ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Αγαπητές μαθήτριες και αγαπητοί μαθητές.
Αξιότιμοι εκπαιδευτικοί, γονείς και κηδεμόνες.
με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς για τους μαθητές του Δήμου μας είναι σημαντικές τόσο οι ευχές όσων υπηρετούμε τα κοινά, όσο και η ρητή μας διαβεβαίωση ότι αφουγκραζόμαστε τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων μας και είμαστε αρωγοί στο μεγάλο έργο της εκπαίδευσης των παιδιών μας.
Κάθε καινούρια σχολική χρονιά φέρνει μαζί της προκλήσεις, αγωνίες, αλλά και ελπίδες για όλους. Για τη δημοτική αρχή Φλώρινας ο χώρος της παιδείας αποτελεί κεντρική προτεραιότητα, γιατί έχουμε τη βαθιά πεποίθηση ότι μπορεί να γίνει η βάση για την ευρύτερη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα. Ιδιαίτερα, στη δύσκολη αυτή περίοδο της οικονομικής, κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης για τη χώρα μας, θεωρούμε ότι το σχολείο μπορεί και πρέπει να γίνει χώρος προόδου, δημιουργίας και ελπίδας, πεδίο σημαντικών διεργασιών που θα οδηγήσουν μπροστά την κοινωνία. Και για να συμβεί αυτό απαιτείται ένα σχολικό περιβάλλον που θα συμβάλει στην επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων, αλλά και των αναγκών της κοινωνίας.
Με αυτό το σκεπτικό, η φροντίδα μας για τις λειτουργικές ανάγκες της εκπαίδευσης στην περιοχή μας θα εξακολουθήσει να είναι άοκνη και συνεχής, προκειμένου να δημιουργήσουμε όλες τις συνθήκες και τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη και επιτυχή φοίτηση των παιδιών μας στα σχολεία του Δήμου Φλώρινας.
Με συνέπεια και προσήλωση στους στόχους του ο Δήμος Φλώρινας κάθε χρόνο μεριμνά για την ασφάλεια και την εύρυθμη λειτουργία των κτιριακών εγκαταστάσεων των σχολικών μονάδων, καθώς και για τη διασφάλιση όλων των προϋποθέσεων καλής και ποιοτικής λειτουργίας των σχολικών υποδομών στο μέτρο των δυνατοτήτων και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.
Παράλληλα, για δεύτερη συνεχή χρονιά στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» έχει εξασφαλίσει τη λειτουργία εννέα (9) Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) στην πόλη της Φλώρινας και στην Τοπική Κοινότητα Φλαμπούρου, καθώς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για άτομα με αναπηρία. Επίσης, συνεργάζεται διαχρονικά με όλα τα Σχολεία για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και συνδιοργανώνει ή υποστηρίζει σημαντικές εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και δράσεις, ενώ, παράλληλα, συνεισφέρει και στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και επιμορφωτικών δράσεων για τους εκπαιδευτικούς.
Η έναρξη κάθε νέας σχολικής χρονιάς σηματοδοτεί μια αφετηρία πλούσια σε στόχους, προσδοκίες και απαιτήσεις στον δύσκολο αλλά δημιουργικό δρόμο όλων των μαθητών για την κατάκτηση της γνώσης. Για την επιτυχή έκβαση αυτής της πορείας οι ευχές μας προς όλους, μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και κηδεμόνες, εστιάζουν στο να εφοδιαστούν με ψυχική ανθεκτικότητα, επιμονή και αγωνιστικότητα για την ευόδωση των στόχων τους.
Καταρχήν ευχόμαστε στους γονείς να  συνεχίσουν να στηρίζουν τα παιδιά τους, με υπομονή και αισιοδοξία,  με την άπλετη κατανόηση και αγάπη που με μοναδικό τρόπο μπορούν να επιδείξουν για να υποστηρίξουν τις ανάγκες και τις αγωνίες των παιδιών τους.
Παράλληλα, απευθύνουμε θερμές κι εγκάρδιες ευχές σε όλους τους εκπαιδευτικούς για μια δημιουργική χρονιά. Να αφιερώσουν, όπως συνήθως πράττουν, τον καλύτερο εαυτό τους στη επιτέλεση του πολυσύνθετου και δημιουργικού έργου τους, που καλούνται να το υλοποιήσουν μέσα σε μια ιδιάζουσα περίοδο που βρίθει από ελλείψεις και αντιξοότητες, αλλά παρόλα αυτά η δική τους συμβολή θα πυροδοτήσει για μια ακόμα χρονιά την σπίθα της μάθησης και της δημιουργίας στις σχολικές τάξεις.
Στους μικρούς και μεγαλύτερους μαθητές ευχόμαστε να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να απολαύσουν το ταξίδι της γνώσης αποκομίζοντας και τα προσδοκώμενα οφέλη και τις δεξιότητες που θα τους ενδυναμώσουν και θα τους οδηγήσουν στην εξέλιξη, στην πρόοδο και την μόρφωση.
Ως δημοτική αρχή, είμαστε προετοιμασμένοι μαζί με τις υπηρεσίες μας για να αντιμετωπίσουμε  τα όποια προβλήματα δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Για την αποτελεσματικότερη επίλυση των προβλημάτων ζητάμε τη συνέργεια και τη συνεργασία όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας, των διευθυντών και των Εκπαιδευτικών, αλλά και των γονέων και κηδεμόνων, προκειμένου να πετύχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα.
Προσωπικά, ως Δήμαρχος επιζητώ και ενθαρρύνω κάθε συνεργασία και συλλειτουργία, προκειμένου να αναβαθμίσουμε τη λειτουργία των σχολείων του Δήμου Φλώρινας, γιατί οι ανάγκες και το μέλλον των παιδιών μας είναι στην αιχμή του δόρατος των προτεραιοτήτων μου και είναι ένα πεδίο που μας ενώνει και μας ενδιαφέρει όλους.

 

Σας εύχομαι εγκάρδια μια αποτελεσματική, εποικοδομητική και δημιουργική σχολική χρονιά!

 

 

Γιάννης Βοσκόπουλος

Δήμαρχος Φλώρινας