Βρέθηκε ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα της παιδιατρικής του νοσοκομείου Φλώρινας -Πλήρης κάλυψη εξωτερικών ιατρείων και εφημεριών και ταυτόχρονη προκήρυξη τριών μόνιμων θέσεων παιδιάτρων

Την κάλυψη του παιδιατρικού τμήματος του νοσοκομείου Φλώρινας τόσο στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία όσο και στα επείγοντα καθώς και την εφημεριακή κάλυψη τις απογευματινές και βραδινές ώρες στο 100%, από τώρα μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2018, εξασφάλισε η διοίκηση του νοσοκομείου με γιατρούς από τα όμορα νοσοκομεία και όχι μόνον, ανακοίνωσαν ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Χιωτίδης και ο διοικητής της 3ηςΥΠΕ Γιώργος Κίρκος σε δήλωση τους την Παρασκευή 22.12.2017.

Γράφει ο Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης

Πρόθεση τους είναι να λειτουργήσει και η παιδιατρική κλινική κανονικά.

Οι δύο διοικητές ανακοίνωσαν ακόμη την ταυτόχρονη προκήρυξη πρόσληψης  τριών μόνιμων παιδιάτρων,  ενός Διευθυντή, ενός επιμελητή Α΄ και ενός επιμελητή Β΄ για την παιδιατρική του νοσοκομείου Φλώρινας, διαδικασία η οποία θα ξεκινήσει στις αρχές του 2018. 

Ακόμα, έχει ήδη υποβληθεί αίτηση και έχει δεσμευτεί πίστωση για την  πρόσληψη κι ενός  επικουρικού γιατρού. Κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά με την ταυτόχρονη προκήρυξη των τριών θέσεων στην ελκυστικότητα του νοσοκομείου.

Η σημαντική αυτή λύση, που δίνει διέξοδο στην τοπική μας κοινωνία και την βγάζει από τον φόβο και την αβεβαιότητα ως προς την παροχή ιατρικής περίθαλψης και φροντίδας, δείχνει ότι η διοίκηση υπό τον κ. Χιωτίδη βρίσκει τον βηματισμό της, σ’ ότι αφορά τη λύση των προβλημάτων του νοσοκομείου , βήμα στο βήμα όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ Γιώργος Κίρκος.

Οριστική λύση δίνεται και σε όλα τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας που έχουν κενές θέσεις παιδιάτρων αφού η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας θα τις προκηρύξει όλες.

Ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Χιωτίδης αναφερόμενος σε δημοσίευμα ότι  δήλωσε πως « στην περίπτωση που δεν έχουμε παιδιάτρους τα παιδιατρικά περιστατικά θα καλύπτονται από παθολόγους δεν ευσταθεί. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο, δεν είπα κάτι τέτοιο και δεν θα μπορούσε να ειπωθεί κάτι τέτοιο. Έχω ενημερώσει σχετικά και τον Δ/ντή της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Φλώρινας ότι αυτό το σκέλος του δημοσιεύματος δεν ευσταθεί».

Το κλίμα σύμφωνα με τον κ. Χιωτίδη βαίνει συνεχώς βελτιούμενο γιατί σήμερα στο νοσοκομείο ως διοίκηση «είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο

και αν θέλετε είμαστε ορκισμένοι πίστη στην αλήθεια. Δεν κάνουμε πολιτική εδώ, κάνουμε διοίκηση».

Ο κ. Κίρκος επεσήμανε ότι «το πρώτο πράγμα που θέλει μια μονάδα υγείας είναι η ηρεμία για  να επιτελεί το έργο της», κι αυτός ήταν ο αρχικός στόχος. Απέφυγε  τα μέσα μαζικής ενημέρωσης  παρά τα όσα ανακριβή  άκουγε  γιατί τον ενδιέφερε  η ηρεμία στο νοσοκομείο και όχι η αντιπαράθεση και η πόλωση. 

    Αναφερόμενος στο κλείσιμο της  μονάδας τεχνητού νεφρού είπε ότι η πίεση ήταν μέσα από το νοσοκομείο και από κανέναν εξωτερικό παράγοντα, εννοώντας προφανώς τον πρώην διοικητή του νοσοκομείου.  «Ακούστηκε ότι είπα σε μέσον μαζικής ενημέρωσης της Φλώρινας ότι με πιέζουν να κλείσει η νεφρολογική κλινική. Αν την έκανα έτσι τη δήλωση είναι αλήθεια. Όταν δεχόμουνα εισηγήσεις απ’ τη διοίκηση του νοσοκομείου ότι είναι μία νεφρολόγος και πρέπει να πάρει άδεια.  Τότε  που θα πάρει άδεια τι θα γίνει; Βρες και μετακίνησε νεφρολόγο. Και που να βρω να μετακινήσω νεφρολόγο; Η πίεση έμμεσα ήταν να κλείσει η νεφρολογική κλινική. Άρα η πίεση ήταν μέσα από το νοσοκομείο και από κανέναν εξωτερικό παράγοντα. Και το δεύτερο είναι ότι κατηγορήθηκα ότι μία αγροτική γιατρό δεν την έφερνα στον τεχνητό νεφρό. Όχι, είναι λάθος και ψέμα. Το τονίζω είναι ψέμα για τον εξής λόγο, ότι δεν έχω το δικαίωμα ως διοικητής της υγειονομικής περιφέρειας ανειδίκευτο γιατρό να τον πάω σε μονάδα. Έχω δικαίωμα όμως ανειδίκευτο γιατρό για κάλυψη αναγκών του νοσοκομείου να τον μετακινήσω απ το περιφερειακό του ιατρείο στο νοσοκομείο και μόνον  στα ΤΕΠ.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΙΩΤΙΔΗ, Διοικητή του νοσοκομείου Φλώρινας

«Στην παιδιατρική κλινική σήμερα δεν υπάρχει γιατρός γιατί η μία έχει πάρει άδεια κυήσεως και ο διευθυντής της κλινικής συνταξιοδοτείται. Ως εκ τούτου είμαστε ακάλυπτοι. Για το χρονικό διάστημα μέχρι

31.12.2017 καταβάλλεται προσπάθεια να το  καλύψουμε.

Εκείνο που μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε είναι ότι μπορούμε να καλύψουμε πλήρως από τον Ιανουάριο του 2018, επιστρατεύοντας γιατρούς από όμορα και μη νοσοκομεία.  Κι όταν μιλάμε για κάλυψη εννοούμε τόσο στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία όσο και στα επείγοντα, όσο και εφημεριακή κάλυψη τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Έχουμε καταφέρει για τον Γενάρη μήνα την κάλυψη 100%, μιλάμε για 28 με 29 εφημερίες και πιστεύω ότι βάσιμα ότι το ίδιο πράγμα θα συμβεί και τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο μήνα, έτσι ώστε να έχουμε ικανό χρονικό περιθώριο μπροστά μας για να μπορέσουμε ουσιαστικά να κάνουμε δύο πράγματα.

Το πρώτο και γι’ αυτό υπάρχει η υπόσχεση και από την 3η  ΥΠΕ και από τον Υπουργό Υγείας η προκήρυξη τριών ταυτοχρόνως μονίμων θέσεων παιδιάτρων για την παιδιατρική κλινική στις αρχές του 2018, ενός Διευθυντή, ενός Επιμελητή Α΄ και ενός Επιμελητή Β.΄

Παράλληλα, έχει ήδη υποβληθεί αίτηση και έχει δεσμευτεί πίστωση για την  πρόσληψη ενός επικουρικού γιατρού.

Επί πλέον έχουμε υποσχεθεί και θα το πράξουμε στις αρχές του 2018, να καλύψουμε όλες τις κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας στα παιδιατρικά τμήματα. Θεωρούμε ότι κάνοντας αυτό αφενός μεν θα εξασφαλίσουμε τη συνδρομή για όσο χρειαστεί των υπολοίπων και αφετέρου θα εξασφαλίσουμε σημαντικά την  πιθανότητα να έρθουν γιατροί στην παιδιατρική κλινική.

Με την ευκαιρία αυτής της συνάντησης θα ήθελα να σας πω ότι υπάρχει ένα δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο εγώ δηλώνω ότι στην περίπτωση που δεν έχουμε παιδιάτρους τα παιδιατρικά περιστατικά θα καλύπτονται από παθολόγους. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο, δεν είπα κάτι τέτοιο και δεν θα μπορούσε να ειπωθεί κάτι τέτοιο. Έχω ενημερώσει σχετικά και τον Δ/ντή της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Φλώρινας ότι αυτό το σκέλος του δημοσιεύματος δεν ευσταθεί.

Τέλος να σας πω ότι είναι φανερό ότι πράγματι όπως είπε ο κ. Διοικητής της 3ης ΥΠΕ προηγουμένως υπήρχε ένα κλίμα δύσκολο σ’ αυτό το νοσοκομείο. Χρόνιες αντιπαραθέσεις, θέματα συνεννόησης και διάφορα άλλα πράγματα τα οποία κάνουν το έργο της Διοίκησης εξαιρετικά δύσκολο. Ωστόσο τα πράγματα βαίνουν βελτιούμενα. Να αφήσουμε τι έγινε στο παρελθόν, να σκεφτούμε πως  μπορεί αυτό το σύστημα  να λειτουργήσει ως δευτεροβάθμιο σύστημα υγείας, πυλώνας για την  ακριτική περιοχή της Φλώρινας και ζητάμε και την   κατανόηση  του κόσμου και τη συνδρομή του ιατρικού κόσμου προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο και αν θέλετε είμαστε ορκισμένοι πίστη στην αλήθεια. Δεν κάνουμε πολιτική εδώ, κάνουμε διοίκηση.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΡΚΟΥ,  Διοικητή της 3ης ΥΠΕ

Και δική μου διαπίστωση είναι ότι η ηρεμία στο νοσοκομείο μετά το τρομακτικό καλοκαίρι που περάσαμε  και όχι μόνον, όπου οι αντιπαραθέσεις μεταξύ εργαζομένων του  νοσοκομείου, διοίκησης του νοσοκομείου και εξωτερικών παραγόντων, με εξωτερικές παρεμβάσεις, αθέμιτες τις περισσότερες φορές, εγώ δεν λέω η κοινωνία να μην κάνει έλεγχο, βεβαίως πρέπει να κάνει έλεγχο και να είναι σκληρή στον έλεγχο

αλλά όμως θα πρέπει να είναι και δίκαια. Γιατί το πρώτο πράγμα που θέλει μια μονάδα υγείας είναι η ηρεμία για  να επιτελεί το έργο της.

Εγώ ως διοικητής της 3ηςυγειονομικής περιφέρειας, θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Χιωτίδη ο οποίος με το ήρεμο0, μειλίχιο και πνεύμα συνεργατισμού τόσο με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου όσο και με το ιατρικό αλλά και όλο το προσωπικό του νοσοκομείου δίνει καθημερινά τη μάχη βήμα προς  βήμα αυτό το νοσοκομείο να αποκτήσει την φερεγγυότητα που χρειάζεται που πρέπει να έχει προς το καλό των πολιτών του νομού Φλώρινας. Γιατί η ακριτική Φλώρινα το αξίζει αυτό.

Λέω το εξής ότι, έχουμε την  διαβεβαίωση του Υπουργού Υγείας  πως στην ειδικότητα της παιδιατρικής όσες κενές θέσεις υπάρχουν θα προκηρυχτούν άμεσα. Ταυτόχρονα τις θέσεις Διευθυντή, επιμελητή Α΄ και επιμελητή Β΄ για το νοσοκομείο Φλώρινας. Πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός γιατί μόνιμη προκηρυχθείσα θέση του επιμελητή Β απέβη άγονη. Κι όπου συμβαίνει αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. Πρέπει να ψάξει η διοίκηση του νοσοκομείου τι είναι αυτό που αποτρέπει τους νέους γιατρούς να έρθουν στο νοσοκομείο. Εντάξει, φεύγουν στο εξωτερικό οι νέοι γιατροί αλλά παρ’ όλα αυτά υπάρχου  αρκετοί γιατροί για να υπάρξει ανταπόκριση και για την ακριτική Φλώρινα.

Θεωρούμε ότι αν προκηρυχτούν όλες οι θέσεις μαζί, οι γιατροί νέοι και παλιοί θάρθουν διότι αυτό θα αποτελέσει ένα ασφαλές ιατρικό εργασιακό περιβάλλον.

  Το δεύτερο είναι ότι όλες οι κενές οργανικές θέσεις παιδιάτρων σε όποιο νοσοκομείο της Δυτικής Μακεδονίας υπάρχει θα προκηρυχτούν, σύμφωνα με τη διαβεβαίωση του υπουργού Υγείας.

Κι εκείνο που πρέπει να συμπληρώσω για την παθολογική κλινική της Φλώρινας, ενώ δεν έχουμε κενές οργανικές θέσεις, θα δημιουργηθούν κενές οργανικές θέσεις, μέσα στον Γενάρη, όπου γιατροί που έχουν πάρει άλλες υποειδικότητες θα φύγουν και θα δημιουργηθούν κενές οργανικές θέσεις και αυτές θα προκηρυχτούν.

Τα προβλήματα του νοσοκομείου βήμα το βήμα με τη συνεργασία της 3ηςΥΠΕ, της διοίκησης του νοσοκομείου και την ανταπόκριση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου  και τη σκληρή μάχη που δίνει το διοικητικό συμβούλιο λύνονται. Χθες μέλη του διοικητικού συμβουλίου ο κ. Γεωργίου Παύλος και η κα Κατερίνα Σταύρου συναντήθηκαν με τον υπουργό και είχαν μια εκτενή κουβέντα για τα προβλήματα του νοσοκομείου της Φλώρινας.

Θα μου επιτρέψετε τώρα και για κάτι που αγγίζει τα όρια του προσωπικού, μιας και συναντιέμαι για πρώτη φορά με εκπροσώπους του τοπικού τύπου. Μετά τα πολλά που ακούστηκαν απέφυγα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Άκουγα διάφορα και ήταν πολλές οι ανακρίβειες αλλά εκείνο που με ενδιέφερε ήταν όχι η αντιπαράθεση, όχι η πόλωση. Με ενδιέφερε η ηρεμία στο νοσοκομείο. Και προς κάθε κατεύθυνση αυτό τονίζω.

Ακούστηκε ότι είπα σε μέσον μαζικής ενημέρωσης της Φλώρινας ότι με πιέζουν να κλείσει η νεφρολογική κλινική. Αν την έκανα έτσι τη δήλωση είναι αλήθεια. Όταν δεχόμουνα εισηγήσεις απ’ τη διοίκηση του νοσοκομείου ότι είναι μία νεφρολόγος και πρέπει να πάρει άδεια.  Τότε  που θα πάρει άδεια τι θα γίνει; Βρες και μετακίνησε νεφρολόγο. Και που να βρω να μετακινήσω νεφρολόγο; Η πίεση έμμεσα ήταν να κλείσει η νεφρολογική κλινική. Άρα η πίεση ήταν μέσα από το νοσοκομείο και από κανέναν εξωτερικό παράγοντα. Και το δεύτερο είναι ότι κατηγορήθηκα ότι μία αγροτική γιατρό δεν την έφερνα στον τεχνητό νεφρό. Όχι, είναι λάθος και ψέμα. Το τονίζω είναι ψέμα για τον εξής λόγο, ότι δεν έχω το δικαίωμα ως διοικητής της υγειονομικής περιφέρειας ανειδίκευτο γιατρό να τον πάω σε μονάδα. Έχω δικαίωμα όμως ανειδίκευτο γιατρό για κάλυψη αναγκών του νοσοκομείου να τον μετακινήσω απ το περιφερειακό του ιατρείο στο νοσοκομείο και μόνον  στα ΤΕΠ.

Από κει και πέρα το νοσοκομείο το πώς θα τον χρησιμοποιήσει τον ανειδίκευτο γιατρό, η διοίκηση του νοσοκομείου η επιστημονική κοινότητα του νοσοκομείου είναι δικό της θέμα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: κε Χιωτίδη αυτή η λύση που βρέθηκε τώρα με τους παιδιάτρους , που είναι μια ικανοποιητική λύση, θα λύσει και το πρόβλημα της λειτουργίας της παιδιατρικής κλινικής εκτός από τις εφημερίες και τα εξωτερικά ιατρεία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Γ. ΧΙΩΤΙΔΗ : Όχι δεν πρόκειται να το λύσει. Είναι μία λύση έως τη μόνιμη πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων.

ΕΡΩΤΗΣΗ: θα λειτουργήσει η παιδιατρική κλινική;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Γ. ΚΙΡΚΟΥ: Αυτή την προσπάθεια κάνουμε. Άστο να το δείξει ο χρόνος. Ας μην προτρέχουμε . Εφόσον υπάρξει αναγκαιότητα θα το κάνουμε κι αυτό.