ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

Ιδιαίτερο χαρακτήρα είχε ο εορτασμός της 99ης επετείου της απελευθέρωσης του Αμυνταίου από τον οθωμανικό ζυγό, καθώς συνδυάστηκε με τιμητικές εκδηλώσεις στο πρόσωπο του μέχρι πρότινος Αρχηγού ΓΕΣ, Στρατηγού Φράγκου Φραγκούλη.

Τον εορτασμό της ημέρας τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός από τον Δήμαρχο Αμυνταίου, κ. Μάκη Ιωσηφίδη, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κκ Θεόκλητος, ο Βουλευτής Φλώρινας κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Δακής, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας κ. Δημήτρης Ηλιάδης, ο Δήμαρχος του αδελφοποιημένου Δήμου Καραβά Κύπρου κ. Γιάννης Παπαϊωάννου, η ηγεσία των αστυνομικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου, πολλοί περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

Οι εκδηλώσεις άρχισαν με την καθιερωμένη δοξολογία, ενώ πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της Τοπικής Κοινότητας Ροδώνα και στη συνέχεια μαθητική και στρατιωτική παρέλαση σε κεντρικό δρόμο του Αμυνταίου. Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης οι εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου, όπου τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Αργύρης Βολιώτης και ακολούθησε μουσική εκδήλωση από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Αμυνταίου.

Στη συνέχεια για την ημέρα μίλησε ο Δήμαρχος Αμυνταίου, κ. Μάκης Ιωσηφίδης, ο οποίος έστειλε και ποικίλα πολιτικά μηνύματα που σχετίζονται με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Γιάννης Λιάσης, ανέγνωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμυνταίου να τιμήσει τον Φράγκο Φραγκούλη, ως ένα πρόσωπο που υπηρέτησε με ήθος την πατρίδα, ενώ συγχρόνως βοήθησε την περιοχή με τη δράση του. Ο Δήμαρχος Αμυνταίου ανακήρυξε τον Στρατηγό Φράγκο Φραγκούλη επίτιμο δημότη και του παρέδωσε το κλειδί της πόλης.

Στην ομιλία του προς τους παραβρισκόμενους ο κ. Φράγκος Φραγκούλης αφού ευχαρίστησε το Δήμο Αμυνταίου για την τιμή που του έκανε, αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια στην περιοχή, ενώ αναφερόμενος στην σημερινή κατάσταση ανέφερε χαρακτηριστικά «Τις αρχές δεν τις παίρνεις μόνος σου, στις δίνουν άνθρωποι σεμνοί, σοφοί και ταπεινοί. Εμείς ως γενιά έχουμε κάνει λάθη, οφείλουμε όμως να δώσουμε όραμα στα παιδιά μας».

 

Για τα ελευθέρια της πόλης του Αμυνταίου στις δηλώσεις τους είπαν:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΚΗΣ, Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

Αισθανόμαστε περηφάνια για τη διαδρομή των Ελλήνων και πίστη στις δυνάμεις μας εδώ  στο Αμύνταιο, δίνουμε υπόσχεση όλη η κοινωνία μια γροθιά  να αγωνιστούμε για ξεπεράσουμε τις δύσκολες στιγμές που βρισκόμαστε σήμερα. Κι αυτός ό όρος ενότητας και ομοψυχίας αποτελεί παρακαταθήκη όχι μόνο για των προγόνων μας αλλά και για τη νέα γενιά, τους επερχόμενους. Κι έχουμε υποχρέωση στην πράξη και όχι στα λόγια να το τιμήσουμε.

Με την ευκαιρία θέλω να τονίσω την κάθετη αντίθεση μου και την κάθετη διαφωνία μου σε οποιαδήποτε σκέψη, σε οποιαδήποτε διαδικασία απεργάζονται ερήμην της τοπικής κοινωνίας και ερήμην της ιστορίας για την κατάργηση του πρώτου στρώματος στρατού. Είναι σαφές και μόνο μια τέτοια σκέψη  μας βρίσκει αντίθετους και με τον πιο επίσημο τρόπο να γίνει γνωστό σε όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας. Και βέβαια καλώ και τους δέκα βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας να πάρουν  θέση έναντι αυτών των εξυφαινόμενων σεναρίων που είναι σε βάρος του τόπου και της πατρίδας.

ΜΑΚΗΣ ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ, Δήμαρχος Αμυνταίου

Σήμερα γιορτάσαμε τα 99α Ελευθέρια του Αμυνταίου και με την παρέλαση και την παρουσία του λαού  απέδειξε ότι αρχές και αξίες υπάρχουν, παρά τη ζοφερή κατάσταση που ζούμε σήμερα ως χώρα. Και γι’ αυτό υπάρχουν υπεύθυνοι και πιστεύω ότι ο λαός πλέον αντιλαμβάνοντας τις κρίσιμες στιγμές, ενωμένος όπως έκανε πάντοτε θα ξεπεράσουμε τις δύσκολες στιγμές.

Σήμερα είναι πράγματι μια ιδιαίτερη μέρα για το Αμύνταιο, διότι έχουμε  έναν άνθρωπο δικό μας, τον επίτιμο αρχηγό ΓΕΣ τον στρατηγό Φράγκο Φραγκούλη, τον οποίο θα τιμήσουμε. Και θεωρώ ότι τέτοιους άξιους ανθρώπους πρέπει να τους διατηρούμε και ως φίλους και ως συμμάχους. Είναι ένας άνθρωπος χρήσιμος και άξιος σε όλα τα επίπεδα.

 

ΦΡΑΓΚ ΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ, Επίτιμος Αρχηγός , Στρατηγός

Κατ’ αρχή θέλω να ευχαριστήσω την τοπική κοινωνία, τη  Δημοτική αρχή, η οποία θα με τιμήσει με τον τίτλο του επίτιμου δημότη. Από το 1050 μέχρι το 1059 μεγάλωνα στο Αμύνταιο και από το 1959 μέχρι το 1961 στον Άγιο Παντελεήμονα και είχα δάσκαλο απόγονο Μακεδονομάχου τον Παπαπέτρου. Αισθάνομαι περηφάνια και είμαι συγκινημένος γιατί βρίσκομαι σήμερα στο Αμύνταιο.

Όσον αφορά την κρίση που διέρχεται η πατρίδα μου είναι αναγκαίο να έχουμε θάρρος, διότι ασφαλώς το αύριο είναι καλύτερο. Και το αύριο το είδαμε σήμερα να παρελαύνει εδώ και πρέπει με κάθε θυσία να παραμείνει στον τόπο και την πατρίδα του, κι εδώ να δώσει αυτά τα οποία θέλει να έχει η πατρίδα του, το όραμα για τα παιδιά του. Δουλειά και προοπτική  στον τόπο του. Ευχαριστώ το Αμύνταιο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: οι τελευταίες κρίσεις του ΚΥΣΕΑ έχουν να κάνουν με τις εξελίξεις στην κρίση που διέρχεται η χώρα μας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν θα ήθελα να μιλήσω για τις τελευταίες κρίσεις, διότι υπάρχει ο αρμόδιος υπουργός ο οποίος είναι ο πλέον κατάλληλος να σας απαντήσει για την απόφαση του. Εγώ ως στρατιώτης υπήκουσα.

ΣΤΑΘΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, βουλευτής ΝΔ νομού Φλώρινας

Σήμερα όλος ο λαός του ακριτικού Αμυνταίου τιμά την 99η απελευθέρωση του.

Ο Δήμος Αμυνταίου σε μια μεγαλειώδη κίνηση του τιμά τον Φράγκο Φραγκούλη, τον αρχηγό του ΓΕΣ, τον οποίο δυστυχώς δεν τίμησε η κυβέρνηση. Σε μια περίοδο κατά την οποία κρινότανε αν θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση, έγιναν κρίσεις και καθαιρέθηκε όλη η ηγεσία του στρατεύματος.

Σε τέτοιες ενέργειες μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση να κάνει χωρίς σκέψη και χωρίς σχεδιασμό. Ο λαός κρίνει και κρίνει και το τι γίνεται σήμερα και το τι μπορούμε να περιμένουμε αύριο απ’ αυτούς τους ανθρώπους.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, Δήμαρχος ΚΑΡΑΒΑ

Είναι συγκινητικές οι στιγμές που έζησα σήμερα με την ευκαιρία των 99 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης του Αμυνταίου. Είμαι γεγονός ότι ο χώρος αυτός συνδέει και τους αγώνες του Κυπριακού λαού, τη συνεισφορά των Κυπρίων εθελοντών την περίοδο εκείνη του 1912-13, όταν αρκετοί Κύπριοι με την παρουσία τους εδώ θέλησαν να αποδείξουν την αλληλεγγύη και την στήριξη τους στα ιδανικά της ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Ο Δήμος ΚΑΡΑΒΑ Κύπρου έχει κάνει κάποιες ενέργειες με τις αδελφοποιήσεις που έχουν γίνει στην Κύπρο και το Αμύνταιο και ευελπιστούμε ότι με τη συνεργασία του αδελφού Δημάρχου  Αμυνταίου θα συνεχιστεί η συνεργασία   για να εξεύρει μέσα από δυναμικές παραμέτρους  τα ιστορικά στοιχεία που εμψυχώνουν τα δίκαια του λαού και τον Ελληνισμό και μια προοπτική προόδου και ευημερίας .

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ TA ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ  ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ ΩΣ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΔΗΜΟΤΗ

Σήμερα τιμούμε την απελευθέρωση του Αμυνταίου από τον Οθωμανικό ζυγό. Πέρασαν ήδη 99 χρόνια από τότε που ο Ελληνικός Στρατός απελευθέρωνε μία – μία τις Ελληνικές πόλεις της Μακεδονίας με την προέλασή του. Δεν ήταν απλώς ιστορικές στιγμές, ήταν στιγμές που διαμόρφωσαν το χάρτη της χώρας και τη μοίρα όλων μας. Για το λόγο αυτό σήμερα δεν τιμούμε μόνο την επέτειο της απελευθέρωσης του Αμυνταίου. Τιμούμε όλους όσους αγωνίστηκαν και πολύ περισσότερο αυτούς που έπεσαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της χώρας.

Ο Ελληνικός λαός ξέρει να τιμά τους ήρωες που αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα. Τα θλιβερά φαινόμενα της 28ης Οκτωβρίου πιστεύω ότι δεν έχουν να κάνουν με την Εθνική επέτειο. Όλοι τιμούμε τις Εθνικές επετείους, αλλά υπάρχει λαϊκή αντίδραση και αγανάκτηση. Είναι άλλο πράγμα ο σεβασμός στις Εθνικές επετείους και άλλο η έκφραση αυτής της αγανάκτησης.

Πιστεύω βαθύτατα στο λαό μας και την κρίση του και δυστυχώς βλέπω πως έχει απαξιώσει το κεντρικό πολιτικό σύστημα. Φυσικά ο λαός μας δεν τιμά μόνο τους ήρωες που πολέμησαν για ελευθερία και ανεξαρτησία. Ο λαός μας ξέρει να τιμά και τον Ελληνικό στρατό που εγγυάται την ελευθερία και την ανεξαρτησία του Έθνους.

Στο πρόσωπο του -μέχρι προχθές- Αρχηγού ΓΕΣ βλέπουμε έναν φίλο και συνεργάτη. Πολύ περισσότερο βλέπουμε τον εκπρόσωπο του Ελληνικού Στρατού για τον οποίο είμαστε υπερήφανοι. Ο Ελληνικός Στρατός με το αξιόμαχο των δυνάμεών του και το υψηλό του φρόνημα είναι η εγγύηση για την εδαφική μας ανεξαρτησία και τη δημοκρατία μας. Δυστυχώς όμως, όσο είμαστε σίγουροι για τον Ελληνικό Στρατό, άλλο τόσο δεν είμαστε σίγουροι για το πολιτικό σύστημα της χώρας και τις προθέσεις των εταίρων μας.

Το πολιτικό σύστημα που βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα και από ότι φαίνεται πληρώνουμε όλοι μας τις αστοχίες του παρελθόντος. Αστοχίες που έχουν οδηγήσει τη χώρα στη σημερινή κρίση. Φυσικά, η οργή των πολιτών που κατηγορούν το πολιτικό σύστημα ότι μας έχει οδηγήσει σε μία ιδιότυπη απώλεια της εθνικής μας ανεξαρτησίας, πέφτει επί δικαίων και αδίκων.

Η οργή αυτή όμως είναι δικαιολογημένη καθώς ο λαός μας, ο εργατικός και περήφανος λαός μας, δεν μπορεί να ανεχτεί την Επιτροπεία των Εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που δείχνει δύο πράγματα: πρώτον ότι είμαστε ανάξιοι να βάλουμε μόνοι μας τάξη στα του οίκου μας και δεύτερον ότι έχουμε πραγματικά χάσει ένα μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας, σε ότι αφορά στη διαχείριση των οικονομικών μας και –πολύ φοβάμαι- των περιουσιακών μας στοιχείων.

Ακόμη περισσότερο ο λαός μας δεν μπορεί να δεχτεί  ότι οι φίλοι, σύμμαχοι και εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν τόσο μικρόψυχοι στην αντιμετώπιση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κρίσης, που έχει αδύναμο κρίκο την Ελλάδα. Δεν μπορεί να κατανοήσει πως έχουν τόσο κοντόφθαλμη λογική και δεν βλέπουν ότι ο στόχος της διεθνούς οικονομικής τρομοκρατίας είναι η Ευρώπη και όχι η Ελλάδα. Η κατάσταση είναι τραγική!

Μέσα όμως στο ζοφερό αυτό κλίμα υπάρχουν ΑΞΙΕΣ! Και ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι που τις υπηρετούν. Ο Φράγκος Φραγκούλης είναι ένας από αυτούς.

Δεν τον γνωρίζω πολύ καιρό. Γνωριστήκαμε αμέσως μόλις ανέλαβα τα καθήκοντά μου, ως Δήμαρχος Αμυνταίου. Οι δέκα αυτοί μήνες ήταν αρκετοί για να καταλάβω ότι, πέρα από τις γνώσεις και τη μόρφωση, πέρα από τις επιτελικές του ικανότητες, πέρα από την τεράστια εμπειρία του στο στράτευμα είναι ένας άνθρωπος της προσφοράς. Αυτό για μένα είναι η σημαντικότερη αρετή στους καιρούς που ζούμε.

Μία από τις πρώτες μου επαφές, ως Δήμαρχος Αμυνταίου, ήταν με τον Αρχηγό ΓΕΣ, Στρατηγό Φράγκο Φραγκούλη, για τα θέματα του Στρατοπέδου Αμυνταίου, των ανενεργών υποδομών του Ελληνικού Στρατού στο Αμύνταιο και της παραχώρησης του οικοπέδου στα ΣΟΑ Αμυνταίου. Γνώρισα έναν άνθρωπο που είναι ανοιχτός σε συνεργασίες και στόχο έχει να προασπίσει τα συμφέροντα του Ελληνικού Στρατού, αλλά παράλληλα να βοηθήσει τον τόπο μας.

Στους δέκα αυτούς μήνες είχαμε πραγματικά εποικοδομητική συνεργασία και πιστεύω ότι η περιοχή έχει κερδίσει πολλά από τις δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί σε αυτό το πλαίσιο. Τελευταίο παράδειγμα της συνεργασίας που έχουμε ήταν η διαμόρφωση της παραλίας του Αγίου Παντελεήμονα, με αφορμή τη διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Βεγορίτιδας.

Είναι γνωστό ότι ο Φράγκος Φραγκούλης έζησε κάποια από τα παιδικά του χρόνια στο Δήμο μας, στον Άγιο Παντελεήμονα. Αυτό τον έχει συνδέσει με την περιοχή μας. Πάνω απ’ όλα ο Φράγκος Φραγκούλης είναι ένας άνθρωπος που έχει προσφέρει στην περιοχή μας. Δυστυχώς, οι πρόσφατες εξελίξεις με τις κρίσεις της ηγεσίας του Ελληνικού Στρατού, οδήγησαν στην αποστρατεία του, με τον ιδιαίτερα τιμητικό τίτλο του Επίτιμου Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Ίσως οι κρίσεις αυτές μας στέρησαν έναν σημαντικό σύμμαχο, αλλά μας χάρισαν έναν πολύτιμο φίλο που θα έχει περισσότερο χρόνο να επισκέπτεται τον τόπο μας, τον τόπο του. Με την ευκαιρία θέλω να ευχηθώ υγεία και μακροζωία στον Στρατηγό. Να γνωρίσει όλα αυτά που είμαι σίγουρος ότι στερήθηκε από την έντονη δραστηριότητα στο στράτευμα και να απολαύσει τους ανθρώπους που αγαπάει.

Επιθυμία όλων μας είναι να τιμήσουμε τον Επίτιμο Αρχηγό ΓΕΣ Στρατηγό Φράγκο Φραγκούλη, λόγω της προσφοράς του στον τόπο.

Αγαπητέ Στρατηγέ,

αποφασίσαμε ομόφωνα να σας ανακηρύξουμε ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΗΜΟΤΗ του Δήμου Αμυνταίου και να σας δώσουμε το ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. Το κάνουμε μέσα από την καρδιά μας για έναν άνθρωπο που τίμησε την πατρίδα και τα υψηλά ιδανικά.

 

 

Από την παρέλαση για τον εορτασμός της 99ης επετείου της απελευθέρωσης του Αμυνταίου