ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΑΠΟ ΤΟ Ι. ΚΤΕΟ ΓΟΥΛΙΟΣ

ΘΕΜΑ: ΟΔΗΓΗΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Μιας που έφτασε το καλοκαίρι και όλοι μας θα πάμε έστω και μια μικρή εκδρομή , πρέπει να προσέξουμε ορισμένα πράγματα , ώστε οι μετακινήσεις μας να γίνουν με ασφάλεια .

Α. Ο ήλιος

Η πολύωρη οδήγηση στον ήλιο ενδέχεται να μα  ζαλίσει και να μας οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα. Για να αποφύγουμε λοιπόν οποιοδήποτε πρόβλημα  καλό είναι να έχουμε μαζί μας πόσιμο νερό , να κάνουμε συχνές στάσεις και να χρησιμοποιούμε συνετά το σύστημα κλιματισμού.

Β. Το σύνδρομο της παντόφλας

Όσο σίγουροι και αν είμαστε για τις οδηγικές μας ικανότητες , το να οδηγούμε με παντόφλες είναι άκρως επικίνδυνο ! Η αίσθηση που έχει το πόδι στο πεντάλ με παντόφλες δεν είναι σωστή και το παραμικρό γλίστρημα ή δίπλωμα τους μπορεί να κοστίσει ! Γι’ αυτό ας μπούμε στον κόπο να οδηγούμε , με κλειστά παπούτσια ή πέδιλα !

Γ. Οδήγηση χωρίς ζώνη

Η ζώνη είναι γνωστό ότι σε περίπτωση ατυχήματος σώζει ζωές. Ατυχήματα όμως δεν συμβαίνουν μόνο στις μεγάλες αποστάσεις αλλά και στις μικρές Ειδικά στις μικρές γιατί δεν έχουμε 100 % την προσοχή μας στο δρόμο . Μην ξεχνάτε ότι και σε αυτήν την περίπτωση το πρόστιμο είναι τσουχτερό.

Δ. Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

Είναι μια πολύ κακή συνήθεια των ελλήνων μετά από βραδινή έξοδο και κατανάλωση αλκοόλ να επιστρέφουμε στο σπίτι με αυτοκίνητο. Είναι μια ανώριμη συμπεριφορά διότι όχι μόνο αψηφούμε το τσουχτερό πρόστιμο και τις άλλες επιπτώσεις αλλά, δεν υπολογίζουμε την ανθρώπινη ζωή. Αν  ένας οδηγός με πλήρης τις αισθήσεις του , έχει αρκετές πιθανότητες να εμπλακεί σε ατύχημα , πρέπει να αναλογιστούμε τις πιθανότητες ενός μεθυσμένου .

Ε. Υπερβολική κατανάλωση φαγητού

Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι επικίνδυνη , όμως εξίσου επικίνδυνη είναι η οδήγηση με γεμάτο στομάχι , γιατί τα αντανακλαστικά μας μειώνονται δραματικά. Ύστερα από την κατανάλωση φαγητού , καλό θα είναι για λίγη ώρα να μην οδηγήσουμε . Αυτό για τι κατά τη διάρκεια της χώνεψης , ο εγκέφαλος καταστέλλει τα αντανακλαστικά μας.

Ζ. Γρήγορη οδήγηση σε κατοικημένες περιοχές

Τους καλοκαιρινούς μήνες που κάποιοι χαλαρώνουν απολαμβάνοντας τις διακοπές τους κάποιοι άλλοι βγάζουν το απωθημένο τους στους άδειους δρόμους της Αθήνας ή ακόμη και σε επαρχιακούς δρόμους που παρατηρείται μεγάλη συχνότητα αυτοκίνητων.

Η. Νοικοκύρης στο σπίτι , στο αυτοκίνητο , στην παραλία

Τη μια μέρα μπορεί να καθαρίζουμε εθελοντικά μια παραλία και να καταδικάζουμε τους απερίσκεπτους και την αμέσως επόμενη να πετάμε τα σκουπίδια μας όπου βρούμε. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στο αυτοκίνητο , γεμίζοντας το συχνά με απορρίμματα ή ακόμη χειρότερα να τα εκτοξεύουμε έξω από το παράθυρο .

Πρέπει επιτέλους , να μάθουμε να συγκεντρώνουμε όλα τα απορρίμματα σε μια σακούλα ,και να τα ρίξουμε στον πλησιέστερο κάδο . Τα μπουκάλια , τα τσιγάρα κ.λπ. , δεν έχουν καμιά θέση ούτε εντός του αυτοκίνητου μας , ούτε και εκτός .

Το καλοκαίρι πρέπει να ελέγχουμε συχνά το αυτοκίνητο μας γιατί καταπονείται ιδιαίτερα εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών . Τέτοια σημεία είναι τα ελαστικά του αυτοκινήτου που έρχονται σε επαφή με την καυτή άσφαλτο , τη στάθμη του νερού στο ψυγείο , τη θερμοκρασία του αυτοκινήτου κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού κ.λπ.

Να έχετε ένα όμορφο καλοκαίρι δίχως απρόοπτα!