ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤ. ΠΕΤΡΟΣ / ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ ΙΕΡΕΑΣ / ΚΕΛΛΗ – ΑΜΥΝΤΑΙΟ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Του Δημ. Δημόπουλου

 

ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤ. ΠΕΤΡΟΣ

ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ ΙΕΡΕΑΣ

ΚΕΛΛΗ – ΑΜΥΝΤΑΙΟ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ο Παπαπέτρος, όπως ήταν γνωστός, ήταν πρώτος εξάδελφος του παππού μου Τραϊανού από τη πλευρά του πατέρα μου, από αδελφό και αδελφή παιδιά και ανεψιός από αδελφό της προγιαγιάς μου Κατερίνας. Έζησε Κέλλη-Αμύνταιο-Θεσσαλονίκη Γρηγορίου Ε΄13 Βυζάντιο, όπου έζησα για δυο μήνες το καλοκαίρι το 1969, είδα τα ΒΡΑΒΕΙΑ του και τελευταία του ενορία ήταν Ο ΑΓΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ στο ΝΤΕΠΟ.

Θα αποτελέσει το 4ο ιστορικό ερευνητικό βιβλίο μου τα επόμενα χρόνια.

Άφησε απομνημονεύματα με τίτλο <<ΘΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΙΜΑ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ >>και αποτελεί ΠΗΓΗ για κάθε ιστορικό ερευνητή, αφιερωμένα στη μνήμη του παλληκαριού του ΙΩΑΝΝΗ  ΚΑΡΑΒΙΤΗ.

Προς το παρόν ένα απόσπασμα από το βιβλίο με τίτλο: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ του ΑΓΓΕΛΟΥ Κ. ΑΝΕΣΤΟΠΟΥΛΟΥ σελίδα 492.

<<Εξαιρετική εθνική δράση από την Κέλλη προσέφερε ο διακριθείς για τον ηρωϊσμό και την αυτοθυσίαν προς την πατρίδα και εναντίον της ανιέρου δράσεως των κομιτατζήδων, ο Μακεδονομάχος Πέτρος Παπαναστασίου, προσφέρας κατ΄αρχήν ως σύνδεσμος και οδηγός των Ελληνικών Σωμάτων και εν συνεχεία ως ένοπλος, υπηρετήσας υπό τας διαταγάς των ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΑΡΑΒΙΤΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΙ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗ..

Έλαβε μέρος εις πλείστας επιχειρήσεις εναντίον αποσπασμάτων τουρκικού στρατού και βουλγάρων κομιτατζήδων.

Ο Μακεδονομάχος ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ πολλάς φοράς διέφυγε τον θάνατον εκ δολοφονικών αποπειρών από τους εξωμότας του χωριού καπεταναίους Στόϊκε, Σκρίλαν και Πεισματάρην. Ο τελευταίος εξωντώθη την 5η Μαρτίου 1913 κατόπιν ενεργειών του εν λόγω ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ έξωθι του χωριού παρά την θέσιν <<Ίσβιντα>>, πλησίον της ατραπού προς χωρίον Άγιος Αθανάσιος Εδέσσης.

Ωσαύτως κατόπιν ενεργειών του, συνελήφθη ο επικίνδυνος κομιτατζής Τσάλωφ, όστις είχε αποσταλεί εκ βουλγαρίας δια να θέσει ωρολογιακή βόμβα εις την α΄ διεθνή έκθεσιν Θεσσαλονίκης το 1913>>.

Όπως προείπα θα αποτελέσει ξεχωριστό βιβλίο, στη μνήμη παππού Παπαναστασίου Πέτρου.

Δόξα και τιμή στο Μακεδονομάχο ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΠΕΤΡΟ.

Αμύνταιο 14-10 2017