ΤΟ ΟΡΘΩΣ ΔΙΑΝΟΗΣΘΑΙ, ΔΙΑ ΤΟ ΟΡΘΩΣ ΚΟΙΝΩΝΕΙΝ

ΤΟ ΟΡΘΩΣ ΔΙΑΝΟΗΣΘΑΙ, ΔΙΑ ΤΟ ΟΡΘΩΣ ΚΟΙΝΩΝΕΙΝ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

Το να σκέφτεσαι ορθά – λογικά, συνεπάγεται  – έχει συνέπεια και στο να επικοινωνείς με τους άλλους ορθά – σωστά. Άριστο αξίωμα – χρυσός κανόνας σε όλες τις διανθρώπινες σχέσεις είτε διαλόγου είτε συναναστροφών στο καθημερινό κοινωνικό γίγνεσθαι.

Να βουτάμε κυριολεκτικά πρώτα τη γλώσσα στο μυαλό και μετά να μιλάμε – εκφραζόμαστε, διαφορετικά προχειρολογούμε, δεν έχουν αξία τα λόγια μας και ομιλούμε με τρόπο επιπόλαιο – επιφανειακό.

Στην επικοινωνία με τους άλλους είναι τρία τα βασικά στοιχεία: Το μήνυμα, ο πομπός και ο δέκτης. Αυτός που ομιλεί είναι ο πομπός που στέλνει το μήνυμα – λόγια της σκέψης και δέκτης είναι αυτός που ακούει – λαμβάνει το μήνυμα. Εξυπακούεται, όταν στέλνουμε λάθος μήνυμα δεν υπάρχει πλήρης επικοινωνία.

Όσοι προσέχουν πολύ τα λόγια τους που εκφράζονται με μέτρο χωρίς να είναι φλύαροι – κουραστικοί στον ή στους συνομιλητές τους με διάνθισμα των σκέψεων στο λόγο τους, κερδίζουν την εύνοια – συμπάθειά τους εκ των προτέρων εισαγωγικά, εφόσον τηρήσουν τον κανόνα αυτόν και στη συνέχεια του διαλόγου – συζήτησης. Στους τηλεοπτικούς διαλόγους συχνά αξιολογούμε τους συμμετέχοντες με διαφορετικές απόψεις και ανάλογα τους κρίνουμε χωριστά ο καθένας με το μορφωτικό του επίπεδο που διαθέτει ή το διαλεκτικό του ταμπεραμέντο.

Ο μεγάλος Σταγειρίτης φιλόσοφος – Δάσκαλος, μαθητής του Πλάτωνα, έχει αποκληθεί Πανεπιστήμονας λόγω του εύρους – πλάτους των επιστημονικών του γνώσεων και ερευνών και χαρακτηρίζεται πιο πρακτικός στο πνεύμα του από το Δάσκαλό του σήμερα στην Ευρώπη. Οι προσγειωμένες απόψεις και αντιλήψεις για τα πολιτεύματα και τη διεύθυνση – διαχείριση των κοινωνιών εκπλήσσουν κάθε αναγνώστη ή ερευνητή.

Δεν είναι τυχαίο, ότι ο Αριστοτέλης διανοούμενος συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων – αν όχι ο μεγαλύτερος Ευρωπαίων στοχαστών.

Επειδή η σκέψη και η γλώσσα είναι οι δείκτες του ίδιου ωρολογιού μας στο σύνολο της πνευματικής μας συγκρότησης, εύκολα συμπεραίνεται ότι η ποιότητα και στην επικοινωνία με τους άλλους είναι ευθέως ανάλογη αυτών.

Άνθρωποι του κοινωνικού μας περίγυρου είναι γνωστοί για το βαθμό της επικοινωνίας τους που αξιολογούμε ενδόμυχα – μέσα μας. Οι επιτυχημένοι έλκουν ενώ οι αποτυχημένοι απωθούν. Η γλώσσα εάν προτρέχει της διανοίας, εκτροχιάζεται ο λόγος μας είτε όταν λέμε πολλά λόγια είτε όταν είναι πολύ φτωχό το περιεχόμενό του.

Οι κουραστικοί συνομιλητές σε χρόνο και νοηματικό περιεχόμενο είναι ανεπιθύμητοι – μη αρεστοί σε όλους και ιδιαίτερα στους αξιόλογους που είναι δακτυλοδεικτούμενοι είτε σε τηλεοπτικούς διαλόγους είτε σε φιλικές συζητήσεις της καθημερινότητας.

Το διανοήσθαι του τίτλου του σημερινού μας άρθρου παράγεται από το ρήμα διανοούμαι – σκέφτομαι και οι διανοούμενοι όπου γης είναι ακριβώς οι επίλεκτοι – διαλεχτοί στην σκέψη είτε συγγραφείς βιβλίων είτε διαπρεπείς του θεάτρου, της δημοσιογραφίας, των επιστημών γενικότερα και ειδικότερα οι Ακαδημαϊκοί όλων των χωρών.

Στους τηλεοπτικούς μας δέκτες σε εκπομπές επιπέδου ιδίως βραδινές ώρες μετά τις δέκα στα σοβαρά κανάλια, οι δημοσιογράφοι φιλοξενούν αξιόλογους επιστήμονες με πλατιά αναγνωρισμένη μόρφωση που πείθουν ή καλύτερα μαγεύουν τους τηλεθεατές.

Εντελώς ελεύθερα και ανεξάρτητα, για παράδειγμα θα αναφέρω την εκπομπή «Στα άκρα» της Βίκης Φλέσσα Ε.Ρ.Τ. ένα ή στο κανάλι της Βουλής που συχνά φιλοξενεί αργά το βράδυ εξαίρετους επιστήμονες κάθε ειδικότητας ακόμη και καθηγητές Πανεπιστημίων της Αμερικής Έλληνες που διέπρεψαν.

Όσοι αναγνώστες μας ενδιαφέρονται για την αναβάθμιση των γνώσεών τους, έχουν να ωφεληθούν πολλαπλά αν παρακολουθούν συνεντεύξεις ή διαλόγους τηλεοπτικούς με συντονιστές αυτών αξιόλογους και πεπειραμένους. Επιμένω στους προφορικούς διαλόγους, γιατί η επικοινωνία είναι άμεση και ζώσα.

ΠΕΤΡΟΣ ΠΡ. ΓΟΥΛΙΟΣ