Η ΤΑΞΗ ΣΩΖΕΙ ΕΝΩ Η ΑΤΑΞΙΑ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΠΟΛΛΟΥΣ

Η ΤΑΞΗ ΣΩΖΕΙ ΕΝΩ Η ΑΤΑΞΙΑ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΠΟΛΛΟΥΣ

ΞΕΝΟΦΩΝ

 

Ο διάσημος Αθηναίος Ιστορικός, Φιλόσοφος, μαθητής του Σωκράτη, στρατηγός που οδήγησε με περιπέτειες και κακουχίες μετά τη μάχη στα Κούναξα τους μύριους στο Βυζάντιο (κάθοδος των μυρίων).

Η τάξη από το ρήμα τάσσω, τοποθετώ σε κανονική σειρά, τακτοποιώ το αρχείο, μια αποθήκη εργαλείων. Ακόμη το ορθό και το πρέπον προς τους κανόνες της έννομης τάξης, η ευταξία, η δημόσια τάξη.

Θα αρκεσθούμε σε χειροπιαστά παραδείγματα από τις συνήθειες της καλής σειράς-τάξης στην δουλειά μας, στα σπίτια μας, στην οικονομική διαχείριση, σε κάθε νοικοκυρεμένη απασχόληση. Εξίσου θα αναφερθούμε και σε κακοτεχνίες- τσαπατσουλιές, ανακατωσούρες που χρησιμεύουν ως παραδείγματα προς αποφυγή.

Η τάξη και η αταξία ως συνήθειες αποκτιούνται από τη νεαρή ηλικία, ως δεύτερη φύση-χαρακτήρας του καθένα μας. Στη νοικοκυροσύνη δεν παίζει ρόλο η μόρφωση ή μη, αλλά η ιδιαιτερότητα- διαφορετικότητα του γούστου κάθε ανθρώπου σε σχέση με το καλαίσθητο- ωραίο.

Ένας τεχνίτης παστρικός έχει τα εργαλεία του σε σειρά-τάξη, το καθένα στη θέση του καθαρό και όχι λερωμένο. Ένας άλλος τα έχει ανακατεμένα και δεν βρίσκει άκρη όταν χρειασθεί κάποιο από αυτά για να δουλέψει. Η ποιότητα της τέχνης στην εργασία του καθένα ξεχωρίζει από την τάξη και το γούστο που έχει. Μια ματιά σε συνεργείο αυτοκινήτων, σε ξυλουργείο, σε οποιοδήποτε εργαστήριο, δίνει την εικόνα της λειτουργικότητας και της ποιότητας παροχής υπηρεσίας.

Τα παρεπόμενα της καλής σειράς-τάξης αντανακλούν στην υπευθυνότητα και τη συνέπεια λόγων και πράξεων στη συνέχεια. Η καλή ποιότητα συμβαδίζει με καλές συναλλαγές και καλή φήμη στο περιβάλλον της δραστηριότητας.

Στην οικονομική διαχείριση κάθε νοικοκυριού, άλλος έχει τάξη και βάζει προτεραιότητα στα έξοδα του και άλλος δεν κάνει κανένα έλεγχο στο ισοζύγιο εσόδων- εξόδων των οικονομικών του. Όχι μόνο στα χρόνια της οικονομικής κρίσης χρειάζεται συνεχής έλεγχος των εσόδων- εξόδων, αλλά πάντοτε, για να γνωρίζουμε που βαδίζουμε. Η ανατροπή-έλλειψη του ελέγχου της οικονομικής μας διαχείρισης μοιάζει με πλοίο ακυβέρνητο που αργά ή γρήγορα θα πάθει ζημιά, που μεταφράζεται σε χρεωκοπία- φτώχευση. Με άλλα λόγια τα έξοδα θα υπερβαίνουν τα έσοδα και αναγκαστικά θα πρέπει να προσφύγουμε στα δανεικά-χρέη που είναι δύσκολο να μας δώσουν οι άλλοι και επομένως περιπίπτουμε στη δυστυχία και στη φτώχεια.

Η ακαταστασία- μη τάξη είτε σε οικονομικά είτε σε εργαλεία, αρχεία, επιχειρήσεις, εκτός του ότι δίνουν εικόνα άσχημη- μη νοικοκυρεμένη, υποσκάπτει τα θεμέλια λειτουργίας και φέρνει παράλυση- ακινησία δίχως θετική προοπτική στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που εκσυγχρονίζεται συνέχεια και αφήνει στα μετόπισθεν τους υπόλοιπους.

Η τάξη στο στρατό, στην Αστυνομία και σε όλα τα σώματα ασφαλείας έχει θέση πρωταρχική-βασική για την ύπαρξη και λειτουργία τους σε κάθε χώρα. Χαλάρωση τυχόν της τάξης στους τομείς αυτούς όχι μόνο μειώνει την ισχύ και αποτρεπτική τους δύναμη, αλλά και τις διαλύει καταληκτικά. Είναι αδιανόητο να υπάρχει στρατός δίχως τάξη υποδειγματική μάλιστα, διότι συντελεί στη συνοχή- συνδετική του δύναμη στην ενότητα τελικά και την εύκολη κίνησή του.

Η τάξη επίσης απαραίτητη είναι και στα σχολεία, όχι βέβαια αυστηρή και σιδερένια, γιατί τότε αποθαρρύνει και φοβίζει τις ευαίσθητες ψυχές των νεαρών μαθητών. Ούτε υπερβολική αυστηρότητα ούτε υπερβολική χαλαρότητα, μάλλον μεταξύ αυστηρότητας και χαλαρότητας πρέπει να επικρατεί πνεύμα για να διασώζεται η τάξη και να προωθείται η πρόοδος και η ευγενής άμιλα στους μαθητές.

Τελειώνοντας το σημερινό μας άρθρο θα καταθέσω ένα γνωμικό συντομο για να πείσω περισσότερο τους αναγνώστες μας και τους προβληματίζω έτσι ενδόμυχα: Η τάξη είναι ο πρώτος νόμος της φύσης.

ΠΕΤΡΟΣ ΠΡ. ΓΟΥΛΙΟΣ