Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Νυμφαίο

H ΕΠΙΣΚΕΨΗ TOY ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ  ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΟ ΝΥΜΦΑΙΟ

 

Μεγαλειώδη υποδοχή επιφύλαξε ο λαός του Δήμου Αμυνταίου στον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος επισκέφθηκε το Νυμφαίο στο πλαίσιο της επίσκεψης του στις Μητροπόλεις Σερβίων – Κοζάνης και Καστοριάς.

Στην πλατεία του χωριού, όπου τον υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Αμυνταίου, κ. Μάκης Ιωσηφίδης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γιώργος Δακής, ο Βουλευτής Φλώρινας, κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και πλήθος κόσμου, αποδόθηκαν τιμές από άγημα του Ελληνικού Στρατού και στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέβη στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου όπου τελέστηκε δοξολογία.

Μετά τη δοξολογία τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καστορίας, κ.κ. Σεραφείμ, ο Δήμαρχος Αμυνταίου, κ. Μάκης Ιωσηφίδης, ο πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Νυμφαίου, κ. Νικόλαος Μέρτζος, ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, κ. Δημήτρης Ηλιάδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας. Στην αντιφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στο Νυμφαίο και την ιστορία του, όπως επίσης και στην ανάγκη ενότητας του Έθνους. Η συγκινητικότερη στιγμή εντός του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου ήταν όταν μετά από επιθυμία του Παναγιότατου το εκκλησίασμα έψαλλε το «Φως Ιλαρόν».

Στη συνέχεια η Παναγιότατος επισκέφθηκε το Καταφύγιο της Αρκούδας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, όπου τον υποδέχθηκαν ο Νυμφαιώτης Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Οργάνωσης, κ. Γιάννης Μπουτάρης με τους συνεργάτες του και τον ξενάγησε στις εγκαταστάσεις ο Γενικός Διευθυντής, κ. Λάζαρος Γεωργιάδης. Ο Παναγιότατος, που είναι γνωστή η φιλοπεριβαλλοντική του δράση, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις δράσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και τα γενικότερα περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής.

Η επίσκεψη του Παναγιότατου έκλεισε με δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Δήμαρχος Αμυνταίου.

  Εκτός από τη θερμότατη και μεγαλειώδη υποδοχή που επιφύλαξαν οι τοπικές αρχές και ο λαός του Δήμου Αμυνταίου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Νυμφαίο, συγκινητικές ήταν οι στιγμές υποδοχής του στα χωριά του Δήμου Αμυνταίου από τα οποία πέρασε για να μεταβεί στο Νυμφαίο.

Ο Παναγιότατος σταμάτησε για λίγα λεπτά στο Λέχοβο, όπου τον περίμενε πλήθος κόσμου και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, κ. Πέτρος Τόμου, του χάρισε δύο βιβλία με την ιστορία της Μαρτυρικής Κοινότητας Λεχόβου, ενώ στον Αετό έδωσε την ευλογία του στον κόσμο που τον περίμενε.

Η αγάπη και η υποδοχή που επιφύλαξε ο λαός της περιοχής μας στον Παναγιότατο δείχνουν τους άρρηκτους δεσμούς μας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και το βαθύτατο σεβασμό και την ειλικρινή αγάπη προς το πρόσωπο του Παναγιοτάτου.

 

Η ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΗΛΙΑΔΗ 

  Ως Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, στην οποία ανήκει το Νυμφαίο, Σας υποδέχομαι με αισθήματα βαθύτατου σεβασμού και τιμής.

Η επίσκεψη Σας τούτες τις σκληρές ημέρες στην Δυτική Μακεδονία πολύ παρηγορεί τις καρδιές μας και μας εμψυχώνει ιδιαίτερα.

Εσείς, ο κατεξοχήν εκφραστής του σταυροαναστάσιμου βιώματος της Ρωμιοσύνης, φρονώ πως είστε ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να νεκραναστήσει τα οράματα μας και να τα μετατρέψει σε θαύματα.

Στην εικοσαετή Πατριαρχία σας, Σας έχουν αποκαλέσει με πολλά εύσημα προσωνύμια, ένα δε από αυτά είναι «ο πράσινος Πατριάρχης». Επιτρέψτε, Παναγιώτατε, στον ομιλούντα, ο οποίος είναι γόνος εκ Πόντου προσφύγων γονέων να σας αποκαλέσει «ο μάρτυρας Πατριάρχης», ο Πατριάρχης της μαρτυρίας αλλά και του μαρτυρίου.

Γνωρίζετε πολύ καλά πως οι ημέρες που διερχόμαστε είναι πολύ δύσκολες. Βλέποντας όμως τα πονεμένα και φωτεινά μάτια Σας και ατενίζοντας την γαλήνια μορφή Σας, παίρνουμε θάρρος να συνεχίσουμε να παλεύουμε, να ελπίζουμε, να προσμένουμε στο θαύμα.

Παναγιώτατε,

Σταθείτε ορθός στις Θερμοπύλες που σας όρισαν η Εκκλησία και το Γένος να φυλάττετε. Κρατείστε άσβεστο το φως στο καντήλι του Φαναριού. Ας φαίνεται στα μάτια των δυνατών αυτό το φως μικρό. Έχει μια μυστική δύναμη που φωτίζει όλη την Οικουμένη. Την φωτίζει και την εμπνέει.

Φωτίζει και εμάς τους Έλληνες Ρωμιούς, που σε πείσμα πολλών, τα λόγια μας, τα τραγούδια μας και τα όνειρα μας συνεχίζουν να στρέφονται πέριξ του Φαναριού, της άγια-Σοφιάς, του μάρτυρα Πατριάρχη.

Παναγιώτατε, καλωσορίζοντας Σας και πάλι φιλώ με σεβασμό το χέρι Σας και ταπεινά εύχομαι τα έτη Σας να είναι πολλά.

Ως ελάχιστο δείγμα του μεγάλου σεβασμού και της αγάπης που έχουμε για το πρόσωπο Σας, η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας Σας προσφέρει αυτόν τον ζωγραφικό πίνακα, έργο Φλωρινιώτου ζωγράφου.

 

Η ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΙΩΑΚΕΙΜ ΙΩΣΗΦΙΔΗ

Μεγάλη ημέρα η σημερινή, τόσο για το ιστορικό Νυμφαίο, όσο και για όλο το Δήμο Αμυνταίου, που υποδέχονται και καλωσορίζουν τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας.

Σας υποδεχόμαστε στο Νυμφαίο, που κατά την μακραίωνη περίοδο της Τουρκοκρατίας αποτέλεσε φάρο Ελληνισμού και Ορθοδοξίας, αφού οι φιλοπρόοδοι και εργατικοί Νυμφαιώτες φρόντισαν, εκτός από την οικονομική ευμάρεια της ορεινής αυτής Κοινότητας και την πνευματική καλλιέργεια των τέκνων της.

Σήμερα είναι ένα στολίδι αρχιτεκτονικής, ιστορίας και αειφορικής ανάπτυξης. Ένας πρότυπος οικισμός που αναπτύχθηκε τουριστικά με σεβασμό στην πολιτισμική κληρονομιά αλλά και το φυσικό περιβάλλον, μέσα από το όραμα και τη δράση επιφανών, δημιουργικών και άξιων ανθρώπων.

Στον ευλογημένο τόπο, όπου έχω την τιμή να είμαι Δήμαρχος, το Νυμφαίο αποτελεί την κορωνίδα του τουριστικού μας προϊόντος και μαζί με τους ορεινούς μας όγκους, τις τέσσερις λίμνες, τους μοναδικούς οικοτόπους, τους αρχαιολογικούς μας χώρους και τα τοπικά μας προϊόντα συνθέτουν έναν ιδανικό προορισμό.

Στον τόπο αυτό Παναγιότατε ανοίγουμε τις πύλες της καρδιάς μας για να Σας υποδεχτούμε, εκφράζοντας τα βαθύτερα αισθήματα αγάπης και σεβασμού στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και το πρόσωπό Σας.

Η εδώ παρουσία Σας στη δύσκολη αυτή στιγμή που ζει η χώρα, αλλά και η περιοχή μας με τα ειδικά της οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, μας δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για προκοπή και ανάπτυξη του τόπου μας.

Η εδώ παρουσία Σας μας δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και για τον περιορισμό των αρνητικών συνεπειών των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, έναν τομέα για τον οποίο η Παναγιότητά Σας επιδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον.

Είναι ένας αγώνας δύσκολος και γι’ αυτό η παρουσία Σας είναι εξαιρετικά σημαντική για τον ευσεβή λαό του Δήμου Αμυνταίου, διότι με τον ελπιδοφόρο λόγο Σας έχετε τη δυνατότητα να εμψυχώσετε και να κινητοποιήσετε δυνάμεις που έχει ο καθένας μας μέσα του. Δυνάμεις που θα βελτιώσουν τον καθένα χωριστά και την κοινωνία μας στο σύνολό της.

Ζούμε σε δύσκολους καιρούς, με την πατρίδα μας να δοκιμάζεται, όπως δοκιμάζονται και οι πολίτες της. Η παρουσία Σας Παναγιότατε μας δίνει κουράγιο και δύναμη να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και με τη βοήθεια του Θεού να ξεπεράσουμε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Για το λόγο αυτό πιστεύω ακράδαντα ότι η παρουσία Σας δεν αποτελεί μόνο ύψιστη τιμή για τον τόπο μας, αλλά αφετηρία δημιουργίας και κινητήρια δύναμη για τις ψυχές όλων των πιστών.

Ως ελάχιστο δείγμα υιικής αγάπης παρακαλώ να δεχθείτε αυτή την εικόνα, που φιλοτεχνήθηκε από τοπικό αγιογράφο για την Παναγιότητά Σας.