί ως εκπρόσωποι αισθανόμαστε ότι μόνοι μας δεν μπορούμε να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση και θα χρειαστεί η βοήθεια του κόσμου, του καταναλωτή υγείας. Και για να μην κατηγορηθούμε από κάποιους καλοθελητές, είμαστε και εμείς καταναλωτές υγείας και εγώ και ο Βασίλης και τα παιδιά και οι γονείς μας και όλοι αισθανόμαστε ότι η κατάρρευση του νοσοκομείου είναι ένα μεγάλο μείον, ότι ένα βασικό δικαίωμά μας στην παροχή υγείας από ένα δημόσιο νοσοκομείο πλήττεται σοβαρότατα.

Σχεδιάζουμε τις επόμενες δύο εβδομάδες να αφιερώσουμε μία μέρα που θα την ονομάσουμε «Ημέρα υπεράσπισης του νοσοκομείου» και θα καλέσουμε φορείς της Φλώρινας αφού εσείς μας δώσετε τη δημοσιότητα που θέλαμε, και θα κλείσουμε το νοσοκομείο και θα αφιερώσουμε την ημέρα στην υπεράσπισή του για να εξασφαλίσουμε την στοιχειώδη λειτουργία του, γιατί κινδυνεύει να μην παρέχει την περίθαλψη που θα θέλαμε.

 

 

ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, πρόεδρος του νοσηλευτικού προσωπικού

Σήμερα η εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ πανελλαδικά και κάποια από τα βασικά θέματα που συμμετέχουμε ως Σύλλογος εργαζομένων και αφορούν το νοσοκομείο Φλώρινας είναι η μείωση του προσωπικού, που από 216 άτομα που ήταν πριν δυόμισι χρόνια, έφτασε στους 190 υπαλλήλους και μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένονται συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κάτι το οποίο θα εντείνει το πρόβλημα. Πέρα από τους γιατρούς που ανέφερε ο Γιάννης λειτουργούμε εδώ και χρόνια χωρίς νευρολόγο και ΩΡΙΛΑ, χωρίς φαρμακοποιό, γιατί αυτός που είχαμε συνταξιοδοτήθηκε  αλλά ακούσαμε με χαρά χθες ότι εγκρίθηκε η δαπάνη για την πρόσληψη επικουρικού φαρμακοποιού και όχι μόνιμου. Κάτι που θα λύσει προσωρινά το πρόβλημα και επίσης αντιτιθέμαστε ως υπάλληλοι όλων των νοσοκομείων της Ελλάδας στην νέα αξιολόγηση που προωθεί το υπουργείο υγείας. Θέλουμε να τονίσουμε ότι είμαστε σύμφωνοι σε όποια μορφή αντικειμενικής και δίκαιης αξιολόγησης που θα γίνει με διαφανή τρόπο και ενιαία αξιοκρατικά κριτήρια. Δεν δεχόμαστε την αξιολόγηση που την προωθεί το υπουργείο σήμερα που χαρακτηρίζει το 15% του προσωπικού ως ανίκανο και να βαθμολογηθεί κάτω από 6. Αυτό σημαίνει ότι οι υπάλληλοι που ήταν ικανότατοι μέχρι χθες και κρατούσαν τις κλινικές στις αργίες, έκαναν νυχτερινές υπηρεσίες οι νοσηλεύτριες, θα τεθούν μετά το σύστημα αξιολόγησης  κάτω από 6 σε μια κατάσταση κινητικότητας, διαθεσιμότητας και απόλυσης. Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για απολύσεις και προωθούνται νέες εργασίες με μπλοκάκι και αποδείξεις δηλαδή θα υπάρχει προσωπικό που θα παρέχει ιδιωτικές υπηρεσίες.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι ότι η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας πανελλαδικά έχει συνέπεια και τραγικότατες επιπτώσεις στους χρόνιους ασθενείς που κινδυνεύουν από ανικανότητα μέχρι και θάνατο.  Η οικονομική επιβάρυνση και η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αυξάνει μέρα με τη μέρα γιατί βλέπω ότι καθημερινά αφαιρούνται φάρμακα από τη λίστα φαρμάκων και αναγκάζονται οι ασθενείς να τα αγοράζουν και μπαίνουν σε μια ταλαιπωρία να βρουν ιδιώτη γιατρό να γράψουν συνταγή και πληρώνουνε, το ΠΑΙΔΥ δύσκολα ανταποκρίνεται στη νέα λειτουργία του γιατί δεν είναι στελεχωμένο και όλοι αυτοί καταλήγουν στο νοσοκομείο όπου εκεί οι γιατροί λιγοστεύουν μέρα με τη μέρα και αναμένονται νέες συνταξιοδοτήσεις και έτσι η κατάσταση φτάνει σε αδιέξοδο.

 

Ερώτηση: Στα προβλήματα αυτά ποια είναι η θέση της Διοίκησης; Τι κάνει;

Απάντηση: Η Διοίκηση γνωρίζοντας τα προβλήματα απευθύνει τα ερωτήματα στο υπουργείο αλλά πρέπει να ξέρετε ότι αι οι Διοικητές των νοσοκομείων παρόλες τις μεταρρυθμίσεις και τον εξευρωπαϊσμό που ήθελε η τρόικα συνεχίζουν να είναι κομματικά διορισμένοι. Υπάρχουν και υπουργοί που υπογράφουν μνημόνια και αυτό σημαίνει ότι όταν τους καλεί ο Άδωνις κρίνονται με βάση το αν μπορούν να λειτουργήσουν το νοσοκομείο με τον μειωμένο προϋπολογισμό και πολλά πράγματα που υπέγραψαν κατά τη γνώμη μου ίσως ισοδυναμούν με τον τετραγωνισμό του κύκλου και σαν συνέπεια νιώθω καθημερινά ότι μια τρύπα κλείνουμε και δέκα ανοίγουμε στο νοσοκομείο.

Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι η πολιτική του υπουργείου για νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις των νοσοκομειακών μονάδων κλινών και οργανικών θέσεων ακόμα ανακοινώνεται ότι τα επόμενα μέτρα και οι δεσμεύσεις προς την τρόικα είναι η αλλαγή των μικρών νοσοκομείων της περιφέρειας προς κατεύθυνση εξειδίκευσης σε τομείς όπως η αποκατάσταση, η θεραπεία του καρκίνου και η φροντίδα ασθενών τελικού σταδίου. Δρομολογείται ακόμα η ιδιωτικοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.  Πρόσφατα η επιτροπή προμηθειών υγείας προκήρυξε διαγωνισμό για την εκχώρηση σε επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας το σύνολο των εργαστηριακών εξετάσεων που γίνονται στα δημόσια νοσοκομεία. Ακόμα δρομολογείται η φύλαξη του νοσοκομείου, οι μεταφορές, η εστίαση και οι λοιπές εναπομείναντες υπηρεσίες. Όλα αυτά σιγά σιγά δρομολογούνται να περάσουν σε ιδιωτικές, ασφαλιστικές εταιρίες κάτι που καταργεί το κοινωνικό αγαθό της δημόσιας υγείας.  Εμείς είμαστε ενάντια σ’ αυτό το μέτρο και καλούμε όλους τους φορείς της Φλώρινας να μας συμπαρασταθούν στον αγώνα που θα κάνουμε στις αρχές του άλλου μήνα με μια δράση εδώ στο νοσοκομείο, θα μοιραστούν φέιγ βολάν στο κέντρο της πόλης, θα καλεστούν οι φορείς και σύλλογοι ώστε μαζικά η πόλη της Φλώρινας να αντισταθεί στην κατάργηση της δημόσιας υγείας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: είναι τραγικό και απαράδεκτο ένα νοσοκομείο να μην έχει υγειονομικό υλικό. Κι εδώ έχει ευθύνη η διοίκηση για τον τρόπο λειτουργίας του νοσοκομείου. Δεν μπορεί να φταίει για όλα η υποχρηματοδότηση.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν φτάνει ο προϋπολογισμός και ναι πολλές φορές δεν έχουμε γάζες κα αντιδραστήρια.

Σ΄ αυτό δεν οφείλεται μόνο ο προγραμματισμός ή η έλλειψη χρημάτων του νοσοκομείου αλλά ο τρόπος που ασκείται η γενικότερη οικονομική πολιτική και ένα μέτρο από αυτά είναι η μειωμένη χρηματοδότηση στις εταιρείες προμηθειών που μένουν απλήρωτες.

Έχουν γίνει ρυθμίσεις και συμψηφισμοί χρεών και οι εταιρίες δεν έχουν την ρευστότητα να ανταποκριθούν στη ζήτηση των υλικών που θέλουν τα νοσοκομεία, γιατί πρέπει να πληρώσουν προκαταβολή και μετά να τους στείλουν τα υλικά.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αναγνωρίζω την υποχρηματοδότηση αλλά από την άλλη γίνεται ορθολογική χρήση;   Γίνεται σωστός προγραμματισμός;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο προϋπολογισμός είναι κουτσουρεμένος πανελλαδικός και μιλάμε για μειώσεις όχι απλά 10% αλλά 40 και 50% κομμένος.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γίνεται ορθολογική χρήση; Μήπως γίνονται σπατάλες υλικού, κατάχρηση εργαστηριακών εξετάσεων;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ορθολογική χρήση είναι να πάρουν χρήματα από το πετρέλαιο και το ζεστό νερό και έγινε.

Δεν μπορώ να σου απαντήσω από πλευράς διοίκησης αλλά σου λέω ένα παράδειγμα ορθολογικής χρήσης.

Εγώ σου λέω ότι μπορεί να μειώσω το φαγητό, μπορεί να μην έχω ζεστό νερό, μπορεί να πάρω τα χρήματα του πετρελαίου και να τα χρησιμοποιήσω για αντιδραστήρια και το χειμώνα να μην έχω πετρέλαιο. Τι να πω αν εσύ αυτό το λες ορθολογική χρήση.

Αν έχουμε έναν άνθρωπο που έκανε σπατάλη τι σημαίνει; Τι εννοείς; Μπορεί να έχουμε και έναν και δύο ανθρώπινα είναι αυτά εξάλλου εσύ έκανες διοικητής νοσοκομείου και μπορείς να το ξέρεις καλύτερα από μένα. Σε έναν ζωντανό οργανισμό μπορεί να υπάρχει και μία σπατάλη αλλά αυτό δεν καθορίζει το τι συμβαίνει σήμερα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πριν είπατε ότι μειώθηκαν οι θέσεις, 48 από τις 62 που ζητήσατε. Μπορείτε να μας δώσετε τα τμήματα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν υπάρχει ΩΡΙΛΑ, πνευμονολόγος, νευρολόγος ο οποίος υπήρχε αλλά απεβίωσε.

Οι θέσεις από 62 έγιναν 45 και αυτή τη στιγμή υπηρετούν 36 από τους οποίους οι 5 είναι επικουρικοί  με σύμβαση.

Λέγαμε να κάνουμε μια θέση παθολόγου με ογκολογική εξειδίκευση αλλά καταργήθηκε η θέση.

Η συμφωνία του υπουργείου αλλά και η κοινή λογική είναι ότι στις βασικές ειδικότητες που κινδυνεύουν ζωές και αυτές είναι οι παθολογική, γυναικολογική, μαιευτική, χειρουργική, παιδιατρική, καρδιολογική και κάποια υποστήριξη εργαστηριακή. Η συμφωνία είχε 4 και άλλες κουτσουρεύτηκαν όπως στη δική μου και στη χειρουργική που τις έκαναν 3 με αποτέλεσμα να είμαστε στο χείλος του γκρεμού και δεν υπερβάλλω.

ΕΡΩΤΗΣΗ: πως θα βγουν οι εφημερίες ολόκληρου μήνα με τρεις γιατρούς;

Απάντηση: Εδώ ζητάνε να τους βγάλουμε και με δύο. Είναι απαράδεκτο κατά τη γνώμη μου και εδώ μπαίνουμε σ’ ένα άλλο τεράστιο ζήτημα όπου η Ελλάδα χθες παραπέμφθηκε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο επισήμως η ελληνική κυβέρνηση, διότι δεν τηρεί με χυδαίο τρόπο εδώ και χρόνια τις υποχρεώσεις της που τις υπέγραψε και με συλλογική σύμβαση προς τους γιατρούς ώστε να μειωθούν οι ώρες εργασίας . Οπότε καταλαβαίνετε ότι οι γιατροί κάνουν και τρεις και τέσσερις συνεχόμενες εφημερίες σε κλινικές που είναι πρώτης γραμμής, είναι εξοντωμένοι ψυχικά και σωματικά. Αυτός είναι ο ορισμός της επικινδυνότητας και έτσι  τα ιατρικά λάθη είναι απόφαση της ευρωπαϊκής ένωσης και αυτό δεν το έκαναν επειδή αυτή είναι  φιλικά προσκείμενη προς τους γιατρούς αλλά γιατί είδα στατιστικώς από όλες τις χώρες της Ευρώπης ότι οι κουρασμένοι γιατροί πέρα από κάποιο όριο επιβάλλει ιατρικά λάθη και σ’ αυτήν την κατάσταση είμαστε.

Εγώ το έζησα γιατί η δική μου κλινική έμεινε με δύο γιατρούς τρεις μήνες και προσπαθούσα να πείσω τη διοίκηση ότι αυτό είναι επικίνδυνο και έλεγαν πάρτε καμία εφημερία ακόμα λες και μοιράζουμε καραμέλες αλλά είναι κάτι σοβαρό.

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Ποιος σας δίνει το δικαίωμα να λειτουργείτε μια κλινική με έναν και δύο γιατρούς και να θέτετε σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών; Σε τέτοια περίπτωση που το ιατρικό λάθος μπορεί να είναι πολύ κοντά δεν πρέπει να κλείσετε την κλινική για να προστατέψετε τους ασθενείς και τους εαυτούς σας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το υπουργείο νίπτει τας χείρας, υπάρχει μια σειρά νοσοκομείων στη Δυτική Μακεδονία και πριν χρόνια ερχόταν,  όταν ξεκίνησαν τα πράγματα να καταρρέουν, ο Διοικητής και έλεγε εσείς είστε οι γιατροί και διατάσσεστε να πάρετε 15 εφημερίες αλλά τώρα επειδή κάποιοι Διοικητές θέλουν να φυλάσσουν την πλάτη τους  μια σειρά με νοσοκομεία είναι ακάλυπτα για παράδειγμα με το δικό μας νοσοκομείο με τον καινούργιο οργανισμό η μονάδα τεχνητού νεφρού βρέθηκε με έναν γιατρό αντί για τρεις αλλά με έναν γιατρό δεν γίνεται και έτσι εμφανίζεται κρίση στην μονάδα και καταλήξαμε σε δικαστική διαμάχη αφού η γιατρός έφτασε να καλύπτει 45 μέρες την μονάδα. Αυτό είναι αποτέλεσμα προχειρότητας.

Ερώτηση: Στην ορθοπεδική;

Απάντηση: εκεί είναι τρεις θέσεις μία μόνιμη και ο επικουρικός που θα φύγει σε 2 μήνες.

Αυτό που ζητάμε είναι στην οδηγία του κ. Λοβέρδου ότι σταματάνε οι προσλήψεις, ποιος έκρινε ότι αυτοί οι γιατροί χρειάζονται; Δεν είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που ασκείται σε άλλους τομείς της κοινωνίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ:  έχετε σκεφτεί την αλλαγή του συστήματος υγείας της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομές; Δηλαδή σε νοσοκομεία χαμηλής πληρότητας και προκειμένου να μην αντιμετωπίζουν το φάσμα της υπολειτουργίας, να χρησιμοποιούνται οι υπηρεσίες του νοσοκομείου και από ιδιώτες γιατρούς με συγκεκριμένο καθορισμένο τιμολόγιο για κάθε ιατρική πράξη;

 ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό το σύστημα μπορεί να οδηγήσει στο να μπουν ιδιώτες γιατροί σε κλινικές και το απόγευμα μετά το τέλος της εφημερίας του κ. Κοσκοσά να έρχεται ο ιδιώτης γυναικολόγος  και να φέρνει την πελατεία του στους ήδη υπάρχοντες χώρους με το ήδη υπάρχοντα προσωπικό του νοσοκομείου και να πει για παράδειγμα εγώ έχω προγραμματισμένο τοκετό.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι θα λέγατε για την υπαγωγή των νοσοκομείων στην αρμοδιότητα των αυτοδιοικητικών περιφερειών;

 ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πολλά θα μπορούσαν να γίνουν αλλά πως να έρθει το απόγευμα όταν εμείς δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε το πρωί; Είναι όγκος δουλειάς που δεν βγαίνει με αυτό το προσωπικό. Το μοναδικό που έχει ψηφιστεί ως τώρα γιατί αυτά έρχονται και παρέρχονται είναι ότι μπορούν κάποιοι γιατροί να έρχονται με μπλοκάκια  και δεύτερον έχει μπει σαν ιδέα ότι αυτοί που έχουν ιδιωτικές ασφαλίσεις να μπορούν να κάνουν απογευματινά χειρουργεία ώστε το νοσοκομείο να μπορεί να εισπράττει και αυτό το υπέγραψαν. Είμαστε αντίθετοι με την έννοια ότι αυτό δεν έρχεται να βελτιώσει κάτι που υπάρχει αλλά εμείς έχουμε μια κατάρρευση της όλης κατάστασης και πολλές φορές δεν προλαβαίνουμε να βγάλουμε τα χειρουργεία γιατί υπάρχουν νοσοκομεία που έχουν έναν αναισθησιολόγο και δεν μπορούν να κάνουν ούτε τα τακτικά και πως θα πεις σ’ αυτόν που είναι στην ουρά δε θα σε κάνω χειρουργείο.

 

Μπάμπης Τριανταφυλλίδης