Ύστερα από την ευεργεσία η χάρη πεθαίνει – ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

Ύστερα από την ευεργεσία

Η χάρη πεθαίνει

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

Όχι αμέσως, αλλά αργότερα λίγο από την ευεργεσία- καλή πράξη, η χάρη-το προτέρημα- η αρετή, πεθαίνει, τονίζει ο μεγάλος Σταγειρίτης φιλόσοφος που επηρέασε βαθιά την αρχαία και σύγχρονη σκέψη.

Ενόψει των Χριστουγέννων επιλέχθηκε το σημερινό μας θέμα, πλάι στις ημέρες προσφοράς και αγάπης που έχει κηρύξει ο Δήμος Φλώρινας για την συγκέντρωση τροφίμων και σίτισης απόρων οικογενειών.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο καθένας μας ευεργέτησε- βοήθησε  με μεγάλους κόπους ή έδωσε χρήματα σε περιστάσεις φίλων μας ή συχνότερα συγγενών μας και εισέπραξε κατόπιν την σκληρότητα-αχαριστία λόγω και έργω. Καίει όλους μας η καλοσύνη που επιδείξαμε σε οικεία πρόσωπα και μας κατακεραύνωσαν. Όχι μόνο δεν ακούσαμε ένα ευχαριστώ για να απαλύνει τους κόπους της ψυχής μας, αλλά μας συμπεριφέρθηκαν με απονιά και αχαριστία.

Ο άνθρωπος της ευεργεσίας δεν αλλάζει τον χαρακτήρα του όση απονιά και αν εισπράξει, γιατί είναι μέσα στο αίμα του να προσφέρει. Ο αχάριστος ευεργετηθείς μοιάζει με πλεονέκτη αχόρταγο που πεινάει περισσότερο με την πάροδο του χρόνου.

Προς αποφυγή παρανοήσεων ή παρεξηγήσεων όμως, μη μπερδέψουμε τους φτωχούς αναξιοπαθούντες με τους αχάριστους. Οι πονεμένοι συνάνθρωποι μας που υποφέρουν και δεν φθάνουν τα λιγοστά τους χρήματα μέσα στην σκληρή οικονομική πραγματικότητα, δέχονται απλά με πόνο ψυχής κάθε βοήθεια που τους δίδεται και δεν ξεχνούν ποτέ το φιλανθρωπικό έργο εκ μέρους της πολιτείας ή μεμονωμένων ιδιωτών πολιτών. Οι οικονομικά αδύνατοι συμπολίτες μας ζουν καθημερινά στο πετσί τους την έλλειψη αγαθών και χρημάτων, σε αντίθεση με τους αχάριστους που δεν έχουν ίχνος φιλότιμου και ανθρωπιάς.

Η κοινωνία μας και κάθε άλλη γενικότερα, μοιάζει με ζούγκλα απατώντων και εξαπατωμένων ανθρώπων και ο καθένας μας δεν γνωρίζει από που να προφυλαχθεί από επιτήδειους που καραδοκούν για να μας βλάψουν αποκομίζοντας οφέλη με την συμπεριφορά τους με κάθε τρόπο. Μοιάζουν ορισμένοι με κυνηγούς που στήνουν καρτέρι στα θηράματά τους κυριολεκτικά. Ιδιαίτερη προσοχή να επιδείξουμε με την πείρα που έχουμε για να αποφύγουμε παγίδες σχεδίων και μεθοδεύσεων εξαπάτησης ραδιούργων απατεώνων σε κάθε μας βήμα.

Ένα ποσοστό φιλότιμων ανθρώπων αναγνωρίζουν το καλό που τους κάναμε και δεν ξεχνούν ποτέ την ευεργεσία μας- αγαθοεργία μας.

Η ευγνωμοσύνη με λόγια ή έργα που μας επιστρέφουν κάποτε ως απάντηση του χρέους που αισθάνονται αληθινά μοιάζει με λύτρωση και απάλειψη όλων των κόπων και έργων που προσφέρουμε ανιδιοτελώς- χωρίς κανένα συμφέρον προσδοκούμενο- που περιμένουμε να μας επιστρέψουν.

Η ευεργεσία είναι πράξη ανθρωπιάς ακέραιης και πηγαίας σαν το καθαρό νερό του ρυακιού που μας δροσίζει στο πέρασμά του ή μας ξεδιψάει κουρασμένους σε ένα δάσος ή μία ρεματιά εξοχική με γάργαρα νερά.

Ευτυχείς είναι όσοι συμπολίτες μας συναντήσουν στη ζωή τους λιγότερους αχάριστους ευεργετημένους τους. Οι περισσότεροι όμως ανάμεσα μας έχουν πιεί επανειλημμένα ή για πολλοστή φορά το πικρό τους ποτήρι και έχουν μείνει άναυδοι ή παραπονεμένοι δίχως γιατριά του πόνου τους.

Η χάρη σβήνει ή ενταφιάζεται, όπως υπογραμμίζει ο άριστος ψυχογράφος της αρχαιότητας και όλων των εποχών, αλλά τα έργα των ευεργετών λάμπουν ως φάροι ύψιστης ανθρωπιάς στον αιώνα τον άπαντα για να θυμίζουν το μεγαλείο των καλών πράξεων και όχι των καλών μόνο λόγων τυχόντων επιτηδείων της καθημερινότητας.

Τα έργα των ευεργετών του Ζαπείου, του Μετσόβειου Πολυτεχνείου και άλλων ευαγών ιδρυμάτων της χώρας μας, μαρτυρούν την αγάπη και το μεγαλείο των Ελλήνων προς την Πατρίδα μας.

Κλείνουμε συμπερασματικά: Ο ευεργέτης αγαπάει περισσότερο τον ευεργετούμενο, από ότι ο ευεργετηθείς τον ευεργέτη του. Ευχές για καλά Χριστούγεννα σε όλους με υγεία.

ΠΕΤΡΟΣ ΠΡ. ΓΟΥΛΙΟΣ