Απογοητευτική η συμμετοχή στο συλλαλητήριο -Ένοχη σιωπή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας και Κοζάνης -Μητροπολίτης Θεόκλητος: κάτω τα χέρια από την πώληση των ορυχείων ΔΕΗ -Θόδωρος Καρυπίδης: Εμείς χαλιά στα συμφέροντα δεν στρώνουμε. Σύσσωμα θα παραιτηθούμε, εάν πουληθεί έστω και μισή μονάδα της ΔΕΗ

 -Απογοητευτική η συμμετοχή στο συλλαλητήριο -Ένοχη σιωπή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας και Κοζάνης -Μητροπολίτης Θεόκλητος: κάτω τα χέρια από την πώληση των ορυχείων ΔΕΗ -Θόδωρος Καρυπίδης: Εμείς χαλιά στα συμφέροντα δεν στρώνουμε. Σύσσωμα θα παραιτηθούμε, εάν πουληθεί έστω και μισή μονάδα της ΔΕΗ

 

Δεν πουλάμε  ήταν η μοναδική φωνή που κυριάρχησε στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε

στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας τη Δευτέρα 4 Δεκέμβρη 2017.

 

Του Μπάμπη Θ. Τριανταφυλλίδη

 

Απογοητευτική  η συμμετοχή των πολιτών, πολύ κάτω του αναμενόμενου, έδειξε ότι οι πολίτες δεν συμμετέχουν ή γιατί δεν θεωρούν πρόβλημα την πώληση των λιγνιτικών μονάδων  το πρόβλημα ή γιατί δεν θέλει μια ΔΕΗ έτσι όπως την βιώσανε μέχρι σήμερα. Κι αυτό πρέπει να προβληματίσει σοβαρά το συντονιστικό όργανο κατά της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων.

Η άποψη  του προέδρου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ  Γιώργου Αδαμίδη ότι ο αγώνας γίνεται με όρους κοινωνίας και όχι συντεχνίας, στην περίπτωση της Φλώρινας δεν έχει καμιά απολύτως εφαρμογή. Η παρουσία 300 ανθρώπων στην πλατεία εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν από της ΠΕ Κοζάνης, δεν μπορεί  να αποτελούν την κοινωνία της Φλώρινας.

Το πόση σημασία δίνουμε για  τα τεκταινόμενα στις λιγνιτικές μονάδες της περιοχής δεν έχει να κάνει μόνο με τον  κόσμο που απουσίαζε από τη συγκέντρωση αλλά και με τους τοπικούς φορείς.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Φλώρινας αλλά και του Αμυνταίου φανήκανε κατώτερα των κρίσιμων περιστάσεων. Όχι μόνο δεν αποφασίσανε  για σύσσωμη παραίτηση όπως έκανε το περιφερειακό συμβούλιο και όπως θα έπρεπε να κάνουν και αυτοί,  αλλά ούτε  καν συνεδριάσανε για μια απλή συμπαράσταση στον αγώνα κατά της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων. Θεωρήσανε ότι είναι αρκετή μια απλή παρουσία του Δημάρχου και κάποιων δημοτικών συμβούλων.  Το αντίθετο έκανε το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης που αποφάσισε τη συμπαράσταση στον αγώνα.

Ο Μητροπολίτης Φλώρινας κ. Θεόκλητος έδειξε για άλλη μια φορά πως είναι ένας άξιος Ποιμενάρχης. Βρέθηκε μπροστά και σ’ αυτόν τον αγώνα μαζί με τους πολίτες, ως ένας απ’ αυτούς και  εκφράζοντας την αγωνία του για το μέλλον της περιοχής φώναξε «κάτω τα χέρια από την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ».

Ο Περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης μας έδειξε δύο πρόσωπα. Το ένα ήταν η αμετακίνητη θέση του  ότι θα παραιτηθεί σύσσωμο το Περιφερειακό Συμβούλιο αν πουληθεί έστω και μία μονάδα της ΔΕΗ, δημιουργώντας όπως χαρακτηριστικά είπε «θεσμικό κενό». Στην περίπτωση αυτή ο κ. Καρυπίδης εκτιμώ ότι είναι υπερβολικά αισιόδοξος ότι από μόνη της η ενέργεια αυτή μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην κυβέρνηση και να την αναγκάσει  να πάρει πίσω το νομοσχέδιο.

Το δεύτερο πρόσωπο του είναι η πλήρης κάλυψη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μετατρέποντας τους σε απλούς θεατές. Δεν τόλμησαν να μας πουν τη θέση τους, για να τους κρίνουμε επί τόπου.  

Προφανώς οι βουλευτές μας θα αποφασίσουν ανάλογα με το τι θα αποφασίσει το κόμμα σε κεντρικό επίπεδο αλλά και η κοινοβουλευτική τους ομάδα. Θα πρυτανεύσει δηλαδή το συμφέρον του κόμματος και της κυβέρνησης και όχι του τόπου μας.  Θα είναι εκφραστές και εκπρόσωποι της κυβέρνησης και όχι των συμπολιτών τους.

Η κάλυψη του κ. Καρυπίδη δεν ήταν μόνο προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για την ίδια την κυβέρνηση. Εμφανίστηκε βασιλικότερος του βασιλέως. Δεν θέλει να πέσει η κυβέρνηση και αναρωτήθηκε να έρθουν ποιοι μετά; «Να πούμε στους κυβερνητικούς βουλευτές, όταν πάει το νομοσχέδιο προς ψήφιση, που εμείς ευελπιστούμε ότι δεν θα φτάσει μέχρι εκεί, να μην το ψηφίσουν. Να πέσει η κυβέρνηση. Να έρθει μετά ποια κυβέρνηση;».

 Για τον κ. Καρυπίδη  η «αριστερή» πώληση των λιγνιτικών μονάδων δεν έχει τις ίδιες βαριές επιπτώσεις για τον τόπο από τη «δεξιά»  πώληση τους.  Και ήταν το μοναδικό σημείο στο οποίο υπήρξαν αποδοκιμασίες από τους συγκεντρωμένους.

 Εμείς θα επισημάνουμε για άλλη μια φορά πως η μόνη αποτελεσματική λύση για να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Φλώρινας και με3γαλόπολης είναι η  απειλή άρσης της εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας, Κοζάνης και Αρκαδίας και την έναρξη διαβούλευσης από μηδενική βάση.

 

ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο μητροπολίτης Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος, ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης, οι Αντιπεριφερειάρχες Σέφανος Μπίρος, Κώστας Γέρου,Πλακεντάς Παναγιώτης,   οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Σέλτσας, Μίμης Δημητριάδης, Θέμης Μουμουλίδης, της ΝΔ ο Γιάννης Αντωνιάδης, ο πρόεδρος των Ενεργειακών Δήμων & δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, ο Δήμαρχος Φλώρινας και πρόεδρος ΠΕΔ Γιάννης Βοσκόπουλος,  οι δήμαρχοι Αμυνταίου Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης, Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης και Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης και ο πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μεγαλόπολης. Τη Λαϊκή Συσπείρωση εκπροσώπησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Βασίλης Καραντζίδης. Και φυσικά καμιά 300 πολίτες εκ των οποίων οι περισσότεροι προέρχονταν από την Πτολεμαΐδα και την περιοχή της Κοζάνης.

Όλες οι ομιλίες είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό, να μην πουληθούν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

 

ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ: Μητροπολίτης Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας  

Λαέ της Δυτικής Μακεδονίας, λαέ της Φλωρίνης και όσων παρίστανται εδώ σ’ αυτή την ιστορική εκδήλωση ότι και αν πω δε θα τηρήσω αυτό που ξέρει η εκκλησία ούτε πολιτεύεται ούτε αντιπολιτεύεται, δε θα τα βάλουμε με καμία κυβέρνηση και με κανένα κόμμα απλά θα πω τον πόνο μας.

Σήμερα το πρωί γιορτή της Αγίας Βαρβάρας προστάτιδας της ΔΕΗ και των εργαζομένων της, τόνισα τον βίο και τη δραστηριότητά της καταλήγοντας ότι ο πατέρας της, την αποκεφάλισε επειδή ήταν χριστιανή και ευχόμαστε οι κυβερνώντες να μην αποκεφαλίσουν τη ΔΕΗ γιατί πωλώντας όλα τα εργοστάσια θα κάνουν το ίδιο έγκλημα που έκανε και ο πατέρας της Αγίας Βαρβάρας.

Εύχομαι όλοι να αγωνιστούμε, να φωνάξουμε, να ανορθώσουμε τη φωνή μας λέγοντας κάτω τα χέρια από την πώληση των ορυχείων ΔΕΗ. Πιστεύω ότι όλοι μαζί θα το πετύχουμε, το εύχομαι και προσεύχομαι.

 

 

Αδαμίδης Γιώργος, Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

Συναδέλφισες, συνάδελφοι, πολίτες της Φλώρινας, σήμερα από την πλατεία της Φλώρινας, μεθαύριο από την πλατεία της Μεγαλόπολης, χθες από την πλατεία της Πτολεμαΐδας, αντιπροχθές από την Κοζάνη, από όλη την Ελλάδα λέμε κάτω τα χέρια από τη ΔΕΗ.

Θυμίζουμε ότι οι περιοχές Αρκαδίας και Δυτικής Μακεδονίας για λόγους δημοσίου συμφέροντος αναγκάστηκαν να αφήσουν τις εστίες τους για να ηλεκτροδοτηθεί το σύνολο της χώρας μέσα από τον λιγνίτη και να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία. Δεν θα το έκαναν ποτέ και για κανένα λόγο ιδιωτικών συμφερόντων όπως σήμερα κάποιοι σφάζονται στην ποδιά των συμφερόντων για να ξεπουλήσουν το δημόσιο πλούτο.

Κανένας πολίτης από τη Φλώρινα έως την Πελοπόννησο δε θα άφηνε το σπίτι του εάν επρόκειτο να πλουτίσουν κάποιοι οι οποίοι εμφανίζονται ως επενδυτές.  Ποια είναι επένδυση ρωτώ την εξουσία; Και όσοι πιστεύουν ότι θα κρατηθούν οι θέσεις εργασίας τους λέμε ότι εμείς δε δίνουμε τον αγώνα με όρους συντεχνίας αλλά με όρους κοινωνίας  η οποία δεν αποδέχεται την πώληση της ΔΕΗ.  Δεν έχει κανείς το δικαίωμα στην Ελλάδα που έχει πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους και ένα εκατομμύριο απλήρωτους εργαζομένους να αναδεικνύει συντεχνιακά ζητήματα και αυτό η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και τα Σωματεία μέλη της δεν το έκαναν ποτέ.

Δεν ξέρω αν ήταν προνοητικός ο κ. Καμμένος που στις 19 Ιουλίου 2014 από το βήμα της Βουλής έλεγε ποιος θα γλιτώσει από τη φυλακή όταν σωστά αξιοποιούσε τα κοιτάσματα ανάγοντάς τα σε βαρέλια πετρελαίου, δε ξέρω αν μιλούσε για τον εαυτό του γιατί δυστυχώς αυτοί είναι που σήμερα διαπραγματεύονται την πώληση.  Δε θέλουμε και δεν υιοθετούμε από καμία πλευρά ότι είναι επιταγές ενός ευρωπαϊκού δικαστηρίου γιατί αυτό έχει πει στην Ελλάδα ότι τα νέα κοιτάσματα δεν έχει κανένα δικαίωμα η ΔΕΗ.  Το 2010 αποφάσισαν ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν νέα κοιτάσματα γιατί αυτά είναι στην Ελασσόνα και τη Δράμα και επέλεξαν να συγκρουστούν με τις δικές μας κοινωνίες αφήνοντας ανέπαφα τα αιτήματα και τα κοιτάσματα

 

 

 ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΘΟΔΩΡΟΣ, Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας  

«Όλοι γνωρίζουμε την κατάσταση, γιατί όλοι εδώ είμαστε από την ίδια πλευρά. Πρέπει να πάρουμε δύναμη από τέτοιου είδους κινητοποιήσεις και τους πολίτες και να δρομολογήσουμε μια στρατηγική.

Ας δούμε σε ποιο περιβάλλον κινούμαστε. Καταρχήν ως προς το πολιτικό προσωπικό, στο κοινοβούλιο. Από τη μία έχουμε μία κυβέρνηση η οποία συμφώνησε σε αυτό για το οποίο εμείς αντιδρούμε. Από την άλλη έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση η οποία λέει να πωληθούν ακόμα περισσότερα. Και πάει λέγοντας. Άρα, σε επίπεδο κοινοβουλίου, έτσι όπως είναι σήμερα δομημένο, υπάρχει αδιέξοδο.

Να πούμε στους κυβερνητικούς βουλευτές, όταν πάει το νομοσχέδιο προς ψήφιση, που εμείς ευελπιστούμε ότι δεν θα φτάσει μέχρι εκεί, να μην το ψηφίσουν. Να πέσει η κυβέρνηση. Να έρθει μετά ποια κυβέρνηση;

Αυτά είναι τα δεδομένα. Σε αυτά τα δεδομένα εμείς αναπτύσσουμε συγκεκριμένη στρατηγική. Και λέμε τα εξής: Οι εξελίξεις δρομολογούνται από τους εργαζόμενους και συσστρατευόμαστε σε αυτόν τον αγώνα. Εάν γίνουν τα market test, υπάρξουν ενδιαφερόμενοι, προχωρήσουν με το νομοσχέδιο στη Βουλή και στην πώληση των μονάδων και έρθουν τα ιδιωτικά συμφέροντα στη Μεγαλόπολη και στη Φλώρινα, θα δημιουργήσουμε θεσμικό κενό. Να μην υπάρχει ούτε περιφερειακή αρχή, ούτε δημοτική αρχή, και να δούμε ποιος θα κυβερνήσει τον τόπο. Αν δεν θέλουν να το πράξουν τα κόμματα στο κοινοβούλιο, θα το πράξουμε εμείς. Καθαρά πράγματα.

Χθες βρέθηκε στην περιοχή μας ο Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο κ. Παπαδημούλης. Και το είπαμε ξεκάθαρα, ζητώντας και τις θέσεις της Ευρώπης. Εάν δημιουργήσουμε εμείς εδώ θεσμικό κενό, το ΕΣΠΑ δεν μπορεί να το διαχειριστεί ούτε ένα διορισμένος, ούτε ένας ανώτατος δημόσιος υπάλληλος, ούτε καμία κυβέρνηση. Κρατήστε το αυτό. Όπως επίσης δεν μπορούν να εξελίσσονται και τα έργα των δήμων.

Αν υπάρξουν παραιτήσεις, θα προκληθούν εκλογές. Θα συμμετέχει η κοινωνία σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είτε στην περιφέρεια, είτε στους Δήμους; Άρα, εάν θέλουμε να έχουμε καθαρή άποψη και να λέμε καθαρές κουβέντες, και εάν αισθανόμαστε ότι υπηρετούμε το δίκαιο, πρωτίστως των κοινωνιών των ενεργειακών περιοχών, πρέπει αυτό που έχουμε ως δύναμη να το πάμε μέχρι τέλους.

Και επαναλαμβάνω ξεκάθαρα, σε ότι μας αφορά, που είναι και απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Εμείς σύσσωμα θα παραιτηθούμε εάν υπάρξει έστω και ένα ιδιωτικό συμφέρον, εάν πωληθεί έστω και μισή μονάδα της ΔΕΗ, διότι εμείς χαλιά στα συμφέροντα δεν στρώνουμε. Όχι άλλα εδώ, άλλα αλλού. Όχι εδώ με τις σημαίες και στα κόμματα άλλα. Καθαρές κουβέντες. Και σε αυτόν τον αγώνα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Να είστε καλά, καλούς αγώνες και με τη νίκη!»

ΜΠΙΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φλώρινας,

Τόνισε πως το ζήτημα της πώλησης της ΔΕΗ δεν αφορά μόνο τη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη αλλά όλη τη χώρα και ότι το μήνυμα που στέλνει η Δ. Μακεδονία και η Μεγαλόπολη είναι ότι δεν εκχωρείτε το δικαίωμα σε καμία κυβέρνηση να πουλήσει έστω και ένα κομμάτι της επιχείρησης. Ανέφερε ότι οι αποφάσεις που επιβάλλουν οι δανειστές είναι άδικες και ευνοούν τα ιδιωτικά συμφέροντα. “Είμαι σίγουρος ότι, όταν έρθει η ώρα, ενωμένη η κοινωνία θα δώσει τον αγώνα και θα αποτρέψει την πώληση των μονάδων της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης.”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.